17.5.10

ΧΩΡΕΣ-ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΩΜΑΤΩΝ ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ

Παρά τις διαμαρτυρίες οργανώσεων
Χώρες-παραβάτες των ανθρώπινων δικαιωμάτων εκλέχτηκαν στο Συμβούλιο του ΟΗΕ
Associated Press - in.gr, 14/5/2010
Η Ουγκάντα έχει επιβαρυμένο ιστορικό παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων
Βιέννη
Τουλάχιστον επτά χώρες που στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων εκλέχτηκαν χωρίς να εγερθούν αντιρρήσεις στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στην ψηφοφορία που έγινε την Πέμπτη για την ανανέωση των 47 μελών του Συμβουλίου εκλέχτηκαν με μεγάλη άνεση η Αγκόλα, το Κατάρ, η Λιβύη, η Μαλαισία, η Μαυριτανία, η Ουγκάντα και η Ταϊλάνδη για τις οποίες κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων.
Ενδεικτικά, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης της Ουγκάντας που πρόβλεπε ισόβια ή την θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους συνάντησε έντονες διεθνείς αντιδράσεις ενώ μόλις πέρυσι κατάργησε με νόμο την κλειτοριδεκτομή. Επιπλέον, τα πρόσφατα γεγονότα στη Ταϊλάνδη με την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών ταραχών έχουν κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα. Συνεχή είναι και τα περιστατικά παραβίασης της ελευθερίας του λόγου στις άλλες χώρες.
Για τριετή θητεία εκλέχτηκαν στο ίδιο Συμβούλιο η Γουατεμάλα, το Εκουαδόρ, η Ελβετία, η Ισπανία, οι Μαλβίδες, η Μολδαβία και η Πολωνία.
Υποψηφιότητα για το Συμβούλιο είχε καταθέσει το Ιράν αλλά την απέσυρε μετά από τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Ο κατάλογος των 14 υποψήφιων χωρών εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χωρίς να εκφραστούν αντιρρήσεις, παρά την εκστρατεία ανθρωπιστικών οργανώσεων για το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: