Πράσινο φως από την Κυβερνητική Επιτροπή στο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης
Newsroom ΔΟΛ, 11-6-2008
Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομοφώνως την Τετάρτη τη ρύθμιση για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, καθώς και μία σειρά άλλων θεμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων η αυστηροποίηση των διατάξεων για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Όπως είπε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, η εισήγησή του για το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορούσε τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, καθώς επιδίωξη ήταν να υπάρξει απόλυτη συστοιχία του συμφώνου με το θεσμό του γάμου.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που εγκρίθηκαν είναι και η ρύθμιση να εκδίδεται το αυτόματο διαζύγιο σε δύο από τα τέσσερα χρόνια που ισχύει σήμερα.
Newsroom ΔΟΛ, 11-6-2008
Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομοφώνως την Τετάρτη τη ρύθμιση για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, καθώς και μία σειρά άλλων θεμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων η αυστηροποίηση των διατάξεων για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Όπως είπε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, η εισήγησή του για το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορούσε τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, καθώς επιδίωξη ήταν να υπάρξει απόλυτη συστοιχία του συμφώνου με το θεσμό του γάμου.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που εγκρίθηκαν είναι και η ρύθμιση να εκδίδεται το αυτόματο διαζύγιο σε δύο από τα τέσσερα χρόνια που ισχύει σήμερα.
"Απόλυτη συστοιχία" σημαίνει μη ρητη αναφορά σε ετερότητα φύλου νομίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικό το όχι στο Σύμφωνο Συμβίωσης ομοφύλων
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου περιλαμβάνεται και το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, το οποίο αφορά μόνο ετερόφυλα ζευγάρια, όπως είχε εξαρχής ανακοινωθεί, αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης δεν είχε αποκλείσει την επέκτασή του και στα ομόφυλα. Το Σύμφωνο συστήνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο και καταχωρίζεται σε ειδικό ληξιαρχικό βιβλίο, ενώ λύεται είτε με αντίστοιχη συμβολαιογραφική πράξη είτε με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση που κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή στο άλλο μέρος είτε αυτοδικαίως με γάμο μεταξύ των δύο προσώπων που έχουν συνάψει το Σύμφωνο ή μεταξύ του ενός με τρίτο πρόσωπο.
Για τους ετερόφυλους
Με τη σύναψη του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης, το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει συμβατικά τα περιουσιακά ζητήματα, αλλά και να καταργήσει τη συμφωνία με τη λύση του Συμφώνου, ενώ, σε αντίθεση με τον γάμο, δεν αναγνωρίζεται τεκμήριο συμμετοχής στα αποκτήματα. Όσον αφορά τα κληρονομικά, τα δικαιώματα του επιζώντος συντρόφου ανέρχονται στο μισό εκείνων που αναγνωρίζονται στον επιζώντα σύζυγο.
Με το συμβόλαιο μπορεί επίσης να συμφωνηθεί και η υποχρέωση διατροφής σε περίπτωση χωρισμού, μόνο εφόσον το ένα από τα δύο μέρη δεν έχει δυνατότητα αυτοδιατροφής. Αλλά και τότε, αν ο υπόχρεος να καταβάλει διατροφή βαρύνεται με ανάλογη υποχρέωση προς προηγούμενη σύζυγο ή ανήλικα τέκνα, η απαίτηση του τέως συντρόφου έπεται.
ΤΑ ΝΕΑ, 12/6/2008
ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κυβέρνηση φοβήθηκε τις αντιδράσεις
Αποφάσισε να θεσπίσει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ, 12/6/2008)
Oφόβος των αντιδράσεων της Εκκλησίας, αλλά και ο κίνδυνος δημοσιονομικής εκτροπής από τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που δημιουργούνται ανάγκασαν χθες την κυβέρνηση να «καταπιεί» τις εσωκομματικές διαφωνίες της και να προχωρήσει στην καθιέρωση συμφώνου συμβίωσης μόνο για τους ετεροφύλους, αποκλείοντας οριστικά την επέκτασή του και στους ομοφύλους. Επειτα από συζήτηση δυόμισι ωρών στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υιοθέτησε την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη για την θέσπιση συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια, παρά τις απόψεις που διατυπώθηκαν για επέκταση του συμφώνου και στα ομόφυλα.
Κορυφαίοι υπουργοί, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, υποστηρίζουν ότι η επέκταση του συμφώνου θα επιτευχθεί αργά ή γρήγορα μέσω αποφάσεων δικαστηρίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η επέκταση είναι και ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για να επιβάλει η κυβέρνηση την τέλεση γάμων μεταξύ ομοφύλων, διασφαλίζοντας ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, υπουργοί όπως οι κκ. Πρ.Παυλόπουλος και Γ. Σουφλιάς υποστηρίζουν ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί εξομοίωση των ομοφύλων με τα ετερόφυλα ζευγάρια, έστω και σε επίπεδο ελεύθερης συμβίωσης, προσθέτοντας ότι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση. Η αντιπαράθεση χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή για το θέμα αυτό άγγιξε το κόκκινο, αλλά τελικώς την κυβερνητική θέση καθόρισε ο κ. Κ.Καραμανλής ο οποίος δεν θέλησε να ρισκάρει μια νέα σύγκρουση με την Εκκλησία «τύπου ταυτοτήτων», αποφασίζοντας να στηρίξει την εισήγηση του κ. Χατζηγάκη και να επιβάλει στην Κυβερνητική Επιτροπή την καθιέρωση συμφώνου συμβίωσης μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια, έστω και αν ενημερώθηκε από τους υπουργούς του ότι σε περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια, εκείνοι που θα προσφύγουν πιθανότατα θα δικαιωθούν.
Τελικώς με ομόφωνη απόφαση των μελών της Κυβερνητικής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για δύο νέα νομοσχέδια που αφορούν θεσμικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και στην προστασία του παιδιού και άλλων ευπαθών ομάδων.
ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός συμφώνου συμβίωσης οι ομόφυλοι
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οριστικά εκτός συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μένουν οι ομόφυλοι, με ομόφωνη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, εισηγήθηκε τη θεσμική κατοχύρωση της εξώγαμης συμβίωσης μόνο των ετερόφυλων ζευγαριών, αποκλείοντας από τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη τα άτομα του ίδιου φύλου.
Ο αποκλεισμός οδηγεί μοιραία το θέμα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια (έχει προαναγγελθεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη) προκειμένου να κριθεί εάν είναι συμβατός με τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και τις δεσμευτικές για τη χώρα μας ρυθμίσεις που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης (Eurostat 2004), τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τα 120.000, ποσοστό 5%, γεγονός που συνηγορεί στην ανάληψη της νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να προστατευθούν αυτά τα παιδιά και να αρθούν οι ανισότητες και κοινωνικές αδικίες στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά και περιουσιακά ζητήματα των ζευγαριών που επιλέγουν την ελεύθερη συμβίωση.
Η δήλωση του κ. Χατζηγάκη, ότι αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζεται ζήτημα επέκτασης του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια, ερμηνεύεται ως παραπομπή του θέματος στις ελληνικές καλένδες.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες θεσμικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, μεταξύ των οποίων και αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους συζύγους, εφόσον το επιθυμούν, να έχουν το ίδιο επώνυμο.
Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, διότι μετά τη διαγραφή από τα διαβατήρια και τις ταυτότητες του ονόματος του συζύγου, είναι πολύ δύσκολο στα νόμιμα ζεύγη να αποδείξουν, ταξιδεύοντας κυρίως στο εξωτερικό, ότι δεν είναι παράνομα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε διάφορες συναλλαγές τους. Προβλέπεται ακόμη:
- Συντόμευση των διαδικασιών για την έκδοση διαζυγίου. Νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι ο ισχυρός κλονισμός του γάμου τεκμαίρεται αμάχητα όταν οι σύζυγοι βρισκόνται σε διάσταση 2 χρόνια (σήμερα ισχύει το όριο των 4 χρόνων). Στην πραγματικότητα ο τελικός χρόνος λύσης του γάμου καθυστερεί σήμερα πολύ περισσότερο, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπερβαίνει την εξαετία, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση του φόρτου των υποθέσεων στα δικαστήρια.
- Γονική μέριμνα. Μετά τη λύση του γάμου η γονική μέριμνα εξακολουθεί να ασκείται από τους δύο συζύγους από κοινού (συνεπιμέλεια του προσώπου, συνδιαχείριση της περιουσίας και συνεκπροσώπηση του ανηλίκου). Κάθε γονέας μπορεί, πλέον, να ζητήσει από το δικαστήριο να του ανατεθεί η αποκλειστική άσκηση της γονικής μέριμνας μόνο για σπουδαίο λόγο, όπως η αδιαφορία του ενός γονέα, η καταχρηστική εκ μέρους του ενός γονέα άσκηση της συνεπιμέλειας κ.λπ.
- Υιοθεσία. Διευκολύνεται η διαδικασία με την αναπλήρωση από το δικαστήριο της συναίνεσης των φυσικών γονέων, όταν αυτοί είναι αγνώστου διαμονής. Με τη ρύθμιση αυτή, εκτός του ότι επιταχύνεται η υιοθεσία, λαμβάνεται υπόψη και η ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού με σκοπό τη μικρότερη δυνατή παραμονή του σε ίδρυμα και την ταχεία ένταξή του στη θετή οικογένεια.
Το δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που πήρε την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής αφορά την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση με τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2008