19.7.10

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ 1: ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ;


Είναι έτοιμη η Ελλάδα να ξεπεράσει το ταμπού;
Τέσσερις βουλευτές δίνουν τις δικές τους απαντήσεις
Ρεπορτάζ: Βασίλης Νέδος (Κ-Καθημερινή, 18/7/2010)

Ελίζα Βόζεμπεργκ (βουλευτής της Ν.Δ)
Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας δεν είμαστε έτοιμοι
«Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην παραδοχή κάποιων αποκλίσεων ή διαφορετικών συμπεριφορών. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμη ώστε να αποδεχτεί την εντυπωσιακή εξαίρεση σε έναν κανόνα. Και αυτό συμβαίνει διότι είναι προσκολλημένη στο πρότυπο της παραδοσιακής οικογένειας. Έχει, βέβαι, αποδεχτεί τη μονογονεϊκή οικογένεια, τη συμβίωση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Δεν είναι, όμως, έτοιμη να αποδεχτεί το γάμο μεταξύ τους.
Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, δεν είναι ακόμη έτοιμη. Ένα πρόσωπο που δημόσια θα παραδεχόταν ότι συζεί με άτομο του ίδιου φύλου δεν θα ήταν αποδεκτό. Έχω την άποψη ότι καθένας μπορεί να κάνει ελεύθερα τις επιλογές του, αρκεί να μην προσβάλουν το σημόσιο αίσθημα. Πιστεύω και υποστηρίζω το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου».

Παντελής Οικονόμου (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ)
Οι αχρείαστες διακρίσεις
«Δεν καταλαβαίνω την ομοφυλοφιλία ούτε ως μειονέκτημα ούτε ως πλεονέκτημα για έναν πολιτικό. Αξιολογώ τις θέσεις του, τη δυνατότητά του να τις υπηρετήσει και την εντιμότητά του. Τα δημόσια αποδεκτά κριτήρια επιλογής εκπροσώπησης. Και εδώ, αντιμετωπίζουμε γενικευμένη σύγχυση. Κατακερματισμό του κοινού πολιτισμικού μας τόπου με ασυνέχεια περιεχομένου, ύφους και έκφρασης και αδυναμία συνεννόησης. Όσοι πολιτικοί έχουν να προσφέρουν είναι ευπρόσδεκτοι. Χωρίς πρόσθετες αχρείαστες διακρίσεις».

Θεόδωρος Δρίτσας (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ)
Κράτος και Εκκλησία φοβούνται
«Είναι πολύ δύσκολο στην Ελλάδα, ακόμη και στις καθημερινές σχέσεις, να γίνουν ανεκτά πρότυπα και συμπεριφορές ατομικής επιλογής. Αυτό δεν προέρχεται τόσο πολύ από την κοινωνία την ίδια, όσο από τα στερεότυπα και τον συντηρητισμό της Εκκλησίας και του κράτους. Φοβούνται αυτοί οι θεσμοί πως οι ατομικές επιλογές μπορούν να αμφισβητήσουν σκληρά οικοδομήματα. Έχω την εντύπωση ότι άδικα βασανίζεται η κοινωνία μας με τέτοιες υποκρισίες».

Γρηγόρης Ψαριανός (ανεξάρτητος βουλευτής)
Θα γινόταν σκάνδαλο
«Στην Ελλάδα, στην περίπτωση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι αδιαμφισβήτητη η ελευθερία του οποιουδήποτε να συζεί, να διάγει τον βίο του, να συνδυάζει, να συνευρίσκεται με όποιον θέλει. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Έτσι είναι παντού. Ωστόσο, μια ελεύθερη επιλογή δεν θα αντιμετωπιζόταν το ίδιο στην Ελλάδα όπως δηλαδή και στις σκανδιναβικές χώρες. Εδώ θα γινόταν σκάνδαλο, για τον απλούστατο λόγο ότι η ελληνική κοινωνία είναι βαθύτατα συντηρητική».


Πομφόλυγες εν είδει πολιτικού λόγου, όπως πάντα. Διαφωνείτε;

4 σχόλια:

  1. Πλάκα έχει η νεοδημοκράτισα. Οι υπόλοιποι απλά τραγικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aftou tou eidous oi topo8ethseis einai gia gelia, strogilemenes apanthseis sto tipota, pou den prosvaloun (etsi nomizoun) kanenan kai den lene tipota. Oi koinwnia einai poio mprosta apo tous politikanthdes ths. O Psarianos omws exei dikio, h Ellhnikh koinwnia einai va8ia sunthrhtikh...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. einai asteio....kai prin 10 xronia tis idies apadiseis edinan. Logia xoris ousia me mia prospatheia upekfigis.
    Simfono vevaia, oti i elliniki koinonia einai vathia suntiritiki, alla sta logia ta dika tous mou dinei tin entuposi oti prokeitai gia alothi...opos se ola ta zitimata oi politikoi panta metathetoun tis eythunes tous allou...gia ola ftainei oi alloi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λες ο ανανεοδημοκράτης Πσαριανός να ανεξαρτητοποιήθηκε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πάει κόντρα στην κοινωνία την άτιμη για δικαιώματα μας;

    Καλό εεε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή