13.11.07

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ. ΤΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΙΜΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Φίλος του Α.Π. έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το κείμενο που ακολουθεί:

Σε κάθε νοσοκομείο 2 στους 10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση. Έτσι, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ξεπερνούν πολύ περισσότερο από τις 550.000 - 600.000 φιάλες και καλύπτονται από τις εξής πηγές:
- 50 % από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.
- 40 % από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες καθώς και συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών .
- 5 % από τις ένοπλες δυνάμεις.
Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δε καλύπτονται πλήρως βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μια φιάλη αίματος. Ας μην αντιμετωπίσουν την αδιαφορία.
--------------------------------------------
Παρ' όλα αυτά δεν είναι όλοι οι πολίτες ευπρόσδεκτοι στην αιμοδοσία.
Συγκεκριμένα στο δελτίο αιμοδότη που δίνεται πριν τη διαδικασία αναφέρεται ότι: "Αίμα δεν πρέπει να δώσει όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977".
Το γεγονός έφτασε στην αντίληψη μου την προηγούμενη εβδομάδα όταν αποφάσισα να συμμετάσχω στην εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε σχετικός σύλλογος της Σχολής μου. Όπως καταλάβατε είμαι ένας ομοφυλόφιλος που είχα την ευαισθησία να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου δίνοντας αίμα... Το δελτίο που πήρα στα χέρια μου με έκανε να καταλάβω ότι προφανώς το αίμα μου ήταν ανεπιθύμητο, ότι παρ' όλες τις ελλείψεις και τις εκλήσεις για αίμα κάποιοι έχουν την πολυτέλεια να στιγματίζουν μερίδα του πληθυσμού.
Και όλα αυτά γιατί οι ομοφυλόφιλοι θεωρούνται "ομάδα υψηλού κινδύνου για μετάδοση του ιού HIV. Λες και το γεγονός ότι κάποιος είναι ομοφυλόφιλος συνεπάγεται ότι θα είναι και Φορέας.
Με αυτό τον τρόπο η ομοφυλοφιλία, ως σεξουαλικός προσανατολισμός στοχοποιείται για την μετάδοση του HIV.
Αυτό όχι μόνο είναι ρατσιστικό αλλά δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι οι ετεροφυλόφιλοι είναι ασφαλείς.
Αυτο που αυξάνει τις πιθανότητες για μετάδοση του ιού είναι οι πρακτικές που ακολουθεί ο καθένας, δηλαδή η άστατη σεξουαλική ζωή και ειδικά αν αυτή συνοδεύεται απο την μη χρήση προφυλάξεων.
Από αυτή την σκοπιά, λοιπόν, ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι φορέας, ένας ετεροφυλόφιλος πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή ένας ομοφυλόφιλος με σταθερή σχέση;
Γιατί, λοιπόν να αποκλείονται οι ομοφυλόφιλοι;
Θα πει κανείς ότι το "πιθανώς" μολυσμένο αίμα μου, μπορεί άνετα να καταστρέψει τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μου.
Η απάντηση που θα του δώσω είναι πως οποιαδήποτε φιάλη αίματος πριν χορηγηθεί στον έχοντα ανάγκη ελέγχεται για ασθένεια συμπεριλαμβανομένου και του ιού HIV. Άρα το πρόβλημα με το δικό μας αίμα είναι καθαρά ποσοτικό, αφού το ίδιο το Υπουργείο Υγείας ομολογεί ότι αδυνατεί να ελέγξει τόση ποσότητα αίματος για τον ιό!!!!
Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη του 21ου αιώνα να διακατέχεται ακόμα από την μεσαιωνική αντίληψη ότι το AIDS αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους και να τους αποκλείει από την κοινωνική προσφορά.
.
Διαβάστε επίσης:

23 σχόλια:

  1. Είχα την ίδια εμπειρία το καλοκαίρι στο Ιπποκράτειο. Δήλωσα πως είμαι ομοφυλόφιλος και επιθυμώ να γίνω εθελοντής αιμοδότης. Η νοσοκόμα μου είπε να περιμένω μέχρι να ρωτήσει τον υπεύθυνο και μετά μου είπε πως δεν γίνεται να δώσω. Φυσικά δεν το δέχτηκα. Απαίτησα να δω τον άνθρωπο που της έδωσε την εντολή και την υπεύθυνο αιμοδοσίας. Μετά από ένα τέταρτο αναμονή ήρθε η υπεύθυνη που στην αρχή ήταν αρκετά επιθετική. Όταν είδε όμως με ποιόν έχει να κάνει και της απαρίθμησα όλες τις σχετικές μελέτες αλλά και την αντιεπιστημονικότητα του ρατσιστικού και παράλογου της υπόθεσης (μην ξεχνάτε πως εισάγουμε κάθε χρόνο από ευρωπαϊκές πολιτισμένες χώρες όπου το αίμα δεν διαχωρίζεται σε ομοφυλόφιλο και ετεροφυλόφιλο) και όταν απείλησα να φέρω το θέμα στη δημοσιότητα υπαναχώρησε αμέσως και μόνο που δεν μου ζήτησε συγγνώμη.
    Σε επικοινωνία που είχα με άτομο από το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι μου είπε πως δυστυχώς την ευθύνη την φέρει ο υπουργός υγείας που διατηρεί το απαρτχάιντ αυτό που θυμίζει πολύ ναζιστική ιδεολογία και κάνει την ιατρική κοινότητα της χώρας μας ρεζίλι διεθνώς.
    Ίσως είναι καιρός να απευθυνθούμε ως πολίτες στην ευρωπαϊκή ένωση όπου δεν νομίζω πως γνωρίζουν τα ρεζιλίκια αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι λυπηρό ότι μετά από 20 χρόνια, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ. Αναφέρομαι σε δική μου, ανάλογη εμπειρία το 1988.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω ακούσει ότι ο λόγος που το κάνουνε αυτό είναι γιατί άμα είχες σεξουαλική επαφή προτού πας για αίμα δε γίνεται να ανιχνευτεί ο ιός τόσο γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ανώνυμος: και τί σχέση έχει αυτό με τους ομοφυλόφιλους; Δηλ. ο ιός στους ετεροφυλόφιλους ανιχνεύεται γρηγορότερα; Κι άλλωστε μην ξεχνάτε πως τα σκάνδαλα που ξέσπασαν στην Ελλάδα για μόλυνση από αιμοδοσία προέρχονταν από ετεροφυλόφιλους μαλάκες που έκαναν σεξ χωρίς προφύλαξη με ένα σωρό άτομα και μετά σπεύδαν να δώσουν αίμα για φίλους χωρίς να τους ελέγξει κανένας.

    Με αναπαραγωγή τέτοιων ρατσιστικών στερεότυπων έφτασαν οι ετεροφυλόφιλοι στην Ελλάδα να εμφανίζουν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μόλυνσης στον κόσμο...γιατί ακόμα στην ψωροκώσταινα το aids θεωρείται gay ασθένεια.
    Εμένα πάντως μου κάνει εντύπωση και η απάθεια με την οποία το δέχεται η ελληνική ιατρική κοινότητα, αυτοεξευτελίζεται διεθνώς...αλλά να μου πεις δεν είναι και ο μόνος τομέας στον οποίο "αριστεύουν" οι γιατροί μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαράδεκτο... θυμάμαι κι εγώ σε περίπτωση αιμοδοσίας το 2002 το είχα αντιμετωπίσει αλλά το βούλωσα και έδωσα αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προσφατα αποφασισα να γινω αιμοδοτης και με μεγαλη λυπη
    διαβασα και εγω την παραπανω προυποθεση.

    Ειμαι απολυτα υγειης, σε σταθερη, μονογαμικη σχεση πανω
    απο μια δεκαετια και νομιζω πως εχω καθε δικαιωμα να γινω
    αιμοδοτης και να βοηθησω ανθρωπους που εχουν αναγκη.

    Το πιο λυπηρο ειναι οτι αυτο συνεβη στην Αγγλια, οπου
    προσφατα βγηκαν τα αποτελεσματα ερευνας που εδειξαν οτι
    για πρωτη φορα οι ετεροφυλοφιλοι φορεις του AIDS ξεπερασαν
    τους ομοφυλοφιλους.

    θεωρω τον παραπανω αποκλεισμο εντελως ρατσιστικο και παραλόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
    Ε.Ο.Κ.

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
    ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

    Αγαπητοί Κύριοι/Κυρίες

    Σε συνέχεια τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Υπουργείου Υγείας (συγκεκριμένα με την κυρία Δράκου), σας αποστέλλουμε την επιστολή που έχετε στα χέρια σας, σχετικά με επώνυμη καταγγελία που είχαμε (τα στοιχεία του καταγγέλοντος είναι στη διάθεσή σας αν χρειαστεί).

    Σας αντιγράφουμε ακριβώς την έγγραφη καταγγελία που είχαμε από 27-06-2006:

    “Καθώς είμαι χρόνια εθελοντής αιμοδότης, πήγα προχθές να δώσω αίμα. Την ώρα που συμπλήρωνα το σχετικό έντυπο, βρέθηκα προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Συγκεκριμένα: αναφέρει ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δώσουν αίμα, άτομα που έχουν έστω και μία ομοφυλοφιλική επαφή από το 1977 και μετά. Ρώτησα την διευθύντρια και μου είπε ότι αυτή η απόφαση είναι πρόσφατη.”

    Ο καταγγέλων αναφέρει ότι το περιστατικό αυτό έγινε στο νοσοκομείο της Λάρισας.

    Θα θέλαμε λοιπόν από εσάς να μας απαντήσετε αρμοδίως και εγγράφως αν πράγματι υπάρχει κάποια απαγόρευση να δίνουν αίμα τα ομοφυλόφιλα άτομα. Συγκεκριμένα:
    1) Υπάρχει κάποιος νόμος που να το απαγορεύει αυτό;
    2) Υπάρχει κάποια εγκύκλιος ή οδηγία σχετική του Υπουργείου Υγείας;
    3) Υπάρχει κάποια άλλη σχετική οδηγία του Κέντρου Αιμοδοσίας;
    4) Δεν συμβαίνει τίποτε από τα προηγούμενα και τελικά πρόκειται για αυθαιρεσία του συγκεκριμένου νοσοκομείου;
    Για ποιον λόγο τελικά απαγόρευσαν στον καταγγέλοντα να δώσει αίμα;

    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και περιμένουμε απάντησή σας.

    Τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ


    Άνευ απαντήσεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το τέλος της λογικής και ευτυχισμένο το 1938. Το λυπηρό είναι ότι σε βάζει σε διλλήματα του στυλ: να δώσω και να κάνω την πάπια, να μην δώσω γιατί έτσι λέει το χαρτί, να το πω με αποτέλεσμα να μην με αφήσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η βασική αντίρρηση στον αποκλεισμό των ομοφυλοφίλων από την αιμοδοσία είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια ξεπερασμένη κι επικίνδυνη λογική που μας ξαναγυρνά στην εποχή των ομάδων υψηλού κινδύνου των μέσων της δεκαετίας του 80, παραβλέποντας ότι το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στις πρακτικές υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Συν βεβαίως την υπόρρητη παραδοχή ότι η αποτελεσματικότητα των ελέγχων του αίματος είναι τελικά αμφίβολη.

    Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως μια ομάδα πολιτών στοχοποιείται αρνητικά, και άδικα, υπό την αδιαφορία όλων. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν αποκλειόταν μια εθνοτική ομάδα ως ομάδα υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα οι αλβανοί μετανάστες λόγω υψηλότερου επιπολασμού της ηπατίτιδας σ’ αυτούς. Δεν θα εθεωρείτο κάτι τέτοιο άξιο καταγγελίας από όλους αυτούς τους "προοδευτικούς" που τώρα σωπαίνουν;
    Αλλά προφανώς ο αντιρατσισμός έχει κι αυτός τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Και η ομοφυλοφιλία δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτές.

    Με κάτι τέτοια ανακαλύπτει κανείς επιπλέον ότι το coming out μπορεί να νοηθεί μόνον ως μια συνεχής αποκάλυψη, ένας χωρίς τέλος αγώνας ενάντια στις προκαταλήψεις και στους ετσιθελισμούς, μια σισύφεια προσπάθεια χωρίς ορατό τέρμα. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει αυτούς που κάποια στιγμή θα δειλιάσουν ή θα κουραστούν να ματαιοπονούν μόνοι και αβοήθητοι και θα θελήσουν να κόψουν δρόμο προς την κορυφή σωπαίνοντας;
    Έχω την εντύπωση ότι σ’ αυτά τα θέματα η λύση δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι ατομική.
    Άραγε οι λοατ οργανώσεις θα θελήσουν να θέσουν το ζήτημα αυτό στις συναντήσεις που θα έχουν με υπεύθυνους τους Υπουργείου Υγείας τον επόμενο καιρό; Θα έπρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Blue άλλο εννοούσα και δε μπόρεσα να δώσω να το καταλάβεις. Ηθελα να πω ότι οι στρέϊτ κάνουνε πιο λίγες σχέσεις και πιο σταθερές. Οι γκέϊ είναι πιο ελεύθεροι και ξέρουμε ότι πάνε με πολλούς που ούτε που τους ξέρουνε και δεν είναι τόσο πολύ προσεκτικοί σαν τους στρέϊτ.

    Αμα δεν ενημερώνουνε σωστά για να μάθουμε ότι οι στρέϊτ με τον ιό αυξάνονται όλοι θα νομίζουμε ότι οι πιο πολλοί που πεθαίνουνε είναι οι γκέϊ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το "Ηθελα να πω ότι οι στρέϊτ κάνουνε πιο λίγες σχέσεις και πιο σταθερές. Οι γκέϊ είναι πιο ελεύθεροι και ξέρουμε ότι πάνε με πολλούς που ούτε που τους ξέρουνε και δεν είναι τόσο πολύ προσεκτικοί σαν τους στρέϊτ." με συγχωρείς αλλά από προσωπική εμπειρία δενμε βρίσκει καθόλου σύμφωνο.
    Ίσα ίσα επειδή το στερεότυπο περί aids=gay ασθένεια έχει βαθιές ρίζες στο ελληνικό κοινωνικό υποσυνείδητο παρατηρώ πως οι ετεροφυλόφιλοι φίλοι μου (κ ιδιαίτερα οι άντρες) είναι αυτοί που δεν προσέχουν καθόλου. Η μόνη ανησυχία των ελλήνων str8 φαίνεται να είναι πια μόνο η εγκυμοσύνη. Ενώ οι gay, θες από κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως τις εκστρατείες ενημέρωσης του antivirus και τα άρθρα του 10% θες επειδή και οι ίδιοι έχουν μεγαλώσει με το προαναφερθέν στερεότυπο, μου φαίνονται περισσότερο υποψιασμένοι. Όχι ότι φυσικά υπάρχει ικανοποιητικό επίπεδο ευαισθητοποίησης και από την gay κοινότητα. Αλλά σε μια πολιτεία που αδιαφορεί εγκληματικά και επιτρέπει να ακούγονται μεσαιωνικές εκκλησιαστικές προτροπές για αποχή ως μόνη απάντηση στο aids δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά.
    Ενημέρωση, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και κέντρα εξετάσεων είναι τρία απλά πράγματα που θα σώζαν πολλές ζωές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι, το είχα περάσει και εγώ αυτό. έπρεπε να δώσω αίμα για συγγενή, και όταν το είδα θύμωσα, αλλά δεν μπορούσα να το θίξω...
    Πάντως στην Νότια Αφρική πριν από μήνες στην ίδια κατάσταση, η αντίδραση και κινητοποίηση, έφερε αποτέλεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε μου Blue άμα μιλάμε μεταξύ μας πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Εγώ δε μιλάω με προσωπική εμπειρία γιατί προσέχω πάρα πολύ. Μιλάω με αυτά που βλέπω και διαβάζω. Αμα οι γκέϊ ήτανε προσεκτικοί γιατί έχουνε πεθάνει τόσοι πολλοί από τον ιό? Οι στρέϊτ δεν έχουνε φόβο να κολλήσουνε τόσο πολύ εύκολα. Ποιό πολύ κολλάνε οι άντρες από τους άντρες και όχι οι στρέϊτ από τις γυναίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν είπα ότι οι ομοφυλόφιλοι μολύνονται δυσκολότερα. Αλλά ότι και οι ετεροφυλόφιλοι μολύνονται το ίδιο και δεν πιστεύω πως υπάρχει -αν υπάρχει- τεράστια διαφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας.
    Διαφορετικά πώς εξηγείς την αλματώδη άνοδο στην επιμόλυνση ετεροφυλόφιλων; Στη Βρετανία διάβασα κάπου πρόσφατα οι ετεροφυλόφιλοι που έχουν μολυνθεί από τον ιό ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους ομοφυλόφιλους. Και άλλωστε, χωρίς να είμαι ειδήμων, νομίζω πως ο ιός δυστυχώς μεταλλάσεται συνέχεια, οπότε είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς η ταυτότητά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη αποτελεί πολύ εύκολο τρόπος μετάδοσης του HIV. Από την άλλη μεριά που ήταν η πολιτεία, εκείνα τα χρόνια όταν έπρεπε - δύσκολο έργο - να ενημερώσει με αντικειμενικότητα και με αποφυγή δαιμονοποίησης κάποιες ομάδες; Που ήταν τα λεγόμενα gay establishments να εκδόσουν με δικά τους έξοδα, - τους τα αφήναμε, έτσι δεν είναι; - κάποιο φυλλάδιο ή έστω ένα καλαθάκι με προφυλακτικά πάνω στο μπαρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σε όλη την υποσαχάριο Αφρική, όπου έχει αποδεκατιστεί ο ανδρικός και γυναικείος πληθυσμός στις μέσες ηλικίες, η μετάδοση είναι κυρίως ετεροφυλοφιλική λόγω του φονικού συνδυασμού πολυγαμικότητας, για πολιτισμικούς λόγους, και μη λήψης προφυλακτικών μέτρων, για ποολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους.
    Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑΝ ρόλο. Άλλωστε η πρωκτική επαφή δεν είναι αποκλειστικότητα των ομοφυλόφιλων ανδρών.
    Τέλος οι λεσβίες παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό μόλυνσης από τον HIV. Μήπως να προταθεί ο λεσβιασμός σαν μέτρο πρόληψης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θωμά είσαι πολύ σωστός. Όλοι φταίνε και δεν εχει σημασία τι γίνεται στην Αφρική. Εκειπέρα δεν έχουνε τα μέσα και την ενημέρωση που έχουνε οι πλούσιες χώρες. Άμα γίνεται αυτό που λέει ο Βlue τότε γιατί όλοι οι διάσημοι που πεθάνανε από τον ιό ήτανε γκέϊ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θέλει προσοχή, μη ρίξουμε την ευθύνη στα θύματα. Χρειάζεται ενημέρωση και πρόληψη καθώς και περισσότερη προσοχή με κάποιες πρακτικές, οι οποίες απαντώνται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως είπε και ο Erva.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ανώνυμος: εσύ αναφέρεσαι μάλλον στη δεκαετία του '80 και μου είναι δύσκολο και προσωπικά αδιάφορο να σε κάνω να δεις τον ιό έτσι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα.
    Αν για κάποιο λόγο σου αρέσει να εμμένεις σε δεδομένα 25 χρόνων πρίν πάω πάσο. Άλλωστε μια ολόκληρη χώρα έχει βολευτεί μ'αυτό τον τρόπο.
    Αλλά η αλήθεια σήμερα είναι άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο γιατρος Παναγιωτης Γαργαλιανος αναφερει οτι 'το AIDS ενω μεταφερεται και μεσω μεταγγισης αιματος, αυτο δεν ισχυει στη χωρα μας διοτι ελεγχονται ολα
    τα αιματα'
    http://www.youtube.com/watch?v=ZYpLuWE1UK8

    Επισης το αγγλικο National Health Service ακολουθει ακριβως την ιδια διαδικασια:'the blood you donate will be tested to find out your blood group and screen for ANY infection'
    http://www.nhsdirect.nhs.uk/articles/article.aspx?articleId=552&sectionId=24


    Υποθετικα λοιπον, οποιοσδηποτε HIV+ δωσει αιμα, αυτο το αιμα
    δε θα μεταγγιστει ποτε σε ασθενη λογω των αυστηρων μετρων
    και υποχρεωτικων τεστ.
    Αν το οποιοδηποτε συστημα (Ελληνικο, Αγγλικο κλπ) ειναι ανικανο
    να εφαρμοζει τα παραπανω μετρα, ειναι λυπηρο να αποκλειεται
    μια ομαδα ανθρωπων απο τη στιγμη που πλεον το AIDS αφορα ολους/ες.

    Η διακριση αυτη στηριζεται αποκλειστικα σε στερεοτυπα και
    προκαταληψεις. Ειναι παρα πολυ θλιβερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που αναδεικνύει κατά τη γνώμη μου πόσο βαθιά ριζομένη είναι η ομοφυλοφοβία στην ελληνική κοινωνία σε θεσμικό επίπεδο.

    Αν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να υπάρχει ακόμα τέτοια αναφορά.

    Επιβεβαιώνω, επίσης, με απόλυτη ειλικρίνια, ότι από τις συναναστροφές μου με στρ8 παρατηρώ σχεδόν μηδενική ευαισθητοποίηση στο θέμα των ΣΜΝ και του HIV και ότι όντως το μόνο που τους απασχολεί είναι μια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ναι και εγώ ήμουν αιμοδότης, αλλά όταν το διάβασα αυτό δεν ξαναέδωσα αίμα πλέον.
    Αυτό δε λένε; Γιατί να δώσω;
    Προσέξτε πόσο ηλίθιο είναι αυτό που λένε!
    Τα αντισώματα του ιού σήμερα εντοπίζονται 2 μήνες μετά τη μόλυνση. Συνεπώς, αν είχα "εστω και μία ομοφυλοφιλική εμπειρία από το 1977" ως και πριν 2 μήνες είναι βέβαιο ότι θα εντοπιστεί.
    Άρα γιατί πάμε τόσο πίσω ως το 1977 και δεν πάμε απλά στους τελευταίους δύο μήνες;
    Αλλά με το φτωχό τους το μυάλό λένε ότι δε χάνουμε τίποτα να αποκλειστεί ένα 10% maximum των αιμοδοτών για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
    Όμως, "έστω και μία ομοφυλοφιλικη εμπειρία" στη ζωή του πιστεύω ότι ενδέχεται να έεχει και το 89-90% του πληθυσμού, έστω και σαν εμπειρία!
    Το σωστό, λοιπόν, είναι "έστω και μία ερωτική πράξη χωρίς προφυλάξεις.¨
    Αυτό και τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω το σχόλιό μου λέγοντας ότι όταν κι εγώ είδα στην κάρτα ερωτήσεων που σου δίνουν στην αιμοδοσία ότι αποκλείονται οι ομοφυλόφιλοι, το θεώρησα αρκετά ρατσιστικό και πολύ προσβλητικό για εμένα την ίδια που είμαι Ελληνίδα. Είμαι ετεροφυλόφιλη και ίσως κάποιοι θα σκέφτονται ότι δε με αφορά άμεσα το θέμα, όμως εγώ πιστεύω ότι με αφορά και μάλιστα πολύ. Πιστεύω πολύ στη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ανήκω σε σύλλογο και βοηθάω με όποιο τρόπο μπορώ κάθε φορά (είτε δίνοντας αίμα, είτε βοηθώντας σε πρακτικά θέματα όταν διοργανώνουμε αιμοδοσία)και είμαι πολύ περήφανη γι' αυτό. Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ηλιθιότητα να αποκλείουν τους ομοφυλόφιλους εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Νομίζω ότι ο μόνος αποκλεισμός που θα έπρεπε να ισχύει στην αιμοδοσία είναι η υπευθυνότητα που μπορεί να έχει ο καθένας. Αν είσαι υπεύθυνος και νοήμων άνθρωπος μπορείς να ξέρεις αν είσαι και κατάλληλος υποψήφιος αιμοδότης. Εγώ προσωπικά, αν ήμουν ομοφυλόφιλη και πίστευα ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να είμαι φορέας, δε θα ανέφερα τίποτα στην αιμοδοσία και θα έδινα κανονικά το αίμα μου. Ξέρω ότι είναι ιδιαίτερα προσβλητικό και υποτιμητικό να αρνείται κάποιος την ίδια του την ταυτότητα αλλά τι είναι τελικά πιο σημαντικό; Να αρνηθώ κάποια φορά τον προσανατολισμό μου ή να πάρει κάποιος ασθενής που κινδυνεύει το αίμα μου και να σωθεί; Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή