31.5.15

ΡΙΚΙ ΜΑΡΤΙΝ:ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΕΡΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΚΙ ΑΛΛΟΝ ΑΝΔΡΑ

«Είμαι πατέρας δυο παιδιών , δεν μπορώ να φέρνω στο σπίτι κάθε βράδυ κι άλλον άντρα»

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/bizarre/6474886/Ricky-Martin-talks-exclusively-to-The-Sun.html 


30.5.15

WITH YOU

ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΔΡΩΝ

Πλήρης προληπτικός έλεγχος ανδρών
health.in.gr
Είναι γενική πεποίθηση ότι ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα κάποιους προληπτικούς ελέγχους (γνωστούς και ως Check Up), για να ανιχνεύσει εγκαίρως οποιαδήποτε παθολογική διεργασία στον οργανισμό του.

Επικρατεί όμως μια τεράστια σύγχυση σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων που θα πρέπει να περιλαμβάνει ένας τέτοιος έλεγχος, καθώς και με το χρονικό διάστημα στο οποίο είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται.

Ηλικία κάτω των 40
(Κάθε 2 χρόνια)

* Ακτινογραφία θώρακος
* Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπειρομετρία)
* Ηλεκτροκαρδιογράφημα
* Γενική εξέταση ούρων
* Γενική εξέταση αίματος
* Τ.Κ.Ε.
* Ασβέστιο
* Φώσφορος
* Σάκχαρο
* Ουρία
* Ουρικό οξύ
* χοληστερίνη
* Τριγλυκερίδια
* HDL - LDL
* SGOT - SGPT (τρανσαμινάσες)
* Λευκώματα ολικά - Λευκωματίνη
* Κρεατινίνη
* Αλκαλική φωσφατάση
* Όξινος φωσφατάση
* Anti HCV
* HbsAg
* HIIV I-II (AIDS)
* Καρδιολογική εξέταση
* Παθολογική εξέταση
* Οφθαλμολογικός έλεγχος
* Ω.Ρ.Λ. εξέταση

Ηλικία άνω των 40
(Κάθε χρόνο)
* Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπειρομετρία)
* Ηλεκτροκαρδιογράφημα
* Τεστ κοπώσεως κάθε 2 χρόνια
* Ακτινογραφία θώρακος κάθε 2 χρόνια
* Γενική εξέταση ούρων
* Γενική εξέταση αίματος
* Τ.Κ.Ε.
* Ασβέστιο
* Φώσφορος
* Σάκχαρο
* Ουρία
* Ουρικό οξύ
* χοληστερίνη
* Τριγλυκερίδια
* HDL - LDL
* SGOT - SGPT (τρανσαμινάσες)
* Λευκώματα ολικά - Λευκωματίνη
* Κρεατινίνη
* Αλκαλική φωσφατάση
* Όξινος φωσφατάση
* Meyer κοπράνων
* PSA
* Anti HCV
* HbsAg
* HIIV I-II (AIDS)
* Καρδιολογική εξέταση
* Παθολογική εξέταση
* Οφθαλμολογικός έλεγχος
* Ω.Ρ.Λ. εξέταση



29.5.15

ΜΟΝΣ ΣΕΛΜΕΡΛΟΒ


Ο νικητής της Eurovision τραγούδησε με σέξι ημίγυμνους ναύτες σε gay φεστιβάλ
Ως... άλλη Μάιλι Σάιρους, γυμνός, πάνω σε σιδερένια μπάλα, εμφανίστηκε ο νικητής της Eurovision, Μονς Σελμερλόβ, κατά τη διάρκεια gay φεστιβάλ, όπου τραγούδησε πλαισιωμένος από σέξι ημίγυμνους ναύτες!
Η «πιπεράτη» εμφάνιση του 28χρονου τραγουδιστή έγινε τον περσινό Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του «QX Galan» και κάνει τον γύρο του Ίντερνετ μετά τη νίκη του στον 60ο διαγωνισμό τραγουδιού.
Ο Μονς τραγούδησε live, ντυμένος καπετάνιος, με… μπαλέτο από σέξι ναύτες, εμφανίστηκε ως παίκτης του ράγκμπι με φούξια στραφταλιζέ στολή που άφηνε τους κοιλιακούς του σε κοινή θέα, ενώ στο φινάλε της βραδιάς γδύθηκε και «καβάλησε» τη σιδερένια μπάλα, μιμούμενος τη Μάιλι Σάιρους στο video clip της επιτυχίας της «Wreking Ball»!



Ωστόσο έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει μία δήλωση του νικητή της φετινής Eurovision, Μονς Σελμερλόβ, ο οποίος τάχθηκε κατά των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και της υιοθεσίας παιδιών από gay ζευγάρια, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να την «συμμαζέψει»!
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Pluras Κök», στην οποία celebrities μαγειρεύουν, τρώνε και συζητούν, ο 28χρονος τραγουδιστής χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία «ανωμαλία», ενώ υποστήριξε πως «δεν είναι φυσιολογικό οι άνδρες να κοιμούνται μεταξύ τους. Αν και δεν υπάρχει κάτι λάθος σ’ αυτό, το πιο φυσιολογικό είναι οι άνδρες να κοιμούνται με γυναίκες και να κάνουν παιδιά μαζί».
Η δήλωση έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, ωστόσο, έχει γίνει μεγάλο θέμα σε blogs για την Eurovision και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες «Guardian» και «Independent», μετά τη νίκη του Μονς, κατοίκου μιας χώρας γνωστής για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, σε ένα διαγωνισμό ιδιαίτερα αγαπητό στο gay κοινό.
Αφού άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, ο τραγουδιστής προσπάθησε να απολογηθεί για τα λεγόμενά του. «Ζητώ συγγνώμη σε όλους όσοι προσβλήθηκαν. Πιστεύω και ελπίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζει ότι σέβομαι τη διαφορετικότητα και όλα τα είδη αγάπης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του (star.gr)

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Πώς επηρεάζει ο καφές τη στυτική λειτουργία;
Νίκος Ιωακειμίδης (health.in.gr)
Αρκετές μελέτες την τελευταία δεκαετία έδειξαν ότι υγιειονοδιαιτητικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπη και χοληστερόλη, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ επιδρούν δυσμενώς στη στυτική λειτουργία.
Ο καφές αποτελεί το περισσότερο ευρέως καταναλισκώμενο ρόφημα παγκοσμίως, με περίπου το μισό πληθυσμό να καταναλώνει καφέ σε καθημερινή βάση. Η καφεϊνη που αποτελεί το κύριο συστατικό του καφέ και πολλά άλλα συστατικά έχουν ποικίλες επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Παρόλα αυτά, λίγα γνωρίζουμε για το βαθμό που ο καφές και η καφεΐνη επηρεάζουν τη στύση.
Σε θεωρητική βάση, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη στυτική δυσλειτουργία λόγω της χάλασης που προκαλεί στα λεία μυικά κύτταρα στα σηραγγώδη σωμάτια του πέους που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη ροή αίματος στις πεΐκές αρτηρίες.
Η ευεργετικές επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης καφέ στο αγγειακό δίκτυο του πέους ίσως να οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της καφεΐνης και των υπολοίπων συστατικών, κυρίως του χλωρογενικού οξέος που είναι μια πολυφαινόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο καφέ η οποία υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά.
Αν και τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών για το κατά πόσον ο καφές επηρεάζει τη στυτική λειτουργία ήταν αντιφατικά, μια πολύ πρόσφατη μελέτη σε πληθυσμό 3.724 ανδρών που συμμετείχαν στην Αμερικανική Εθνική Μελέτη για την Υγεία και τη Διατροφή (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES), έδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία εμφανιζόταν λιγότερο συχνά σε άτομα που κατανάλωναν συγκεντρώσεις καφεΐνης 160-375 mg την ημέρα, συγκέντρωση που αντιστοιχεί με 2-3 φλιτζάνια καφέ.
Η διερεύνηση αυτής της συσχέτισης πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τους κύριους παράγοντες κινδύνου και βασικές υγιεινοδιαιτητικές παραμέτρους που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη στυτική λειτουργία όπως είναι η ηλικία, η υπέρταση, το μεταβολικό προφίλ, το κάπνισμα και η άσκηση.
Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το εύρημα ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση και στα παχύσαρκα άτομα. Αν και παλαιότερη έρευνα σε διαβητικούς αρουραίους με σκοπό την ανίχνευση της σχέσης αυτής αποκάλυψε ότι, η καφεΐνη εμφανίζει θετική επίδραση στην στυτική λειτουργία, στη μελέτη αυτή δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση της στυτικής δυσλειτουργίας με την κατανάλωση καφέ στην ομάδα των διαβητικών ασθενών, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στην ιδιαίτερα δυσμενή επίδραση που έχει ο σακχαρώδης διαβήτης στους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη στύση.
Η κατάθλιψη συνοδεύεται πάρα πολύ συχνά από κάποια σεξουαλική διαταραχή και είναι γνωστή η αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη στυτική δυσλειτουργία. Η μέτρια ή η βαριά κατάθλιψη ή η χρήση ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Αλλά και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί ανεξάρτητα και από μόνη της, να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κατάθλιψη.
Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και να επιδράσει ευεργετικά κατ’ αυτόν τον τρόπο στη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Η καφεΐνη είναι η ουσία που επηρεάζει μερικές βιοχημικές αντιδράσεις και νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Αυξάνει την ενεργητικότητα και κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά (μπλοκάρει την αδενοσίνη και δημιουργεί αποτέλεσμα ανάλογο με αυτό της αυξημένης παραγωγής της ντοπαμίνης, ουσίας που βελτιώνει τη διάθεσή μας). Ο καφές συνεπώς μπορεί να βελτιώσει την ερωτική διάθεση και να δώσει παράλληλα επιπλέον ενέργεια και αντοχή.


28.5.15

ΗΤΑΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ Ο ΟΥΪΝΣΤΟΝ ΤΣΟΡΤΣΙΛ;

Ήταν gay ο πατέρας της νίκης;
Ο μεγάλος ηγέτης της Βρετανίας και αρχιτέκτονας της νίκης των Συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Ουίνστον Τσόρτσιλ, σύμφωνα με άκρως ευυπόληπτο Βρετανό ιστορικό, είναι πιθανό να ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Μάικλ Μπλοκ στο βιβλίο του με τίτλο «Closet Queens: Some 20th Century British Politicians» αναφέρει ότι ο γνωστός για τον μισογυνισμό του πολιτικός, αν και πατέρας πέντε παιδιών, φρόντιζε πάντα να περιβάλλεται από ομοφυλόφιλους.
Ο ιστορικός, που εικάζει ότι ο Τσόρτσιλ ανήκε στην κατηγορία των «βασιλισσών της ντουλάπας», όπως αποκαλούνταν οι κρυφοί ομοφυλόφιλοι ή bisexual τη δεκαετία του '60, παραθέτει με λεπτομέρειες όλα τα πάρε δώσε που είχε από νεαρή ηλικία με γκέι.
Ο Μπλοκ υποστηρίζει ότι ο Τσόρτσιλ επέλεξε να παντρευτεί την όμορφη και περιποιητική Κλεμαντίν, για την οποία δεν επιδείκνυε κανένα συναισθηματικό ή σεξουαλικό ενδιαφέρον, για να έχει το προφίλ που απαιτούσε η εποχή για έναν πολιτικό καριέρας. Εξάλλου έπρεπε να διαλύσει και μια κατηγορία που τον βάραινε από τα φοιτητικά του χρόνια για συμμετοχή σε ομοφυλοφιλικά όργια.
Αντιθέτως ήταν πολύ τρυφερός με τους κατά καιρούς στενούς συνεργάτες του και τους στενούς φίλους του. Ενδεικτικό είναι ότι στα 31 του απαίτησε να έχει ως ιδιαίτερό του έναν κατώτερο αξιωματικό, τον Εντι Μαρς, τον οποίο γνώρισε σε ένα πάρτι.
Ο Μαρς, που ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερός του, «ξεχώριζε για την τσιριχτή φωνή του και τους θηλυπρεπείς τρόπους του και ήταν ήδη γνωστός για τα σκιρτήματα που είχε για όμορφους και νεαρούς συγγραφείς και ηθοποιούς», όπως γράφει ο Μπλοκ.
Επίσης ήταν ποδολάγνος που απολάμβανε να βγάζει τις μπότες από νεαρούς άνδρες που επέστρεφαν από το κυνήγι.
(espressonews.gr, 26/5/2015)

27.5.15

ΣΚΛΗΡΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΗ


Το ειδύλλιο ενός 57χρονου αγρότη από […] με έναν 29χρονο από […], που άρχισε με ένα μεταξύ τους βλέμμα και δύο κουβέντες στην πλατεία του χωριού και εξελίχθηκε σε παθιασμένη σχέση δύο ετών, είχε... θυελλώδες τέλος με ξυλοδαρμούς, απειλές και εκβίαση!
Η απληστία του μελαχρινού 29χρονου, ο οποίος φέρεται ότι απαιτούσε διαρκώς χρήματα για να κάνει μεγάλη ζωή, οδήγησε τον αγρότη στο κατώφλι της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου κατήγγειλε ότι ο «σκληρός» εραστής του τού είχε κάνει τη ζωή μαρτύριο! Παρά τα τρία αυτοκίνητα που ο αγρότης αγόρασε για τα μάτια του κατά 28 χρόνια νεότερού του αγαπημένου του, τη «φωλίτσα» τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που του νοίκιαζε, τα ρούχα που του αγόραζε και τα χρήματα που του έδινε διαρκώς, ο νεαρός αποδείχθηκε άπληστος, απαιτώντας κι άλλα.
Σύμφωνα με την καταγγελία του απεγνωσμένου αγρότη όταν σταμάτησε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συντρόφου του, εκείνος άρχισε να τον χτυπάει και να τον απειλεί! «Θέλω και άλλα χρήματα, αλλιώς θα σε σκοτώσω!» φέρεται ότι έλεγε ο 29χρονος στον 57χρονο αγρότη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος -προδομένος και αντιμετωπίζοντας πλέον και οικονομικές δυσκολίες- να σπεύσει να τον καταγγείλει.
Ο αγρότης από περιοχή […] Θεσσαλονίκης γνώρισε τον μελαχρινό νεαρό στην πλατεία του χωριού. Το 2012 άρχισε να πλέκεται το ειδύλλιο μεταξύ τους και επί δύο ολόκληρα χρόνια οι δύο άντρες είχαν ερωτική σχέση. Ο νεαρός από τη Δράμα φαίνεται ότι είχε μεγάλες απαιτήσεις από την αρχή, κάτι που ίσως δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του ο 57χρονος, που απλόχερα του παρείχε σχεδόν τα πάντα.
Με τα χρήματα που κέρδιζε καλλιεργώντας τη γη του το θύμα νοίκιασε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, εξασφαλίζοντας στέγη στον φίλο του. Θέλοντας προφανώς να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του, του αγόρασε και ένα τζιπάκι! Οταν προέκυψε βλάβη στο αυτοκίνητο, του αγόρασε δεύτερο, ενώ γρήγορα του πήρε και τρίτο όχημα! Και δεν ήταν μόνο τα αυτοκίνητα. Οπως κατά πληροφορίες κατήγγειλε, ό,τι ζητούσε ο νεαρός το είχε: χρήματα, ρούχα, καλοπέραση.
Τα πρώτα... σύννεφα στον γκέι έρωτα εμφανίστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Ο «κουμπαράς» του αγρότη είχε αρχίσει να αδειάζει, ωστόσο ο σύντροφός του εξακολουθούσε να είναι απαιτητικός. Μόνο από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο ο... λογαριασμός έφτασε τα 26.000 ευρώ, ωστόσο ο νεαρός απαιτούσε και άλλα χρήματα εκτοξεύοντας διαρκώς απειλές εναντίον του αγρότη! Προδομένος (και... ταπί!) ο 57χρονος πέρασε το κατώφλι της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για να καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού.
Οι αστυνομικοί του τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης άκουσαν την καταγγελία του απελπισμένου αγρότη και τον συμβούλευσαν να υποκριθεί πως αποδέχεται το τελευταίο αίτημα του 29χρονου συντρόφου του να του δώσει τα 1.000 ευρώ που του ζητούσε. Εκλεισαν ραντεβού σε μια καφετέρια στα Μάλγαρα για να του δώσει την πρώτη δόση της τάξης των 500 ευρώ και εκεί έγινε επέμβαση των αστυνομικών που συνέλαβαν τον νεαρό. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της εκβίασης κατ' εξακολούθηση και με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πει στον ανακριτή στον οποίο θα οδηγηθεί τις επόμενες μέρες για να απολογηθεί. Οσο για τον 57χρονο, προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του άδοξου τέλους που είχε η σχέση του με τον νεότερο άντρα.

Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ



Η αυξημένη τεστοστερόνη υπεύθυνη για εμφάνιση διαβήτη και υπερπλασία προστάτη
naftemporiki.gr, 21-5-2015
Μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journals of Gerontology: Medical Sciences έδειξε, ότι οι άνδρες που έχουν αυξημένη τεστοστερόνη κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν διαβήτη ή προβλήματα στον προστάτη τους.
Για τη μελέτη οι επιστήμονες υπέβαλαν σε ειδικά τεστ 350 άνδρες που δούλευαν στους αγρούς, συγκεκριμένα προέρχονταν από τη φυλή Tsimane που ζει στα τροπικά δάση της Βολιβίας. Ο λόγος ήταν διότι σε αυτές τις περιοχές οι άνδρες έχουν μειωμένη τεστοστερόνη στον οργανισμό τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι άνδρες αυτοί δεν παρουσίαζαν προβλήματα με τον προστάτη τους ενώ, είχαν και πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές και τους ανθρωπολόγους από το πανεπιστήμιο, η μεγάλη ποσότητα από την ανδρική ορμόνη, τεστοστερόνη στον οργανισμό είναι αρνητική για την καλή υγεία των ανδρών. Όπως σημειώνουν μάλιστα, τα κοιλιακά υπερηχογραφήματα έδειξαν, ότι οι άνδρες αυτοί είχαν σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό μειωμένο προστάτη, έφταναν στο 62%, προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία τους, σε σχέση με τους άντρες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

26.5.15

ΠΝΕΕΙ "ΑΝΕΜΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ" ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;



Ανοίγει πιο έντονα η συζήτηση
Ο «ιρλανδικός άνεμος» του γκέι γάμου πνέει στην Ευρώπη, με πρώτο το Βερολίνο
Νέο ρυθμό στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών έχει δώσει το ιρλανδικό δημοψήφισμα, που είπε το «ναι» στην εξίσωση, ανοίγοντας ξανά το θέμα σε ευρωπαϊκές χώρες που ακόμη δεν έχουν νομοθεσία.
Στην πρώτη γραμμή έχει βρεθεί η Γερμανία, όπου από την ιρλανδική κάλπη και έπειτα διαρρέει πως το Βερολίνο ετοιμάζει «λάιτ» μέτρα ενώ η πίεση της των υπόλοιπων κομμάτων στην Μέρκελ για να νομοθετηθεί ο γάμος ενισχύεται -με αντίθετη όμως την συντηρητική πτέρυγα στους Χριστιανοδημοκράτες.
Το νομικό πλαίσιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Γερμανία περιορίζεται στην αστική ένωση, καθώς ο γάμος ή/και η υιοθέσια προσέκρουαν πάντοτε στις συντηρητικές τάσεις εντός του πολιτικού σκηνικού: Την «παραδοσιακή» πλευρά του CDU και του βαυαρικού CSU.
Μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα όμως, στα γερμανικά ΜΜΕ άρχισαν ήδη να διαρρέουν προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης να φέρει πιο γρήγορα μέτρα που θα επεκτείνουν το νομικό πλαίσιο για τα γκέι ζευγάρια. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται την Τετάρτη.
Οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ρηξικέλευθες και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν τον γάμο, όμως είναι ένα αργό βήμα σε ένα νέο πλαίσιο.
Πιο σημαντική όμως είναι η ένταση με την οποία πέφτουν στη συζήτηση τα υπόλοιπα γερμανικά κόμματα, πλήν των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ: Σταθερά τις τελευταίες ημέρες, ακούγονται από τα υπόλοιπα στρατόπεδα στο Μπούντεσταγκ (και από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες) πως «ήρθε η ώρα» και για το Βερολίνο.
Το αποτέλεσμα φαίνεται την Τρίτη με μία ματιά στους τίτλους των μεγάλων γερμανικών ΜΜΕ: «Η Μέρκελ υπό πίεση για τον γκέι γάμο» γράφουν, με μικρές αποκλίσεις, οι γερμανικές εφημερίδες, που περιμένουν την καγκελάριο να εκφραστεί για το ζήτημα στο ανανεωμένο, «ιρλανδικό», φόντο.
Κατά κανόνα, όταν ο γερμανικός Τύπος ακούει το Βερολίνο να βοά και περιμένει την καγκελάριο να εκφραστεί τελευταία -ζυγίζοντας το κλίμα πριν πάρει θέση- κάτι κινείται, αν και συνήθως με πολύ αργό βηματισμό.
Εκτός από τις φωνές στα υπόλοιπα κόμματα και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η γερμανική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο θετική απέναντι στον γκέι γάμο, η εξίσωση των ομόφυλων ζευγαριών έχει αρχίσει να «αλώνει» ακόμη και τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο σύνδεσμος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων μέσα στο CDU έχει βγει μάλιστα μπροστά μετά την ιρλανδική κάλπη και ο πρόεδρός του κάλεσε ανοικτά την καγκελάριο «να αδράξει την ευκαιρία», λέγοντας πως ο κίνδυνος διαρροής απήχησης προς τα δεξιά είναι πλέον πολύ μικρός.
(tanea.gr)

ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ


25.5.15

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΙ ΕΛΠΙΔΕΣ - 6

Tη στιγμή που ο Αρειος Πάγος βάζει «φρένο» στον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων με δύο δικαστικές εισηγήσεις, η πολιτεία όχι μόνο ανάβει «πράσινο φως» για να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά προωθεί και νέες ρυθμίσεις για τον εμπλουτισμό του με επιπλέον δικαιώματα και υποχρεώσεις, ώστε να το καταστήσει ελκυστικότερο και να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στο έλλειμμα του πολιτικού

 
Νομοπαρασκευαστική επιτροπή μελετά ήδη (με χρονικό ορίζοντα έως τα τέλη Ιουνίου) τη βελτίωση του συμφώνου συμβίωσης (που ισχύει επί επταετία μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια), εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει περισσότερα δικαιώματα (π.χ. εργασιακά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, φορολογικά) από τα ήδη ισχύοντα, αλλά και υποχρεώσεις. Ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι» εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορούν οι σύντροφοι να αντλούν μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης τη δυνατότητα να εισπράττουν από τη δουλειά τους μια μορφή οικογενειακής παροχής (αντίστοιχης με το επίδομα που χορηγείται στους παντρεμένους), αποκτώντας παράλληλα δικαίωμα να ζητήσουν και συνυπηρέτηση (στην ίδια πόλη) με βελτίωση των κληρονομικών δικαιωμάτων που σχετίζονται και με περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν στη διάρκεια της συμβίωσής τους.
Οι λύσεις αυτές προϋποθέτουν, βέβαια, ένα «ισχυρότερο» σύμφωνο από το ήδη ισχύον, που για λόγους ισότητας θα εφαρμόζεται και στα ετερόφυλα ζευγάρια. Αλλωστε, η ευρωκαταδίκη της χώρας μας περίπου προ διετίας δεν έκρινε ότι είναι υποχρεωτικό για μια χώρα να θεσπίσει σύμφωνο συμβίωσης, αλλά ότι εφόσον το κάνει δεν μπορεί να ισχύει μόνο για ετερόφυλα, αλλά πρέπει να εφαρμόζεται και για ομόφυλα ζευγάρια. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που διεθνώς ο συγκεκριμένος θεσμός ξεκίνησε, στις περισσότερες χώρες, ως θεσμός για προστασία των ομοφύλων.
Αυτήν τη στιγμή η πολιτεία δεν εξετάζει την επέκταση του πολιτικού γάμου στους ομοφύλους, προωθώντας σε πρώτη φάση τα νομοθετικά μέτρα συμμόρφωσης προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα, δεν αντιμετωπίζει ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, τυχόν υιοθεσίες κ.λπ. Ωστόσο, στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν και ορισμένα άλλα θέματα ως προς τα οποία σήμερα υπάρχει σαφής διαφοροποίηση με τα ισχύοντα για τα παντρεμένα ζευγάρια, όπως το αν θα μπορούν να αντληθούν ή όχι μέσα από μία μακρόχρονη συμβίωση (με συμβολαιογραφικό σύμφωνο) κάποια κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα (π.χ. μία ανάλογη μορφή σύνταξης χηρείας ή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όταν δεν υπάρχει), το ενδεχόμενο να υπάρχει μεγαλύτερο μερίδιο στην κληρονομική διαδοχή (από το 1/6 που ισχύει σήμερα), να επιτρέπεται κοινή φορολογική δήλωση κ.λπ. Στη λογική αυτή θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να μην είναι το σύμφωνο τόσο «χαλαρό» όσο προβλέπεται σήμερα π.χ. στον τρόπο λύσης του, όπου τα πάντα τελειώνουν με μία μονομερή δήλωση (που κάνει η μία πλευρά στον συμβολαιογράφο) χωρίς να χρειάζεται καν να ενημερώσει τον (ή τη) σύντροφο για τη λήξη τη σχέσης.
Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή προεδρεύει η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευτ. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, ενώ συμμετέχουν άλλες τρεις γυναίκες πανεπιστημιακοί, οι Θεοφ. Παπαζήση, Αικ. Φουντεδάκη, Αθ. Κοτσαμπάση και ο δικηγόρος Ευ. Μάλλιος. Οταν ολοκληρωθεί το προσχέδιο (προς τα τέλη Ιουνίου), τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.
«Οχι» στον γάμο
Την ίδια ώρα, αποκρούουν τη δυνατότητα σύναψης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του Αστικού Κώδικα (ΑΚ) οι δύο πρώτες αρεοπαγιτικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν για τους γάμους που είχαν γίνει πριν από λίγα χρόνια στην Τήλο, κρίνοντάς τους ανυπόστατους. Οι σχετικές δίκες των δύο ζευγαριών αναβλήθηκαν στον ΑΠ για το φθινόπωρο, προκειμένου να μπορούν να αναπτύξουν τις θέσεις τους και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που αμφισβήτησαν τους γάμους μεταξύ δύο ανδρών και δύο γυναικών.
Στη νέα εισήγηση του αρεοπαγίτη Ι. Τσαλαγανίδη υιοθετείται η άποψη αντίστοιχης του αρεοπαγίτη Χ. Μαχαίρα, ότι η ισχύουσα εθνική νομοθεσία δεν δίνει την ευχέρεια γάμου μεταξύ ομοφύλων, αφού η διαφορά φύλου θεωρείται σχεδόν καθολικά ως αυτονόητη προϋπόθεση για να είναι υποστατός ο γάμος, όπως τον αντιλαμβάνεται ο Ελληνας νομοθέτης.
Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι σε όσες ευρωπαϊκές χώρες θεσπίστηκε τα τελευταία χρόνια ο γάμος ομόφυλων προσώπων, αυτό υπήρξε αποτέλεσμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του εκάστοτε εθνικού νομοθέτη και όχι υποχρέωση συμμόρφωσης προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, τονίζεται ότι όταν συντασσόταν ο ΑΚ πριν από πολλές δεκαετίες, το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας είχε πολύ πιο περιορισμένη διάσταση απ' ό,τι σήμερα, ενώ το ενδεχόμενο γάμου μεταξύ ομοφύλων δεν είχε απασχολήσει και τους συντάκτες του, ως αυτονόητα ανύπαρκτο. Τονίζεται επίσης ότι υπό τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες, η μη αναγνώριση της τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων δεν κρίνεται αδικαιολόγητη ούτε αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της ισότητας, αφού πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται υπό διαφορετικές συνθήκες, αφού δεν είναι άνδρας και γυναίκα, αλλά άτομα του ιδίου φύλου.
Η εισήγηση σημειώνει ότι η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της έννοιας της οικογένειας και μεταξύ ομοφύλων, χωρίς όμως να αποφαίνεται με ποιον τρόπο (με γάμο, σύμφωνο συμβίωσης ή αλλιώς). Και καταλήγει ότι με το ισχύον νομικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν νοείται πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων, είναι δε άλλο το ζήτημα αν υπάρχει ανάγκη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης όπως έχουν ήδη πράξει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός για το οποίο αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας ευρεία επιστημονική και κοινωνική συζήτηση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ (ethnos.gr, 24/5/2015)


Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ;

Ο ιταλός πρωθυπουργός, ΜατέοΡέντσι, μετά το αποτέλεσμα του σχετικού δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, φέρεται αποφασισμένος να πετύχει σύντομα την αναγνώριση των συμβιώσεων των ομοφυλόφιλων, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Η ιταλική κεντροαριστερά έχει καταθέσει ήδη σχετική πρόταση στην βουλή, η οποία αναμένεται να αρχίσει να εξετάζεται σε περίπου έναν μήνα.
Η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, όμως (η οποία μετέχει στην κυβέρνηση) και κεντρώοι βουλευτές, από την μεριά τους, έχουν καταθέσει περίπου τέσσερις χιλιάδες τροπολογίες, με στόχο να καθυστερήσουν την όλη συζήτηση και διαδικασία έγκρισης.
«Κάποιοι στην κεντροαριστερά θα ήθελαν ένα πιο προηγμένο μέτρο. Αλλά στην φάση αυτή, η αναγνώριση των συμβιώσεων των ομοφυλόφιλων, δεν μπορούν, πλέον, να αναβληθούν», δήλωσε ο Ρέντσι σε στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Republica.
«Η πορεία της αναγνώρισης των δικαιωμάτων αυτών θα πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά, μετά και από το μήνυμα που έφτασε και από το Δουβλίνο», τόνισε, παράλληλα, ο ιταλός υφυπουργός εξωτερικών Μπενεντέτο Ντέλλα Βέντοβα.
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η αναγνώριση των δικαιωμάτων και των συμβιώσεων των ομοφυλόφιλων και της ΛΟΑΤ κοινότητας, στην Ιταλία, πέρα από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι πρόκειται να υποστηριχθεί από το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο, αλλά και από το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία, του Νίκι Βέντολα.
Με τον τρόπο αυτό θεωρείται πολύ πιθανό να ξεπερασθούν αντιστάσεις της κεντροδεξιάς πτέρυγας της κυβερνητικής συμμαχίας.
«Ήρθε η ώρα να αποκτήσει και η Ιταλία έναν νόμο για την αναγνώριση όλων των δεσμών, με τα σύμφωνα συμβίωσης. Το να είναι κανείς ευρωπαίος, σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίζει τα δικαιώματα», έγραψε, τέλος, στο Twitter, η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι. (tanea.gr, 24-5-2015)

24.5.15

ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ ΕΙΠΑΝ "ΝΑΙ"


«Οι Ιρλανδοί ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τη νομοθεσία για το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων», αναφέρουν οι μεταδόσεις των δημόσιων ΜΜΕ της χώρας (RTE), κατά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της Παρασκευής.
Πλήθος κόσμους βρίσκεται συγκεντρωμένο στο ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που αφορά την πλειονότητα των περιφερειών της Ιρλανδίας και διαδηλώνει υπέρ της απόφασης που θα ανακοινωθεί το βράδυ του Σαββάτου και επίσημα.
Η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε με δημοψήφισμα τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, γυρίζοντας την πλάτη στον συντηρητισμό που ενσαρκώνεται από την Καθολική εκκλησία, η οποία επιχείρησε τα πάντα για να αντιταχθεί στο σχέδιο και να σταματήσει τη μείωση της επιρροής της στην ιρλανδική κοινωνία.
Το "ναι" κέρδισε με ευρεία πλειοψηφία 62,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE για 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του "όχι".
Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η 19η χώρα, η 14η στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφύλων. Είναι αντίθετα η μοναδική χώρα που το έκανε έπειτα από δημοψήφισμα, καθώς οι άλλες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό. (kathimerini.gr)

23.5.15

EUROVISION 2015. ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


***
Τότε που άρχισαν όλα:

εφημ. Μακεδονία, 9/4/1974

22.5.15

ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ


Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Παρασκευής και κλείνουν στις 22:00 (τοπική). Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ του «ναι» και ρόλο στο αποτέλεσμα αναμένεται να παίξει η προσέλευση των νεότερων ψηφοφόρων.
Ενδιαφέρον επίσης θα έχει το αν θα διαμορφωθεί απόκλιση στο πώς θα ψηφίσουν οι αστικές περιοχές και πώς η επαρχία: Στο δημοψήφισμα για το διαζύγιο που είχε γίνει πριν από είκοσι χρόνια, και στο οποίο η πρόταση είχε περάσει οριακά, μόνο πέντε από τις 30 περιφέρειες έξω από το Δουβλίνο είχαν ψηφίσει «ναι».
Η τελευταία δημοσκόπηση (Ipsos/Reuters) εμφανίζει το στρατόπεδο του «ναι» περίπου στο 70% και του «όχι» στο 30%, εάν αποκλειστεί το κάτι λιγότερο από 20% που δηλώνει αναποφάσιστο ή δεν απαντά. Η διαφορά υπέρ του «ναι» έχει μειωθεί ελαφρά τους τελευταίους μήνες, όμως ήταν σαφής από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος. (tanea.gr, 22/5/2015)



Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόταση θα εγκριθεί στην βαθιά καθολική χώρα, σε μία ψηφοφορία μεγάλης συμβολικής σημασίας.
Εάν η πρόταση εγκριθεί, τότε η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα στηρίξει τον γάμο ομοφυλοφίλων με δημοψήφισμα. 

Οι πολίτες της Ιρλανδίας καλούνται την Παρασκευή να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την εξής προσθήκη στο Σύνταγμά τους: «Ο γάμος μπορεί να συναφθεί σύμφωνα με τον νόμο από δύο άτομα, χωρίς διάκριση ως προς το φύλο τους».
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο «ναι», με τρεις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων (τα ποσοστά του «ναι» κινούνται ανάμεσα στο 53% και στο 69%), αν και σημειώνεται αύξηση του ποσοστού του «όχι».
Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων έκαναν λάθος στην περίπτωση των βρετανικών εκλογών, πολλοί είναι αυτοί που «κρατούν μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι έχει ζητήσει από τους πολίτες να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση. 

Αν και η Καθολική Εκκλησία τάσσεται κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, αναλυτές εκτιμούν ότι τα σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της -και η κάλυψή τους- έχουν πλήξει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα.
Τους γάμους ομοφυλοφίλων στηρίζουν αρκετές διασημότητες, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Κόλιν Φάρελ και Κρις Ο' Ντάουντ, καθώς και ο τραγουδιστής Χόζιερ (γνωστός από το «Take me to Church»). 

Στο στρατόπεδο του «ναι» και ο Μπόνο των U2, αν και ο τραγουδιστής ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει. (tanea.gr, 21/5/2015)



«Η δικαίωση θα έρθει λίγο αργά για μένα», λέει ο 70χρονος Ντέιβιντ Νόρις, που για χρόνια πίστευε ότι ήταν ο μόνος ομοφυλόφιλος στην Ιρλανδία (μέχρι το 1993, η ομοφυλοφιλία τιμωρούνταν με φυλάκιση). «Είμαι όμως τόσο χαρούμενος που τόσοι νέοι άνθρωποι θα μπορέσουν να απολαύσουν τη ζωή τους χωρίς το στίγμα από το οποίο υπέφερα σε όλη μου την ύπαρξη».
Στην πρόσοψη του σπιτιού του, στο κέντρο του Δουβλίνου, αυτός ο καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας έχει κρεμάσει τη σημαία με το ουράνιο τόξο. Το 1973, ο Νόρις δημιούργησε το πρώτο κίνημα υπεράσπισης των ιρλανδών ομοφυλοφίλων και το 1984 έγινε ο πρώτος βουλευτής που είχε δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλος.
Από τότε που ο πρωθυπουργός Εντα Κένι αποφάσισε να υποβάλει σε δημοψήφισμα αυτό το θέμα, ένας υπουργός και μια διάσημη δημοσιογράφος της τηλεόρασης δήλωσαν ότι είναι γκέι, ενώ τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν καθημερινά τις μαρτυρίες ανθρώπων που ως τώρα αισθάνονταν παρίες. Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη. «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ μια τόσο συναισθηματική και τόσο διχαστική προεκλογική εκστρατεία», υποστηρίζει ο Μάικλ Κέλι, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Irish Catholic, που πρόσκειται στην εκκλησία. «Το πολιτικά ορθό άλλαξε στρατόπεδο: άλλοτε η Εκκλησία επέβαλλε τις απόψεις της, σήμερα είναι η μόνη που δεν δικαιούται να έχει άποψη».
Ο Τομ Ινγκλις, κοινωνιολόγος στο University College του Δουβλίνου, αποδίδει αυτή την αλλαγή στην υποχώρηση του φόβου. «Το 84% των Ιρλανδών», τονίζει, «δηλώνουν καθολικοί, πηγαίνουν στην εκκλησία για τους γάμους και τις κηδείες, αλλά δεν πιστεύουν πλέον ότι η σωτηρία τους εξαρτάται από τον σεβασμό των κανόνων που θέτουν οι ιερείς».
Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι δεν έχει τίποτα με τους ομοφυλόφιλους, θεωρεί όμως ότι αποκλειστικός σκοπός του γάμου είναι η τεκνοποιία. Η δυνατότητα που δίνεται λοιπόν στους ομοφυλόφιλους να κάνουν πολιτικό γάμο, κάτι σχεδόν άγνωστο στην Ιρλανδία, θέτει υπό αμφισβήτηση το μονοπώλιο που διατηρεί μέχρι τώρα η Εκκλησία στην τελετή αυτή.
«Δεν πρόκειται για μάχη μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, αλλά για την υπεράσπιση του κοινού νου», λέει ο Ρέι Κινσέλα, πρόεδρος της οργάνωσης Mothers and Fathers Matter (Οι Μητέρες και οι Πατέρες έχουν σημασία). Στο κέντρο του Δουβλίνου έβλεπε κανείς τις τελευταίες ημέρες ανθρώπους να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Ο Θεός λέει όχι! Η φύση λέει όχι!», ενώ αφίσες στους τοίχους απεικόνιζαν ένα κορίτσι με τη λεζάντα «Εχει ανάγκη από τη μαμά της για να ζήσει. Και όχι μόνο για εννιά μήνες». Όσο για την παρέμβαση μεγάλων αμερικανικών εταιρειών όπως η Google και το Twitter υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων, οι αντίπαλοι της συνταγματικής μεταρρύθμισης τη χαρακτήρισαν «ιδεολογική αποικιοκρατία» που είναι ξένη προς την ιρλανδική παράδοση.
Στο όμορφο σπίτι τους στα περίχωρα του Δουβλίνου, η Λίντα Κάλιν και η Φίργκα Νι Μπρόιν δεν βλέπουν καμιά αντίφαση ανάμεσα στην καθολική τους πίστη και στην ψήφο τους υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων. Οι δύο γυναίκες ζουν μαζί εδώ και δέκα χρόνια και μεγαλώνουν δύο δίδυμα κοριτσάκια. «¨Όταν αποκάλυψα στους γονείς μου ότι είμαι λεσβία, μου είπαν ότι θα γεράσω μόνη», λέει η 49χρονη Φίργκα. «Ποτέ, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα, δεν είχα φανταστεί ότι μια μέρα θα παντρευόμουν».
Για πολλούς Ιρλανδούς που έχουν πληγεί από τη λιτότητα και τη μετανάστευση των νέων, το δημοψήφισμα αυτό προσφέρει έναν αέρα ελευθερίας, επισημαίνει η Εϊλμπι Σμιθ, ακτιβίστρια υπέρ του «ΝΑΙ στην ισότητα». Όπως παρατηρεί σαρκαστικά και ο Νόρις: «Οι ιερείς ευλογούν τις βόμβες, τη σπορά και τα κατοικίδια. Γιατί να μην ευλογήσουν και δύο άνδρες ή δύο γυναίκες που αγαπιούνται;». (iefimerida.gr, 22/5/2015)