18.1.10

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ GUIDO WESTERWELLE ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣE ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥ MICHAEL MRONZ


Japanese irritated during Foreign Minister's visit
Who is the man at Guido Westerwelle's side?
By ROLF KLEINE (bild.de, 14/1/2010)
Guido Westerwelle could be in for a very good year after a special blessing in Japan.
The German Foreign Minister and FDP leader received the blessing yesterday at the start of his 22-hour trip to Japan at the Meiji shrine, one of the most important sanctuaries in the Shinto religion
And at his side was his partner Michael Mronz.
First of all the Minister had to wash his hands. The high priest said: “Who wants to step before the gods must have a clean heart and clean hands!”
The FDP leader then received a holy Tamagushi stick as he bowed, which he laid down on the high altar. Then a resounding mystical gong was sounded. There was sake rice wine at the end.
The priest said: “Now you will have good luck for the whole year…”
And Westerwelle may need it!
His aims in Japan are far from simple: Afghanistan (Japan only helps with civilian aid), Iran (like China, Japan is sceptical about sanctions), the German trade deficit (the country buys too much from Japan and sells too little).
And then there are Japan's delicate customs.
Even during the preparations for the trip, the Japanese were sceptical about the Minister wanting to bring his partner with him.
Have they been irritated by his presence?
A representative of the Japanese Foreign Ministry said: “Homosexuality in art circles is okay in Japan. But it is a taboo in business and politics.”
And Michael Mronz? He has been undertaking a programme typical for a foreign dignitary's partner, visiting a museum amongst others. He has paid for the trip himself.
He told BILD.de: “We have travelled together in the past. Guido now has a new job – not me…”

15 σχόλια:

  1. Ας το συνηθήσουν....
    Δεν θα πάθουν και τίποτε.
    Ξεχνούν οι Γιαπωνέζοι τη δική τους παράδοση με τους Σαμουράι και τους μαθητές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Homosexuality in art circles is okay in Japan. But it is a taboo in business and politics". Κάπως έτσι δεν είναι και σε πολλά άλλα μέρη;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ μ'αρέσει!!!

    Περιμένω πως και πως να έρθουν και στην Ελλάδα. Αν και πολύ φοβάμαι ότι εδώ τα μέσα απλά θα προσπαθήσουν να αποσιωπήσουν το γεγονός...

    Εκτός αν θέλει να πάει στο προεδρικό μέγαρο οπότε οι πρωτοκολλάρχες θα πάθουν αποπληξία :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν 15 χρόνια περίπου, ο Ολλανδός πρέσβης που είχε έρθει τότε στην Αθήνα με τον σύντροφό του συνάντησε τόσα προβλήματα με πρόσχημα το πρωτόκολλο, που τελικά "την έκανε" γι' αλλού μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως το Tetu δεν γράφει ακριβώς τα ίδια πράγματα...

    "Τόσο στην Κίνα -όπου παρουσιάστηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Γουέν Ξινμπάο- όσο και στην Ιαπωνία όπου συστήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, η παρουσία του κ. Μροντς προκάλεσε κάποια περιέργεια... "Η υποδοχή μου ήταν πολύ καλή" δήλωσε ο ίδιος στο γερμανικό τύπο. Παρόλα αυτά το πρωτόκολλο του δεν του επέτρεψε τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται επίσημα "συζυγικές" όπως μια επίσκεψη σε ένα υπό κατασκευή μουσείο στην Ιαπωνία...

    Ο ίδιος πάντως δήλωσε ενθουσιασμένος με το ταξίδι στο οποίο πλήρωσε τα δικά του έξοδα. "Δεν θα τον συνοδεύω σε όλα τα ταξίδια, αλλά αν μπορέσω θα το ξανακάνω. Βεβαίως έχω και πολλά άλλα πράγματα να κάνω. Ο Γκουίντο έπιασε καινούρια δουλειά, όχι εγώ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και βέβαια δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα αισθανόταν την ανάγκη να διαβεβαιώσει τους γερμανούς ψηφοφόρους πως πληρώνει "τα έξοδά του" σε περίπτωση που επρόκειτο για ετεροφυλόφιλο ζευγάρι. Τις συζύγους δεν τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν συνοδεύουν;

    Νά ναι καλά οι δυο τους που ανοίγουν ένα δρόμο γιατί τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι ακόμα πραγματικότητα δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H θέση του Michael Mronz όμως δεν είναι ανάλογη της συζύγου, μάλλον ως partner ή boyfriend θα είναι στο πρωτόκολλο. Επομένως και ετεροφυλόφιλο ζευγάρι να ήταν, πάλι θα έπρεπε να μην πληρώσει το δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια μικρή διόρθωση.

    Δεν ήταν ο Ολλανδός πρέσβης που είχε έρθει με τον φίλο του αλλά ο πρώτος Ακόλουθος. Θέση σπουδαία στην ιεαρχεία της πρεσβείας, εφάμιλη σχεδόν μ αυτήν του Πρέσβη.

    Είναι αλήθεια ότι έγινε μεγάλη αναστάτωση στην Πρεσβεία και ότι ο Ακόλουθος ενώ είχε κατανόηση για το ανεπαρκές πρωτόκολλο, ένιωσε προσβεβλημένος με την απαξιωτική αντιμετώπιση του Ελληνικού Κράτους και νομίζω ειδικά της Προεδρίας, με αφορμή την ετήσια γιορτή που κάνει για την Δημοκρατία.

    Η αλήθεια είναι ότι είχε βρεθεί μία φόρμα ώστε να δοθεί μια λύση, αλλά οι δικοί μας πολιτικοί δεν την ήθελαν.

    Ήταν ο βασικός λόγος (κακώς για μένα, πίστευα τότε) που έφυγε από την Ελλάδα. Έτσι, για την ιστορία, ήταν εξαιρετικός διπλωμάτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σ'ευχαριστώ για τη διόρθωση.
    Θα ήθελες να μας θυμίσεις ποιος ήταν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της εποχής εκείνης;
    Αν δεν με απατά η μνήμη μου όλα αυτά έγιναν επί της τελευταίας προεδρικής θητείας του Κ. Καραμανλή, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ SK

    H θέση του δεν είναι ανάλογη της συζύγου γιατί η Γερμανία δεν παρέχει στα ζευγάρια ίδιου φύλου το status του πολιτικού γάμου παρά μόνο ένα "σύμφωνο συμβίωσης" - το οποίο ο ίδιος και ο Βεστερβέλε έχουν υπογράψει.

    Δεν είναι δική του επιλογή να μην είναι σύζυγος. Δεν τον αναγνωρίζουν ως σύζυγο. Υπάρχει διαφορά.

    Αντίθετα οι ετεροφυλόφιλοι όπως ξέρεις έχουν την επιλογή για το κατά πόσο θα παντρευτούν ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ gsh

    Ασφαλώς και οι ετεροφυλόφιλοι έχουν την επιλογή που τα γκέι ζευγάρια δεν έχουν.
    Όμως, απ'όσο ξέρω, ο Westerwelle και ο σύντροφός του είναι μεν ζευγάρι εδώ και πέντε χρόνια, αλλά δεν έχουν υπογράψει σύμφωνο (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος). Επομένως όντως δεν δικαιούνται των προνομίων που θα είχαν ως επίσημο ζεύγος, έστω τύπου συμφώνου συμβιώσεως.

    Πέρα από αυτά όμως, όντως είναι θετικότατο το γεγονός και ο τρόπος που το χειρίζεται και το προβάλλει ανά τον κόσμο. Άντε, και στα δικά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Ολλανδός διπλωμάτης λεγόταν Ρόναλντ Μπράουερ. Στην Ελλάδα ήταν από το '96 μέχρι το '97.

    Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Πάγκαλος, αναπληρωτής υπουργός ο Γ. Παπανδρέου, υφυπουργός ο Ροζάκης.

    Η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή να μην δοθεί δημοσιότητα στο γεγονός. Το "ποντίκι" ήταν νομίζω αυτό που το έβγαλε στην επιφάνεια.

    Επίσης, υπάρχει άλλο ένα ιστορικό, μεταγενέστερο, με κάποιον Πρέσβη αυτήν τη φορά, ο οποίος ήρθε με τον φίλο του (όχι σύζυγο). Βρέθηκε τρόπος ν αναβαθμίσουνε τον φίλο του σε Ακόλουθο ώστε να τον ... ακολουθεί στις διάφορες επίσημες συναντήσεις που έπρεπε να πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άρα μιλάμε για την Προεδρία Στεφανόπουλου.
    Αναρωτιέμαι αν θα είχες τη διάθεση να μας γράψεις ένα κάπως πιο αναλυτικό ποστ, όχι σχόλιο, για αυτό το περιστατικό; Ή και για ό,τι άλλο σχετικό με το θέμα γνωρίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι, ευχαρίστως, νομίζω ότι μπορώ να γράψω κάτι γι αυτό.
    Δώσε μου όμως χρόνο γιατί ίσως χρειαστεί να κάνω μια μικρή έρευνα για το θέμα και αυτήν την εποχή είμαι εξαιρετικά απασχολημένος με την δουλειά μου. Δεν προλαβαίνω ούτε το PC ν ανοίξω.

    Με την ευκαιρία, από παλιά ήθελα να στο προτείνω ίσως και να το γνωρίζεις, να μπεις στην σελίδα του coc nederland (και αγγλόφωνη) και να κοιτάξεις. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πως δουλεύουν και οργανώνονται οι Ολλανδοί σε λοατ θέματα.

    Είμαι τις άποψης ότι τέτοιες πληροφορίες μπορούν να μας δίνουν ιδέες, έμπνευση και λύση κι όχι σύγκριση και κατάθλιψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχεις όσο χρόνο θέλεις.
    Αν περιμέναμε 15 χρόνια για να μάθουμε τις λεπτομέρειες της ιστορίας αυτής, μπορούμε να κάνουμε υπομονή μερικές μέρες ακόμη. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή