22.3.10

"ΚΑΤΗΓΟΡΩ" ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

.
«Κατηγορώ» Αλμοδοβάρ προς την κουβανική κυβέρνηση
Καθημερινή, 16/3/2010
Ο διάσημος Ισπανός κινηματογραφιστής Πέντρο Αλμοδοβάρ υπέγραψε διακήρυξη με την οποία ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των κουβανών πολιτικών κρατουμένων, έκανε σήμερα γνωστό η εταιρεία El Deseo που κάνει την παραγωγή των ταινιών του.
Ο Αλμοδοβάρ έβαλε χθες την υπογραφή του στη διακήρυξη με τίτλο «Κατηγορώ την κουβανική κυβέρνηση», η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από ένα ισπανικό μπλογκ και έχει ήδη υπογραφεί από άλλες προσωπικότητες του κόσμου του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων ο Ισπανο-περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα, και από 5.000 απλούς πολίτες.
Με το μανιφέστο αυτό οι υπογράφοντες ζητούν «την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις κουβανικές φυλακές, το σεβασμό της άσκησης, της προώθησης και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στον κόσμο».
Καταγγέλλεται ο θάνατος, στις 23 Φεβρουαρίου, του κουβανού διαφωνούντα Ορλάντο Σαπάτα «ο οποίος είχε άδικα φυλακιστεί και βάναυσα βασανιστεί στις καστρικές φυλακές και πέθανε από απεργία πείνας καταγγέλλοντας αυτά τα εγκλήματα και την απουσία των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας από τη χώρα του».
Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα το θάνατο του Σαπάτα, «ο οποίος μπορούσε να έχει αποφευχθεί». Η καταδίκη προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του κουβανικού κοινοβουλίου και των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Χώρες στις οποίες κυβερνά η αριστερά στη Λατινική Αμερική, όπως η Βραζιλία, η Βολιβία και η Ουρουγουάη, υπερασπίστηκαν στην υπόθεση αυτή την κουβανική κυβέρνηση.

2 σχόλια:

  1. Por la libertad de los presos políticos cubanos

    Por la excarcelación inmediata e incondicional de todos los presos políticos en las cárceles cubanas; por el respeto al ejercicio, la promoción y la defensa de los derechos humanos en cualquier parte del mundo; por el decoro y el valor de Orlando Zapata Tamayo, injustamente encarcelado y brutalmente torturado en las prisiones castristas, muerto en huelga de hambre denunciando estos crímenes y la falta de derechos y democracia en su país; por el respeto a la vida de quienes corren el riesgo de morir como él para impedir que el gobierno de Fidel y Raúl Castro continúe eliminando físicamente a sus críticos y opositores pacíficos, condenándolos a penas de hasta 28 años de cárcel por "delitos" de opinión; por el respeto a la integridad física y moral de cada persona; firmamos esta carta, y exhortamos a firmarla a todos los que han elegido defender su libertad y la libertad de los otros.

    http://firmasjamaylibertad.com/ozt/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισπανόφωνοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και συγγραφείς από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους, βάζοντας την υπογραφή τους στην πρωτοβουλία «Κατηγορώ την Κούβα» με στόχο την απελευθέρωση των Κουβανών διαφωνούντων.

    Μεταξύ όσων στηρίζουν την πρωτοβουλία, συγκαταλέγεται ο διάσημος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πέδρο Αλμοδόβαρ, όπως και Ανα Μπελέν, η οποία έχει εμφανιστεί σε πολλές από τις ταινίες του.

    Επίσης, ο συγγραφέας Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα και ο συγγραφέας και φιλόσοφος Φερνάντο Σαβατέρ, όπως και ο νοβελίστας Χουάν Μαρσέ.

    Στη Λατινική Αμερική, την πρωτοβουλία έχουν υπογράψει ο Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, αλλά και η Κουβανή Γιοάνι Σάντσες το blog της οποίας Generacion Y είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο.

    Στα τέλη Φεβρουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή στην Αβάνα ο 42χρονος αντιφρονούντας Ορλάντο Σαπάτα, ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας επί 85 ημέρες.

    Η ταφή του έγινε στην πόλη Μπάνες -περίπου 700 χιλιόμετρα από την Αβάνα, ενώ Οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι η Αβάνα προχώρησε σε «προληπτικές συλλήψεις» προκειμένου η κηδεία του να μην αποκτούσε χαρακτήρα διαδήλωσης.

    Ο 42χρονος -οικοδόμος στο επάγγελμα- είχε συλληφθεί το 2003 στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης των κουβανικών αρχών, στη διάρκεια της οποίας προσήχθησαν 75 πολίτες με την κατηγορία της συνωμοσίας υπέρ των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές κάθειρξης.

    Ωστόσο, ο Σαπάτα καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή για διατάραξη της τάξης και ανυπακοή. Πραγματοποίησε απεργία πείνας επί 85 ημέρες διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του.

    Ο θάνατος του Σαπάτα έγινε η αιτία να ξεκινήσει απεργία πείνας ένας ακόμα αντιφρονούντας: ο 48χρονος Γκιγιέρμο Φαρίνας.


    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1116684&lngDtrID=253

    ΑπάντησηΔιαγραφή