27.1.07

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Διακρίσεις, η σκοτεινή πλευρά των ευρωπαϊκών κοινωνιών
του Γ. Δαράτου (ΑΥΓΗ, 23/1/2006)
Οι κοινωνικές, επαγγελματικές, οικονομικές κ.λπ. διακρίσεις με βάση το φύλο την εθνότητα ή τη φυλετική καταγωγή, την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, ανθούν στην Ευρώπη και την Ελλάδα σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης (ευρωβαρόμετρο) που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά το 64% των Ευρωπαίων και το 76% των Ελλήνων πιστεύουν ότι οι διακρίσεις είναι διαδεδομένες στον τομέα της φυλετικής (εθνοτικής) καταγωγής των ατόμων. Το 41% των Ελλήνων και το 40% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι διακρίσεις είναι διαδεδομένες με βάση το φύλο του ατόμου, ενώ το 68% των συμπατριωτών μας θεωρεί ότι είναι διαδεδομένες με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό (50% των Ευρωπαίων πιστεύει το ίδιο πράγμα).
Οι διακρίσεις υφίστανται πιστεύουν οι Έλληνες σε ποσοστό 47% και 43% αντίστοιχα εξαιτίας της ηλικίας και της θρησκείας (46% και 44% για τους άλλους Ευρωπαίους), διακρίσεις λειτουργούν στη χώρα τους λένε οι Έλληνες εις βάρος των αναπήρων (56%) και των αλλογενών (47%). Διαδεδομένες είναι οι διακρίσεις λένε οι Έλληνες σε ποσοστό 37% εις βάρος των ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού (ομοφυλόφιλοι, λεσβίες κ.λπ.), ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων είναι 31% και σε ποσοστό 36% εις βάρος των ηλικιωμένων από των 50 ετών (38% των Ευρωπαίων).
Το 75% των Ελλήνων διαπιστώνει ότι η αστυνομία ελέγχει περισσότερο τους αλλοδαπούς από τους ίδιους (55% των Ευρωπαίων κάνει την ίδια διάγνωση).
Για το 85% των Ελλήνων η ομοφυλοφιλία είναι ένα θέμα - ταμπού στη χώρα μας (48% των Ευρωπαίων έχει την ίδια άποψη), ενώ το 84% των συμπατριωτών μας θεωρεί ότι είναι δύσκολο σ' έναν ομοφυλόφιλο να μιλήσει ανοικτά για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του (68% των Ευρωπαίων έχει την ίδια άποψη).
Το 77% των Ελλήνων θεωρεί ότι η ομοφυλοφιλία συνιστά ένα μειονέκτημα μέσα στην κοινωνία μας (το 54% των Ευρωπαίων συμμερίζεται αυτή την άποψη)
. Μειονέκτημα θεωρούν οι Έλληνες να είσαι γυναίκα μέσα στην κοινωνια σε ποσοστό 18% σε αντίθεση προς τους άλλους Ευρωπαίoυς που θεωρούν την "ιδιότητα γυναίκα" μειονέκτημα σε ποσοστό 33%. Μειονέκτημα σε ποσοστά 77% και 66% θεωρούν οι Έλληνες να ειναι ένα άτομο Ρόμα (Τσιγγάνος) ή ηλικιωμένος άνω των των 50 ετών με αντίστοιχα ποσοστά για τους άλλους Ευρωπαίους το 77% επίσης και το 69%. "Κολλημένοι" κάπως περισσότερο στο χρώμα του δέρματος των ατόμων εμφανίζονται οι Έλληνες που πιστεύουν σε ποσοστό 69% ότι με τα ίδια ακριβώς τυπικά προσόντα (διπλώματα, γνώσεις κ.λπ.) οι μη λευκοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν μια εργασία από τους λευκούς, ενώ το 57%, πιστεύει το ίδιο πράγμα για τις δυσκολίες να βρει εργασία όντας διαφορετικής φυλετικής προέλευσης. Τέλος, όπως ακριβώς και για τους μη λευκούς το 68% των συμπατριωτών μας πιστεύει ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν δυσκολίες να βρουν μια εργασία.
Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερες γυναίκες σε διοικητικές θέσεις (85%, έναντι 77% στους 25), άτομα με αναπηρία σε θέσεις εργασίας (89% έναντι 74%) γυναίκες ως μέλη στο κοινοβούλιο (84% αντί 72%) και άτομα άνω των 50 ετών σε θέσεις εργασίας (76% αντί 72%). Τα στοιχεία της δημοσκόπησης καταδεικνύουν επίσης ότι στη χώρα μας είναι λιγότερες από την Ε.Ε. αναλογικά οι θετικές απαντήσεις εκείνων που πιστεύουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εκπροσώπηση εθνικών μειονοτήτων στο κοινοβούλιο (23%, έναντι 44% ο μέσος όρος).
Σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά των διακρίσεων οι Έλληνες σε ποσοστό 76% θεωρούν ότι κύριο ρόλο παίζουν το σχολείο και το πανεπιστήμιο (μ.ο. 42%) οι γονείς (57% έναντι 40%) και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (35% έναντι 34%).
Η ελληνική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της ιδέας να ληφθούν μέτρα για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση. Ειδικότερα, 9 στους 10 συμπατριώτες μας επιθυμούν τη λήψη μέτρων για άτομα με αναπηρία (96%), για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (95%) και για ισότητα των φύλων 94% έναντι 79%. Σε άλλη ενότητα της δημοσκόπησης αναφορικά με τη γνώση της ύπαρξης νόμων κατά των διακρίσεων και τα δικαιώματα όσων πέσουν θύματα διακρίσεων ή παρενόχλησης, ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει άγνοια. Το 54% των συμπατριωτών μας υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του κατά των διακρίσεων και μόνο το 38% απαντά θετικά.

1 σχόλιο:

  1. Το χριστιανικό Ιράν της ΕΕ (η Ελλάδα μας δηλαδή) καλά κρατεί... Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος της "πραγματικής σύγκλισης", αν και όποτε έρθει. Και πάλι σε ευχαριστώ για την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή