5.6.08

"ΠΟΡΤΑ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΛΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
«Πόρτα» στον δήμαρχο
Δεν έγινε δεκτός χθες στην Εισαγγελία Ρόδου ο Τ. Αλιφέρης, ο οποίος είχε κληθεί για να του γίνει γνωστό το έγγραφο Σανιδά. Αντιδράσεις στο Μανδράκι
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ (Έθνος, 5/6/2008)
Κλειστή βρήκε την πόρτα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, χθες το πρωί, ο δήμαρχος Τήλου, κ. Τάσος Αλιφέρης.
Συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, κ. Φώτη Κωστόπουλο, μετέβη χθες το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο για να επισκεφθεί τον κ. Γιώργο Οικονόμου, που τον είχε καλέσει, για να του κάνει γνωστή την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η γραμματεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου ενημέρωσε τον κ. Αλιφέρη ότι εξέλειπε ο λόγος για τον οποίο θα τον δεχόταν, αφού οι γάμοι τελέστηκαν και επομένως ακυρωνόταν η συνάντηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Οικονόμου είχε καλέσει τον κ. Αλιφέρη την περασμένη Δευτέρα, για να του κοινοποιήσει έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η τέλεση πολιτικών γάμων μεταξύ ομοφύλων και σε βάρος όσων δημάρχων προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες θα ασκείται ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.
Χθες το πρωί, ο δήμαρχος έφτασε στη Ρόδο με πλοίο της γραμμής, στο οποίο επέβαιναν μέλη της Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας, αλλά και τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων που είχαν τελέσει πολιτικό γάμο, προχθές νωρίς το πρωί στο νησί της Τήλου.
Επίθεση
Κάτοικοι της Τήλου, που περίμεναν την άφιξη του πλοίου, επιτέθηκαν φραστικά κατά των ομοφυλόφιλων και του δημάρχου, αλλά και τηλεοπτικών καναλιών που ήταν συγκεντρωμένα στην προβλήτα του Μανδρακιού.
Αμέσως μετά την αποβίβασή τους, τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων, ο δήμαρχος και εκπρόσωποι των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων έκαναν δηλώσεις στα τηλεοπτικά συνεργεία που τους περίμεναν. Ο δήμαρχος Τήλου είπε για την τέλεση των γάμων και τις αντιδράσεις του κόσμου:
«Είναι ένα ζήτημα υποστήριξης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι καθ όλα νόμιμη διαδικασία. Επραξα κατά συνείδηση. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι θα πράξει και η δικαιοσύνη κατά συνείδηση και θα δούμε το αποτέλεσμα. Είναι πολύ φυσικό να υπάρχουν πολλές διαφορετικές γνώμες. Είναι καθ όλα σεβαστές. Εκείνο που έχει σημασία είναι όταν έχεις την ευθύνη κάποιων διοικητικών πράξεων να αποφασίζεις κατά συνείδηση, πότε πρέπει να εκτελέσεις μία τέτοια διοικητική πράξη - γιατί περί αυτού πρόκειται. Είναι μία διοικητική πράξη, όπου δύο πολίτες λένε ότι θέλουνε να έχουν πρώτου βαθμού συγγένεια. Δεν βρήκα πουθενά να απαγορεύεται η τέλεση γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Προκαλώ όλους αυτούς που αντιδρούν, να έλθουν να συνεννοηθούμε πού βασίζουν τις αντιδράσεις και σε ποιο συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, που να καθιστά ρητά σαφές ότι απαγορεύεται.
Δεν μπορεί να απαγγέλλεται κατηγορία χωρίς την επίκληση συγκεκριμένου άρθρου. Με ερμηνείες δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη. Ας μας πει κάποιος έστω έναν νόμο που το απαγορεύει. Εχω μία σειρά νόμων, το διεθνές δίκαιο, τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει υπογράψει και η Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας όπου πουθενά δεν αναφέρεται η διάκριση των φύλων».
Για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει είπε:
«Η υποστήριξη ανθρώπινων δικαιωμάτων απαιτεί να γίνουν μεγάλες θυσίες. Αυτό που εμείς προσπαθούμε να περάσουμε για να κατοχυρώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οσα κάνουμε είναι πολύ μικρά και δεν χρειάζεται έπαρση».
.
«Ο ΓΑΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟΣ»
«Ο γάμος είναι νόμιμος και έγκυρος. Εχουμε στα χέρια μας τη ληξιαρχική πράξη», υπογράμμιζαν χθες, λίγο μετά την άφιξή τους στην Αθήνα, η Ευαγγελία Βλάμη και ο Δημήτρης Τσαμπρούνης που παντρεύτηκαν με την Ολγα - Μαρία και τον Θεμιστοκλή, προχθές το πρωί στο Δημαρχείο της Τήλου, στους πρώτους γάμους ομοφύλων στην Ελλάδα.
«Ο γάμος παράγει έννομες συνέπειες», λένε κι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινήσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, διεκδικώντας τα δικαιώματα που παρέχει ο νόμος στα παντρεμένα ζευγάρια ετερόφυλων: φορολογικές ελαφρύνσεις, κληρονομικά, ακόμη και τεκνοθεσία.
«Αν ήταν περίοδος φορολογικών δηλώσεων θα κάναμε μαζί τη δήλωση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τσαμπρούνης.
«Ασκώ τα νόμιμα δικαιώματά μου ως νυμφευμένη κυρία», προσθέτει με νόημα η Ευαγγελία Βλάμη. Οπως συμπληρώνει, «η Ομοφυλοφιλική - Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας δέχεται πολλά μηνύματα από γκέι και λεσβίες που ρωτούν τι πρέπει να κάνουν για να προχωρήσουν στο βήμα του γάμου.
Ζευγάρια που ζουν μαζί πολλά χρόνια, αλλά και ζευγάρια λεσβιών που έχουν παιδιά, καθώς η μία από τις δύο είναι φυσική μητέρα του παιδιού»...
Οι υπόλοιποι γάμοι, ωστόσο, που είχαν γίνει γνωστοί μέσω αγγελιών στην εφημερίδα «Εποχή» για τη Μαγνησία, τα Ιωάννινα και τη Λέσβο, δεν θεωρείται πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν άμεσα, καθώς οι εμπλεκόμενοι περιμένουν να καταλαγιάσει ο θόρυβος της Τήλου και να δουν τις εξελίξεις.
Εν' τω μεταξύ, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και σε διάφορα ενημερωτικά σάιτ.
Σε ειδικές, ωστόσο, πολυσύχναστες ιστοσελίδες της γκέι - λεσβιακής παγκόσμιας κοινότητας (
www.ilga-europe.org , www.pinknews.co.uk , κ.ά.) είτε δεν έχει ακόμη αναρτηθεί είτε έχει προκαλέσει ελάχιστα -προς στιγμήν- σχόλια. Μπορεί οι συντάκτες του www.queerty.com να λένε: «Ξεχάστε τη Λέσβο! Η Τήλος είναι ο γκέι προορισμός στην Ελλάδα»..., όμως στελέχη ταξιδιωτικών οργανισμών που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού εκτιμούν πως η είδηση δεν θα έχει ιδιαίτερο τουριστικό αντίκτυπο για το νησάκι της Δωδεκανήσου.
«Τα ελληνικά νησιά που αποτελούν προορισμούς για τους γκέι και τις λεσβίες είναι η Μύκονος και η Λέσβος, κι αυτό δεν βλέπω να αλλάζει», εκτιμά ο Ρόμπερτ Εντχαρτ, στέλεχος του ολλανδικού Martins International Travel.

3 σχόλια:

  1. Και μετα λεμε οτι στην Ελλαδα εχουμε δημοκρατικο πολιτευμα;;;;

    Σαν παιδακι εκανε ο εισαγγελεας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυεπίπεδες αντιδράσεις για τους γάμους στην Τήλο
    Της Ελενας Καρανατση

    Κι ενώ τα δυο ομόφυλα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στην Τήλο επέστρεψαν περιχαρή στην Αθήνα, το νομικό ζήτημα που προέκυψε μετά την τέλεση των δύο πολιτικών γάμων ομοφύλων στην Τήλο συνεχίζει να προκαλεί προστριβές σε όλα τα επίπεδα (πολιτική, κοινωνία, Δικαιοσύνη, Εκκλησία).

    Εντολή στα ανακριτικά όργανα της Τήλου να διερευνήσουν τη νομιμότητα των εγγράφων των δύο πολιτικών γάμων που τελέστηκαν στο δημαρχείο της Τήλου έδωσε ο εισαγγελέας Ρόδου, ο οποίος δεν συναντήθηκε τελικά χθες με τον κληθέντα δήμαρχο, Τάσο Αλιφέρη. Ο δήμαρχος μετέβη στην εισαγγελία Ρόδου, αλλά όπως είπε ο ίδιος, ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός απουσίαζε. Μάλιστα, έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, δέχτηκε επίθεση από αγανακτισμένο πολίτη. «Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Σίγουρα υπάρχουν άτομα που «μουρμουρίζουν» και επικρίνουν, αλλά γενικά η απόφασή μου είχε αποδοχή στο νησί. Μετά την τελετή και αφού είχε προηγηθεί η παρέμβαση Σανιδά, τηλεφώνησε ο εισαγγελέας Ρόδου, για να ζητήσει να μην καταχωρίσω τη ληξιαρχική πράξη γάμου, όμως αυτό είχε ήδη συμβεί», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Αλιφέρης και προσθέτει ότι «η Εκκλησία οφείλει να δείξει αγάπη προς όλους τους ανθρώπους. Οσο για την Πολιτεία, ακόμα κι αν δεχτούμε την άποψη ότι υπάρχει νομικό κενό, τουλάχιστον ας κάνουν μια νομοθετική ρύθμιση, για να μη δίνονται αυθαίρετες ερμηνείες».

    Στο μεταξύ, τα νεόνυμφα ζευγάρια που επέστρεψαν χθες στην Αθήνα, δηλώνουν αποφασισμένα να διεκδικήσουν ακόμα και σε διεθνή δικαστήρια τα δικαιώματά τους, σε περίπτωση που ακυρωθoύν οι γάμοι, κάτι που θεωρείται αρκετά πιθανό. «Κάποτε οι ομοφυλόφιλοι ήταν υπό διωγμό. Σήμερα δεν νοείται τα ανθρώπινα δικαιώματα να βρίσκονται στον Μεσαίωνα. Κάναμε αυτό το γάμο, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ισονομία. Φυσικά υπάρχει και η συμβολική διάσταση», λέει στην «Κ» η Ευαγγελία Βλάμη, μία εκ των νυμφευθέντων. Η ίδια δηλώνει ευτυχισμένη και υποστηρίζει ότι οι όποιες αρνητικές αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες. «Δεν κρυφτήκαμε. Κυκλοφορήσαμε άνετα στο νησί και μιλήσαμε με τον κόσμο».

    Καθημερινή, 5/6/2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο γκέι γάμος στο Ευρωδικαστήριο
    Νέο σίριαλ αντιδράσεων μετά την εισαγγελική παρέμβαση για ακύρωση της ληξιαρχικής πράξηςΠέμπτη, 05.06.08
    Ο κύβος ερρίφθη. Για το δήμαρχο Τήλου, τα δύο γκέι ζευγάρια, για το ομοφυλοφιλικό κίνημα, για σημαντική μερίδα του νομικού κόσμου και της κοινωνίας οι πρώτοι γάμοι μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών στη χώρα είναι έγκυροι μέχρι να αποφανθούν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Εκεί θα προσφύγει η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας), προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα των γάμων, που «απειλούνται» από την αναμενόμενη ακύρωση των τελετών.

    Χθες ο δήμαρχος Τήλου, κ. Αναστάσιος Αλιφέρης, κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα στον εισαγγελέα της Ρόδου, κ. Γιώργο Οικονόμου, χωρίς να συναντηθεί μαζί του, επειδή ο δικαστικός λειτουργός απουσίαζε.

    Εξω από το γραφείο του εισαγγελέα δέχθηκε φραστική επίθεση από «αγανακτισμένο» περαστικό, παρουσία δημοσιογράφων και ανδρών του Λιμενικού, οι οποίοι δεν αντέδρασαν.

    Ο κ. Οικονόμου έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και έχει δώσει εντολή στο δήμαρχο (που εκτελεί και χρέη ληξιάρχου) να διαγράψει από το ληξιαρχείο τους δύο γάμους.

    «Δεν έχει στοιχειοθετηθεί καμία κατηγορία σε βάρος μου και δεν ξέρω γιατί κατηγορούμαι. Εγώ ξέρω ότι η συνθήκη της Ε.Ε. που έχει υπογράψει η χώρα μας λέει ότι απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω των γενετήσιων επιλογών των ατόμων», είπε ο κ. Αλιφέρης.

    Ο δήμαρχος Τήλου υποστηρίζει ότι δεν είναι σωστό οι εισαγγελείς να ποινικοποιούν το θέμα και θα έπρεπε το θέμα να λυθεί πολιτικά. «Θετικά ή αρνητικά, με παρέμβαση στη Βουλή».

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, οι πολιτικοί γκέι γάμοι (προγραμματίζονται άλλοι τρεις για αρχές Ιουλίου, σε Μαγνησία, Ιωάννινα και Λέσβο) έγιναν για να θέσουν την Πολιτεία προ των ευθυνών της. Από τη στιγμή που στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Διαβίωσης δεν συμπεριλαμβάνονται άτομα του ιδίου φύλου, το ομοφυλοφιλικό κίνημα αποφάσισε να αντιδράσει. «Λένε ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη. Δεν πρέπει να ξεχνάνε όμως ότι πρόκειται για ατομικό δικαίωμα, ότι δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πώς εμείς οι ίδιοι θα διαμορφώσουμε τη ζωή μας».

    Τι μπορεί, λοιπόν, επί της ουσίας, να προσφέρει ο πολιτικός γάμος στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια; Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΟΛΚΕ, πέρα από το ότι αναγνωρίζεται θεσμικά η σχέση, υπάρχουν οικονομικά οφέλη, με φοροαπαλλαγές, με οικονομικές διευκολύνσεις σε δάνεια, με κληρονομικά δικαιώματα, με σύνταξη χηρείας, με κοινωνική ασφάλιση εάν ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι άνεργος και με πρόσβαση σε οικογενειακά προγράμματα.

    Επίσης, στην περίπτωση που ο ένας σύζυγος είναι αλλοδαπός, με τον πολιτικό γάμο μπορεί να πάρει άδεια παραμονής στη χώρα.

    «Ξέρετε τι πικρία, τι στεναχώρια νιώθει ένας άνθρωπος όταν πάει στην εντατική να συμπαρασταθεί στον άρρωστο σύντροφό του και του κλείνουν την πόρτα γιατί αντιμετωπίζεται από τους συγγενείς και από το προσωπικό ως ξένος; Του λένε ότι δεν έχει κανένα βαθμό συγγένειας με τον ασθενή. Του λένε αυτή την κουβέντα, ενώ αυτός έχει σταθεί στο πλευρό του συντρόφου του», συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ.

    Ο πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων ισχύει στην Ισπανία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Η ελεύθερη συμβίωση γκέι ζευγαριών έχει αναγνωριστεί σε Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ουγγαρία και Ιταλία. Τα ζευγάρια που ενώθηκαν με τα δεσμά του πολιτικού γάμου στην Τήλο (η Ευαγγελία με την Ολγα, ο Θέμης με τον Δημήτρη) είναι γνωστοί ακτιβιστές της ΟΛΚΕ, μπροστάρηδες στο ομοφυλοφιλικό κίνημα. Για αυτό το λόγο ήταν εκείνοι που έκαναν την αρχή, καθώς δεν είχαν πρόβλημα με την αναμενόμενη δημοσιότητα. Μάλιστα αναμένεται να «αποθεωθούν» στο φεστιβάλ ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ερχόμενο Σάββατο.

    ΜΠΟΓΑΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (Ελεύθερος Τύπος, 5/6/2008)

    ΑπάντησηΔιαγραφή