25.6.10

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Δικαίωμα των κρατών η κατοχύρωση του γάμου των ομοφυλοφίλων
Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα γάμου των ομοφυλοφίλων, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο του Στρασβούργου.
Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα γάμου των ομοφυλοφίλων, και κάθε κράτος είναι ελεύθερο να νομοθετεί όπως επιθυμεί για το θέμα αυτό, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο του Στρασβούργου, στερώντας από δυο αυστριακούς ομοφυλόφιλους τη δυνατότητα να παντρευτούν.
«Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το θέμα του γάμου ομοφυλοφίλων», σημείωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (CEDH).
«Οι εθνικές αρχές είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις κοινωνικές ανάγκες για το θέμα και να ανταποκριθούν, καθώς ο γάμος έχει κοινωνική και πολιτιστική σημασία που είναι βαθιά ριζωμένη και διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη μια κοινωνία στην άλλη», πρόσθεσαν οι δικαστές.
Στο Δικαστήριο προσέφυγαν οι Χορστ Μίκαελ Σαλκ 48 ετών, και ο σύντροφός του Φράντς Γιόχαν Κοπφ 50 ετών που κατοικούν στη Βιέννη. Οι δύο ομοφυλόφιλοι αγωνίζονται μάταια, από το 2002, ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας τους, για να μπορέσουν να παντρευτούν. Για το λόγο αυτό έφθασαν μέχρι και το Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο απέρριψε την προσφυγή τους.
Κατά την ακρόαση ενώπιον του CEDH, τον Φεβρουάριο, είχαν τονίσει ότι ο νέος νόμος της Αυστρίας για τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2010, δεν τους δίνει το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά και είναι κατά την άποψη τους μεροληπτικός.
Τουλάχιστον 21 από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, προβλέπουν ή έχουν ήδη νόμους για πολιτικές ενώσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Έξι επιτρέπουν το γάμο ομοφυλοφίλων.
(kathimerini.gr, 24/6/2010)

7 σχόλια:

  1. Πολύ σωστή η απόφαση του ΕΔΑΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί το λες αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρίστο,
    εδώ (http://grsamsa.blogspot.com/2010/06/blog-post_25.html) μπορείς να διαβάσεις μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Διακιώματα του Ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν λέει όμως ότι είναι σωστή, απλώς αναμενόμενη, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω ότι είναι για αυτό που ελέχθη το παραπάνω από τον προηγούμενο Ανώνυμο :) Για αυτό θα ήθελα να ακούσω και τα δικά του/της επιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρίστο, να σου 'σερβίρω' ένα επιχείρημα ενός έλληνα γκέι από το facebook της ILGA:

    Who? Gays that instead of building their own alternative culture they run after old fashioned str8 institutions (which are quite passe even 4 str8s). OK there are the equal rights etc. but who wants to be that normal after all? : )

    Απολιθωμένη εσωτερικευμένη ομοφοβία στο κόκκινο.

    Γίνου λίγο εναλλακτικός κι εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tales, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το επιχείρημα "είμαστε ακριβώς το ίδιο"-το οποίο κατ' επέκταση διαφαίνεται και μέσα από αυτό που αναφέρεις-είναι προβληματικό. Όντως είμαστε διαφορετικοί. Ακριβώς, αυτή η διαφορετικότητα πρέπει να γίνει σεβαστή. Τα επιχειρήματα απόλυτης ταύτισης κατά την άποψη μου όχι απλώς δεν πείθουν αλλά ταυτόχρονα ζημιώνουν τον αγώνα για ισότητα, μιας και ο απέναντι εκλαμβάνει τον αγώνα ως να έχει ανειλικρινή βάση.

    Παρόλα ταύτα, συνεχίζω να προτάσσω την πρό(σ)κληση μου προς τον Ανώνυμο και να ζητώ να αναπτύξει τη θέση του/της, επειδή και πάλιν δεν νομίζω να είναι στη βάση αυτού που έχει τεθεί η συγκεκριμένη άποψη. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή