.
Μους σύκο
Εκλεπτυσμένη γεύση σε… ημιφθινοπωρινή εκδοχή
από τον Στέλιο Παρλιάρο (Καθημερινή)
Υλικά για 10 μερίδες
Για το τρίμμα αμυγδάλου
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ, τριμμένα
50 γρ. καστανή ζάχαρη
40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη μους
800 γρ. σύκα, κατά προτίμηση μαύρα και ώριμα, καθαρισμένα από τη φλούδα (καθαρό βάρος)
+ 5 σύκα επιπλέον για τη διακόσμηση
120 γρ. ζάχαρη άχνης
15 γρ. φύλλα ζελατίνης
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Εκτέλεση
Τρίμα αμυγδάλου: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τα τριμμένα μπισκότα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το μείγμα σε δροσερό μέρος για 1 ώρα. Έπειτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 1500 C. Θρυμματίζουμε το μείγμα με τα χέρια μας πάνω σε μια λαμαρίνα ζαχαροπλαστικής και το ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα
Μους: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολάκι με κρύο νερό. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το 1/3 του μείγματος σύκων-άχνης και λιώνουμε μέσα σε αυτό τα γύλλα ζελατίνης που εν των μεταξύ έχουν μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2/3 του μείγματος σύκων-άχνης, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με απαλές κινήσεις για να ενωθούν τα υλικά. Γεμίζουμε ποτήρια της αρεσκείας μας ή μπολάκια με το μείγμα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, ώστε να κρυώσει καλά η μους. Πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγο από το τρίμμα αμυγδάλου και μισό σύκο.
Προετοιμασία: 30’
Αναμονή: 2-3 ώρες
Μους σύκο
Εκλεπτυσμένη γεύση σε… ημιφθινοπωρινή εκδοχή
από τον Στέλιο Παρλιάρο (Καθημερινή)
Υλικά για 10 μερίδες
Για το τρίμμα αμυγδάλου
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ, τριμμένα
50 γρ. καστανή ζάχαρη
40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη μους
800 γρ. σύκα, κατά προτίμηση μαύρα και ώριμα, καθαρισμένα από τη φλούδα (καθαρό βάρος)
+ 5 σύκα επιπλέον για τη διακόσμηση
120 γρ. ζάχαρη άχνης
15 γρ. φύλλα ζελατίνης
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Εκτέλεση
Τρίμα αμυγδάλου: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τα τριμμένα μπισκότα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το μείγμα σε δροσερό μέρος για 1 ώρα. Έπειτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 1500 C. Θρυμματίζουμε το μείγμα με τα χέρια μας πάνω σε μια λαμαρίνα ζαχαροπλαστικής και το ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα
Μους: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολάκι με κρύο νερό. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το 1/3 του μείγματος σύκων-άχνης και λιώνουμε μέσα σε αυτό τα γύλλα ζελατίνης που εν των μεταξύ έχουν μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2/3 του μείγματος σύκων-άχνης, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με απαλές κινήσεις για να ενωθούν τα υλικά. Γεμίζουμε ποτήρια της αρεσκείας μας ή μπολάκια με το μείγμα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, ώστε να κρυώσει καλά η μους. Πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγο από το τρίμμα αμυγδάλου και μισό σύκο.
Προετοιμασία: 30’
Αναμονή: 2-3 ώρες
μπισκότα πτι-μπερ, ζάχαρη,
ΑπάντησηΔιαγραφήβούτυρο, ζάχαρη άχνη, κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά;
αν το φάω αυτό, όχι 'συκομάρες', ούτε να σηκωθώ πια δε θα μπορώ!
;-)
Συγνώμη εγώ γιατί δεν καταλαβαίνω γιατί λέει την βάση του γλυκού "τρίμα αμυγδάλου"; Αφού δεν υπάρχουν αμύγδαλα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήsCaTterBraiN,
ΑπάντησηΔιαγραφήτι υπερβολικός που είσαι!
Η μους είναι αφρός. :)
Maria,
Κρίμα που ο Στέλιος Παρλιάρος δεν διαβάζει Α.Π., γιατί εγώ, δυστυχώς, δεν μπορώ να σε διαφωτίσω στη εύλογη απορία σου.