2.11.07

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LIFO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΪ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Image Hosted by ImageShack.us

.
«Οι άνθρωποι έχουν ενδιαφέρον από τη στιγμή που κάτι δεν πάει καλά μαζί τους»
(…) Δεν μ' άρεσε καθόλου το σχολείο. Με καταπίεζε πάρα πολύ. Ο τρόπος διδασκαλίας τότε ήταν πολύ διαφορετικός - ήτανε βάναυσος, σχεδόν αυταρχικός, ξυστά στο φασισμό. Δεν μ' άρεσε καθόλου, τα ενδιαφέροντά μου ήταν εντελώς διαφορετικά από των άλλων παιδιών και αυτό με έκανε να μην έχω πολλές φιλίες μέσα στο σχολείο. Όταν πήγα στη σχολή αισθάνθηκα άνθρωπος. Πιο πριν ήταν σαν να ήμουν σε στρατό. Δηλαδή ξύπναγε η μέρα και δεν ήθελα καθόλου - ειδικά στην εφηβεία δεν ήθελα τη ζωή μου. Όταν σκέφτομαι την εφηβεία, σκέφτομαι ένα γκρίζο πρωινό - έμενα Δροσοπούλου τότε, ήταν αλλιώς η Κυψέλη τότε, δεν είχε καμία σχέση. Μετά όλοι φύγαμε, άλλαξε η γειτονιά, σε έδιωχνε. Έγινε πια ένα γκέτο - δεν μ' αρέσει το γκέτο πουθενά. Μ' αρέσει εκεί που έχει τα πάντα -όλα τα δείγματα, όλες τις τάσεις- αυτό που σου ‘πα και πριν με το θέατρο. Θα ‘θελα οι ίδια οικογένεια, η ίδια παρέα, το ίδιο club να μπορεί να φιλοξενήσει τους πάντες, και τους straight και τους gay και τους Αλβανούς και τους Έλληνες...
Το gay pride πώς σας φαίνεται;
Τι να μου φανεί; Κοίτα, είναι πολυσύνθετο το πρόβλημα, δεν ξοφλάς με μία απάντηση. Νομίζω ότι θέλει το ανάλογο επίπεδο της gay κοινότητας του εξωτερικού, γιατί σε μία ξένη χώρα που αντιμετωπίζουν αλλιώς τους ομοφυλόφιλους και οι άνθρωποι έχουν πάρει άλλα δικαιώματα απέναντι στην πολιτεία με την κοινή ζωή, το gay pride είναι μια γιορτή. Δηλαδή δεν νομίζω ότι είναι αυτό που μας λείπει. Θέλουμε πρώτα να βρεθούν άλλου είδους πράγματα και άλλου είδους διεκδικήσεις.
Gay συνδικαλισμός ας πούμε;
Τι να πω; Και το να βάζεις το συνδικαλιστή στον κώλο σου δεν είναι και ό,τι ωραιότερο. Δεν πιστεύω σε αυτά τα πράγματα. Στο 'πα και πριν, δεν πιστεύω στα γκέτο. Ονειρεύομαι μια κοινωνία που θα μας περιέχει όλους σαν ίσο προς ίσο και διαφορετικό προς διαφορετικό. Δηλαδή, ένα μειδίαμα σου φέρνει αυτό το πράγμα μεταξύ συμπάθειας και ύποπτης κατανόησης - εννοώ το gay pride. Από την άλλη ζούμε το εξής παράλογο: ενώ φαινομενικά η κοινωνία μας είναι αρτηριοσκληρωτική και συντηρητική, μέσα στις παρέες, την οικογένεια και τους φίλους, οι άνθρωποι οι διαφορετικοί έχουνε την πρώτη θέση. Αυτοί θα αποφασίσουνε για το πού θα πάει η παρέα, αυτοί θα αποφασίσουν πού θα πάει διακοπές η οικογένεια. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν. Ενώ φαινόμαστε πολύ συντηρητικοί, είμαστε πολύ ανοιχτοί σε προσωπικές σχέσεις. Κι αυτό είναι ίσως αυτό που θα έπρεπε να δούμε. Ότι η ίδια γυναίκα που δεν θα ψηφίσει το συμβόλαιο μεταξύ ανδρών έχει απαραίτητα δύο gay στην παρέα της που τους λατρεύει και τους εμπιστεύεται τα πάντα και δεν θα τα φτιάξει με κανέναν αν δεν περάσουν από την έγκριση αυτών των δύο. Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό, αλλά με αφορά πολύ περισσότερο αυτή η αντίφαση που ζει η μειονότητα, μέσα σε μια συντηρητική κοινωνία να είναι ελεύθερη. Και το βλέπεις και στην επαρχία. Ακόμα και στα χωριά το πώς έχουν τα άτομα που παρεκκλίνουν της «ορθής» οδού. Δεν κάνουνε χωρίς αυτούς και συγχρόνως, αν τους πεις ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει στο παιδί τους, μπορεί να τρελαθούν. Πέρα απ' αυτό όμως, η προσωπική μου γνώμη είναι πως τίποτα δεν πρέπει να κρύβεται, τίποτα δεν πρέπει να διακηρύσσεται. Πρέπει να αφήνουμε και τη ζωή, να την ακούμε και να πηγαίνουμε μαζί της. Δεν μου αρέσουν ούτε οι σημαίες ούτε ο φερετζές.
.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη πιέζοντας εδώ:
Lifo

4 σχόλια:

  1. Τα λέει ωραία ο Φασουλής για το pride αλλά σε κάποια άλλα σημεία δε σκέφτεται σωστά για το σύνολο των ομοφυλόφιλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρηγορήθηκα! Συγκρίνω με τον καθαρό λόγο της κας Γαλανού στη συνέντυξη του Ταχυδρόμου και με πιάνει απογοήτευση. Έτσι και γιουβέτσι δε γίνεται κύριε Φασουλή. Περιμένει κανείς πιο σταράτο λόγο, από καλλιτέχνες τους οποίους - τουλάχιστον εγώ - θεωρεί ότι έχουν μυαλό και πολιτική σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Διαβάζω στη συνέντευξη του κ. Φασουλή ότι "σε μία ξένη χώρα όπου αντιμετωπίζουν αλλιώς τους ομοφυλόφιλους, το gay pride είναι μια γιορτή. Δηλαδή δεν νομίζω ότι είναι αυτό που μας λείπει. " Νομίζει ο κ. Φασουλής ότι στις "ξένες χώρες" οι άνθρωποι αποφάσισαν ως δια μαγείας "να αντιμετωπίζουν αλλιώς τους ομοφυλόφιλους;" Είναι οι άνθρωποι εκεί πιο ευγενικές ψυχές και ανώτεροι πνευματικά; Γνωρίζει ότι στην Βρετανία και τη Γερμανία όπου σήμερα τα ζευγάρια ίδιου φύλου αναγνωρίζονται από το νόμο, μέχρι το 1968 η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη και χιλιάδες σάπιζαν στις φυλακές; Η κατάσταση άλλαξε από τότε επειδή εκεί κάποιοι βγήκαν στους δρόμους και απαίτησαν σεβασμό και δικαιώματα. Για ποιο λόγο ένας "πνευματικός άνθρωπος" πρέπει να αντιμετωπίζει με τόσο μάγκωμα τη μοναδική από τις εκατοντάδες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αθήνα που δεν περιλαμβάνει οικονομικά, παρά μόνο δημοκρατικά αιτήματα; Μήπως θα έπρεπε να συμμετέχει και να βοηθάει αντί να κρίνει απ' έξω και αφ' υψηλού;

    Συνεντευξιαστής και συνεντευξιαζόμενος συνεχίζουν αποκαλώντας τους γκέι ακτιβιστές "συνδικαλιστές" κατά την προσφιλή συνήθεια της μοδάτης νεο-ακροδεξιάς. Εφόσον δεν χρειάζόμαστε "συνδικαλιστές στον κώλο μας" όπως υποτιμητικά αναφέρει ο κ. Φασουλής, μήπως θα μπορούσε ο ίδιος να χρησιμοποιήσει τις υψηλές γνωριμίες του του ώστε π.χ. να μην απελαθεί από την Ελλάδα ο ιρανός Άλεξ του οποίου η ζωή κινδυνεύει λόγω της ομοφυλοφιλίας του; Ή την επόμενη φορά που μια εφημερίδα θα ζητήσει την παραίτηση ενός γκέι στρατιωτικού; Είναι δικαίωμα του καθενός να στρουθοκαμηλίζει, αλλά καλά θα κάνει να μην πετάει την άμμο στα μάτια των υπόλοιπων."

    (H επιστολή που έστειλα στο Lifo με αφορμή τη συνέντευξη Φασουλή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή