17.10.08

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV

Image Hosted by ImageShack.us
.
Gay men taking HPV vaccine
Gay and bisexual men in San Francisco are signing up to take Gardasil, the vaccine intended to prevent the human papillomavirus in women. Men are asking their doctors for the vaccine, hoping it will prevent anal and penile cancer, which can also be caused by HPV, Jason Riggs, spokesman for the STOP AIDS Project, told KPIX in San Francisco.
"The prevalence of anal cancer among gay and bisexual men is very high," Riggs said in the report. "So that's why some people are looking at this as a possible preventive cure for anal cancer and HPV that causes anal cancer."
According to KPIX, anal cancer occurs among gay and bisexual men at a rate 35 times higher than that of the general population, occurring more in those infected with HIV.
However, concerns have been raised over the validity of men taking the drug, since it is not yet clear whether the drug is as effective for men as it is for women. (The Advocate, 4/2008)


4 σχόλια:

  1. HPV
    Ο HPV (Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας ιός που βασίζεται στο DNA (dsDNA) και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνες μεβράνες των ανθρώπων και ορισμένων ζώων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί πάνω απο 100 τύποι του ιού HPV.
    Κάποιες μορφές του HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα ενώ κάποιες άλλες μορφές μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση η οποια να επιφέρει προ-καρκινικές δυσπλασίες. Όλοι οι τύποι του HPV μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής.
    Μια ομάδα περίπου 30-40 μορφών του HPV μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής και μολύνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μερικές μορφές του HPV – και ποιό συγκεκριμένα οι τύποι 6 και 11 – μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα. Ωστόσο άλλες μορφές του ιού που επίσης επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα, δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα.
    Συνεχής μόλυνση με τις ``επικίνδυνες μορφές`` του HPV - και ποιό συγκεκριμένα τους τύπους 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, και 68 - μπορεί να προκαλέσουν ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου(VIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πέους (PIN) και ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (AIN). Αυτές είναι προ-καρκινικές δυσπλασίες και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου τους μήτρας για να δημιουργηθεί πρέπει πρώτα να υπάρχει μόλυνση απο τον HPV (αυτό ισχύει σχεδόν σε όλες της περιπτώσεις).
    Ένα τραχηλικό τέστ πάπ χρησιμοποιείται για να εντοπίσει κυτταρικές ανωμαλίες και την ύπαρξη του HPV. Αυτό επιτρέπει την χειρουργική αφαίρεση κονδυλωμάτων και/ή προ-καρκινικών αλλοιώσεων πρίν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου. Παρόλο που η χρήση του τέστ Παπανικολάου έχει μειώσει την θνησιμότητα και την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου στις ανεπτυγμένες χώρες, αυτή η ασθένεια εξακολουθεί να σκοτώνει χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο.
    Πρόσφατα εγκρίθηκε η χρήση δύο εμβολίων (Gardasil και Cervarix) τα οποία αποτρέπουν την μόλυνση απο τους πιο επικίνδυνος τύπους του HPV. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει από τους τύπους 16 και 18 κατά 100%, δηλαδή τους δυο πιό επικύνδυνους για πρόκληση καρκίνου τύπους HPV που ευθύνονται συνολικά για το 71% των περιπτώσεων καρκίνου. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού και τακτικού προληπτικού ελέγχου με το Τεστ Παπ μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας κατά 94%.
    Στην Ελλάδα αναμένεται η εισαγωγή του εμβολίου στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών εντός του 2008 για τα κορίτσια 12-15 ετών με ενδεχόμενη ασφαλιστική κάλυψη και σε ηλικίες μέχρι 25 ετών.

    Αρκετές μορφές του HPV (συμπεριλαμβανομένων των τύπων 16, 18, 31 και 45) είναι μορφές υψηλού κινδύνου και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου, καρκίνο του πρωκτού, καρκίνο του αιδοίου και καρκίνο του πέους. Μερικοί τύποι του HPV και ειδικά ο τύπος 16, έχει ανακαλυφθεί πως σχετίζεται με ορισμένου καρκίνους του λαιμού και του στόματος.
    Ένα ιστορικό μόλυνσης απο μία ή περισσότερες ``υψηλού κινδύνου`` μορφές του HPV θεωρείται πως είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη καρκίνου (η περισσότερες μορφές του HPV δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου), γυναίκες χωρίς ιστορικό του ιού δεν αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου. Ωστόσο η μόλυνση συνήθως καθαρίζεται γρήγορα απο το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί σε καρκίνο. Επειδή η διαδικασία μετατροπής των κυττάρων του τραχήλου σε καρκινικά κύτταρα είναι εξαιρετικά αργή, ο καρκίνος εμφανίζεται σε άτομα που είναι μολυσμένα με τον ιό για πολλά χρόνια, συνήθως μια δεκαετία.
    Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες μορφές του HPV επίσης προκαλούν καρκίνους, ένα μεγάλο ποσοστό των καρκίνων του πρωκτού οφείλεται σε αυτές τις μορφές HPV ενώ το 25% των καρκίνων του στόματος και του λαιμού οφείλεται στον HPV. Αν κάποιος κάνει πρωκτικό ή στοματικό σεξ με κάποιο μολυσμένο άτομο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξει ένα τέτοιου είδους καρκίνο.

    Αναπνευστικό
    Οι τύποι 6 και 11 του HPV έχουν βρεθεί να επηρεάζουν το αναπνευστικό, σχηματίζοντας κονδυλώματα στον φάρυγγα ή σε άλλα μέρη του αναπνευστικού συστήματος.
    Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να χρειαστούν χειρουργική για την αφαίρεσή τους και μπορούν να επέμβουν στην αναπνοή ενός ατόμου και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να γίνουν καρκινώματα.

    Διάγνωση και Πρόληψη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται απο διάφορους δερματικούς τύπους του HPV στην παιδική ηλικία. Ο HPV έχει την ικονότητα να παραμένει στο περιβάλλον για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και για αυτό τον λόγο αν θέλετε να αποφύγετε μόλυνση απο τον ιο αποφύγετε την επαφή με επιφάνειες όπως, δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες κλπ.

    Διάγνωση
    Διάγνωση του HPV γίνεται μέσω δειγμάτων βιοψίας από τις ύποπτες περιοχές, κολποσκόπηση και Τέστ Παπανικολάου

    Τέστ Πάπ
    Μερικές σεξουαλικά μεταδιδόμενες μορφές του HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, συνεχόμενη μόλυνση με της μορφές υψηλού κινδύνου είναι ένας μεγάλος παράγοντας σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου. Η ανάπτυξη καρκίνου απο τον HPV είναι μια αργή διαδικασία και μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια. Σε αυτή την περίοδο τα προ-καρκινικά κύτταρα μπορούν να εντοπιστούν απο το τέστ πάπ (τεστ Παπανικολάου). Το τέστ πάπ είναι μια καλή στρατηγική για την αποφυγή καρκίνου του τραχήλου. Στο τέστ πάπ ο ιατρός παίρνει κύτταρα απο τον τράχηλο, τα βάζει σε ένα τζαμάκι και τα κοιτάζει κάτω απο μικροσκόπιο για να εντοπίσει καρκινικά κύτταρα. Αυτή η μέθοδος είναι 70% με 80% λειτουργική στην εντόπιση κυτταρικών ανωμαλιών. Λεπτομερής έρευνα του τραχήλου με κολποσκόπηση μπορεί να συστηθεί εάν το τέστ Παπανικολάου έχει δείξει κυτταρικές ανωμαλίες.
    Εχει προταθεί να γίνεται τέστ Παπανικολάου για πρωκτικό καρκίνο σε μερικές υπό-κατηγορίες ομοφυλόφιλων αντρών.

    Εμβόλιο
    Στις 8 Ιουνίου του 2006 εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου Gardasil. Το εμβόλιο προστατεύει τον οργανισμό απο τους τύπους 6,11,16 και 18. Το εμβόλιο δεν έχει παρενέργειες, εκτός απο τσούξιμο στην περιοχή που εμβολιάστηκε ένα άτομο. Προς το παρόν το εμβόλιο χορηγείται μόνο σε γυναίκες, αλλά επειδή και οι άντρες είναι φορείς του HPV κάποια στιγμή στο μέλλον θα χρειαστεί να εμβολιαστούν και αυτοί. Το Σεπτέμβριο του 2007 εγκρίθηκε στην Ευρώπη η χορήγηση του εμβολίου Cervarix, το οποίο παρέχει υψηλή προστασία από τους ΗPV τύπους 16 και 18 (υπεύθυνοι για το 71% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας) για τουλάχιστον 6,5 χρόνια.

    Προφυλακτικά
    Το προφυλακτικό δεν παρέχει ουσιαστική προστασία ενάντια στον HPV αλλά μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

    Θεραπεία
    Στις θεραπευτικές μεθόδους περιλαμβάνονται: η τοπική επάλειψη με αντινεοπλασματικά φάρμακα, όπως η ποδοφυλλίνη ή η 5-φθοριουρακίλη, ο καυτηριασμός, η εξαίρεση των κονδυλωμάτων με laser ή η κρυοχειρουργική αφαίρεση τους.

    el.wikipedia.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υγεία
    Μπουρδουκλώματα με κονδυλώματα

    του Γιώργου Καρδάρα & Κύρου Κόκα (περιοδικό 10%, 2007)

    Υπάρχει ισότητα! Άντρες ή γυναίκες, γκέι ή στρέιτ, όλοι μας τραβάμε ζόρι με τα κονδυλώματα.

    Τι ταλαιπωρία κι αυτό το σεξ! Απ’ την άλλη, κρίμα δεν είναι να βάλουμε λουκέτο; Γι’ αυτό ας ξεστραβωθούμε για τον ιό HPV, που προκαλεί κονδυλώματα, κάτι απαίσια πραγματάκια που αν τα αφήσουμε αθεράπευτα βρίσκουμε σοβαρό μπελά.

    Τι είναι;
    Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις. Οφείλονται σε διάφορους ιούς της οικογενείας των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses ή HPV), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη.

    Πού εντοπίζονται;

    Προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, αλλά και τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου, του ορθού και του στόματος.

    Πώς είναι;

    Σχηματίζουν μικρές, μυτερές προεξοχές που αρχικά είναι μεμονωμένες, ανώδυνες, στο χρώμα του δέρματος και δεν παρουσιάζουν πρήξιμο ή κοκκινίλα. Με την πάροδο του χρόνου όμως διογκώνονται και μπορεί να ματώσουν και γίνουν επώδυνα (ιδίως αν βρίσκονται στον πρωκτό).

    Είναι επικίνδυνο να κάνω έρωτα όταν πάσχω από κονδυλώματα; Πότε σταματάει να μεταδίδεται ο ιός;

    Φυσικά είναι επικίνδυνο. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται από την επαφή ανάμεσα σε υγιές και μολυσμένο δέρμα. Ακόμη μεταδίδονται και έμμεσα: από μια μολυσμένη περιοχή (κονδυλώματα) μπορούν να μεταφερθούν μέσω επαφής του χεριού σε μια υγιή περιοχή (π.χ. αγγίζω κονδυλώματα και μετά βάζω το μολυσμένο μου δάχτυλο σε πρωκτό, ή κόλπο). Το προφυλακτικό είναι πολύ αποτελεσματικό μέσο προστασίας, αλλά μόνον αν καλύπτει πλήρως τα κονδυλώματα. Μπορεί δηλαδή τα κονδυλώματα να εντοπίζονται σε περιοχή που μένει ακάλυπτη, οπότε αυτά μπορεί να μεταδοθούν.

    Θα είμαι φορέας για πάντα;

    Δεν θεραπευόμαστε ποτέ από τον ιό των κονδυλωμάτων. Μένουμε φορείς δια βίου, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν είναι σε καλή κατάσταση) τον κρατά υπό έλεγχο. Αν όμως το ανοσοποιητικό μας καταπέσει, τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναβγούν, όπως και συμβαίνει με άλλους ιούς (π.χ. έρπητας).

    Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος να δω εάν έχει φύγει όντως ο ιός;

    Δυστυχώς άπαξ και μολυνθούμε, ο ιός δεν φεύγει ποτέ από το σώμα μας, οπότε κανένα τεστ δεν μπορεί να σου δείξει ότι έφυγε. Ο ιός μένει πάντα εκεί, σε λανθάνουσα κατάσταση στην προσβεβλημένη περιοχή. Αν για κάποιον λόγο πέσει η ανοσία σου (είτε π.χ. λόγω AIDS, καρκίνου, διάφορων φαρμάκων) είτε τοπικά (χρήση αλοιφών κορτιζόνης), ο ιός μπορεί να αναζωπυρωθεί και να ξαναεμφανίσεις κονδυλώματα στην ίδια περιοχή. Αν πάντως είχες κονδυλώματα εξωτερικά, περιπρωκτικά, καλό είναι να γίνει και μια εξέταση του ορθού εντέρου (από γαστρεντερολόγο), μήπως έχεις και μέσα στο ορθό.

    Εάν κάποιος δεν εμφανίσει κονδυλώματα μπορεί να έχει τον ιό και να τον μεταδίδει;

    Μπορεί να έχει τον ιό HPV χωρίς να έχει εμφανίσει συμπτώματα.

    Κινδυνεύουν οι μελλοντικοί μου ερωτικοί σύντροφοι να κολλήσουν κατά την ερωτική πράξη;

    Εάν είναι θεραπευμένα και δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα, τότε δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν οι σύντροφοί σου. Ωστόσο, το ότι κόλλησες μια φορά δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις δεύτερη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ΠΑΝΤΑ να φοράς προφυλακτικό. Άλλωστε, δεν κινδυνεύεις να ξανακολλήσεις μόνο κονδυλώματα, αλλά και πολλές άλλες αρρώστιες, όπως βλεννόρροια, σύφιλη και φυσικά HIV.

    Αν είσαι γυναίκα είναι πολύ σημαντικό επίσης να κάνεις τακτικά εξέταση ΠΑΠ, γιατί τα κονδυλώματα ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

    Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού και με το στοματικό σεξ;

    Τα κονδυλώματα μεταδίδονται και με τον στοματικό έρωτα, αλλά πολύ σπάνια και εμφανίζονται στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος ή στη γλώσσα.

    Τώρα που έφυγαν τα κονδυλώματα αλλά ο ιός υπάρχει ακόμα, μπορώ να κολλήσω κάποιον;

    Για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων από ασυμπτωματικό φορέα τα πράγματα ποικίλουν ανάλογα με το πιο στέλεχος ("υποείδος") του ιού HPV μιλάμε. Τα στελέχη του ιού που προκαλούν τα εμφανή κονδυλώματα, αν θεραπευτούν, δεν μεταδίδονται. Υπάρχουν όμως άλλα στελέχη πολύ πιο επικίνδυνα (αυτά που ευθύνονται για καρκινογένεση) που ΔΕΝ εκδηλώνονται με εμφανή δερματική αλλοίωση (τα τυπικά κονδυλώματα). Έτσι, μπορεί να είσαι μολυσμένος και με αυτά τα στελέχη εν αγνοία σου, να μην έχεις ορατές βλάβες και να τα μεταδώσεις. Είναι αυτά τα στελέχη που φοβόμαστε για καρκίνο και πρέπει να εξεταζόμαστε (από γαστρεντερολόγο ή με PAP test).

    Πάντως, για να μη μεταδώσεις ότι έχεις (ή είχες) και να μην κολλήσεις τίποτα καινούργιο υπάρχει μια πολύ απλή λύση: χρησιμοποίησε πάντοτε προφυλακτικό με υδατοδιαλυτό λιπαντικό.

    Είχα στο παρελθόν κονδυλώματα, τα οποία καυτηριάζοντάς τα, τα εξάλειψα. Είναι ασφαλές για τον σύντροφό μου να κάνω έρωτα χωρίς προφυλακτικό;

    Οι πρώτοι τρεις μήνες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι για επανεμφάνιση. Μετά τους τρεις μήνες ο κίνδυνος επανεμφάνισης δεν εξαφανίζεται αλλά είναι πολύ μικρότερος.

    Ανακάλυψα ότι έχω κονδυλώματα. Έχω σταθερή σχέση. Υπάρχει περίπτωση ο σύντροφος μου να μην έχει κολλήσει τον ιό ενώ είχαμε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη πριν ανακαλύψω ότι είχα κονδυλώματα;

    Υπάρχει περίπτωση να μην έχει κολλήσει, αλλά γενικά τα κονδυλώματα μεταδίδονται πολύ εύκολα.

    Μήπως υπάρχει κανένα υγρό να πλένεσαι μετά το σεξ ώστε να αποφύγεις τις μολύνσεις;

    Με αγιασμό μήπως; Όχι, δεν υπάρχει κανένα θαυματουργό υγρό για μετά το σεξ!

    Υπάρχει προφυλακτικό ειδικό για πρωκτικό σεξ;

    Υπάρχουν προφυλακτικά για τον πρωκτικό έρωτα που είναι πιο χοντρά από τα συνηθισμένα, οπότε δεν σπάζουν εύκολα. Τα βρίσκεις σε εξειδικευμένα μαγαζιά και φαρμακεία. Είναι αυτά που συνήθως λέγονται extra-strong.

    Πάντως, αν χρησιμοποιείς ένα προφυλακτικό καλής ποιότητας, που φυλάσσεται σε σωστές συνθήκες (όχι ζέστη, όχι κωλότσεπη), δεν είναι Ultra Thin (εξαιρετικά λεπτό), δεν το έχεις τρυπήσει με τα δόντια σου στο άνοιγμα και χρησιμοποιήσεις υδατοδιαλυτό λιπαντικό (ποτέ βαζελίνη, λάδι, βούτυρο!), είναι πολύ απίθανο να έχεις πρόβλημα.

    Στην περίπτωση που μια γυναίκα έχει νοσήσει από τον ιό HPV, έχει κάνει θεραπεία του προσβλημένου σημείου του τράχηλου με laser πριν 1 χρόνο. Μπορεί να μεταδώσει ακόμα τον ιό με την επαφή;

    Ναι. Το ότι έκανες αφαίρεση πριν από ένα χρόνο δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Ο/η γιατρός σου θα πρέπει να σου έχει συστήσει να κάνεις δύο εξετάσεις (τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση) προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας και να δει πόσο πέτυχε η θεραπεία ή μήπως χρειάζεται συμπλήρωση. Έτσι θα ξέρεις κατά πόσο μπορείς να μεταδώσεις τον ιό με τη σεξουαλική επαφή.

    Το εμβόλιο προστατεύει αυτούς που δεν έχουν HPV;

    Το εμβόλιο κυκλοφορεί ήδη και προστατεύει από τα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού. Δεν προστατεύει από τα υπόλοιπα στελέχη που προκαλούν τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις των κονδυλωμάτων. Προς το παρόν χορηγείται (δωρεάν) σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Δηλαδή το εμβόλιο δεν μας απαλλάσσει από τη χρήση του προφυλακτικού.

    Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

    Με ειδικά φάρμακα για επάλειψη τοπικά, με καυτηρίαση, κρυοπηξία ή, αν είναι μεγάλα, με χειρουργική αφαίρεση.

    Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

    Αν υπάρχουν ενεργά κονδυλώματα συνήθως συνιστάται καισαρική. Εξαρτάται από πού βρίσκονται.

    Υπάρχει περίπτωση τα κονδυλώματα να δημιουργηθούν από μόνα τους στον οργανισμό;

    Όχι, τα κονδυλώματα είναι σεξουαλικά ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΗ νόσος. Δηλαδή, μεταδίδονται, τα κολλάς από κάπου. Hello?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. New Vaccine for Cervical Cancer Could Prove Useful in Men, Too

    By DAVID TULLER (New York Times, 2007)

    The new vaccine against human papillomavirus, which became available last summer, could potentially prevent thousands of cases of cervical cancer. But doctors hope the vaccine will be able to prevent a less well-known, but potentially fatal, disease in gay men, anal cancer. The same strains of HPV cause both cancers.

    Although anal cancer can affect anyone, it is most common among men with histories of receptive anal intercourse — an annual rate of about 35 cases per 100,000, and perhaps twice that for those infected with H.I.V., which weakens the immune system.

    The Food and Drug Administration approved the HPV vaccine last year for girls and women from 9 to 26 after studies indicated that it was extremely effective against infection by four of the dozens of strains of HPV, including the ones responsible for most cases of cervical and anal cancer, as well as genital and anal warts.

    “The cervix is similar biologically to the anus, so there’s plenty of hope that it will work there also,” said Dr. Joel Palefsky, a professor of medicine at the University of California, San Francisco.

    But he cautioned that its effectiveness against anal cancer remained to be proved.

    The anal cancer rate for gay men is similar to cervical cancer rates before the advent of Pap smears, the test that can detect precancerous cell abnormalities. In recent years, some doctors who treat gay men have advised their patients to undergo anal Pap smears as part of routine preventive care.

    HPV is the most common sexually transmitted infection in the United States, with 6.2 million people infected each year, according to the Centers for Disease Control and Prevention, though many people clear the virus without having symptoms or knowing that they were infected.

    Many gay men do not realize they have an elevated risk of anal cancer.

    David Maxim, an artist in San Francisco, said he had vaguely heard of HPV when he learned that he had anal cancer several years ago. “I had no idea about it because no one ever talked about it, although these days more gay men seem to be aware of it,” said Mr. Maxim, who was successfully treated with radiation and chemotherapy.

    Regulators in Australia and the European Union have approved the vaccine, called Gardasil and made by Merck, for boys ages 9 to 15. They cited data showing that it produced an immune response in boys, though its effectiveness in preventing infection in sexually active men has not been proved.

    As with prescription drugs, doctors in the United States can provide the vaccine “off label” to anyone. “The approval is for marketing and distribution, but medical providers can use it in ways they feel is appropriate,” said Dr. Jeffrey Klausner, director of S.T.D. prevention at the San Francisco Department of Public Health.

    Dr. Eliav Barr, a director of clinical research at Merck, said he had heard that some men were receiving the vaccine, but added that the company was barred from promoting it for men unless the F.D.A. approved it for that use.

    That is unlikely to occur for at least a couple of years. Merck is sponsoring a clinical trial of Gardasil in 4,000 men, including 500 self-identified gay men. The first results are expected toward the end of next year.

    Recruiting gay men has been challenging, researchers said. The vaccine is intended to prevent an initial infection with the virus, but many people become infected soon after becoming sexually active. For the gay arm of the study, Merck has recruited men from 16 to 26 who have had no more than five sexual partners. The difficulty is that many gay men come to accept their sexual orientation only after an experimentation period.

    “These have to be men who have sex with men but who have not had too much sex with men,” said James Maynard, a program officer at the Fenway Institute, a research organization in Boston that focuses on gay and lesbian health and is a site of the HPV trial. “The more sex you’ve had, the greater the probability you’ve been infected with HPV.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κονδυλώματα / HPV
    Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV- Human Papiloma Virus). Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έχουν αναγνωριστεί γύρω στους 100 τύπους του ιού αυτού. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τις λεγόμενες μυρμηγκιές στα πέλματα και στις παλάμες. Ο τύπος όμως του ιού που προκαλεί τις μυρμιγκιές δεν μεταδίδεται σεξουαλικά. Μόνο το ένα τρίτο των τύπων του ιού μεταδίδεται σεξουαλικά και αναπτύσσεται αποκλειστικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων .
    Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Εξωτερικά εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό ή το αιδοίο και στο πέος. Στο πέος τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία για την περιοχή της βαλάνου (κεφαλάκι). Εσωτερικά προσβάλουν τον βλεννογόνο του αιδοίου ή του ορθού και σε ορισμένες περιπτώσεις το στόμα.
    Κάποια στελέχη του ιού HPV δεν προκαλούν κονδυλώματα αλλά αλλοιώσεις στην εσωτερική επιφάνεια του ορθού. Αν αυτές οι αλλοιώσεις μείνουν αδιάγνωστες και αθεράπευτες μπορούν να καταλήξουν σε καρκίνο του ορθού! Σε άτομα που ζουν με τον hiv ο κίνδυνος αυτός είναι 7 φορές μεγαλύτερος.
    Με τι μοιάζουν;
    Μοιάζουν με μικρές ελίτσες που μεγαλώνουν με τον χρόνο. Όταν μεγαλώσουν συνενώνονται μεταξύ τους και έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα του κουνουπιδιού, με την επιφάνεια να σχηματίζει μικρές μυτερές προεξοχές. Μπορεί να είναι μεμονωμένα ή να σχηματίζουν αθροίσματα (ομάδες). Μπορούν να επεκταθούν και να καταλάβουν μεγάλη επιφάνεια. Το χρώμα τους συνήθως είναι αυτό του δέρματος, ομως μερικές φορές λευκάζουν ή είναι ελαφρά κοκκινωπά.
    Πως μεταδίδονται
    Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή με την μολυσμένη περιοχή. Έτσι εκτός από την διείσδυση και άλλες σεξουαλικές πρακτικές, όπως το «πινέλο», δονητές ή ακόμα και δάχτυλα μπορεί να μας φέρουν σε επαφή με τον ιό.
    Τα κονδυλώματα δεν εμφανίζονται αμέσως αλλά αφού περάσουν κάποιες εβδομάδες ή ακόμα και μήνες (εξη-οκτώ μήνες) από την στιγμή της μόλυνσης.
    Προφύλαξη
    Η χρήση του προφυλακτικού σε όλες τις σεξουαλικές επαφές είναι ένα ικανοποιητικό μέτρο προφύλαξης. Επειδή τα κονδυλώματα μπορούν να προσβάλουν μεγάλη περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, είναι δυνατό το προφυλακτικό να μην καλύπτει όλη την περιοχή και έτσι να υπάρχει μετάδοση και παρά την χρήση προφυλακτικού. Συμπτώματα
    Πρόκειται για μια αρκετά ύπουλη ασθένεια αφού δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Γίνεται αντιληπτή μόνο με την εμφάνιση των κονδυλωμάτων, τα οποία συνήθως δεν πονούν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί φαγούρα στην περιοχή, ιδιαίτερα όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα κονδυλώματα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο ερεθισμός της περιοχής, το αίσθημα του καψίματος ή πόνος στην περιοχή του πρωκτού(κυριώς στα εσωτερικά κονδυλώματα). Τα εσωτερικά κονδυλώματα στον πρωκτό εμφανίζονται στο τελευταίο άκρο και δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ βαθιά προς το ένετρο.
    Με τη πάροδο του χρόνου διογκώνονται και μπορεί να ματώνουν. Τα κονδυλώματα προδιαθέτουν την εμφάνιση καρκίνου σε άνδρες (στο ορθό) και σε γυναίκες (στον τράχηλο της μήτρας) για αυτό δεν πρέπει να μένουν χωρίς θεραπεία. Αν μολυνθείς ο ιός θα μείνει για πάντα στο σώμα σου, αλλά το ανοσοποιητικό σου σύστημα καταφέρνει να τον κρατάει υπό έλεγχο.
    Αν πάψει να υπάρχει αυτός ο έλεγχος τότε εμφανίζονται δερματικές εκδηλώσεις ή αλλοιώεις.
    Διάγνωση
    Η διάγνωση είναι απλή και ανώδυνη. Ο γιατρός (δερματολόγος-αφροδισιολόγος) μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με την χρήση μεγεθυντικού φακού. Όταν τα κονδυλώματα είναι εσωτερικά ίσως χρειαστεί να γίνει πρωκτοσκόπιση (ειδική εξέταση για να δει ο γιατρός τον βλεννογόνο του πρωκτού) για καλύτερη διάγνωση. Επίσης στην περίπτωση των εσωτερικών κονδυλωμάτων στον πρωκτό μπορεί να γίνει τεστ Παπ, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι μια καλή εξέταση μπορεί να αντικαταστήσει το τεστ Παπ. Αν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά καλό είναι να γίνει εξέταση και για εσωτερικά κονδυλώματα.
    Θεραπεία
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας για τα κονδυλώματα και ποικίλουν ανάλογα τον βαθμό που έχει προχωρήσει η πάθηση.
    Ο πιο συχνός τρόπος είναι η επάλειψη με ειδική αλοιφή μέχρι την εξαφάνιση των κονδυλωμάτων. Η αλοιφή αυτή είναι αρκετά καυστική και δεν πρέπει να εφαρμόζεται για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Άλλοι τρόποι είναι:
    Καυτηριασμός (κρυοπηξία ή υγρό άζωτο).
    Χειρουργική αφαίρεση.
    Αφαίρεση με lazer.
    Μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες. Επειδή ο ιός παραμένει μέσα στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση υπάρχει περίπτωση τα κονδυλώματα να επανεμφανιστούν.
    Από τις αρχές του 2007 έχει κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα εμβόλιο για ορισμένους τύπους του HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ενώ το εμβόλιο προορίζεται κυρίως για νέες γυναίκες, κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει χρήση του εμβολίου και από τους άνδρες,
    Συμβουλές
    -Αν δεις μικρές ελίτσες στην περιοχή των γεννητικών σου οργάνων ή του πρωκτού πήγαινε αμέσως στον γιατρό, όσο πιο νωρίς αρχίσεις την θεραπεία για τα κονδυλώματα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις για γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.
    -Μέχρι την αποθεραπεία των κονδυλωμάτων καλό είναι να αποφεύγεις τις σεξουαλικές επαφές.
    -Ενημέρωσε τον σεξουαλικό σου σύντροφο και παρότρυνε τον να εξετασθεί και αυτός για να αποφύγετε τις επαναμολύνσεις.
    Αν έχεις αιμορροΐδες και χρησιμοποιείς κορτιζονούχες αλοιφές γιατί η κορτιζόνη βοηθάει στον πολλαπλασιασμό τους.
    -Καλό είναι να επισκέπτεσαι έναν δερματολόγο-αφροδισιολόγο μια - δύο φορές το χρόνο για εξετάσεις.
    -Κάνε εξετάσεις και για τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
    -Μίλησε με τον γιατρό σου.


    www.gaysexualhealth.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή