18.9.09

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
Δημήτρης Γέρος
.
265
Γεια σας. Τον τελευταίο καιρό βρίσκομαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Είμαι 24 ετών δεν έχω έρθει ποτέ σε ερωτική επαφή. Έχω συχνά ομοφυλοφιλικές φαντασιώσεις και προσπαθώ να της αποφύγω κάνοντας ετεροφυλικές φαντασιώσεις. Κάνω προσπάθεια με κοπέλες που μου αρέσουν να κάνω σχέση αλλά βλέπω ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση. Είμαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, νιώθω σαν να μην έχω ταυτότητα. Νιώθω άχρηστος ειλικρινά. Δεν ξέρω τι μου γίνεται....Σας παρακαλώ βοηθήστε με είμαι σε αδιέξοδο. Σκέφτομαι πολλές φορές να πάω σε ψυχολόγο να πω αυτά που με βασανίζουν αλλά δεν τολμώ γιατί ντρέπομαι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ... πως μπορείτε να με βοηθήσετε???
.
Απάντηση

Πολλοί άνθρωποι στην ηλικία σας αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, καθώς καλούνται να προσδιορίσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και τα συναισθήματά τους απέναντι σε αυτή. Κατ´αρχάς, όπως μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ , ο σεξουαλικός προσανατολισμός εκτείνεται από την αποκλειστική ομοφυλοφιλία στην αποκλειστική ετεροφυλοφιλία και περιλαμβάνει διάφορες μορφές αμφιφυλοφιλίας. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι συνήθως κάνετε ομοφυλοφιλικές σκέψεις δε σημαίνει ότι είστε ομοφυλόφιλος, όπως μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ , και ίσως η αναστάτωση σας να οφείλεται στο γεγονός ότι εξισώνετε τις φαντασιώσεις σας με τη συμπεριφορά σας, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ . Σίγουρα θα σας βοηθούσε αν ανακαλύπτατε χωρίς καμία εξωτερική πίεση ποιο φύλο σας ελκύει , αλλά αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να αποδεχτείτε ή να ακολουθήσετε τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό και ότι αυτός συνεπάγεται, όπως το ομοφυλόφιλο σεξ και οι σχέσεις, όπως μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ . Πιστεύουμε επίσης ότι θα βρείτε πολύ βοηθητικές τις παρακάτω πληροφορίες αναφορικά με το αν μια ετεροφυλική σχέση απομακρύνει τις ομοφυλοφιλικές τάσεις. Πολλοί άνθρωποι διστάζουν ή ντρέπονται να απευθυνθούν σε έναν ειδικό, αλλά όπως μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ , δεν έχει τόση σημασία το "αν δεν γίνεται αλλιώς", αλλά το αν ταλαιπωρήστε από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αν θα θέλατε να απαλλαγείτε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Ούτως ή άλλως τα αρνητικά αυτά συναισθήματα συνήθως διαρκούν μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας. Πιστεύουμε θα σας βοηθούσε πολύ η συνεργασία με κάποιον ειδικό του ΣΚΦ , επειδή η διερεύνηση της σεξουαλικής ταυτότητας μπορεί να είναι μία δύσκολη διαδικασία κατά την οποία πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ιδιαίτερα χρήσιμη τη βοήθεια ενός ειδικού.

http://www.mpes.uoa.gr/

13 σχόλια:

  1. "Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι συνήθως κάνετε ομοφυλοφιλικές σκέψεις δε σημαίνει ότι είστε ομοφυλόφιλος , όπως μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ , και ίσως η αναστάτωση σας να οφείλεται στο γεγονός ότι εξισώνετε τις φαντασιώσεις σας με τη συμπεριφορά σας, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ . Σίγουρα θα σας βοηθούσε αν ανακαλύπτατε χωρίς καμία εξωτερική πίεση ποιο φύλο σας ελκύει, αλλά αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να αποδεχτείτε ή να ακολουθήσετε τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό και ότι αυτός συνεπάγεται "

    "αλλά όπως μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ , δεν έχει τόση σημασία το "αν δεν γίνεται αλλιώς", αλλά το αν ταλαιπωρήστε από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αν θα θέλατε να απαλλαγείτε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε"

    O Θεός να φυλάει όλους τους δύσμοιρους που θα πέσουν στα χέρια αυτών των "ειδικών".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είσαι κάπως υπερβολικός και άδικος στην κρίση σου.
    Μην ξεχνάς ότι η απάντηση απευθύνεται σε έναν πανικόβλητο άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το πιστεύω αυτό που γράφεις.

    Λένε κάτι διαφορετικό οι διάφοροι "θεραπευτές" των "πρώην ομοφυλόφιλων" σε σχέση με αυτά που υπογράμμισα με bold;

    Μήπως να ξεκινούσαν προτείνοντάς του να είναι περισσότερο ψύχραιμος και μην πανικοβάλλεται; Να απο-δραματοποιήσουν λίγο την κατάσταση; Να του μιλήσουν λίγο για την προκατάληψη του κοινωνικού περίγυρου και πώς μπορεί να σχετίζεται με την εσωτερική πάλη που αισθάνεται; Και να μην του τάζουν χίλια-δυο "παραθυράκια" απόδρασης και διαφυγής; ("Μη φοβάστε, μπορεί να είστε και αμφιφυλόφιλος. Αλλά και ομοφυλόφιλος να είστε δεν χρειάζεται να το αποδεχτείτε"
    κτλ) "Δεν χρειάζεται να το αποδεχτείτε" ;
    Αυτό σοβαρά τώρα είναι συμβουλή; Και μάλιστα από "ειδικούς";

    Αν πάει σε έναν "ειδικό" και του πει τα ίδια εσύ θα θεωρήσεις ότι θέλει να τον "βοηθήσει" μέσα στον πανικό του; 'Η να του πει αυτά που θέλει να ακούσει για να τον αρμέξει;

    Πραγματικά ένα από τα πλέον ανεύθυνα κείμενα που έχω διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν λέω να του πει "είσαι γκέι, αποδέξου το να τελειώνουμε". Νέο παιδί είναι και μπερδεμένο, δεν χρειάζεται να τον τρομάξει. Ας ξεκινούσε όμως λέγοντάς του τουλάχιστον ότι δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημα για τις σεξουαλικές του φαντασιώσεις και ότι τίποτα από όλα αυτά που περιγράφει δεν σημαίνουν ότι είναι "άχρηστος". Κάτι που περιέργως απουσιάζει εντελώς από την απάντηση.

    'Ολα αυτά που του γράφουν πέρα από το γεγονός ότι αφήνουν ανοιχτά διάφορα "παραθυράκια" τα οποία ενδεχομένως να μην είναι εντελώς ρεαλιστικά, είναι εξαιρετικά κλινικά και αποστασιοποιημένα σαν απάντηση σε κάποιον που γράφει με τόση απόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή μάλλον δεν διάβασες τις απαντήσεις στα links, σου τις παραθέτω για να σχηματίσεις μια ακριβέστερη εικόνα:

    Έχω ομοφυλοφιλικές φαντασιώσεις χωρίς να με ελκύει κάποιο φύλο.
    Το γεγονός ότι συνήθως κάνετε ομοφυλοφιλικές σκέψεις δε σημαίνει ότι είστε ομοφυλόφιλος. Δεν υπάρχει μία απλή απάντηση στο ερώτημα "είμαι ομοφυλόφιλος;" και μόνο οι ίδιοι μπορούμε να δώσουμε μία απάντηση για τον εαυτό μας, αναλογιζόμενοι με ειλικρίνεια το εξής ερώτημα: Με προσελκύουν ερωτικά οι άντρες, οι γυναίκες ή και τα δύο φύλα; Σε κάποιες περιπτώσεις η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ ξεκάθαρη, ενώ σε άλλες τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διερευνήσουμε με ειλικρίνεια τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την πραγματική μας ταυτότητα ελεύθεροι από προκαταλήψεις και στερεότυπα.
    Η κοινωνική προκατάληψη απέναντι στα ομοφυλόφιλα άτομα μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο που ανακαλύπτει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό να θεωρήσει ότι η σεξουαλικές του προτιμήσεις είναι απαράδεκτες. Ακόμη πιο άσχημα είναι τα πράγματα στην περίπτωση που το ίδιο το άτομο έχει υιοθετήσει πεποιθήσεις που καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ως κάτι ανώμαλο, καθώς είναι βέβαιο ότι θα ανακύψουν αρνητικά συναισθήματα αν διαπιστώσει και το ίδιο ότι έχει ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο η επιστημονική άποψη είναι διαφορετική και ήδη από το 1973 ομοφυλοφιλία και η αμφιφυλοφιλία έπαψαν να θεωρούνται ψυχικές παθήσεις.
    Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι δεν έχετε νιώσει ποτέ έλξη για κάποιο άτομο, του ίδιου ή του άλλου φύλου μπορεί να οφείλεται στη δυσκολία σας να αποδεχθείτε το σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Μία άλλη, εξίσου πιθανή, υπόθεση είναι να μην υπάρχει κάποιο ζήτημα που να σχετίζεται με τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό, αλλά απλώς να μην είστε έτοιμος να εμπλακείτε σε μία ερωτική σχέση. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να δείτε τι από τα δυο συμβαίνει. Η γνώμη μας θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό προκειμένου να συζητήσετε μαζί του τις ανησυχίες σας σχετικά με τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό, αλλά και οτιδήποτε άλλο σας εμποδίζει από το να προχωρήσετε στη σύναψη ερωτικών σχέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεωρώ τις ομοφυλοφιλικές μου φαντασιώσεις μη αποδεκτές.
    Ίσως η δυσκολία σας να οφείλεται στο γεγονός εξισώνετε τις φαντασιώσεις σας με τη συμπεριφορά σας. Το γεγονός ότι έχετε φαντασιώσεις και για τα δύο φύλα δεν είναι το ίδιο με το να έχετε ενεργή σεξουαλική ζωή και με τα δύο φύλα. Φανταστείτε πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν πραγματοποιούσαμε κάθε σκέψη μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα τι θα συνέβαινε αν κάθε φορά που σκεφτόμασταν ότι θέλουμε να πνίξουμε τον οδηγό του μπροστινού αυτοκινήτου κατεβαίναμε και τον σκοτώναμε! Ειδικά οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένας χώρος που εκφράζουμε τη φαντασία μας και δεν είναι δεσμευτικές ούτε για τη συμπεριφορά μας, ούτε σημαίνει υποχρεωτικά ότι εκφράζουν τις "πραγματικές" μας επιθυμίες.
    Με άλλα λόγια μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές μόνο με άτομα του άλλου φύλου χωρίς να ανησυχείτε μήπως παρεκκλίνετε. Ωστόσο αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο προσωπικό θέμα αν αυτό θα σας κάνει ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο και είναι κάτι που εξαρτάται κυρίως από την ένταση των επιθυμιών σας. Αυτή τη στιγμή σκέφτεστε σαν φορέας όλων των προκαταλήψεων σχετικά με τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και θεωρούμε ότι θα σας ήταν χρήσιμο να εξετάσετε το θέμα ελεύθερος από κοινωνικές επιρροές. Ο λόγος που σας προτρέπουμε να εξετάσετε με σοβαρότητα το θέμα είναι ότι είναι δικαίωμά σας να εκφραστείτε σεξουαλικά όπως σας ευχαριστεί και ζήσετε όπως επιθυμείτε.
    Πως μπορώ να καταλάβω αν μου αρέσουν οι άντρες ή οι γυναίκες;
    Θα πρέπει να εξετάσετε το θέμα μόνοι σας: Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ότι βρίσκεστε με έναν άντρα. Στη συνέχει κάντε το ίδιο βάζοντας στη θέση του άντρα μία γυναίκα. Τι σκέψεις πέρασαν από το μυαλό σας και τι συναισθήματα σας δημιουργήθηκαν; Σας ενδιαφέρουν οι άντρες, οι γυναίκες ή και τα δύο φύλα;
    θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να μην είναι υποχρεωτικά ομοφυλοφιλικός ή ετεροφυλικός, αλλά να εμπίπτει σε μία από τις ενδιάμεσες αμφιφυλοφιλικές αποχρώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου με άτομα του ίδιου φύλου ή του άλλου φύλου και άλλοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με τα δύο φύλα. Προσπαθήστε να διαπιστώσετε με ηρεμία που κινήστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει να κάνω σεξ με άτομα του ίδιου φύλου επειδή έχω ομοφυλόφιλες επιθυμίες;

    Η ομοφυλοφιλία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα είδος σεξουαλικού προσανατολισμού, τον οποίο θα πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα. Αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε ή να ακολουθήσουμε ό,τι θεωρούμε ότι συνεπάγεται, όπως το ομοφυλόφιλο σεξ και οι σχέσεις. Κατά συνέπεια, δεν «πρέπει» υποχρεωτικά να αποκτήσουμε έναν ολοκληρωτικά ομοφυλόφιλο τρόπο ζωής εάν κάτι τέτοιο δε μας εκφράζει.
    Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ομοφυλοφιλία και η ετεροφυλοφιλία είναι τα δύο άκρα ενός συνεχούς με διάφορες «διαβαθμίσεις». Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία αυτού του συνεχούς με άλλους να τείνουν περισσότερο προς τη μια και άλλους προς την άλλη πλευρά. Το να αποδεχτεί κανείς την ομοφυλοφιλία του δε σημαίνει ότι αυτό τον «καταδικάζει» να αποκτήσει έναν αποκλειστικά ομοφυλόφιλο τρόπο ζωής. Εάν λοιπόν δε νιώθετε την ανάγκη να έχετε ομοφυλόφιλες σεξουαλικές σχέσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει διαφορετικά.


    Μια ετεροφυλική σχέση απομακρύνει τις ομοφυλοφιλικές τάσεις;
    Η ομοφυλοφιλία δε θεωρείται πλέον "ανωμαλία", αλλά σεξουαλική επιλογή. Ωστόσο τα ομοφυλόφιλα άτομα έχουν να αντιμετωπίσουν το τι σημαίνει να είναι κανείς διαφορετικός σε μία "ετεροφυλόφιλη" κοινωνία που τείνει να κρίνει ότι διαφέρει από το συνηθισμένο με αρνητικό τρόπο.
    Η σεξουαλική ταυτότητα αποτελεί βασική γνώση για τον εαυτό μας. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν συνείδηση της σεξουαλικής τους ταυτότητας από μικρή ηλικία, ενώ άλλοι αποκτούν συνείδηση μετά από πολλά χρόνια. Γενικά το άγχος σχετικά με την σεξουαλική ταυτότητα είναι συχνό φαινόμενο στους φοιτητές, αλλά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα όταν ένα ομοφυλόφιλο άτομο αρχίζει να διερευνά τη σεξουαλική του ταυτότητα, λόγω των πολλών αρνητικών προκαταλήψεων σχετικά με την ομοφυλοφιλία.
    Παρότι είναι εύκολο να υποστηρίξει κανείς ότι δεν μπορούμε να είμαστε οτιδήποτε άλλο πέρα από τον "εαυτό μας", αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο για τα ομοφυλόφιλα άτομα. Συχνά τα άτομα αυτά νιώθουν σύγχυση για το αν οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις είναι "αληθινές" και τις θεωρούν "απαράδεκτες". Νιώθουν αβεβαιότητα, μοναξιά και έντονο φόβο απόρριψης λόγω των αρνητικών στερεοτύπων. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι γνωρίζουμε αν είμαστε ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι και ότι αυτή η σύγχυση οφείλεται αποκλειστικά στον δισταγμό του ατόμου να δεχθεί ότι ανήκει σε μία κοινωνικά κατακριτέα ομάδα.
    Το σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι η αναγνώριση της σεξουαλικής ταυτότητας και η αποδοχή του εαυτού. Βοηθάει να σκεφτεί κανείς ότι η σεξουαλική ταυτότητα αποτελεί ένα συνεχές, το οποίο εκτείνεται από την αποκλειστική έλξη για τα άτομα του ίδιου φύλου έως την αποκλειστική έλξη για τα άτομα του αντίθετου φύλου. Η διερεύνηση της σεξουαλικής μας ταυτότητας συχνά σημαίνει να καθορίσουμε σε ποιο σημείου του συνεχούς βρισκόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό η "επιτυχημένη σχέση" με μία κοπέλα θα αποδείκνυε απλώς ότι είστε σε θέση να συνευρεθείτε ερωτικά με γυναίκες. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε περίπτωση που νιώθετε μεγάλη αμφιβολία για τις προτιμήσεις σας, αλλά θα λειτουργούσε εντελώς αρνητικά αν χρησιμοποιούσατε αυτή την εμπειρία για πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είστε ομοφυλόφιλος. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι κάποια άτομα είναι αμφιφυλόφιλα, δηλαδή έλκονται και από άτομα του ίδιου και από άτομα του αντίθετου φύλου.
    Τελειώνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε την άποψη ότι θα σας βοηθούσε πολύ η συνεργασία με κάποιον ειδικό του ΣΚΦ. Η θέση μας αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η διερεύνηση της σεξουαλικής ταυτότητας μπορεί να είναι μία δύσκολη διαδικασία κατά την οποία πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ιδιαίτερα χρήσιμη τη βοήθεια ενός ειδικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει να απευθυνθεί κανείς σε κάποιον ειδικό ακόμα και αν διστάζει για τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζει;
    Μην σκέφτεστε με όρους πρέπει δεν πρέπει. Δεν έχει τόση σημασία το "αν δεν γίνεται αλλιώς", αλλά το αν ταλαιπωρήστε από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αν θα θέλατε να απαλλαγείτε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Κατά τη γνώμη μας σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να συνεχίσετε να υποφέρετε. Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι αρχικά διστάζουν να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, συχνότατα επειδή νιώθουν αμηχανία στο ενδεχόμενο να μιλήσουν για πολύ προσωπικά ζητήματα σε έναν εντελώς άγνωστο άνθρωπο. Ωστόσο είναι πολύ συχνό το φαινόμενο η αμηχανία αυτή να υποχωρεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας και στη συνέχεια να έχουν μία από κάθε άποψη λειτουργική συνεργασία με τον ειδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είχα διαβάσει τις παραπομπές που ανέβασες. Το πρόβλημα με την απάντηση που του έδωσαν (το "κλινικό" και "αποστασιοποιημένο" της υπόθεσης που έγραφα παραπάνω) είναι ότι αποτελεί συρραφή αποσπασμάτων από τα κείμενα που παραθέτονται με Link χωρίς ιδιαίτερη μεταξύ τους συνάφεια και χωρίς η απάντηση να προσαρμόζεται στον τόνο του επείγοντος και τη συναισθηματική ένταση της έρώτησης.

    Χώρια που και οι παραπομπές παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα. Για παράδειγμα εκεί που η επιθυμία για πραγματοποίηση ερωτικών φαντασιώσεων παραλληλίζεται με εγκληματική ενέργεια

    [ Ίσως η δυσκολία σας να οφείλεται στο γεγονός εξισώνετε τις φαντασιώσεις σας με τη συμπεριφορά σας. Το γεγονός ότι έχετε φαντασιώσεις και για τα δύο φύλα δεν είναι το ίδιο με το να έχετε ενεργή σεξουαλική ζωή και με τα δύο φύλα. Φανταστείτε πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν πραγματοποιούσαμε κάθε σκέψη μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα τι θα συνέβαινε αν κάθε φορά που σκεφτόμασταν ότι θέλουμε να πνίξουμε τον οδηγό του μπροστινού αυτοκινήτου κατεβαίναμε και τον σκοτώναμε! ]

    Νομίζω ότι συμφωνείς πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ατυχές παράδειγμα και μάλλον εντελώς ακατάλληλο όταν μιλάμε σε κάποιον που ήδη αισθάνεται "ένοχος" για τις επιθυμίες του.

    Για το περίφημο [ Το γεγονός ότι συνήθως κάνετε ομοφυλοφιλικές σκέψεις δε σημαίνει ότι είστε ομοφυλόφιλος ]: Εντελώς άλλο πράγμα θα ήταν αν έγραφε "δεν χρειάζετε να ζείτε ή να λειτουργείτε ως ομοφυλόφιλος".
    Όπως π.χ. στην πολύ πιο εύστοχη σχετική διατύπωση παρακάτω: [Αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε ή να ακολουθήσουμε ό,τι θεωρούμε ότι συνεπάγεται, όπως το ομοφυλόφιλο σεξ και οι σχέσεις. Κατά συνέπεια, δεν «πρέπει» υποχρεωτικά να αποκτήσουμε έναν ολοκληρωτικά ομοφυλόφιλο τρόπο ζωής εάν κάτι τέτοιο δε μας εκφράζει]

    Το "συνήθως κάνετε τέτοιες σκέψεις αλλά μπορεί και να μην είστε" θα έλεγα ότι είναι μάλλον προβληματικό αφού καλλιεργεί μία άρνηση της πραγματικότητας που μπορεί να είναι προσωρινά καθησυχαστική γι αυτόν που τη διαβάζει αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο τον βοηθάει μακροπρόθεσμα.

    Πιο κάτω ξεκινάει επίσης από μία προβληματική φράση: [ Η ομοφυλοφιλία δε θεωρείται πλέον "ανωμαλία", αλλά σεξουαλική επιλογή ] Θεωρείται επιλογή; Really;

    Δεν λέω ότι αυτά που γράφουν από κει και κάτω δεν είναι εύστοχα και χρήσιμα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι όταν ξεκινάς από τόσο άτσαλες και χονδροειδείς διατυπώσεις, πολύ δύσκολα μπορείς να χτίσεις κάτι από κει και πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα η ανάρτηση είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να δούμε πώς το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητων χειρίζεται το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού.
    Ούτε εγώ είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι στο πρώτο σου σχόλιο είσαι κάπως άδικος μαζί τους.
    Ενδιαφέρον θα είχε, πάντως, να διαβάζαμε και τις ανάλογες απαντήσεις από τα επιχορηγούμενα προγράμματα Ψυχολογικής Συμβουλευτικής των λοαδ οργανώσεων για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χε χε......... εσύ τον είπες ανεύθυνο και αυτός σε γλύφει. Τώρα σε παίρνει με το μαλακό γιατί σκέφτηκε αυτό που του είπε ο μάλερ άμα φύγεις θα μιλάει μόνος του.

    έρβα είσαι πολύ σοβαρό άτομο.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι έγινε ...ανώνυμε;
    Πανικοβλήθηκες που αναφέρθηκα στα επιχορηγούμενα προγράμματα Συμβουλευτικής των λοαδ οργανώσεων και είπες να ...γλ-εί-ψεις τον GSH για κάθε ενδεχόμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aνώνυμε το κείμενο το έβαλε εδώ ο erva για ενημέρωση. Δεν το έγραψε ο ίδιος ούτε ευθύνεται ο ίδιος για το περιεχόμενό του. 'Οπως πρόσεξες έγραψα ότι το κείμενο είναι ανεύθυνο, όχι ο erva. Οπότε θα σε παρακαλέσω να μην μου αποδίδεις πράγματα που δεν έγραψα.

    Επιπλέον ο erva και ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαφωνεί μαζί μου για το κατά πόσο ένα κείμενο είναι ανεύθυνο ή υπεύθυνο ή για οτιδήποτε άλλο. Κι εγώ να διαφωνώ μαζί του. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι είμαστε άλλωστε.

    Πάντως εξόσον γνωρίζω από όλο αυτό το διάστημα που διαβάζω το μπλογκ του το πρόβλημα που έχει ο Erva δεν είναι η έλλειψη σχολιασμού αλλά πώς να διαχειριστεί τον ωκεανό της χυδαιότητας του οποίου κατά καιρούς γίνεται στόχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή