17.7.06

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΚΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛKE
Βασικός σκοπός της ΟΛΚΕ είναι, η χειραφέτηση, η συμμετοχή και η ισότιμη ένταξη των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς στην Ελλάδα.
ΜΕΡΟΣ Α
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΚΕ
Στην ΟΛΚΕ δρουν μαζί λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί και τρανς. Αγωνίζονται από κοινού για ίσα δικαιώματα στην κοινωνία, την ισονομία, την ισότητα και την πλήρη αποδοχή τους.
Η ιδρυτική συνέλευση της 17.4.2004 επέλεξε το όνομα Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας ως επίσημη ονομασία του σωματείου.
Ήδη είχε αρχίσει μια συζήτηση για τον όρο ομοφυλοφιλία και τα παράγωγα του η οποία συνεχίζεται. Μιλώντας για «ομοφυλοφιλία» στην συνείδηση της κοινωνίας δημιουργείται η εικόνα του ομοερωτικού άνδρα και μόνο. Σήμερα όμως είναι αναγκαίο για λόγους ορατότητας των φύλων (και όχι μόνον) μαζί και με την επιθυμία μη χρήσης ενός όρου προερχόμενου από την Ιατρική, να χρησιμοποιούμε όρους που μας εκφράζουν καλύτερα. Η Γενική Συνέλευση της 22 Ιουνίου 2006 έδωσε το μήνυμα ότι θα πρέπει να εργαστούμε μέσα στην κοινότητα μας αλλά και προς τα έξω για τον αποστιγματισμό των όρων που μας περιγράφουν. Θεώρησε ότι το σωματείο θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ζύμωσης ώστε να ενταχθεί ο όρος πούστης στην επίσημη γλώσσα του σωματείου.
Η ΟΛΚΕ στον προφορικό και γραπτό λόγο χρησιμοποιεί τους όρους λεσβία και μεταβατικά τον όρο γκέι για να προσδιορίσει και να ορίσει την ταυτότητα των γυναικών και των ανδρών με ομοερωτικό προσανατολισμό. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να γίνει κατανοητό, ότι στην Ελλάδα ζουν λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί, και τρανς που είναι μέρος της παγκόσμιας κοινότητας των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς, και που μπορούν να συνεργαστούν όλες και όλοι μαζί ανεξάρτητα από το φύλο, το κοινωνικό φύλο, την εθνοτική, εθνική και κοινωνική- πολιτισμική καταγωγή, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, ηλικία, σωματική κατάσταση.
Ανταποκρινόμενες και ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη δημιουργίας μιας οργάνωσης με νομική μορφή και υπόσταση επιλέχθηκε η σύσταση σωματείου, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο θεωρήθηκε ότι θα διασφαλισθούν οι δημοκρατικές ζυμώσεις, η ορατότητα της λεσβιακής, της γκέι, της αμφισεξουαλικής και της τρανς κοινότητας, απέναντι στους θεσμούς και την κοινωνία θα είναι μεγαλύτερη ενώ η παρέμβαση και η πίεση για την επίτευξη των σκοπών ενός σωματείου ισχυροποιείται.
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της αναγνώρισης της ύπαρξής μας. Όχι μόνο δεν προστατεύεται το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά περιθωριοποιείται, καταπιέζεται και καταπατάται. Οι θεσμοί, η Πολιτεία και η κοινωνία απομονώνουν και εναντιώνονται κατά κανόνα στις λεσβίες, στους γκέι, στις αμφισεξουαλικές, στους αμφισεξουαλικούς, στις τρανς και στους τρανς που εκδηλώνονται ανοιχτά. Στα ζευγάρια του ίδιου φύλου η Πολιτεία δεν παρέχει νομική στήριξη και δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξή τους.
Η ΟΛΚΕ στηρίζει και αγωνίζεται για την κατάργηση όλων των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε νομικές και κοινωνικές διακρίσεις, εχθρότητα, βία, σεξισμό, ετεροσεξισμό και αποκλεισμό. Η ΟΛΚΕ αγωνίζεται ώστε να αλλάξει και να ανατρέψει τα κοινωνικά και νομικά δεδομένα με σκοπό τη χειραφέτηση, τη συμμετοχή, τη πληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση και την ισότιμη ένταξη.
1. ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΛΕΣΒΙΩΝ, ΓΚΕΙ, ΑΜΦΙΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣ
Η χειραφέτηση αποτελεί τη βάση για την συμμετοχή και την ισότιμη ένταξη. Η λεσβιακή, η γκέι, η αμφισεξουαλική, και η τρανς χειραφέτηση είναι υπόθεση κυρίως των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς. Η χειραφέτηση αρχίζει με το να θέσουν και να κατονομάσουν ερωτήματα και να βρουν τις απαντήσεις μόνες τους και μόνοι τους, όσον αφορά στον ερωτικό τους προσανατολισμό, στον αυτοπροσδιορισμό τους, στην ταυτότητα τους και στον τρόπο ζωής τους.
Οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί, και οι τρανς έχουν κάνει αρκετά βήματα μέχρι σήμερα προς την χειραφέτηση. Παρ’ όλα αυτά όμως ακόμη εκβιάζονται, εκφοβίζονται, αυτοπεριορίζονται και εξαναγκάζονται να κρύβουν την σεξουαλική τους ταυτότητα ζώντας κάτω από ένα ετεροερωτικό προσωπείο. Η προαιώνια καταπίεση συνεχίζει να έχει τεράστια δύναμη.
Η ΟΛΚΕ προσπαθεί να δημιουργήσει εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις μέσα στην κοινωνία ώστε οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς να μπορούν να δημιουργούν και να αποφασίζουν τον τρόπο της ζωής τους όπως οι ίδιες και οι ίδιοι θέλουν:
• Ελεύθερες και ελεύθεροι από νομικές και άλλες διακριτικές μεταχειρίσεις και συμπεριφορές.
• Ελεύθερες και ελεύθεροι χωρίς την πίεση προσαρμογής σε ετεροκανονιστικά πρότυπα,
• Ελεύθερες και ελεύθεροι από εχθρότητα, διακρίσεις, σεξισμό, ετεροσεξισμό και αποκλεισμό.
Χειραφέτηση σημαίνει επίσης αναγνώριση της ιστορίας ζωής των άλλων. Λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί και τρανς χαρακτηρίζονται από ποικιλομορφία στον τρόπο ζωής τους, ο οποίος διαφέρει σαφώς από την εικόνα και μοντέλο ζωής που προτείνει η ετεροκανονιστική κουλτούρα και κοινωνία. Αυτή η ποικιλομορφία του τρόπου ζωής των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών, και των τρανς είναι εμπλουτιστική τόσο για την ίδια τους την κοινότητα όσο και για όλη την κοινωνία. Η ΟΛΚΕ προωθεί και να στηρίζει την ποικιλομορφία και δεν δέχεται την μονολιθική προσαρμογή στον ετεροερωτικό τρόπο ζωής.
Η λεσβιακή, η γκέι, η αμφισεξουαλική, και η τρανς χειραφέτηση κλονίζει την πατριαρχική οπτική του γυναικείου και του ανδρικού πρότυπου μιας αποκλειστικά ετεροερωτικής μονοδιάστατης κουλτούρας. Για αυτό η ΟΛΚΕ από την αρχή της ίδρυσής της αισθάνεται αλληλεγγύη με το γυναικείο κίνημα και όλα τα κινήματα που αγωνίζονται για την μη διάκριση. Η λεσβιακή, η γκέι, η αμφισεξουαλική και η τρανς χειραφέτηση για πολλές και πολλούς στην κοινωνία αποτελεί βηματοδότη και σύμβολο για την ανάπτυξη του πλουραλισμού στον τρόπο ζωής. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πορείας όλης της κοινωνίας για τον αυτό-προσδιορισμό και την ελεύθερη επιλογή του τρόπου ζωής. Για αυτό η ΟΛΚΕ προσδιορίζει την θέση της μέσα στα κινήματα χειραφέτησης με δεσμούς αλληλεγγύης.
2. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ
Η πλήρης συμμετοχή των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς στην κοινωνική ζωή προϋποθέτει την αναγνώρισή τους ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας. Η πολιτική της ΟΛΚΕ υποστηρίζει και προωθεί την ανοικτή και ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και την κοινωνική ζωή, καθώς και σε όλους τους θεσμούς καθώς επίσης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν στον νόμο και στην κοινωνία «προσκόμματα» για τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές, τους αμφισεξουαλικούς τις και τους τρανς αλλά να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε γυναίκες και άνδρες να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς να περιθωριοποιούνται.
2.1. Η συμμετοχή πραγματοποιείται:
Α) με την αναγνώριση των διαφορετικών δυνατοτήτων και τρόπων έκφρασης της ανθρώπινης αγάπης και σεξουαλικότητας.
Β) με το δικαίωμα της κάθε γυναίκας και του κάθε άνδρα, να διαμορφώσει και να πραγματώσει ελεύθερα τις κοινωνικές της και τις κοινωνικές του σχέσεις, σύμφωνα με τις δικές της και δικές του ανάγκες και δυνατότητες.
Η δημοσίευση του γραπτού λόγου και η διάδοση της εικόνας μέσω των ΜΜΕ αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Συμμετοχή λοιπόν σημαίνει επίσης ότι πρέπει τα λεσβιακά, τα γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τα τρανς θέματα να έχουν μια επαρκή κάλυψη στο δημόσιο διάλογο. Καλούνται τα ΜΜΕ να προβάλλουν την αληθινή εικόνα της ζωής τους ως μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας και καθημερινότητας. Η συμμετοχή ουσιαστικά εκδηλώνεται με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενική προβολή των λεσβιακών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς θεμάτων στους θεσμούς και τα ΜΜΕ.
Πραγματική συμμετοχή είναι να θεωρείται οποιοσδήποτε μη εξαναγκαστικός σεξουαλικός προσανατολισμός αυτονόητα ως ισότιμη έκφανση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και να μπορούν ανοικτά οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς ως γυναίκες και άνδρες πολιτικοί να συμμετέχουν στην Βουλή, τα κόμματα, τα συνδικάτα, την Εκκλησία και σε όλους τους θεσμούς. Επιπροσθέτως γυναίκες ή άνδρες εκπρόσωποι των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς να συμμετέχουν ως τέτοιες και τέτοιοι στις Ανεξάρτητες Αρχές.
Συμμετοχή σημαίνει αποδοχή και επίλυση των αιτημάτων της ΟΛΚΕ για κοινωνική αποδοχή, πλήρη νομική ισότητα, καθώς επίσης να συμπεριληφθούν τα λεσβιακά, τα γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τα τρανς αιτήματα στην κοινωνική πολιτική.
Η ΟΛΚΕ θεωρεί την εαυτή της μέρος των κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα. Δηλώνει αλληλεγγύη με όλα τα κοινωνικά κινήματα τα οποία επίσης αγωνίζονται για ισοτιμία στην κοινωνία.
3. ΙΣΟΤΙΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΕΣΒΙΑΚΟΥ, ΤΟΥ ΓΚΕΙ, ΤΟΥ ΑΜΦΙΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΝΣ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις, κοινωνική περιθωριοποίηση και νομικά θεμελιωμένη ανισότητα, τα πολιτικά δικαιώματα των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών, και των τρανς δεν θα πραγματωθούν ποτέ. Η χειραφέτηση και η συμμετοχή είναι προϋπόθεση και το πλαίσιο για μια πραγματική ισότιμη ένταξη των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς καθώς και του τρόπου ζωής τους σε μια κοινωνία χωρίς εχθρότητα απέναντι τους. Η χωρίς διακρίσεις κοινωνική συμπεριφορά απέναντι σε όλες και όλους αποτελεί μέτρο του βαθμού της Δημοκρατικότητας μιας χώρας.
Η ισοτιμία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την Προκρούστια προσαρμογή σε ετεροκανονιστικές νόρμες. Η ισότιμη ένταξη σύμφωνα με το πνεύμα και την οπτική των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς για τη πολιτική των δικαιωμάτων των πολιτισσών και των πολιτών σημαίνει ισότιμη συμμετοχή σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, το οποίο σέβεται την όποια διαφορετικότητα και παρέχει την δυνατότητα επιλογών του τρόπου ζωής τους.
Ισότιμη ένταξη είναι η ισότιμη συμμετοχή σε ένα σύνολο με την ταυτόχρονη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε ομάδας. Η ισότιμη ένταξη είναι έργο όλης της κοινωνίας.
Στόχος της ΟΛΚΕ δεν είναι η τυπική αναγνώριση των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών, και των τρανς σε μια κοινωνία η οποία εξακολουθεί να εμφανίζεται ως αποκλειστικά «ετεροκανονιστικά διαρθρωμένη». Ο πατριαρχικά παραδοσιακός εξαναγκασμός στους ρόλους των φύλων έρχεται σε σύγκρουση με την χειραφέτηση, την συμμετοχή και την ισότιμη ένταξη των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού πολιτισμού ο γάμος και η οικογένεια είναι αποτέλεσμα μιας ανδροκεντρικής και ετεροσεξιστικής εξέλιξης. Σήμερα υπάρχει ανάγκη αλλαγής και εκδημοκρατισμού. Η αναγνώριση του πλουραλισμού των τρόπων ζωής, να γίνει πρότυπο για όλη την κοινωνία στα πλαίσια ενός δημοκρατικού συστήματος.
Ισότιμη ένταξη επιτυγχάνεται με την ισότιμη συμμετοχή όλων στην διεύρυνση του κοινωνικού γίγνεσθαι ώστε να συμπεριλαμβάνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας. Το κοινωνικό σύνολο πρέπει να συμβάλει στην ισότιμη ένταξη, χωρίς να υπαγορεύει την σεξουαλική ταυτότητα τυποποιώντας την, και χωρίς αυτή να τυγχάνει διακριτικής μεταχείρισης. Η ισότιμη ένταξη γίνεται πραγματικά αντιληπτή από κάθε γυναίκα και από κάθε άνδρα σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο ως πολιτική ίσων ευκαιριών.
ΜΕΡΟΣ Β
ΠΥΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΣΒΙΩΝ, ΤΩΝ ΓΚΕΙ, ΤΩΝ ΑΜΦΙΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ
1. ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΙΣΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΕΣΒΙΩΝ, ΤΩΝ ΓΚΕΙ, ΤΩΝ ΑΜΦΙΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ
1.1. Κατοχύρωση των λεσβιακών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς δικαιωμάτων στο Σύνταγμα της Ελλάδας
Η συνταγματική αναφορά περί ισοτιμίας πολιτισσών και πολιτών στην Ελλάδα δεν δίνει την απαιτούμενη εγγύηση για τα δικαιώματα των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς. Η ΟΛΚΕ απαιτεί την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών, και των τρανς και στο Ελληνικό Σύνταγμα. Καμία γυναίκα και κανένας άντρας δεν πρέπει να ευνοείται ή να βλάπτεται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.
Η μονόπλευρη προτίμηση της Πολιτείας στον ετερόφυλο γάμο και την οικογένεια πρέπει να καταργηθεί. Η υπάρχουσα στήριξη από την Πολιτεία πρέπει να βασίζεται στην ληξιαρχική πράξη αλλά και στην ανατροφή και την φροντίδα των παιδιών. Γνώμονας να είναι η ευημερία των παιδιών η οποία εξαρτάται από την σχέση γονιών-παιδιών και όχι από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να προστατεύει όλες οι επιλογές διαμόρφωσης ιδιωτικού βίου.
1.2. Ισοτιμία στον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και ελευθέρια βούλησης στη διαμόρφωση του ιδιωτικού βίου
Λεσβιακά και γκέι ζευγάρια πρέπει να έχουν τις ίδιες νομικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη τους όπως τα ετερόφυλα. Έχοντας ως στόχο τον πολιτικό γάμο για ζευγάρια του ίδιου φύλου απαιτούμε την πλήρη ισοτιμία με τον πολιτικό γάμο ζευγαριών διαφορετικού φύλου.
Πολλά ζευγάρια δεν επιθυμούν να παντρευτούν. Η ΟΛΚΕ ζητά ακόμη και για τις γυναίκες και τους άνδρες που βρίσκονται σε καθεστώς ελεύθερης συμβίωσης να ισχύει η αναγνώριση τους και η ως εκ τούτου κατοχύρωση των αστικών δικαιωμάτων τους.
Η ερμηνεία του αστικού δικαίου ως προς τον πολιτικό γάμο και την οικογένεια πρέπει να απελευθερωθεί από την βαθιά ριζωμένη πατριαρχική αντίληψη. Οι νομικές ρυθμίσεις πρέπει να αναπροσαρμοστούν στο σήμερα.
Η ΟΛΚΕ απαιτεί την αποδοχή όλων των συναινετικών συμπεριφορών της σεξουαλικότητας τόσο για τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές, τους αμφισεξουαλικούς τις και τους τράνς όσο και για τις ετεροσεξουαλικές και τους ετεροσεξουαλικούς. Η μονογαμία ή η πολυγαμία μέσα στην σχέση, η συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων και η κάθε μορφή σεξουαλικής συμπεριφοράς πρέπει να γίνει αποδεκτή, ενάντια στην κοινωνική υποκρισία που δεν αναγνωρίζει ότι αποτελεί μέρος της πραγματικότητας για όλες και όλους, ανεξάρτητα του όποιου σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
1.3. Νομοθεσία κατά των διακρίσεων στις λεσβίες, στους γκέι, στις αμφισεξουαλικές, στους αμφισεξουαλικούς, στις και τους τρανς
Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη κατοχυρωθεί νόμοι κατά των διακρίσεων των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς. Στην Ελλάδα υφίστανται σε πολλά σημεία του Δικαίου αλλά και στην καθημερινότητα τους, εχθρότητα, διακρίσεις και βλάβες.
Απαιτούμε μια ολοκληρωμένη νομοθεσία κατά των διακρίσεων, μέσω της οποίας οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς θα απολαμβάνουν σε όλα τα νομικά επίπεδα ίση μεταχείριση και προστασία. Για την εφαρμογή μιας πλήρους ισονομίας των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς θα πρέπει να προσαρμοστεί και το δίκαιο που αφορά τον δημόσιο τομέα συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού και του εργατικού δικαίου.
Για να διεκδικήσουν οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς αποτελεσματικά το δίκαιο τους πρέπει να κατοχυρωθεί στα σωματεία και τις συλλογικότητες το δικαίωμα Υπεράσπισης ή/και Πολιτικής Αγωγής στα δικαστήρια και τις Αρχές.
1.4. Αναγνώριση της λεσβιακής, της γκέι, της αμφισεξουαλικής και της τρανς γονεϊκότητας
Λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί και τρανς με παιδιά αναλαμβάνουν την αγάπη, την φροντίδα, την ανατροφή, την εκπαίδευση και την ευημερία των παιδιών τους. Τα παιδιά πολλές φορές προέρχονται από προηγούμενες σχέσεις, γάμους, τεχνητές μεθόδους γονιμοποίησης ή υιοθεσία. Οι λεσβίες, οι γκέι οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς παραμένουν μητέρες και πατέρες άσχετα αν η επιλογή της συντρόφου ή τού συντρόφου τους σήμερα στρέφεται προς το ίδιο φύλο και ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους ως γονείς.
Όταν σε διαπροσωπικό επίπεδο ή με αποφάσεις των δικαστηρίων η φροντίδα των παιδιών αμφισβητείται για την λεσβία, τον γκέι, την αμφισεξουαλική, τον αμφισεξουαλικό, την ή τον τρανς γονέα με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα παιδιά φορτώνονται επιπλέον με συναισθηματικές διαταραχές, τις οποίες δεν πρέπει να χρεωθούν οι λεσβίες, οι γκέι οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς γονείς αλλά η κοινωνική συμπεριφορά και θέση, η οποία για να διατηρήσει τις διακρίσεις θυσιάζει ακόμη και την ευημερία των παιδιών.
Ο περιορισμός της πρόσβασης στο δικαίωμα της γονεϊκότητας μόνο για παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια πρέπει να καταργηθεί. Το δικαίωμα για την δημιουργία οικογένειας πρέπει να ισχύει για όλες και όλους όπως και το ελληνικό σύνταγμα ορίζει δίνοντας απόλυτο χαρακτήρα στον γάμο. Όλο και περισσότερες αμφισεξουαλικές και λεσβίες μόνες ή μέσα σε μια σχέση, αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση σε τράπεζες σπέρματος. Η κοινή επιθυμία τεκνοποίησης, ανατροφής και φροντίδας των παιδιών εμπλέκει ολοένα και περισσότερους γκέι, αμφισεξουαλικούς και τρανς που δεν έχουν προχωρήσει στην διόρθωση φύλου, ως δωρητές σπέρματος καθιστώντας τους βιολογικούς πατέρες. Ενώ σε πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, εκείνη ή εκείνος που δεν έχει τεκνοποιήσει ή δώσει το σπέρμα του θεωρούνται κοινωνικοί γονείς. Υπάρχουν ήδη πολλαπλές δυνατότητες μορφών οικογένειας με τεκνοποίηση στην λεσβιακή, γκέι, αμφισεξουαλική και τρανς κοινότητα.
Λόγω του αναμφισβήτητου γεγονότος ότι παντού και πάντα υπήρχαν και υπάρχουν κυρίως αμφισεξουαλικές, λεσβίες αλλά και γκέι, αμφισεξουαλικοί και τρανς που μεγαλώνουν παιδιά δεν πρέπει να είναι θεμιτό να τους αρνούνται την φροντίδα των παιδιών τους. Για την λήψη της απόφασης γνώμονας πρέπει να είναι η ευημερία των παιδιών ανεξάρτητα από την σεξουαλική ταυτότητα των γονιών. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι λεσβίες, οι αμφισεξουαλικές, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς εμφανίζονται ως ανάξιες και ανάξιοι να μεγαλώσουν παιδιά. Αυτή η διακριτική συμπεριφορά καταστρέφει λεσβιακές, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς οικογένειες καθώς επίσης και όλες τις μορφές οικογένειας που μπορούν να προκύψουν, μέσα στις οποίες μεγαλώνουν παιδιά.
Το καθεστώς που ισχύει στην ετερόφυλη οικογένεια και αφορά την φορολόγηση, το ασφαλιστικό και κοινωνικό δίκαιο όπως και στο επώνυμο του παιδιού και την πρόσβαση σε όλες τις κρατικές και άλλες παροχές πρέπει να επεκταθεί και στην οικογένεια γονέων του ίδιου φύλου.
Έχοντας υπ’ όψιν το συμφέρον των παιδιών, είναι απαραίτητο να επεκταθεί ο πολιτικός γάμος και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
2. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
2.1. Ο χώρος εργασίας για τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές τους αμφισεξουαλικούς τις τρανς και τους τρανς
Η συντριπτική πλειοψηφία μας έχει δεχτεί ήδη διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Το φάσμα των διακρίσεων αρχίζει από λεσβιακά, γκέι, αμφισεξουαλικά και τρανς αστεία ή ανέκδοτα, παρενόχληση και φτάνει μέχρι συνεχή επιθετική συμπεριφορά, συχνά δε σε παρεμπόδιση επαγγελματικής ανέλιξης και βία. Συχνά ο φόβος των διακρίσεων οδηγεί τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές, τους αμφισεξουαλικούς τις και τους τρανς στην προσποίηση και διπλή ζωή στο χώρο της εργασίας.
Τα συνδικάτα και οι αντιπροσωπείες εργατριών και εργατών πρέπει να δραστηριοποιηθούν ώστε να σταματήσουν οι διακρίσεις κατά των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς στο χώρο της εργασίας. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να προχωρήσει δίνοντας το παράδειγμα και ως εργοδοσία να κατοχυρώσει ασφαλιστικές δικλείδες κατά των διακρίσεων. Οι προϊστάμενες και οι προϊστάμενοι καθώς και οι αντιπροσωπίες εργατριών και εργατών πρέπει να καταγγέλλουν τις διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό.
2.2. Ομοερωτικές συμβιώσεις και κατοικία
Επιδόματα και βοηθήματα στο χώρο της κατοικίας οφείλουν να ισχύουν ισότιμα για όλες τις μορφές του ιδιωτικού βίου που μπορεί να προκύψουν. Στον τομέα της ενοικίασης εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις από τις ιδιοκτήτριες και τους ιδιοκτήτες απέναντι σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Η ΟΛΚΕ απαιτεί την ισότιμη εφαρμογή του δικαίου στον τομέα της κατοικίας και την εξάλειψη των διακρίσεων.
2.3. Η πολιτική της ΟΛΚΕ σε σχέση με την εκκλησία
Με την αδιάλλακτη στάση της στα θέματα της σεξουαλικότητας οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών δογμάτων έχουν συμβάλει από αιώνες στην καταδίωξη και την περιθωριοποίηση γυναικών και ανδρών οι οποίες και οι οποίοι με την σημερινή συνειδητοποίησή τους αυτό-προσδιορίζονται ως λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί ή τρανς. Απαιτούμε από την Εκκλησία της Ελλάδας και την Ιερά Σύνοδο να παραδεχτούν τα εγκλήματα των διώξεων και των διακρίσεων έναντι των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς. Ως εργοδοσία καλούνται τα εκκλησιαστικά ιδρύματα να επιτρέπουν στις λεσβίες, στους γκέι, στις αμφισεξουαλικές, στους αμφισεξουαλικούς τις και τους τρανς να εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς διακρίσεις και να υπερισχύει το εργατικό δίκαιο του κράτους.
2.4. Ορατότητα των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των τρανς γυναικών
Οι λεσβίες και οι αμφισεξουαλικές οι τρανς γυναίκες είναι αντιμέτωπες με πολύπλοκες και πολύμορφες διακρίσεις οι οποίες σχετίζονται με την κοινωνικοποίηση των γυναικών και την συνθήκη της ανισότιμης κατανομής των ρόλων των φύλων. Ένα από τα αποτελέσματα είναι η μη ορατότητα των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς γυναικών μέσα στην κοινωνία. Σε αυτό συμβάλει η διπλή διαδικασία διάκρισης που υφίστανται: Α) Στον αυτο-προσδιορισμού της γυναικείας σεξουαλικότητας και της αποσύνδεσής της από τον ετεροσεξιστικό και ετεροκανονιστικό αποκλειστικό ρόλο της αναπαραγωγικής μητρότητας. Β) Ως λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς γυναίκες δέχονται διακρίσεις λόγω των ομοερωτικών τους επιλογών και αποτελούν μια αποσιωπημένη ομάδα ακόμη και μέσα στα πλαίσια της ομοερωτικής κοινότητας.
Οι αμφισεξουαλικές και οι λεσβίες έχουν διαμορφώσει σημαντικά το λεσβιακό και γυναικείο κίνημα με το να συμβάλλουν στην: Α) Εδραίωση της πρωταρχικής και βασικής αλήθειας που πάνω σε αυτή στηρίχτηκε η συνειδητοποίηση της ταυτότητας του φύλου και η χειραφέτηση όλων των γυναικών: ότι «το προσωπικό είναι πολιτικό». Μέσα από αυτό κατορθώθηκε οι γυναίκες να αποκτήσουν στοιχειώδη ορατότητα, να αναγνωριστούν ως ένα βαθμό σαν ξεχωριστές οντότητες και να τεθούν τα γυναικεία θέματα στην κοινωνία. Β) Αναγνώριση και προσδιορισμός της βίας κατά των γυναικών ως πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα που στηρίζεται και διαιωνίζεται από τις πατριαρχικές αξίες και δομές και αναπαράγεται μέσα σε αυτές, Γ) Ως γυναίκες, παρ’ ότι ανήκουν στην πλειοψηφία της κοινωνίας, δέχονται διακρίσεις λόγω του κοινωνικού τους φύλου.
Η εξέλιξη της συνείδησης της αμφισεξουαλικής και λεσβιακής ταυτότητας παρέμεινε στάσιμη. Η κοινωνική απαλλοτρίωση του γυναικείου σώματος συνεχίζει να ισχύει για τις λεσβίες και τις αμφισεξουαλικές και έχει ως αποτέλεσμα την ουδετεροποίηση του βιολογικού φύλου (sex) και κοινωνικού φύλου (gender). Τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τις τρανς τις βλέπουν ως όντα χωρίς την βιολογική, την σεξουαλική, την κοινωνική διάσταση του φύλου τους και των επιλογών τους. Έτσι ο αυτό-προσδιορισμός για μια λεσβιακή, αμφισεξουαλική και τρανς ταυτότητα καθώς και το δικαίωμα στην ύπαρξη λεσβιακού και αμφι-λεσβιακού ζευγαριού και δημιουργία λεσβιακής, αμφι-λεσβιακής οικογένειας δεν τις αναγνωρίζεται. Οι λεσβίες οι αμφισεξουαλικές και οι τρανς γυναίκες είναι εντελώς αόρατες. Δεν αναφέρονται σε ιστορικά ή διδακτικά βιβλία, σε στατιστικές και έρευνες. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν ελαχιστότατες δημόσια πρόσωπα λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς γυναίκες που εκδηλώνονται δημόσια και ζουν ανοικτά ως λεσβίες, αμφισεξουαλικές ή τρανς γυναίκες.
Η ΟΛΚΕ προωθεί την ορατότητα στον λεσβιακό, στον αμφισεξουαλικό και τρανς τρόπο ζωής και υποστηρίζει τον σεβασμό του για αυτόν. Το σωματείο θέτει και προωθεί τα αιτήματα των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς γυναικών τόσο ως εσωτερική συζήτηση όσο και στο δημόσιο χώρο. Στα πλαίσια στήριξης και ενδυνάμωσης ανήκει επίσης η ισότιμη συμμετοχή των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των τρανς γυναικών σε κάθε βαθμίδα κοινωνικής και πολιτικής ζωής, καθώς και η δημόσια προβολή τους, όπως επίσης η κατανόηση του λεσβιακού, αμφισεξουαλικού και τρανς τρόπου ζωής καθώς και η ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με τον λεσβιακό, αμφισεξουαλικό και τρανς τρόπου ζωής. Προωθεί στα ΜΜΕ την παρουσία των ίδιων των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των τρανς γυναικών των τρόπο της ζωής τους αλλά και των ζητημάτων που τις αφορούν.
3. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΣΒΙΩΝ, ΤΩΝ ΓΚΕΙ ΤΩΝ ΑΜΦΙΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ
3.1. Βία κατά των λεσβιών και των αμφισεξουαλικών γυναικών
Η βία κατά των αμφισεξουαλικών και λεσβίων πρέπει να διαχωρίζεται από την συνήθη βία κατά των εφήβων και ενηλίκων γυναικών στην πατριαρχική κοινωνία. Έχει σημασία η συνεργασία του λεσβιακού και γυναικείου κινήματος και η συμβολή τους στα προγράμματα κατά της βίας, στα οποία ουσιαστικά οι λεσβίες πρωτοστάτησαν, στήριξαν και στηρίζουν.
Επιπλέον, η σεξουαλική επαφή μεταξύ δύο γυναικών εμπορευματοποιείται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στα πλαίσια πορνογραφικών προϊόντων που προσφέρονται σε ετεροερωτικούς άνδρες. Επειδή μέχρι τώρα η αμφιερωτική και η λεσβιακή σεξουαλικότητα παρουσιάζεται σχεδόν αποκλειστικά με αυτόν τον τρόπο στην κοινωνία, οι αμφισεξουαλικές και οι λεσβίες αντιμετωπίζονται με ένα ηδονοβλεπτικά επιθετικό βλέμμα στις ερωτικές σχέσεις τους, που οδηγεί στον φόβο και βιώνεται ως ψυχολογική σεξουαλική επίθεση, η οποία συχνά μπορεί να γίνει και πράξη. Αυτό είναι σίγουρα μια πρόσθετη αιτία, για την οποία οι περισσότερες αμφισεξουαλικές και οι λεσβίες προτιμούν να παραμένουν αόρατες στην κοινωνία και συνεπώς λιγότερο ορατές και υπαρκτές ακόμη και από τους γκέι.
3.2. Βία κατά των γκέι
Παρόλο που κοινωνικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γκέι υφίστανται περισσότερες επιθέσεις και γίνονται συχνότερα θύματα βίας από τον μέσο όρο του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού, η βία κατά των γκέι στην κοινωνία μας αγνοείται και αποσιωπάται. Ένας στους τρεις γκέι έχει δεχτεί τουλάχιστον μια φορά βιαιοπραγία λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Μια εξίσου σημαντική μορφή βίας που δέχονται είναι η προβολή τους ως μία καρικατούρα στα πλαίσια ενός ακραίου του γυναικείου ρόλου η οποία πηγάζει από την πατριαρχική αντίληψη για τα φύλα και τις συμπεριφορές τους. Έτσι θίγεται η ποικιλόμορφη ταυτότητα των γκέι και αμφισεξουαλικών.
3.3. Αντιμετώπιση της βίας
Η ΟΛΚΕ έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψιν το θέμα της βίας κατά των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς ξεκινώντας με την δημοσιοποίηση του προβλήματος αυτού έτσι ώστε να σπάσει η σιωπή. Επί του παρόντος πρέπει τουλάχιστον να έχουν το δικαίωμα οι λεσβίες, οι αμφισεξουαλικές και οι τρανς γυναίκες να φιλοξενούνται στα κέντρα κακοποιημένων γυναικών όταν αυτές είναι θύματα βίας, και αιτούμαστε την δημιουργία αντίστοιχων κέντρων για κακοποιημένους γκέι, αμφισεξουαλικούς και τρανς άνδρες. Αναγκαία είναι προγράμματα στα οποία θα προσφέρεται άμεση βοήθεια για τα θύματα, τις δράστιδες και τους δράστες. Η πρόληψη της βίας πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί σε αυτά τα προγράμματα. Καλείται η Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν το θέμα της βίας στηρίζοντας το αίτημα της ΟΛΚΕ για την πραγμάτωση τέτοιων προγραμμάτων.
Οι Αστυνομικές, Νομικές, και Κοινωνικές Αρχές αλλά και όλες εκείνες και εκείνοι που ασχολούνται με συναφή θέματα πρέπει να συνεργαστούν για την εξάλειψη της βίας κατά των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών, και των τρανς με τις αντίστοιχες οργανώσεις και τα σωματεία. Μέσα στη Αστυνομία και τις άλλες Αρχές θα πρέπει να υπάρχει μία υπεύθυνη και ένας υπεύθυνος με ειδική κατάρτιση στην εποπτεία των θεμάτων βίας. Πληροφορίες και γνώση γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, σεξουαλικές συμπεριφορές, τρόπο ζωής και της βίας κατά των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς πρέπει να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών, των νομικών, των επιστημονισσών, των επιστημόνων και των διδασκόντων. Η ΟΛΚΕ αναζητεί την συνεργασία με τις Αρχές αλλά και με όσες και όσους ασχολούνται με συναφή θέματα.
4. ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ, ΤΩΝ ΓΚΕΙ, ΤΩΝ ΑΜΦΙΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
4.1. Έφηβες και έφηβοι και η εκπαιδευτική πολιτική
Έφηβες και έφηβοι έχουν το δικαίωμα υποστήριξης στην ανάπτυξη μιας υπεύθυνης και ενεργής προσωπικότητας η οποία θα τις κάνει συμμέτοχες και θα τους κάνει συμμέτοχους στην κοινωνία μέσα από ομάδες, συλλόγους, κινήματα κλπ.
Ενσωμάτωση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, χωρίς προκαταλήψεις και διακρίσεις απέναντι στην ηλικία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την θρησκεία, τις πεποιθήσεις, την σωματική κατάσταση αλλά και την κουλτούρα. Οι εκπαιδεύτριες και οι εκπαιδευτές να ενημερώνονται και να μετεκπαιδεύονται στα παραπάνω θέματα. Ο ερωτισμός των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς είναι εκφάνσεις της σεξουαλικότητας και ισότιμοι τρόποι ζωής. Να δοθεί το δικαίωμα συνεργασίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων και σωματείων με τις εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς ώστε να κάνουν καμπάνιες στα σχολεία για τη χειραφέτηση, τη συμμετοχή και την ισότιμη ένταξη των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς για την κατάργηση των διακρίσεων. Η έκδοση διδακτικών βιβλίων να γίνεται σε συνεργασία με γυναίκες και άνδρες εκπαιδευτικούς, ειδικές επιστημόνισσες και ειδικούς επιστήμονες καθώς επίσης και με την ΟΛΚΕ.
4.2. Η θέση της ΟΛΚΕ απέναντι στην επιστήμη
Μερικές επιστημόνισσες και μερικοί επιστήμονες του τομέα της Βιολογίας, της Ιατρικής, της Γενετικής ή της Ψυχολογίας συνεχίζουν να προσπαθούν με επιμονή να ανακαλύψουν την αιτία της σεξουαλικής συμπεριφοράς και του προσανατολισμού των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τράνς. Είναι ανεπαρκές και χωρίς νόημα να αναλύονται περίπλοκες ανθρώπινες ερωτικές συμπεριφορές, ή η σεξουαλική ταυτότητα, μονόπλευρα σε Γενετική, Βιολογική επιστημονική βάση. Αρνούμαστε την στείρα εξερεύνηση της αιτίας για τις εκφάνσεις της σεξουαλικότητας που αφορά τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές, τους αμφισεξουαλικούς τις και τους τρανς. Η ΟΛΚΕ δεν βλέπει την αναγκαιότητα μονόπλευρης επεξήγησης των εκφάνσεων της σεξουαλικότητας των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς. Αντί αυτού απαιτεί μια πλήρη κοινωνιολογική έρευνα ως προς την αντιμετώπιση των διακρίσεων, την εχθρότητα αλλά και την βία κατά των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς στην κοινωνία. Καθώς και μία μεθόδευση των τρόπων άμυνάς τους.
4.3. Η θέση της ΟΛΚΕ απέναντι στα πανεπιστήμια
Τα ερωτήματα γύρω από την χειραφέτηση, τη συμμετοχή και την ισότιμη ένταξη των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τράνς να ενσωματωθούν στην πανεπιστημιακή έρευνα και διδασκαλία. Να κατοχυρωθεί και να θεσμοθετηθεί η κοινωνιολογική έρευνα για τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές, τους αμφισεξουαλικούς τις και τους τρανς.
Στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση να υπάρξει πληροφόρηση γύρω από την ταυτότητα, τον τρόπο ζωής, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα κοινωνικού φύλου και την συμπεριφορά των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς. Να δημιουργηθεί και να ενσωματωθεί στους κύκλους σπουδών το μάθημα. Οι κανονισμοί των σπουδών οφείλουν να προσαρμοστούν και να συμπληρωθούν ώστε να δημιουργηθούν τμήματα σπουδών γύρω από τα λεσβιακά, τα γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τα τρανς θέματα και να μην αγνοούνται. Να θεσμοθετηθεί η πρακτική άσκηση των επιστημονισσών και των επιστημόνων στις οργανώσεις και τα σωματεία που ασχολούνται με τα θέματα των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τράνς.
4.4. Πολιτισμός
Πολιτιστικά έργα και δραστηριότητες για τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές, τους αμφισεξουαλικούς τις και τους τρανς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, την διαμόρφωση ταυτότητας και την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης τους. Εξυπηρετείται έτσι η αλληλεπίδραση μεταξύ λεσβιακής, γκέι, αμφισεξουαλικής, τρανς και ετερόφυλης πολιτισμικής οπτικής μέσα στην κοινωνία. Η ΟΛΚΕ ζητά την στήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων από την Πολιτεία που αφορούν λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικούς ή τρανς και προωθούν τα ζητήματά τους.
4.5. Αθλητισμός
Ο χώρος του αθλητισμού δομημένος σε ετεροσεξιστικά και ετεροκαονονιστικά πρότυπα είναι ιδιαίτερα εχθρικός για τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές, τους αμφισεξουαλικούς, τις και τους τρανς η ΟΛΚΕ προωθεί και αναδεικνύει τα θέματα των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς μέσα από τον αθλητισμό. Για την κατάργηση των διακρίσεων σε αυτό τον τομέα υλοποιεί προγράμματα όπως η ΑΘΗΝΑ ΟΛκεία.
4.6. ΜΜΕ
Στα ΜΜΕ τα θέματα των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς προβάλλονται κυρίως με προσβλητικό και τις περισσότερες φορές με απαξιώτικο τρόπο. Ως επί το πλείστον η ειδησεογραφία είτε αναφέρεται με ένα ηδονοβλεπτικό τρόπο ή σιωπά τελείως όταν πρόκειται για νέα που αφορούν και είναι υπέρ της λεσβιακής, της γκέι, της αμφισεξουαλικής και της τρανς κοινότητας. Χρειάζεται να ασκηθεί με επιμονή η ανάλογη κοινωνικοπολιτική πίεση ώστε τα ΜΜΕ να προβάλλουν εξ ίσου και αυτονόητα τον τρόπο ζωής των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τράνς, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις. Τα κρατικά ΜΜΕ όπως και οι ανεξάρτητες αρχές είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρούν τους δεοντολογικούς κώδικες χωρίς διακρίσεις σε βάρος των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς. Να υπάρχει συνεργασία των ΜΜΕ και των Ανεξάρτητων Αρχών με αντιπροσωπείες λεσβιακών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τράνς οργανώσεων.
5. Η ΟΛΚΕ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΝΤΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
5.1. Λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί και τρανς της τρίτης ηλικίας
Τα γηρατειά αποτελούν μια πρόκληση για την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο δε αν κάποια ζει μόνη ή μόνος. Οι δυσκολίες γίνονται μεγαλύτερες όταν λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές και οι αμφισεξουαλικοί ζουν ανοικτά και δεν έχουν γίνει αποδεκτές και αποδεκτοί από τους συγγενείς τους. Ιδιαίτερα οι τρανς εξ’ αιτίας της εμφανούς ταυτότητάς τους δέχονται πολύ περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με την υπόλοιπη κοινότητα. Το Υπουργείο υγείας, οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα θέματα της υγείας αλλά και το γυναικείο κίνημα δεν θεώρησαν ιδιαίτερης σημασίας θέμα τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι λεσβίες , οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς την τρίτη ηλικία. Η κοινωνίας μας ακόμη βασίζεται στην πατριαρχική αντίληψη ότι η οικογένεια και ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για την τύχη των ηλικιωμένων.
Έχοντας αυτό τον προβληματισμό η ΟΛΚΕ εισάγει έναν ευρύτερο κοινωνικό διάλογο προσδιορίζοντας τις δυσκολίες που έχουν οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς όταν βρίσκονται στην τρίτη ηλικία θέτοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την δράση στα θέματα αυτά. Αυτός ο διάλογος είναι ανάγκη να γίνει πρώτα στην ίδια την κοινότητα των λεσβιών των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς ώστε αυτή η ίδια να συνειδητοποιήσει την διάσταση της πρόκλησης και τους τρόπους επίλυσής της.
Η κλασική φροντίδα των ηλικιωμένων αγνοεί εντελώς τις ανάγκες των ηλικιωμένων λεσβίων, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς. Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στα γηροκομεία ή στα αντίστοιχα ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς πρέπει να κρύψουν εντελώς την σεξουαλική τους ταυτότητα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Η ΟΛΚΕ ζητά την συναίνεση και την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας ώστε οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς να μπορούν και στην τρίτη ηλικία να βιώνουν τις επιλογές τους, ελεύθερα και χωρίς κανενός είδους διακρίσεις.
Η σιωπηρή απόσυρση των ηλικιωμένων λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς από την ίδια τους την κοινότητα φέρνει όχι μόνο την απομόνωση των ηλικιωμένων αλλά και οι νέες λεσβίες, αμφισεξουαλικές, τρανς γυναίκες και οι νέοι γκέι, αμφισεξουαλικοί και τρανς άνδρες, δεν κερδίζουν με την μη ορατότητα των ηλικιωμένων τις προοπτικές για τα δικά τους γηρατειά.
Η ΟΛΚΕ απαιτεί την αλληλεγγύη και τον διάλογο των γενεών καθώς και την επανένταξη των ηλικιωμένων λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς τόσο στην κοινωνία όσο και στην ίδια τους την κοινότητα.
Η ΟΛΚΕ απαιτεί την δημιουργία ομάδων και προγραμμάτων για την διαμόρφωση του τρόπου ζωής και τόπου διαμονής της τρίτης ηλικίας, ώστε να αναπτυχθούν εκείνα τα κοινωνικά πλαίσια που θα συνδράμουν στην συνειδητοποίηση της γήρανσης ως φυσικής διαδικασίας και θα προστατεύει την σεξουαλική τους ταυτότητα.
5.2. Λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί και τρανς μετανάστριες και μετανάστες
Οι μετανάστριες λεσβίες, αμφισεξουαλικές, τρανς γυναίκες και μετανάστες γκέι αμφισεξουαλικοί και τρανς άνδρες στην Ελλάδα βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις. Μέσα σε μία κοινωνία όπου πλειοψηφούν η ελληνικής υπηκοότητας πολίτισσες και πολίτες, υφίστανται διπλό στίγμα, ως λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί, τρανς και ως «ξένες» και «ξένοι». Ταυτόχρονα κάποιες από αυτές και κάποιοι από αυτούς δεν έχουν από τις συμπατριώτισσες τους και συμπατριώτες τους στήριξη ή συμπαράσταση όταν η λεσβιακή, η γκέι, η αμφισεξουαλική ή η τρανς ταυτότητα τους είναι ακόμη λιγότερο αποδεκτή στις χώρες καταγωγής τους από ό,τι στην ελληνική κοινωνία.
Για την σωστή αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης οφείλει η Πολιτεία να λάβει υποστηρικτικά μέτρα για την ενσωμάτωση των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών, των τρανς μεταναστριών και μεταναστών. Σε αυτά περιλαμβάνεται εκτός άλλων και η στήριξη ανάλογων ομάδων αλληλοϋποστήριξης μέσα στην λεσβιακή, την γκέι, την αμφισεξουαλική και την τρανς κοινότητα. Στην στήριξη της ισότιμης ένταξης περιλαμβάνονται και τα μέτρα τα οποία θα στοχεύουν στη μείωση και στην εξάλειψη της εχθρότητας απέναντι στην ομοερωτική, αμφιερωτική και τρανσερωτική συμπεριφορά. Μέσα στις ομάδες είναι αναγκαίο, με βάση την πολιτισμική τους καταγωγή, να υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές, τους αμφισεξουαλικούς, τις γυναίκες και τους άνδρες τρανς και τους τρόπους ζωής και συμβίωσης με το ίδιο φύλο.
Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι διαπολιτισμικές σχέσεις συμβίωσης του ίδιου φύλου. Η έλλειψη οποιασδήποτε νομικής αναγνώρισης της ομοερωτικής σχέσης στο ελληνικό δίκαιο εμποδίζει και κάνει δύσκολη την συμβίωση τους. Αυτό αποτελεί παραβίαση κατοχυρωμένων και εγγυημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων, και είναι ενάντια στην Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία κατά κύριο λόγο αναφέρεται στην προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και στο στοιχειώδες ανθρώπινο και συνταγματικά αμετάκλητο δικαίωμα για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η ισοτιμία του πολιτικού γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου θα εξασφαλίσει το αίσθημα δικαίου και τα εχέγγυα της νομικής προστασίας στα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Μια τέτοια ρύθμιση στο αστικό δίκαιο είναι αναγκαία καθώς είναι απάνθρωπο να απειλείται η αλλοδαπή συντρόφισσα ή ο αλλοδαπός σύντροφος με απέλαση χωρίς να λαμβάνεται υπ όψη η ιδιωτική ζωή και οι σχέσεις τους. Εδώ βεβαίως χρειάζεται μια γενική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
5.3. Πρόσφυγες λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί και τρανς
Σε πολλά κράτη του κόσμου καταδιώκονται ή απειλούνται οι λεσβίες, οι γκέι οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τράνς λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας με φυλάκιση, βασανισμούς μέχρι και θανατική ποινή είτε από επίσημο κράτος είτε από το παρακράτος. Να δίνεται πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα στις διωκόμενες και διωκόμενους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και να παρέχεται ασφάλεια με εγγυήσεις ότι δεν θα απελαθούν καθώς και στα παιδιά τους, όταν υπάρχουν. Να δίνεται η δυνατότητα επανένωσης της οικογένειας.
5.4. Λεσβίες, γκέι αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί και τρανς με αναπηρία
Οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς με αναπηρία περιθωριοποιούνται όχι μόνο εξ’ αιτίας της σεξουαλικής τους ταυτότητας και της ταυτότητας, του κοινωνικού τους φύλου αλλά επίσης και λόγω της αναπηρίας τους.
Για τις ανάπηρες λεσβίες, τους ανάπηρους γκέι, τις ανάπηρες αμφισεξουαλικές, τους ανάπηρους αμφισεξουαλικούς τις ανάπηρες τρανς γυναίκες και τρανς άνδρες η συμμετοχή στη λεσβιακή, στη γκέι, στην αμφισεξουαλική και στην τρανς ζωή είναι ακόμη σχεδόν αδύνατη, επειδή στο λεσβιακό, στο γκέι, στο αμφισεξουαλικό και στο τρανς περιβάλλον πολλές φορές λείπουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Χρειάζεται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την λεσβιακή ,την γκέι, την αμφισεξουαλική και την τρανς κοινότητα ώστε να επιτευχθεί η πλήρης συμμετοχή των γυναικών και ανδρών με αναπηρία.
Η ΟΛΚΕ μέσα στο πρόγραμμά της φροντίζει ώστε να μην υπάρξει αρνητική και απαξιωτική στάση στις ανάπηρες καθώς και στους ανάπηρους. Απαιτεί από την Πολιτεία να τις στηρίξει και να τους στηρίξει με προγράμματα πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες ώστε να ζουν πραγματικά ως ισότιμες πολίτισσες και ισότιμοι πολίτες στην κοινωνία. Θεωρούμε απαραίτητη την στήριξη των οικογενειών τους ώστε να μην απομονώνονται από την κοινωνία και να μη επιβαρύνονται με το έργο που η Πολιτεία οφείλει αυτονόητα να παρέχει.
5.5. Να σταματήσουν οι διακρίσεις κατά των γυναικών και ανδρών τρανς
Λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικούς, γυναίκες και άνδρες τράνς τις ενώνει και τους ενώνει το γεγονός ότι αδιάλειπτα πρέπει να τοποθετούνται πάνω τον ρόλο των φύλων στην κυρίαρχη ετεροκανονιστική κουλτούρα. Η κοινωνία διαπαιδαγωγεί, πιέζει και επιβάλει να ανταποκριθούν σε μία επιβεβλημένη εικόνα και περιμένει να ενστερνιστούν και να αναπαράγουν τις συμπεριφορές τους σύμφωνα με αυτήν.
Η ΟΛΚΕ είναι αλληλέγγυα με τις γυναίκες και τους άνδρες τράνς στον αγώνα κατά των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης τους. Οι τράνς αντιμετωπίζουν εχθρότητα σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας τους. Η πρόσβαση στον χώρο της εργασίας δυσκολεύει και εμποδίζεται από τις πολλαπλές προκαταλήψεις που υπάρχουν σε βάρος τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητό να κατονομασθούν και να υπάρξει ουσιαστική αναφορά των τράνς στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων.
Η νομοθεσία ακόμη σήμερα εκθέτει τις γυναίκες και τους άνδρες τράνς που επιθυμούν διόρθωση φύλου σε μακροχρόνιες και υποτιμητικές γραφειοκρατικές και ιατρικές διαδικασίες. Οι τράνς έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες και οι ίδιοι τον τρόπο ζωής τους, την διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου, του κοινωνικού τους φύλου, και την επιλογή των συντρόφων τους. Η ΟΛΚΕ τοποθετείται υπέρ μιας ριζικής μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τις γυναίκες και τους άνδρες τράνς.
Η ΟΛΚΕ απαιτεί από τον ιατρικό σύλλογο αλλά και από όλες και όλους που ασχολούνται με τον κλάδο υγείας να σεβαστούν το δικαίωμα των τράνς στην διόρθωση του σώματός τους και την επιλογή του τρόπου ζωής τους. Η τρανσεξουαλικότητα δεν είναι ασθένεια. Είναι μια στάση σε σχέση με το φύλο. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και να γίνει σεβαστό σαν δικαίωμα.
Οι τράνς έχουν το δικαίωμα από μόνες και μόνοι τους να αποφασίζουν για το σώμα τους. Για τη διάθεση και την εφαρμογή ιατρικών βοηθημάτων δεν επιτρέπεται να ασκηθεί πίεση στις ενδιαφερόμενες και στους ενδιαφερομένους. Αντίθετα να είναι διαθέσιμα όλα τα κατάλληλα ιατρικά μέτρα και μέσα για όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες τράνς που τα έχουν ανάγκη. Το κόστος να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, να απλοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και να επιταχυνθεί η έγκριση του κόστους για τις απαραίτητες επεμβάσεις των τράνς ως προς την εναρμόνιση φύλου και σώματος.
Όλα τα αιτήματα που διεκδικεί η ΟΛΚΕ για τις μετανάστριες και τους μετανάστες, για τις και τους πρόσφυγες, για τις ανάπηρες και τους ανάπηρους και τις ηλικιωμένες και τους ηλικιωμένους, ισχύουν χωρίς καμία διαφορά και για τις γυναίκες και τους άνδρες τράνς.
6. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ HIV AIDS
Οι γκέι ακόμη και σήμερα είναι στην Ελλάδα η πληθυσμιακή ομάδα που πλήττεται από την ασθένεια πιο πολύ από κάθε άλλη. Το hiv aids έχει αλλάξει δραστικά τη γκέι ζωή. Οι γκέι και λιγότερο οι λεσβίες είναι αναγκασμένες και αναγκασμένοι εκτός από το να βιώσουν την αρρώστια και το θάνατο φίλων και γνωστών τους, ταυτόχρονα να χειρισθούν και την σύνδεση ότι το θέμα του aids συνδέεται στενά με τον γκέι τρόπο ζωής. Ασθενείς του hiv aids ακόμη και σήμερα απομονώνονται στα νοσοκομεία και η σεξουαλική τους ταυτότητα αποσιωπάται. Για τις λεσβίες, τις αμφισεξουαλικές και τρανς γυναίκες δεν υπάρχει καμία αναφορά σε σχέση με το hiv aids στην Ελλάδα γιατί για άλλη μια φορά δεν αναγνωρίζονται από καμία μελέτη σε σχέση με το hiv aids.
6.1. Πολιτική ενημέρωσης και πρόληψης
Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει σωστή πληροφόρηση για τους τρόπους πρόληψης του hiv/aids. Η πρόληψη του hiv aids είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Αντί περικοπών χρειάζεται μια εξειδικευμένη επέκταση των διατιθέμενων κονδυλίων για κάθε έκφανση της σεξουαλικότητας ξεχωριστά. Η πρόληψη πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σεξουαλικές συμπεριφορές της κάθε ομάδας. Ειδική βαρύτητα πρέπει να δοθεί στις νεαρές λεσβίες και τις γυναίκες που έχουν περιστασιακά σεξ με άλλες γυναίκες καθώς και στους νεαρούς γκέι και στους άνδρες που έχουν περιστασιακά σεξ με άλλους άνδρες.
Πρόληψη του hiv/aids, σημαίνει επίσης ενδυνάμωση της λεσβιακής, της γκέι, της αμφισεξουαλικής και της τρανς αυτοεκτίμησης, υποστήριξη των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων και επίτευξη της κοινωνικής ισοτιμίας. Όσο μεγαλύτερη αυτό-εκτίμηση έχουν οι γυναίκες και οι άνδρες τόσο πιο πολύ μπορούν να παραδέχονται ανοιχτά τα λεσβιακά, τα γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τα τρανς βιώματα τους και να διαχειρίζονται τους αντίστοιχους κινδύνους. Η πολιτική της ΟΛΚΕ έχει ως στόχο την βελτίωση των προϋποθέσεων για την χειραφέτηση. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η κοινωνική και ατομική χειραφέτηση τόσο μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά στην καταπολέμηση του hiv aids.
6.2. Αντίσταση στην περιθωριοποίηση
Η ΟΛΚΕ αντιστέκεται στην προσπάθεια για κοινωνική περιθωριοποίηση των hiv οροθετικών και ασθενών του aids. Τόσο μέσα στην λεσβιακή, στη γκέι, στην αμφισεξουαλική και στην τρανς κοινότητα όσο και στον χώρο εργασίας καθώς και στην κοινωνική ζωή πρέπει τα άτομα που ζουν με τον hiv aids να γίνουν αποδεκτές και αποδεκτοί ώστε να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
7. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΛΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στην Ελλάδα ακόμη σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί η νοοτροπία που ορίζει τον ομοερωτισμό ως παρέκκλιση και διαταραχή.
Απαιτούμε από τον ιατρικό σύλλογο και όλες και όλους που ασχολούνται με τον κλάδο της υγείας να ανατρέψουν την παθολογική εικόνα του ομοερωτισμού, αμφιερωτισμού και τρανσερωτισμού Η ΟΛΚΕ αντιτίθεται σε κάθε σεξουαλική μεταστροφή, ευγονικές ορμονικές προγεννητικές προσπάθειες ή παρεμβάσεις στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. Στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στον ιατρικό κλάδο πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα θέματα της σεξουαλικότητας όταν αυτή απευθύνεται στο ίδιο φύλο, καθώς και η εχθρική αντιμετώπισή της.
8. ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
Η Πολιτεία έχει καθήκον να αντιμετωπίζει δραστικά τις διακρίσεις κατά των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς και δημιουργήσει ανεξάρτητη Αρχή για τα θέματά τους.
9. Η ΟΛΚΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στις 8 Φεβρουαρίου 1994 το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στη συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε απόφαση υπέρ της ισοτιμίας των λεσβίων και των γκέι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η απόφαση συστήνει στις χώρες μέλη της ΕΕ «σε συνεργασία με τις εθνικές λεσβιακές και γκέι Οργανώσεις να λάβουν μέτρα για τη δημιουργία εκστρατειών για την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής κοινωνικής διάκρισης των λεσβιών και των γκέι» Ως κύριο μέτρο ζητά το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μια αποφασιστική παρέμβαση κατά της αντιομοερωτικής βίας, την ισονομία λεσβιακών και των γκέι συμβιώσεων και το δικαίωμα υιοθεσίας για τις λεσβίες και τους γκέι. Η ΟΛΚΕ απαιτεί την εφαρμογή αυτών των ευρωπαϊκών συστάσεων και στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται με βάση την απόφαση της Ευρωβουλής να συντάξει διάταγμα περί ισοτιμίας για τις λεσβίες και τους γκέι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένταξη των αμφισεξουαλικών και των τρανς στην παραπάνω απόφαση κρίνεται απαιτητή από την ΟΛΚΕ γιατί αναγνωρίζει εξίσου τις διακρίσεις που υφίστανται.
Σε αναρίθμητες χώρες εκτίθενται οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, οι αμφισεξουαλικοί, και οι τρανς σε διώξεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει η ελληνική κυβέρνηση. Η κατάσταση των λεσβίων, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς πρέπει να αποτελεί αυτονόητη και μόνιμη προϋπόθεση όλων των συνομιλιών μεταξύ των μελών των κρατών όπως και των διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο κρατών περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΟΛΚΕ είναι αλληλέγγυα με τα κινήματα άλλων χωρών που εργάζονται για τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτισσών και των πολιτών και ενισχύει τις οργανώσεις και τα κινήματα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. Είναι μέλος στην International Lesbian and Gay Association (ILGA) στα πλαίσια της παγκόσμιας συνεργασίας για τη αποκατάσταση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων για τις λεσβίες, τους γκέι, τις αμφισεξουαλικές, τους αμφισεξουαλικούς τρανς πολίτισσες και πολίτες. Είναι μέλος μέσω του προγράμματος ΑΘΗΝΑ ΟΛκεία του EGLSF (European Gay and Lesbian Sport Federation).
Η ΟΛΚΕ σε συνεργασία με τον ΕΡΜΗ, την ελληνική λεσβιακή και γκέι κοινότητα στην Γερμανία στηρίζει το αίτημα των αποδήμων λεσβίων, γκέι, αμφισεξουαλικών, και τρανς για την ίδρυση ενός Παγκόσμιου Ελληνικού Δικτύου με στόχο την αλληλοϋποστήριξη και αλληλοπληροφόρηση. Καθώς επίσης αναζητεί και ενθαρρύνει την συνεργασία και με άλλες οργανωμένες ελληνικές λεσβιακές, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς ομάδες στο εξωτερικό.
(Ψηφίσθηκε ομόφωνα σε αυτήν την μορφή στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 22 Ιουνίου 2006)

(Αναδημοσίευση από το site της ΟΛΚΕ, όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και τις δράσεις της οργάνωσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου