14.5.10

ACCEPT - ΛΟΑΔ ΚΥΠΡΟΥ


Με την ευκαιρία της 17ης Μαΐου, Διεθνούς Ημέρας Ενάντια στην Ομοφοβία, η νεοσυσταθείσα οργάνωση «accept – ΛΟΑΔ Κύπρου» σας προσκαλεί σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 17 Μαΐου.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:
•11.00: Διάσκεψη Τύπου, Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λεωφόρος Βύρωνος 30, Λευκωσία
•17.30 – 19.30: «Εκφράσου», Εικαστικές δραστηριότητες με θέμα την Ομοφοβία, Πλατεία Ελευθερίας
•19.30: Παρουσιάσεις (με συζήτηση) των θεμάτων: «Σεξουαλικός προσανατολισμός: Μύθοι και Αλήθειες» από την Μαργαρίτα Καψού, Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας, «Ομοφοβία και ηγεμονικές αντρικές ταυτότητες στην Κύπρο» από τον Ανδρέα Ανδρέου, μεταπτυχιακό ερευνητή των ανδρικών ταυτοτήτων και ζητημάτων του φύλου, Πλατεία Φανερωμένης
•21.00: Προβολή της ταινίας “Ιf these walls could talk too”, Πλατεία Φανερωμένης. Θα ακολουθήσει συζήτηση
•22.30: Ζωντανό πρόγραμμα από μουσικά σχήματα, Πλατεία Φανερωμένης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99351526

3 σχόλια:

  1. 26/04/2010
    Έγκριση Ερευνητικού Προγράμματος για ΛΟΑΔ άτομα από το ILGA-Europe
    Το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα για τις εμπειρίες των σεξουαλικών μειονοτήτων (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, και Αμφισεξουαλικοί) στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί από τον ΚΣΟΠ και την ομάδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ ατόμων στην Κύπρο, στα πλαίσια του προγράμματος του ILGA-Europe "7th Call for Proposals for Human Rights Violations Documentation Fund"






    Ο ΚΣΟΠ, σε συνεργασία με την ομάδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ ατόμων (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, και Διαφυλικοί) στην Κύπρο, έλαβε έγκριση για χρηματοδότηση ερευνητικού πρόγραμματος με τίτλο "Sexual Orientation in Cyprus: Mapping the social political climate, experiences, and needs" (Σεξουαλικός Προσανατολισμός στην Κύπρο: Χαρτογράφηση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, των εμπειριών, και των αναγκών").


    Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια του Προγράμματους του ILGA-Europe (International Lesbian and Gay Association)"7th Call for Proposals for Human Rights Violations Documentation Fund", και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2011. Θα αποτελέσει το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο με συμμετέχοντες μέλη της ΛΟΑΔ κοινότητας στην Κύπρο. Θα συμπεριλάβει επίσης χαρτογράφηση της κοινωνικόπολιτικής πραγματικότητας, με συλλογή και κριτική ανάλυση δημοσιευμάτων στον τύπο, δηλώσεις πολιτικών προσώπων και ηγετών, και τοποθετήσεις οργανωμένων συνόλων σε σχέση με θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΔ κοινότητα.

    Εκ μέρους του ΚΣΟΠ, στο ερευνητικό πρόγραμμα θα συμβάλουν η Εκτελεστική Διευθύντρια Μαρία Επαμεινώνδα, και οι εθελόντριες Μαργαρίτα Καψού, Δέσποινα Μιχαηλίδου, Στάλω Λέστα, και Σύλβη Μάντη.

    www.cyfamplan.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς τοποθετούνταν το 2006 βουλευτές για τους γάμους ζευγαριών ίδιου φύλου

    H Βουλή ενώπιον ομοφυλοφίλων

    Η πίεση προς τους βουλευτές εντείνεται. Μόνο το διαδικτυακό γκρουπ στο Facebook που τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων ομοφυλοφίλων αριθμεί πέραν των 1.500 μελών. Και όλοι ζητάνε μια απάντηση: Είναι διατεθειμένοι οι βουλευτές να εγκρίνουν τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου;




    Το κουτί της Πανδώρας άνοιξαν οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, αναφορικά με τους γάμους ομοφυλοφίλων. Κύπριοι ομοφυλόφιλοι και όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα αυτών συσπειρώθηκαν για να αιτηθούν όλα όσα θεωρούν ότι πρέπει να εξασφαλίσουν, πέραν από το κεκτημένο, δηλαδή, την αποενοχοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Την ίδια ώρα επιδιώκουν να εισακουστούν μέσα στο κοινοβούλιο, αφού οι βουλευτές είναι οι πλέον αρμόδιοι για να ικανοποιήσουν ή να απορρίψουν το αίτημά τους.

    Μέσα από τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του κ. Θεμιστοκλέους - όπως αυτές αποδόθηκαν σε σχέση με τη σύγκριση των ομοφυλοφίλων ατόμων με κτηνοβάτες και άλλους εγκληματίες - ο ίδιος ο βουλευτής είχε το θάρρος της γνώμης του να διευκρινίσει ότι δεν συγκρίνει τους ομοφυλόφιλους με εγκληματίες, αλλά τάσσεται κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, και κάλεσε τους πολίτες που δεν υποστηρίζουν τις θέσεις του να μην τον ξαναψηφίσουν. Τη θέση αυτή είχε εκφράσει και στον "Π" πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2006. "Είμαι αναφανδόν εναντίον της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Είναι ανάγκη να τους παντρεύουμε κιόλας; Και μετά θα τους δώσουμε και το δικαίωμα να υιοθετούν και παιδιά; Δεν είμαστε καλά! Η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη, έγινε νόμιμη. Αν πάμε, όπως κάποιοι μας εισηγούνται, σε λίγα χρόνια, θα γίνει υποχρεωτική".

    Τοποθετήθηκε - τότε και τώρα - χωρίς να σκεφτεί το κόστος σε ψήφους, μας είπε. Πώς, όμως, τοποθετούνται οι άλλοι βουλευτές; Ποιοι είναι υπέρ, ποιοι εναντίον και ποιοι σφυρίζουν αδιάφορα σε ένα θέμα το οποίο θα βρίσκουμε συνεχώς ενώπιόν μας; Αν ισχύει ότι οι βουλευτές, όπως και οι λοιποί αξιωματούχοι, εκλέγονται βάσει των προεκλογικών θέσεών τους, τότε ο "Π" είναι σε θέση να θυμίσει τέτοιες θέσεις, αφού κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2006 είχε ρωτήσει όλους τους υποψήφιους βουλευτές, μεταξύ άλλων, αν τάσσονταν υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης των γάμων ομοφυλοφίλων. Κάποιοι απάντησαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, κάποιοι άλλοι όχι.



    Οι υπέρ

    "Μα ήδη βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμος", είχε δηλώσει ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, θέση εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν του κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος διατείνεται ότι "δεν υπάρχει καμιά, απολύτως καμία, και ούτε πρόκειται ποτέ να εκδοθεί ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία να υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν για τους ομοφύλους ή ομοφυλοφίλους το σύμφωνο συμβίωσης ή το γάμο".

    "Δεν έχω ταμπού. Εξάλλου, δεν μου το επιτρέπει ούτε η σοσιαλιστική μου ιδεολογία. Είμαι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων", είχε δηλώσει τότε η Ρούλα Μαυρονικόλα της ΕΔΕΚ. "Είμαι υπέρ της ελευθερίας της άποψης και των δικαιωμάτων του ατόμου, οτιδήποτε κι αν περιλαμβάνεται σ' αυτό", είχε πει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου. "Είμαι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος να πράττει ό,τι επιθυμεί, ενόσω δεν επηρεάζει με τις πράξεις του τα δικαιώματα των συνανθρώπων του", είχε αναφέρει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. "Γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων; Να κάνει ο καθένας αυτό που θέλει", ήταν η θέση του Τάκη Χατζηγεωργίου (νυν ευρωβουλευτή), ενώ ο Γιάννος Λαμάρης του ΑΚΕΛ είχε προσθέσει ότι, "ανεξάρτητα από τις προκαταλήψεις της κυπριακής κοινωνίας, θεωρώ πως είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία δεν μπορεί να τα στερείται κανείς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι... έτσι κι έτσι

    "Είμαι υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ των ομοφυλοφίλων εάν είναι προσωπική υπόθεση. Εάν είναι θεσμός της πολιτείας έχω αμφιβολίες", ήταν η θέση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. "Δεν πιστεύω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες στην Κύπρο για να ψηφίσουμε νόμο για νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων" πίστευε το 2006 η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου. "Δεν με προβληματίζει το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων", είπε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού, ενώ ο ομοϊδεάτης της, Νίκος Τορναρίτης, εξήγησε πως "σε ό,τι αφορά τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, πιστεύω ότι ο γάμος είναι κάτι το απόλυτα προσωπικό. Ρωτήστε τους ενδιαφερόμενους!".

    "Σέβομαι το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, αλλά πιστεύω στην ανάγκη περιφρούρησης και στήριξης του οικογενειακού θεσμού", είχε πει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, ενώ ο Σταύρος Ευαγόρου του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι "δεν νομίζω να τον υιοθετεί η κυπριακή κοινωνία σήμερα" (το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων).



    Οι κατά

    Σύντομες ήταν οι θέσεις όσων τάσσονταν τότε εναντίον του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Απάντησαν χωρίς περαιτέρω σχόλια. "Είμαι κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων". Αυτοί ήταν οι Αντιγόνη Παπαδοπούλου (νυν ευρωβουλευτής) και Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ, Ελένη Θεοχάρους, Χρίστος Πουργουρίδης και Γεώργιος Γεωργίου του ΔΗΣΥ. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, οι λοιποί βουλευτές, πέραν αυτών που αναφέρονται εδώ ονομαστικά, δεν είχαν απαντήσει το 2006 το ερωτηματολόγιο ή τη σχετική ερώτηση.


    Μπαλάκι μια επιστολή

    Η σημασία των θέσεων των βουλευτών είναι μεγάλη για όλους όσοι προασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, καθώς θέλουν να γνωρίζουν πού να αποταθούν. Εδώ και λίγο καιρό, ομοφυλόφιλος απέστειλε επιστολή τόσο στον πρόεδρο της Βουλής, όσο και στον γενικό διευθυντή, ζητώντας τους να εξετάσουν το αίτημα για νομιμοποίηση των γάμων ζευγαριών ιδίου φύλου. Η επιστολή, όπως πληροφορείται ο "Π", αποστάλθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της οποίας προεδρεύει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής. Τα λοιπά μέλη είναι οι βουλευτές Στέλιος Ιερωνυμίδης (ΔΗΚΟ), Ντίνα Ακκελίδου, Πανίκκος Σταυριανός, Ανδρέας Μουσκάλλης (ΑΚΕΛ), Στέλλα Κυριακίδου, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Ανδρέας Κυπριανού (ΔΗΣΥ) και Ρούλα Μαυρονικόλα (ΕΔΕΚ). Ο "Π" επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει κατά πόσο οι εν λόγω βουλευτές προτίθενται να συζητήσουν το θέμα εγγράφοντάς το αυτεπάγγελτα. Ο κ. Φυττής μας ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του καμιά επιστολή, ο κ. Ιερωνυμίδης απάντησε αρνητικά και διερωτήθηκε γιατί μας ενδιαφέρει τόσο πολύ το θέμα (!), ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια. Όσο για την κυρία Μαυρονικόλα, όπως προαναφέραμε είχε ταχθεί υπέρ αυτών των γάμων το 2006. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, η επιτροπή δεν αναμένεται να συζητήσει το θέμα. Από τη διεύθυνση της Βουλής μάς επισήμαναν ότι, για να εγγραφεί ένα θέμα, πρέπει να ζητηθεί από βουλευτή και να εγκριθεί από τα υπόλοιπα μέλη, όπως στην προκείμενη περίπτωση.

    ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ

    ΠΟΛΙΤΗΣ - 10/05/2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή