7.7.10

ΟΙ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΞ


Οι γυμνασμένοι κάνουν καλύτερο σεξ
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα(ygeia.tanea.gr, 25-11-2009)
Η πεποίθηση πως η καλή φυσική κατάσταση βελτιώνει τις ερωτικές επιδόσεις, έχει γερή επιστημονική βάση. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες από τις φθορές στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία, οι οποίες συχνά αποδίδονται στην ηλικία, αποτελούν στην πραγματικότητα επακόλουθο της καθιστικής ζωής.
«Πάντοτε με εντυπωσίαζαν οι ασθενείς που ήταν τόσο αγύμναστοι ώστε δεν μπορούσαν να ανέβουν μια σκάλα, αλλά αναρωτιόντουσαν γιατί δεν μπορούν να κάνουν σεξ», λέει ο δρ Λίροϋ Νύμπεργκ, διευθυντής του Προγράμματος Ουρολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων, των ΗΠΑ.
«Η φυσική κατάσταση είναι σημαντική για να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όργανα του σώματος - ιδίως αυτά που απαιτούν καλή παροχή αίματος».
Ο δρ Νύμπεργκ πιστεύει ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν εκδηλώνεται αναπόφευκτα με την ηλικία και ενθαρρύνει τους ασθενείς του να γυμνάζονται συστηματικά για να διατηρούν την σωματική και την σεξουαλική τους υγεία.
Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν την σχέση μεταξύ γυμναστικής και σεξ, υποδηλώνοντας ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις, ενώ αντιθέτως η καθιστική ζωή μειώνει την σεξουαλική ικανότητα των ανδρών.
Όπλο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
«Η συστηματική γυμναστική είναι μια συνήθεια του τρόπου ζωής που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας», λέει στην εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» ο δρ Τζών ΜακΚίνλεϋ, επιδημιολόγος στα Ερευνητικά Ιδρύματα της Νέας Αγγλίας, στην Μασαχουσέτη, ο οποίος συμμετείχε στην επονομαζόμενη «Μελέτη της Ανδρικής Γήρανσης» - μία μεγάλη μελέτη για την στυτική δυσλειτουργία.
Όπως εξηγεί ο δρ ΜακΚίνλεϋ, η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολύ υψηλή: υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα άντρες ηλικίας 40-70 ετών πάσχει από πλήρη στυτική δυσλειτουργί, ενώ ένας στους δύο έχει μερική στυτική δυσλειτουργία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και της στεφανιαίας νόσου που δεν οφείλεται σε άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου (όπως η αυξημένη χοληστερόλη, η υπέρταση, το κάπνισμα και ο διαβήτης).
«Όπως η στεφανιαία νόσος, έτσι και η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την στένωση των αιμοφόρων αγγείων», λέει. «Αν πρόκειται να δημιουργηθούν στενώσεις στα αγγεία, μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθούν πρώτα στο μικροαγγειακό πλέγμα του πέους και μετά στα μεγάλα αγγεία της καρδιάς».
Για τον λόγο αυτό, ο δρ ΜακΚίνλεϋ θεωρεί την στυτική δυσλειτουργία ως «τον καλύτερο δείκτη της στεφανιαίας νόσου, του μεγαλύτερου δολοφόνου των ηλικιωμένων». Ωστόσο, «πολλοί γιατροί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την στυτική δυσλειτουργία ως αναπόφευκτη συνέπεια της ηλικίας, δίχως να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποτελεί σύμπτωμα μιας κατάστασης (της στένωσης των αγγείων) που μπορεί τελικά να απειλήσει τη ζωή».
3 χιλιόμετρα την ημέρα
Η Μελέτη της Ανδρικής Γήρανσης έδειξε ότι όσο λιγότερο ασκούνται οι άνδρες, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία. Τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι ειδικοί υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας των ανδρών οι οποίοι διάγουν καθιστική ζωή, μπορεί να μειωθούν εάν αυτοί αρχίσουν να γυμνάζονται συστηματικά - αν περπατούν, λόγου χάρη, με γρήγορο βήμα 3 χιλιόμετρα κάθε μέρα.
Περισσότερα στοιχεία για την σχέση γυμναστικής και σεξουαλικής ικανότητας παρέχει και μια μελέτη από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρα Έρικ Μπ. Ριμ.
Ο δρ Ριμ και οι συνεργάτες του είχαν αναλύσει στοιχεία από περίπου 2.000 γιατρούς, ηλικίας 51 έως 87 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι από αυτούς γυμνάζονταν έντονα επί 20 έως 30 λεπτά την ημέρα, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν σχεδόν καθόλου.
Η μελέτη αυτή είχε δείξει επίσης πως όσο μεγαλύτερη περίμετρο μέσης είχαν οι γιατροί, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία.
Μία άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έδειξε πως όσοι καθιστικοί, μεσήλικες άνδρες άρχισαν να γυμνάζονται τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, επί 1 ώρα κάθε φορά, είχαν τακτικότερες σεξουαλικές επαφές και οργασμούς. Οι εθελοντές ανέφεραν επίσης καλύτερη διατήρηση της στύσης και πιο ικανοποιητικούς οργασμούς.
Οι μηχανισμοί
Η φυσική κατάσταση φαίνεται να βελτιώνει την σεξουαλική υγεία μέσω διαφόρων μηχανισμών, που επηρεάζουν τόσο την ψυχή όσο και το σώμα.
Όπως λένε οι ειδικοί, η άσκηση βελτιώνει την αντοχή, τον μυϊκό τόνο, την σύσταση του σώματος, την ροή αίματος και την ευλυγισία - όλ' αυτά μπορεί να βελτιώσουν και την σεξουαλική λειτουργία. Επιπλέον, η συστηματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ασθενειών που σχετίζονται με την σεξουαλική δυσλειτουργία - τέτοιες ασθένειες είναι, λ.χ., ο διαβήτης και η υπέρταση.
Τα άτομα που γυμνάζονται είναι επίσης πιθανότερο να αποφεύγουν συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά την σεξουαλική λειτουργία, όπως το κάπνισμα.
Τα ψυχολογικά οφέλη της ασκήσεως (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, της βελτίωσης της ψυχικής διάθεσης και της αύξησης της αυτοεκτίμησης ) επίσης μπορεί να τονώσουν την ερωτική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου