16.1.12

ZENNE DANCER. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΧΜΕΤ ΓΙΛΝΤΙΖ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


Διαβάστε επίσης:

1 σχόλιο:

  1. Τουρκία: Ταινία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων
    Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά (zougla.gr, Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012, 23:59)

    Η λέξη «Ζenne» σημαίνει στην τουρκική αργκό τον άνδρα χορευτή της κοιλιάς. Αυτός είναι και ο τίτλος της ταινίας των Μεχμέτ Μπινάι και Κανέρ Αλπέρ, η οποία με αφορμή το «έγκλημα τιμής» κατά το οποίο δολοφονήθηκε ο ομοφυλόφιλος Αχμέτ Γιλντίζ από τον ίδιο του τον πατέρα, διερευνά τη σεξουαλική ταυτότητα.

    Η δολοφονία του Αμχέτ Γιλντίζ

    Υπενθυμίζεται πως η δολοφονία του 26χρονου τότε Αχμέτ Γιλντίζ, φοιτητή φυσικής, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2008. Ο νεαρός φοιτητής έπεσε νεκρός μετά από σφαίρα. Το δικαστήριο καταγράφει τον πατέρα του, Yahya, ως τον κύριο ύποπτο για τη δολοφονία. και το κίνητρό του, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του κατηγορητηρίου, ήταν ότι «δεν δέχθηκε το θύμα να είναι σε μια ομοφυλοφιλική σχέση». Ο κατηγορούμενος θεωρείται φυγάς, αφού από την ημέρα της δολοφονίας είναι εξαφανισμένος κι αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές.

    Από τότε, ο θάνατος του Αχμέτ Γιλντίζ θεωρείται ως η πρώτη «δολοφονία τιμής»ενός ομοφυλόφιλου, στην Τουρκία.

    Οι δημιουργοί

    «Σημείο εκκίνησης ήταν ένας αγαπημένος μας φίλος που δολοφονήθηκε το 2008 επειδή ήταν ομοφυλόφιλος από τον ίδιο του τον πατέρα», είπε ο Μεχμέτ Μπινάι στην κάμερα του CNN, παραγωγός και βοηθός σκηνοθέτη της ταινίας, ενώ ο Κανέρ Αλπέρ, σεναριογράφος και επίσης βοηθός σκηνοθέτη του «Ζenne», που ήταν επίσης φίλος του αδικοχαμένου φοιτητή, ανέφερε πως προτού πεθάνει, συχνά έλεγε ότι λάμβανε απειλές κατά της ζωής του από την οικογένειά του, η οποία προσπαθούσε να τον 'θεραπεύσει' από την ομοφυλοφιλία του.

    Τα έγγραφα της δίκης αναφέρουν πως ο ίδιος είχε καταγγείλει αυτές τις απειλές στις τουρκικές αρχές.

    Στη συνέντευξή τους, οι δημιουργοί της ταινίας δήλωσαν ότι ελπίζουν το έργο τους να αναγκάσει την τουρκική κοινωνία να συζητήσει τα εγκλήματα μίσους που τα θύματα στοχοποιούνται από το φύλο, τη θρησκεία, την εθνότητα ή τη σεξουαλική ταυτότητα.

    «Ο θάνατος και η δολοφονία είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη της χώρας μας. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτή τη νοοτροπία. Οι άνθρωποι πρέπει να ανέχονται ο ένας τον άλλον. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι διαφορετικές ταυτότητες μπορούν να ζήσουν η μία δίπλα στην άλλη χωρίς να ενοχλούνται», τόνισε ο Μπινάι.

    Σημειώνεται πως οι δυο δημιουργοί δεν συνεργάζονται μόνο επαγγελματικά, αλλά είναι σύντροφοι και στη ζωή και λίγο πριν το ντεμπούτο της ταινίας τους στην Αττάλεια στο «Χρυσό Πορτοκάλι Φεστιβάλ Κινηματογράφου», το πιο διάσημο φεστιβάλ κινηματογράφου της Τουρκίας, ανακοίνωσαν ότι είναι ζευγάρι επί 14 χρόνια. Μάλιστα, ο Αλπέρ είπε στους δημοσιογράφους του αμερικανικού δικτύου πως οι οικογένειές τους, τους συμβούλευσαν να μην το αποκαλύψουν δημοσίως. «Πιστεύουν πως θα είναι αυτοκτονία για τις καριέρες μας», τόνισε.

    Ο στρατός
    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο 17 των κανονισμών για την υγεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η ομοφυλοφιλία θεωρείται «ψυχοσεξουαλική αποκλίνουσα συμπεριφορά». Όλοι οι άνδρες τουρκικής υπηκοότητας υποχρεωτικά υπηρετούν στον στρατό. Οι ομοφυλόφιλοι, όμως, μπορούν να εξαιρεθούν από την στρατιωτική θητεία, αν πρώτα αποδείξουν την ομοφυλοφιλία τους.

    Στην ταινία, της οποίας η πρεμιέρα στη γειτονική Τουρκία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, απεικονίζει την εξευτελιστική διαδικασία που υφίστανται οι πρωταγωνιστές σε ένα κέντρο στρατολόγησης, καθώς οι στρατιωτικοί ιατροί εκτελούν πρωκτικές εξετάσεις και εξαπολύουν ομοφοβικές προσβολές στους στρατολογηθέντες. Επίσης απαιτούν φωτογραφίες των ανδρών να κάνουν σεξ με άλλους άνδρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή