15.6.10

"ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ" 2


Πέγκυ Zήνα: «Είμαι υπέρ… Από τους δέκα φίλους μου οι εφτά είναι γκέι. Είναι πολύ σκληρό να επιβάλεις σε έναν άνθρωπο μια συμπεριφορά, να ζει μια ζωή μέσα στο ψέμα, γιατί εσύ είσαι καθυστερημένος και γιατί μέσα στα μοναστήρια οι πέντε από τους δέκα κάνουν πράγματα που ντρεπόμαστε. Ο Χριστός είπε: Η αλήθεια και η αγάπη οδηγός σας. Είπε: Να αγαπάτε αλλήλους, δεν είπε: Αγαπάτε στρέιτ, μην τρελαθούμε!» (2008)

Μάρω Λύτρα: «Οι γυναίκες, όσο περνούν τα χρόνια, γίνονται ολοένα και περισσότερο useless. Με τόσους gay που εμφανίζονται και αυξάνονται, δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι πλέον ο δικός μας ρόλος σε αυτό τον πλανήτη». (2009)

Έλενα Παπαρίζου: «Όταν κάποια γκέι ζευγάρια συζούν χρόνια, δεν πρέπει να δικαιούνται αυτά που έχουν δημιουργήσει μαζί; Στην ουσία, είναι ένα χαρτί, δεν έχει πει κανείς να γίνεται τελετή στην εκκλησία. Ο πραγματικός γάμος είναι αυτός στον οποίο το ζευγάρι δίνει τους όρκους του μπροστά στον Θεό. Όχι το χαρτί που υπογράφεις. Πρέπει να υπάρξει κάποια νομιμοποίηση. Υπάρχουν ζευγάρια που συζούν για 30 χρόνια.» (2010)

7 σχόλια:

  1. Με τέτοιες δηλώσεις που κάνει η Λύτρα δεν είναι καθόλου απορίας αξίο η πορεία που έχει πάρει η όποια καριέρα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο πραγματικός γάμος είναι αυτός στον οποίο το ζευγάρι δίνει τους όρκους του μπροστά στον Θεό" (Παπαρίζου).

    Να γιατί θα έπρεπε ο πολιτικός γάμος να είναι ο μόνος γάμος που αναγνωρίζεται νομικά από την πολιτεία. Αν ο νόμος του 1982 το προέβλεπε αυτό, δεν θα γίνονταν τώρα αυτές οι συζητήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λαγωνικό,
    Τουλάχιστον η Μάρω Λύτρα είναι αφοπλιστικά ειλικρινής στην έκφραση της φοβικότητάς της. Άλλοι να δεις...

    tales,
    Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί η αναγνώριση, κατ' αποκλειστικότητα, του πολιτικού γάμου θα άλλαζε ριζικά τις αντιλήψεις.
    Η Έλενα Παπαρίζου, επίσης με αφοπλιστική ειλικρίνεια, συζητά μόνον για "κάποια νομιμοποίηση" των ομόφυλων ζευγαριών, όχι για πραγματικό γάμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ριζικά όχι, όμως θα άλλαζε τον τρόπο αντίληψης πολλών ότι ο γάμος ταυτίζεται (ή πρέπει να ταυτίζεται) με κάποια θρησκευτική τελετή - όπως καταλαβαίνεις αυτό δημιουργεί προφανή προβλήματα. Ειδικά αν αυτό είχε εφαρμοστεί από το 1982 (που τότε μας είχαν μιλήσει για προοδευτικό -εδώ γελάνε- νόμο, όπως τώρα μας παρουσιάζουν το σύμφωνο ως κάτι προοδευτικό) θα είχαν περάσει ήδη 28 χρόνια και θα είχε παγιωθεί τούτο ως αντίληψη.
    Μα ναί έρβα, περί αυτού πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα ακόμη κι έτσι, δεν βλέπω γιατί η Παπαρίζου και οι άλλοι δεν θα θεωρούσαν ότι ο "πραγματικός γάμος" είναι για τα ετερόφυλα ζευγάρια και μια "κάποια νομιμοποίηση" για τα ομόφυλα;
    Άλλωστε κι εκεί που ισχύει αποκλειστικά ο πολιτικός γάμος αυτό δεν συμβαίνει (ή μέχρι πρόσφατα συνέβαινε);
    Και όπως γνωρίζεις από την περίπτωση των Σκανδιναβικών χωρών και ο θρησκευτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να αποτελέσει έναν επιτεύξιμο στόχο. Ακόμη κι αν χρειασθεί γι' αυτό περισσότερος χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έρβα, εσύ δεν το βλέπεις, όμως οι φοβικοί δεν κάνουν πολύπλοκες σκέψεις.

    Θυμάμαι, αρκετά ποστ πιο κάτω, όταν δυσανασχέτησες που είδες στην κατάταξη την ελλάδα πιο χαμηλά από την Βοσνία και την Αλβανία. Δυστυχώς όμως εκεί μας έχει καταντήσει η φτώχια μας - όχι η οικονομική, η φτώχια ιδεών και πολιτισμού μας.

    Κι εγώ θα ήθελα πάρα πολύ η χώρα μου να συγκρινόταν με αυτές του ευρωπαϊκού (και δή του σκανδιναβικού) βορά, ή την Πορτογαλία που πρόσφατα νομιμοποίησε τον πολιτικό γάμο ομοφύλων, δυστυχώς όμως μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτές του βαλκανικού νότου. Και θέλουμε πολλή δουλειά για ν' αλλάξει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H Λύτρα έχει πάθει την πλάκα της. Να φύγει να πάει αλλού γιατί ο χώρος της καλλιτεχνίας έχει πολλούς γκέι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή