30.8.15

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΟΛΙΒΕΡ ΣΑΚΣ


Το Σάββατο του Σακς
Το 1955, στα είκοσι δύο του, ο Ολιβερ Σακς πήγε να δουλέψει για λίγους μήνες σε ένα κιμπούτζ στο Ισραήλ. Πέρασε καλά, αλλά αποφάσισε να μην ξαναπάει, η πολιτική ένταση και η θρησκευτική υστερία τον ενοχλούσαν. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν εξήντα χρόνια για να ανακαλέσει εκείνη την απόφαση: την άνοιξη του 2014 έμαθε ότι η εξαδέλφη του η Μάρτζορι ήταν στα τελευταία της, της τηλεφώνησε για να την αποχαιρετήσει κι εκείνη του είπε ότι δεν σκόπευε να πεθάνει πριν κλείσει τα εκατό, τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. «Θα έρθεις στο πάρτυ μου;»
Δεν μπορούσε να μην πάει. Η μοναδική του ανησυχία ήταν πώς η ορθόδοξη οικογένειά του θα υποδεχόταν τον εραστή του, τον Μπίλυ. Θυμόταν ακόμη πώς είχε αντιδράσει η μητέρα του όταν έμαθε ότι είναι ομοφυλόφιλος: «Είσαι μια ανωμαλία. Μακάρι να μην είχες γεννηθεί ποτέ». Αλλά οι εποχές έχουν πια αλλάξει, η υποδοχή τους ήταν θριαμβευτική, ως και ο ξάδελφός του ο Ρόμπερτ Τζων Αουμαν, Νομπελίστας οικονομίας και βαθιά θρήσκος, τους κάλεσε να μοιραστούν με την οικογένειά του την παραδοσιακή έναρξη του δείπνου του Σαββάτου.
Η τελευταία φορά που ο διάσημος νευρολόγος και συγγραφέας τήρησε ένα εβραϊκό έθιμο ήταν το 1946, στο δικό του bar mitzvah. Προφανώς τον είχε σημαδέψει η κουβέντα της μητέρας του. Η ηρεμία όμως αυτού του ακινητοποιημένου κόσμου, αυτού του χρόνου εκτός του χρόνου, που ένιωσε εκείνο το Σάββατο στο σπίτι του εξαδέλφου του ήταν ανεπανάληπτη. Λίγους μήνες αργότερα θα συμπλήρωνε την αυτοβιογραφία του και θα μάθαινε ότι το μελάνωμα για το οποίο είχε χειρουργηθεί εννιά χρόνια νωρίτερα είχε κάνει μετάσταση. Και τώρα - έγραφε πρόσφατα στους New York Times -, περιμένοντας το μοιραίο, οι σκέψεις του ταξίδευαν όχι στο υπερφυσικό ή το πνευματικό πεδίο, αλλά στο τι σημαίνει να έχεις ζήσει μια καλή και αξιόλογη ζωή. Ταξίδευαν στο Σάββατο, την ημέρα της ανάπαυσης, την έβδομη ημέρα της εβδομάδας, ή ίσως και της ζωής, όταν αισθάνεται κανείς ότι έκανε τη δουλειά του και πρέπει, με τη συνείδησή του ήσυχη, να αναπαυθεί.
Οι σκέψεις του Ολιβερ Σακς σταμάτησαν σήμερα να ταξιδεύουν: ο συγγραφέας του "ανθρώπου που πήρε τη γυναίκα του για καπέλο" πέθανε τη νύχτα στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη. Καθώς δεν πίστευε, δεν αναρωτήθηκε ποτέ αν θα πήγαινε στον Παράδεισο ή στην Κόλαση. Δεν τον απασχολούσε, με άλλα λόγια, ούτε τον καθησύχαζε η διαβεβαίωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που τηρούσαν πάντα με ευλάβεια το Σάββατο, ότι η ημέρα αυτή πρέπει να τιμάται όπου κι αν βρίσκεσαι, ακόμη και στην Κόλαση. Ηξερε πως η δική του ανάπαυση θα ήταν οριστική. Και η συνείδησή του ήσυχη.   (tanea.gr, 30/8/2015)

29.8.15

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΟΜΟΦΥΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Ο δήμαρχος της Βενετίας απαγόρευσε βιβλία και με ομόφυλους γονείς

O νέος δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο (κεντροδεξιά) απαγόρευσε τη διδασκαλία και ανάγνωση 49 παιδικών βιβλίων στα σχολεία της πόλης, περιλαμβανομένων βιβλίων σχετικά με οικογένειες στις οποίες οι γονείς είναι του ίδιου φύλου, πυροδοτώντας σφοδρές επικρίσεις.
Οι μικροί Βενετσιάνοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε βιβλία όπως το «Jean a deux mamans» (Ο Ζαν και οι δύο μαμάδες) ή το «Le grand livre des familles» (Το μεγάλο βιβλίο των οικογενειών). 
Επιπλέον αναγνώσματα όπως το «La petite casserole d’ Anatole» (Το μικρό τηγάνι της Ανατόλ) με θέμα την αναπηρία, το διαχρονικό «Petit-bleu et petit-jaune» (Μικρός μπλε και μικρός κίτρινος) όπου δύο φίλοι, ο ένας κίτρινος ο άλλος μπλε γίνονται πράσινοι αφού έρθουν σε επαφή ή ακόμα «Ernest est malade» (ο Ερνεστ είναι άρρωστος) βρίσκονται στον κατάλογο των «απαγορευμένων» βιβλίων. 
Ο επιχειρηματίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, η εκλογή του οποίου στο δημαρχιακό θώκο την 15η Ιουνίου έβαλε τέλος στην 30ετή κυριαρχία της Αριστεράς στη Βενετία, είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αυτή την απαγόρευση με το κίνητρο ότι «οι γονείς οφείλουν να διδάξουν τα παιδιά αυτά τα θέματα, όχι το σχολείο».
Αντιδρώντας στην απόφαση του δημάρχου οργανώσεις ξεκίνησαν έναν μαραθώνιο δημόσιων αναγνώσεων προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τα 49 βιβλία σε διάστημα 49 ημερών και πολλές βιβλιοθήκες στην χώρα τιμούν τους τίτλους αυτούς καθώς έχουν βάλει σε περίοπτη θέση τα βιβλία με το σύνθημα «Βιβλία στο στόχαστρο: επαναστατήστε. Διαβάστε τα».

27.8.15

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΚ


Συγκλονιστικές μαρτυρίες ομοφυλόφιλων που έζησαν την τρομοκρατία του ΙΚ
Ο Αντάν, ένας Ιρακινός που μίλησε δια τηλεφώνου στο Συμβούλιο από κάποια κρυφή τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, φοβόταν ότι η ίδια του η οικογένεια μπορεί να τον είχε καταδώσει στους τζιχαντιστές
skai.gr, 25/8/2015
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άκουσε τη Δευτέρα σε ιστορική συνεδρία του για τα δικαιώματα λεσβιακών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων (LGBT) τις μαρτυρίες ομοφυλόφιλων από τη Συρία και το Ιράκ για τη ζωή τους υπό το καθεστώς τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Ένας από τους ανθρώπους που κλήθηκαν να καταθέσουν τις εμπειρίες τους στη συνεδρία, ο Σούμπι Νάχας, είπε στα μέλη του Συμβουλίου ότι τους ομοφυλόφιλους στη πόλη του Ίντλιμπ τους πετάνε από τις οροφές και το πλήθος, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και παιδιά, ζητωκραυγάζει και τους λιθοβολεί. "Στο Ισλαμικό Κράτος, οι ομοφυλόφιλοι εντοπίζονται και φονεύονται συνέχεια", είπε ο Νάχας, ο οποίος διέφυγε και τώρα εργάζεται για μία οργάνωση μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Στις εκτελέσεις, εκατοντάδες κάτοικοι μαζί με παιδιά ζητωκραυγάζουν σαν να γιορτάζουν σε γάμο", είπε.
Ο Αντάν, ένας Ιρακινός που μίλησε δια τηλεφώνου στο Συμβούλιο από κάποια κρυφή τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, είπε ότι είχε βασανιστεί από δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ πριν εμφανιστούν οι τζιχαντιστές του ΙΚ, και φοβόταν ότι η ίδια του η οικογένεια μπορεί να τον είχε καταδώσει στους τζιχαντιστές...
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους "είναι επαγγελματίες όσον αφορά την εντόπιση των ομοφυλόφιλων. Τους κυνηγάνε έναν-έναν. Όταν πιάσουν κάποιον, ψάχνουν το τηλέφωνό του και τις επαφές του και τους φίλους του στο Facebook", είπε ο Αντνάν (που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο) για τον ιστότοπο της κοινωνικής δικτύωσης.
Τα μέλη του ΙΚ έχουν αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 εκτελέσεις για "σοδομισμό", είπε στο Συμβούλιο ή Τζέσικα Στερν, διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Δικαιωμάτων για Ομοφυλόφιλους και Λεσβίες, και έχουν αναρτήσει σχετικό υλικό σε ιστότοπους για παραδειγματισμό.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Χιλή για να δώσει το μήνυμα ότι τα δικαιώματα των λεσβιακών, ομοφυλοφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων "έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στον κύριο προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών", είπε η Σαμάνθα Πάουερ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, που φέτος γιορτάζουν τα 70 χρόνια από την ίδρυσή τους. Η συνάντηση είναι "ιστορική" και "έπρεπε να είχε γίνει ήδη εδώ και πολύ καιρό", είπε η Πάουερ.
Η συνεδρία ήταν ανοιχτή σε όλα τα μέλη του ΟΗΕ, αλλά η Αγκόλα και το Τσαντ, μέλη του Συμβουλίου, απείχαν. Η Κίνα, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Ρωσία έστειλαν αντιπροσώπους, αλλά απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Πάνω από 75 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν νομοθεσίες που καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ως κακούργημα.
Ο Νάχας είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι οι LGBT δεν είναι απλώς "μια ορολογία που εφευρέθηκε από τη Δύση" και ότι τα άτομα που ανήκουν σε σεξουαλικές μειοψηφίες στη Μέση Ανατολή "θέλουν και αυτά τα δικαιώματά τους".

26.8.15

ΟΙ "ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΕΣ" ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΕΣ


Οι «προνομιούχες» γυναίκες δηλώνουν ετεροφυλόφιλες
kathimerini.gr, 26/8/2015
Μία εμφανίσιμη και μορφωμένη γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να αυτοπροσδιορίζεται ως «100% ετεροφυλόφιλη», λόγω των επιλογών που της επιτρέπει το κοινωνικό της περιβάλλον, με βάση αμερικανική μελέτη που παρουσιάσθηκε στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Ενωση αυτή την εβδομάδα. Οπως σχολίασε η επικεφαλής και αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ, Ελίζαμπεθ Ορα ΜακΚλίντοκ, οι γυναίκες φέρονται να είναι πιο ευέλικτες ως προς τη σεξουαλικότητά τους.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μελετήθηκαν 5.018 γυναίκες και 4.191 άνδρες από την εφηβεία ώς τα πρώτα έτη της ενηλικίωσης, ενώ οι ίδιοι ερωτήθηκαν εάν θεωρούσαν τον εαυτό τους 100% ετεροφυλόφιλο, κυρίως ετεροφυλόφιλο, αμφιφυλόφιλο, κυρίως ομοφυλόφιλο ή 100% ομοφυλόφιλο σε τέσσερα διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Η ΜακΚλίντοκ διαπίστωσε ότι παράγοντες όπως η μόρφωση, η φυσική ελκυστικότητα και η απόκτηση παιδιών σε μεγάλη ηλικία ενίσχυαν τις πιθανότητες των γυναικών να αναφέρουν ότι είναι απολύτως ετεροφυλόφιλες, έχοντας λάβει περισσότερο ερωτικό ενδιαφέρον από το αντίθετο φύλο. Σε παλαιότερες έρευνες, είχε υποδηλωθεί ότι οι γυναίκες δήλωναν πιο συχνά αμφιφυλόφιλες και είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεταβάλουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
Η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι όσες γυναίκες γνώρισαν επιτυχία στις σχέσεις τους με άνδρες μπορεί να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να εξερευνήσουν την έλξη τους προς το γυναικείο φύλο. Αντίθετα, όσες γυναίκες είχαν εκδηλώσει παρόμοιες σεξουαλικές προτιμήσεις αλλά είχαν σταθεί λιγότερο τυχερές στις ετεροφυλοφιλικές τους σχέσεις, είχαν περισσότερες ευκαιρίες να πειραματισθούν με συντρόφους του ίδιου φύλου. Παράλληλα, οι άνδρες, ανεξαρτήτως εμφάνισης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν 100% ετεροφυλόφιλοι ή 100% ομοφυλόφιλοι, χωρίς να επηρεάζονται από το μέγεθος των ευκαιριών. Οι άνδρες με υψηλή μόρφωση είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αυτοπροσδιορισθούν ως αμφιφυλόφιλοι.
Πάντως, η επικεφαλής της έρευνας τόνισε ότι, αν και η σεξουαλική ταυτότητα κατασκευάζεται κοινωνικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις αποτελούν χειρότερη επιλογή από μία ετεροφυλοφιλική σχέση. Το κοινωνικό πλαίσιο και η ερωτική εμπειρία επιδρούν στην αυτοαντίληψη και στη σεξουαλική ταυτότητα.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ 26/8/2015


25.8.15

10 ΧΡΟΝΙΑ "ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ"


ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
25 Αυγούστου 2005 - 25 Αυγούστου 2015


24.8.15

NASTY BABY


Συζητήθηκε όσο λίγες στο πρόσφατο φεστιβάλ του Sundance και στο φετινό φεστιβάλ του Βερολίνου πολύς κόσμος είχε κυκλώσει το χιλιανό φιλμ Nasty Baby ως μια ταινία που δημιουργεί προσδοκίες. Ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι στο Μπρούκλιν θέλει να αποκτήσει παιδί, με παρένθετη μητέρα την καλύτερή τους φίλη Πόλι.
Η ταινία ξεκινά σαν μια ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού στη Μεγάλη Πόλη, τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της τριπλέτας των πρωταγωνιστών στην προσπάθεια να φέρουν όλοι μαζί ένα παιδί στον κόσμο, αλλά και την προσπάθεια του hip Φρέντι να κάνει το παραπάνω βήμα ως video artist και να προωθήσει το ‘έργο ζωής’ του σε μια γκαλερί κύρους. Mέχρι που κάτι πάει στραβά και όλοι μαζί καλούνται να πάρουν μια απόφαση που δεν παίρνει κάποιος ελαφρά τη καρδία.  (moveitmag.gr)


23.8.15

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ 32 ΓΛΩΣΣΕΣ


The man who speaks 32 languages.
Ikonomou, who is gay,  married his Polish husband in Brussels.
There are more male polyglots than female, and, among their ranks, 
there is a diproporsionate number of gay and left-handed poeple. 
(newstatesman, 3-8-2015)

Μιλάει άπταιστα 32 «ζωντανές» γλώσσες, εκτός από τις αρχαίες διαλέκτους, είναι Ηρακλειώτης και είναι ο πλέον πολύγλωσσος άνθρωπος στον κόσμο! Πρόκειται για τον Γιάννη Οικονόμου που ζει και εργάζεται στην έδρα της ΕΕ και φυσικά θεωρείται φαινόμενο αφού μπορεί μέσα σε 15 ημέρες να μάθει να μιλάει και να γράφει μια ξένη γλώσσα!
Μιλάει ακόμα και γλώσσες ή διαλέκτους της αρχαιότητας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να μείνει στο όριο των 32, αφού με το ίδιο πάθος που ξεκίνησε να μαθαίνει από τα 5 του μόλις χρόνια ξένες γλώσσες, συνεχίζει και σήμερα.
Ο ίδιος δεν μαθαίνει απλά από τη γραμματική ή τα σχετικά βιβλία να μιλάει μια νέα γλώσσα. Προσπαθεί να παρακολουθήσει προγράμματα στην τηλεόραση, να διαβάσει λογοτεχνία και ιστορία της χώρας, πάντα στη γλώσσα που προσεγγίζει, να την επισκεφτεί και να μιλήσει με τους κατοίκους της.
"Είμαι το αντίθετο του Οδυσσέα", δήλωσε ο Γ. Οικονόμου στο New Statesman. "Εκείνος ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του, αλλά εγώ πάντα προσπαθώ να ανοίξω «φτερά» στον κόσμο".
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του στην Αθήνα, την περασμένη χρονιά, μιλούσε ελληνικά σε συγγενείς του και Μπενγκάλι όταν επισκεπτόταν για το φαγητό του εστιατόρια γύρω από την Ομόνοια, τα οποία λειτουργούν μετανάστες από το Μπαγκλαντές.
Στη συνέχεια γιόρτασε τα γενέθλιά του με μια επίσκεψη στο Ισραήλ για τρεις εβδομάδες. Στην Ιερουσαλήμ ο ίδιος συνομίλησε στα εβραϊκά με Εβραίους Ισραηλίτες, και στη Ραμάλα στα αραβικά με τους Παλαιστίνιους. Πέρασε τα περασμένα Χριστούγεννα στην Κολομβία, μιλώντας ισπανικά στις φτωχογειτονιές και στα νυχτερινά κέντρα. Επόμενο ταξίδι του ήταν στην Ταϊβάν, για τη βελτίωση της γλώσσας Mandarin, την οποία ήδη μιλούσε άπταιστα και την οποία χαρακτηρίζει ως «το Έβερεστ των γλωσσών», λόγω της πολυπλοκότητάς της.
Όταν επισκέπτεται τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αλβανία, το Ιράν, ή το Κουρδιστάν, μπορεί να απευθύνεται στους ντόπιους στη μητρική τους γλώσσα. Υπάρχουν επίσης οι γλώσσες που ο Γ. Οικονόμου χρησιμοποιεί καθημερινά στη δουλειά του ως μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ των πάνω από 2.000 γλωσσολόγων πλήρους απασχόλησης στις Βρυξέλλες, μόνο λίγοι μπορούν να χρησιμοποιούν οκτώ ή περισσότερες από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Ο Γ. Οικονόμου μιλάει 21! Μόνο τις γλώσσες της Εσθονίας, της Μάλτας και της Ιρλανδίας δε χρησιμοποιεί ακόμα.
Εκτός από τις 32 «ζωντανές» γλώσσες που μιλάει,  έχει μελετήσει πολλές αρχαίες, από την Παλαιά Εκκλησιαστική των Σλαβονική μέχρι Σογδιανή. Διαβάζει τα ιερογλυφικά στο Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Κάιρο και όπως λέει αυτό είναι για εκείνον "το πλησιέστερο δυνατό πράγμα σε ένα διανοητικό οργασμό».
Τώρα σκέφτεται ότι θέλει να μελετήσει τα κορεάτικα και τα ιαπωνικά.
Η αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση βιβλίων στα κινέζικα, στο περιθώριο των οποίων κρατά πάντα σημειώσεις. Χαρακτηριστικό του είναι η «περιέργεια» να μαθαίνει νέα πράγματα. «Αυτή η περιέργεια που σκότωσε τη γάτα είναι πολύ σημαντικό πράγμα για μένα», λέει. «Αν δεν μαθαίνω, δεν είμαι χαρούμενος."
Όσο έμενε στο Ηράκλειο, μικρό παιδί ακόμα, επισκεπτόταν πολύ συχνά με τους γονείς του την Κνωσό, ακούγοντας τους τουρίστες να συνομιλούν. Ήταν η πρώτη εκδήλωση του απίστευτου ταλέντου του αλλά και της διάθεσής του να μαθαίνει ξένες γλώσσες.  «Άκουγα τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς, τους Ιταλούς και σκεφτόμουν, «Τι στο καλό είναι αυτά που μιλούν; Αυτά για μένα δεν είναι γλώσσες, μόνο ήχοι».
Στη συνέχεια, μετά τα 5 χρόνια του, η οικογένειά του έφυγε για την Αθήνα, όπου άρχισε μαθήματα Αγγλικών. Το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στην Κρήτη για να μείνει με τους παππούδες του. Ένα βράδυ, σε μια ψαροταβέρνα στο Ηράκλειο, άκουσε ένα ζευγάρι Βρετανών να μιλάει. Κατάλαβε τη συζήτησή τους. Για τον 6χρονο Γιάννη,  αυτό φάνηκε σαν ένα θαύμα!
Από μια Γερμανίδα στην Κρήτη, τη Frau Rosi, ξεκίνησε την εκμάθηση της τρίτης γλώσσας του. Τον δίδασκε γερμανικά τα πρωινά στην παραλία, την ώρα που άλλα παιδιά χαίρονταν τη θάλασσα και το παιγνίδι. «Ήμουν ένας σπασίκλας», λέει!
Στη συνέχεια έμαθε ιταλικά, με ένα βιβλίο – οδηγό.  Μέχρι να πάει στο Γυμνάσιο, ήδη μπορούσε να μιλήσει τέσσερις γλώσσες.
Η πέμπτη γλώσσα ήταν τα ρώσικα, τα οποία έμαθε αφού βρήκε μια μεταφρασμένη έκδοση της «Άννα Καρένινα» και σκέφτηκε ότι έπρεπε να διαβάσει το πρωτότυπο. "Επίσης, τότε η εποχή ταίριαζε να είναι κάποιος κομμουνιστής», δήλωσε στο NewStatesman ο Γ. Οικονόμου.
Το ενδιαφέρον για το Ισλάμ τον οδήγησε να συνεχίσει με την εκμάθηση των αραβικών. Ενώ στη συνέχεια έμαθε τούρκικα. Η μητέρα του βρήκε ένα Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα ο οποίος τον δίδαξε.
Στο πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη, όπου μελέτησε κλασικές γλώσσες, έγινε χορτοφάγος, και σύχναζε σε ένα κέντρο διαλογισμού Χάρε Κρίσνα, ενώ άκουγε τη μουσική της Αιγύπτου από την Ουμ Καλσούμ, «τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια του αραβικού κόσμου που υπήρξε ποτέ», όπως λέει.
Από ένα σημείο και μετά – λέει ο ίδιος- οι γονείς του "άρχισαν να φρικάρουν» με τα ενδιαφέροντά του. Στις γνώσεις του πρόσθεσε τα  περσικά, τα εβραϊκά, τα σερβοκροατικά και τα σανσκριτικά. Στο στρατό, όταν ήταν στη σκοπιά, έμαθε τη γλώσσα των Αρμενίων. "Ευτυχώς οι Τούρκοι δεν επιτέθηκαν εκείνη τη στιγμή», λέει!
Ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Χάρβαρντ. Θα μπορούσε να παραμείνει για καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο, όμως είδε μια αγγελία ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναζητούσε διερμηνείς (οι οποίοι ασχολούνται με την προφορική επικοινωνία) και μεταφραστές (που εργάζονται με τον γραπτό λόγο ).  Ήταν μια καλά πληρωμένη εργασία. Κι αυτό ήταν. Από τότε συνεχίζει να μαθαίνει ξένες γλώσσες, να ταξιδεύει και να εργάζεται για την ΕΕ.
Ο Γιάννης Οικονόμου δίνει, μέσω του NewStatesman, μια μέθοδο για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Περιγράφει  μια διαδικασία τριών σταδίων που απαιτεί 15 λεπτά μελέτης, έξι ή επτά ημέρες την εβδομάδα.
Κατ 'αρχάς, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αφομοιώσει τη βασική γραμματική, το λεξιλόγιο και το αλφάβητο με τη χρήση on-line βοηθημάτων, όπως tutorials βίντεο από το YouTube,  βιβλία και CDs.
Ως δεύτερο βήμα μπορείτε να ξεκινήσετε να διαβάζετε εφημερίδες στο διαδίκτυο και να παρακολουθείτε δελτία ειδήσεων. Αρχικά θα μπορείτε να καταλάβετε μόνο το 10 % του τι λέγεται.
"Μην τα παρατάτε. Διαβάστε, ακούστε. Μιλήστε με τους ανθρώπους μέσω Skype », είπε. "Εκτεθείτε στη γλώσσα. Χρειάζεται αυτοπειθαρχία και επιμονή, αν δεν υπάρχει δάσκαλος να σας διδάξει. Με το να είστε σε συνεχή επαφή με τη γλώσσα, μπορείτε να τη δαμάσετε, σαν ένα άγριο άλογο».
Το τρίτο και τελευταίο βήμα είναι να επιτύχετε να μιλάτε ευχερώς τη γλώσσα. Κι αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη γραμματική, το συντακτικό και τα ανώμαλα ρήματα, η γνώση των οποίων είναι μόνο 20 ή 30% της γλώσσας". Έτσι μπορείτε να φάτε φαγητό της χώρας, να παρακολουθήσετε τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες, να ακούσετε μουσική και να διαβάσετε τη λογοτεχνία της. Μαθαίνοντας για την ιστορία του έθνους και της γλώσσας είναι κάτι που θα βοηθήσει επίσης. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ταξιδέψετε στη χώρα. «Κάνετε φίλους  ανθρώπους που δεν μιλούν μια λέξη Αγγλικά," είπε ο Γ. Οικονόμου.  (candianews.gr, 4-8-2015)