29.9.14

ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΜΟΝΟΣ. ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2014


Το βραβείο Κοινού στις Νύχτες Πρεμιέρας 2014 απονεμήθηκε στην ταινία «Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος» του Ντανιέλ Ριμπέιρο, ο οποίος επίσης ευχαρίστησε το Φεστιβάλ μέσω βίντεο:




ΣΕΡΒΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ GAY PRIDE ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Χωρίς σοβαρά επεισόδια πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι. στο Βελιγράδι, η παρέλαση υπερηφάνειας (Belgrade pride parade) των ομοφυλόφιλων.
Η παρέλαση ξεκίνησε έξω από κυβερνητικό κτήριο και κατέληξε σε κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το δημαρχείο.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης ομάδα νεαρών ακροδεξιών, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ομοφυλόφιλων, προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στο κέντρο της πόλης.
Αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, χωρίς να κάνουν χρήση βίας. Ακόμη ένα επεισόδιο σημειώθηκε έξω από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Β-92 όταν νεαροί πέταξαν πέτρες και καπνογόνα στην είσοδο του κτηρίου όπου στεγάζεται το κανάλι.
Με την παρέμβαση της αστυνομίας οι διαδηλωτές υποχώρησαν ενώ κατά την διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.
Η παρέλαση των ομοφυλόφιλων αποτέλεσε ένα τεστ για τη Σερβία με δεδομένο ότι η πραγματοποίηση της είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή ένωση ως προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της παρέλασης εξέφρασε την ικανοποίηση του που όλα κύλησαν ήρεμα.
«Με την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης των ομοφυλόφιλων αποδείξαμε ότι στη Σερβία γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία , Μάικλ Ντέβενπορτ χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την πραγματοποίηση της παρέλασης των ομοφυλόφιλων επισημαίνοντας ότι αποτελεί σημαντικό βήμα στην προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
(tanea.gr, 28/92014)

28.9.14

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η μουσουλμανική Τουρκία που βυθίζεται όλο και πιο πολύ στις ακραίες αντιλήψεις δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα τον γάμο των ομοφυλοφίλων που παντρεύτηκαν στον Βόσπορο.
Ο 21χρονος Κεσέρ έχει αραβική καταγωγή και ο 28χρονος Τουζούν είναι Κούρδος.
Όπως λένε, έχουν βιώσει πολλές διώξεις αλλά ήταν αποφασισμένοι να μην παντρευτούν με μυστικότητα, για αυτό επέλεξαν να ενώσουν τα δεσμά τους, σε μια κρουαζιέρα στον Βόσπορο.
Αν και γνώριζαν ότι νομικά δεν έχει κανένα αντίκρισμα, προχώρησαν στον γάμο τους για συμβολικούς λόγους.
Οι Κούρδοι συγγενείς του Τουσούν δεν είχαν κανένα πρόβλημα, από την αρχή που έμαθαν την σχέση έως το τέλος.
Δεν ήταν το ίδιο όμως με την οικογένεια του Κεσέρ, που έφτασαν στο σημείο να τους απειλήσουν ότι θα τους σκοτώσουν, αν και ήξεραν την σχέση και δεν είχαν πρόβλημα στην αρχή.
«Όλα καλά, αλλά αλλά κρατείστε την σχέση σας κρυφή αλλιώς θα σας σκοτώσουμε» τους είπαν.
Η πρώτη επίσημη αίτηση για γάμο ομοφυλοφίλων είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, όταν η Μπαρίς Σουλού ήθελε να παντρευτεί την Αράς Γκιουνκιόρ που είχε κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου και ήταν άντρας με γυναικεία ταυτότητα, και φυσικά οι αρχές είχαν αρνηθεί να τους παντρέψουν. (tribune.gr)

27.9.14

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. 100 ΜΑΣΤΙΓΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, όπου εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος (σαρία), ενέκρινε σήμερα έναν νέο νόμο που προβλέπει την τιμωρία με 100 μαστιγώσεις όποιου συλλαμβάνεται να έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις αλλά και για όσους επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις εκτός γάμου.
Το Άτσεχ είναι η μοναδική επαρχία της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, όπου εφαρμόζεται η σαρία και ήδη προβλέπεται αντίστοιχη ποινή για τους κατοίκους της που παίζουν τυχερά παιχνίδια, καταναλώνουν αλκοόλ, ή έχουν σχέσεις εκτός γάμου.
Οι βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου ενέκριναν τον νόμο που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ομόφωνα σήμερα το πρωί.
Όσοι συλλαμβάνονται να διαπράττουν μοιχεία, να έχουν σχέσεις εκτός γάμου ή ομοφυλοφιλικές σχέσεις κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε έως και 100 μαστιγώσεις. Οι ποινές θα εκτελούνται δημόσια και έχουν κυρίως στόχο την ταπείνωση του παραβάτη. Πάντως είναι εξαγοράσιμες έναντι ενός κιλού καθαρού χρυσού ή 100 μήνες φυλάκιση.
Αν ένα ανύπαντρο ζευγάρι συλληφθεί να φιλιέται, μπορεί να καταδικαστεί σε 30 μαστιγώσεις, ή σε πρόστιμο 300 γραμμαρίων καθαρού χρυσού ή έως 30 μήνες φυλάκιση.
Ο νόμος ισχύει και για τους μη μουσουλμάνους, όμως εκείνοι μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να τιμωρηθούν βάσει της σαρία ή της εθνικής νομοθεσίας, επεσήμανε ο βουλευτής Ράμλι Σουλεϊμάν.Ο νόμος πρέπει τώρα να εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδονησίας.
Ο Σουλεϊμάν, που προήδρευσε της επιτροπής που προετοίμασε τον νόμο, επεσήμανε ότι όλες οι αρμόδιες αρχές της χώρας έχουν δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του νόμου. Παρόλα αυτά το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενδέχεται να ακυρώσει τον νόμο για νομικούς λόγους.
Εξάλλου ο Σουλεϊμάν παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί η διάπραξη κάποιων «εγκλημάτων», όπως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις και η μοιχεία, καθώς θα χρειάζονται τέσσερις μάρτυρες για να αποδείξουν ότι τα γεγονότα συνέβησαν.
«Θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις και τέσσερις μάρτυρες που είδαν την πράξη», είπε. «Δεν μπορούμε απλώς να κατηγορούμε τους ανθρώπους ότι έχουν ομοφυλοφιλικές ή εκτός γάμου σχέσεις».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να ακυρωθεί αμέσως ο νόμος.
«Είναι σα να γυρνάμε 100 χρόνια πίσω», κατήγγειλε από την πλευρά της η υπέρμαχος των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών στην Ινδονησία Τσίκα Νόγια, που ζήτησε την επέμβαση της κυβέρνησης.(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

26.9.14

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΝΕΟΝΥΜΦΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ


Bρετανικό ΥΠΕΞ προς ομοφυλόφιλους: Επιλέγετε προσεκτικά τους προορισμούς του εξωτερικού για γαμήλιο ταξίδι
tornosnews.gr, 25.09.2014
Οδηγία στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων που ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού, να επιλέγουν τον προορισμό τους προσεκτικά, εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη δημοσίευση έρευνας, σύμφωνα με την οποία λιγότεροι από τους μισούς (46%) ομοφυλόφιλους βρετανούς (λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ - LGB&T) που σχεδιάζουν ταξίδι του μέλιτος στο εξωτερικό διερευνούν αν ο προορισμός τους είναι φιλικός ή όχι σε αυτή την ομάδα ταξιδιωτών. 
Η έρευνα, την οποία επικαλείται η βρετανική Πρεσβεία, διεξάγεται μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη των γάμων για ζευγάρια ίδιου φίλου στη Βρετανία και την Ουαλία, και έδειξε ότι ένα στα 5 άτομα που ανήκουν στους LGB&T και σχεδιάζουν γαμήλιο ταξίδι δεν διερεύνησαν καθόλου τον προορισμό της επιλογής τους πριν προβούν σε κράτηση.
Μάλιστα, όπως απέδειξε η έρευνα, σχεδόν το ένα τρίτο του δείγματος (30%) είπε ότι η εμπειρία που είχε από το γαμήλιο ταξίδι επηρεάστηκε αρνητικά από τη στάση που είχαν οι κάτοικοι του προορισμού όπου ταξίδεψαν στους γκέι. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, αυτός είναι ο λόγος που η έρευνα πριν την επιλογή του προορισμού κρίνεται αναγκαία. 
Η έρευνα έδειξε ακόμη τα εξής…
-περισσότεροι από τους μισούς (52%) δεν αισθάνονταν σίγουροι στην επιλογή προορισμού στο εξωτερικό, φιλικού στην κοινότητα LGB&T,
-οι πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποίησαν στις αναζητήσεις των προορισμών περιλάμβαναν μέσα ενημέρωσης και οργανισμούς που απευθύνονται σε κοινό LGB&T (46%) και, σε δεύτερη φάση, την οικογένεια και τον φιλικό περίγυρο (30%).
-τα άτομα του δείγματος που ανήκαν στο ηλικιακό γκρουπ 18-24, έτειναν να διερευνούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις στάσεις που υιοθετούν οι κάτοικοι του εκάστοτε προορισμού απέναντι στην κοινότητα LGB&T, ενώ, αντίθετα, όσοι ήταν 55 και άνω, έτειναν να μην το κάνουν.
«Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών να δώσει στη δημοσιότητα ταξιδιωτική οδηγία για την κοινότητα LGBT», δήλωσε το μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής της ILGA, Martin Iversen Christensen. Όπως είπε, «η ILGA παρακολουθεί στενά τη νομοθεσία που αφορά τα άτομα της κοινότητας LGBTI και η ιστοσελίδα μας μπορεί να δώσει ενδείξεις αν, για παράδειγμα, ο γάμος μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου αναγνωρίζεται ή αν, αντιθέτως, το να είναι κανείς γκέι ή λεσβία θεωρείται έγκλημα».
Στις αρχές του έτους, η ιστοσελίδα TheGayWeddingGuide.co.uk δημιούργησε έναν χάρτη με προτάσεις για γαμήλια ταξίδια στο εξωτερικό, ιδανικά για άτομα της κοινότητας LGB&T. 

25.9.14

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ: ΟΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΓΚΕΪ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΕΝΑΝ ΜΑΝΙΕΡΙΣΜΟ ΜΕ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Ο μεγάλος Έλληνας σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης έδωσε μια συνέντευξη στο site splashmagazine.net και μίλησε για την καριέρα του και τις αναμνήσεις του από την Ελληνική Μόδα τον έρωτα του με την ωραία Έφη Μελά, τον Ωνάση με τον οποίο συνεργάστηκε όταν σχεδίασε τις στολές της Ολυμπιακής.. "Όταν ντύναμε τις κοπέλες στην Ολυμπιακή ο Ωνάσης μου έλεγε, «Τσεκλένη τους κώλους να προσέξεις» και εγώ του απαντούσα «Το κάστινγκ δικό σας κ.Ωνάση!» 
Η τελευταία ερώτηση που του έκανε ωστόσο ο δημοσιογράφος θυμίζει νοοτροπίες του παρελθόντος που θα θέλαμε να ξεχάσουμε ενώ η απάντηση του σχεδιαστή έχει ήδη προκαλέσει θύελλα και πολλά αρνητικά σχόλια στο facebook ειδικά από τα μέλη του Ελληνικού fashion pack. 
Γιατί έχουμε γεμίσει ‘’αδερφές’; ρωτάει ο δημοσιογράφος. 
 "Η Ελλάδα μονίμως, σοβαρά ή χιουμοριστικά –λόγω αμορφωσιάς, αρέσει να ξεχωρίζει τα πράγματα. Κατ’ αρχήν οι έλληνες ομοφυλόφιλοι είναι ομοφυλόφιλοι εδώ και 5.000 χρόνια. Οι νέοι περνάγανε τον μήνα του μέλιτος στον Υμηττό. Ξεκωλιαζόντουσαν εκεί. Άρα, η ομοφυλοφιλία είναι κατά παράδοση! Κατάφεραν λοιπόν οι έλληνες να διαχωρίσουν τους αρσενικούς από τους θηλυπρεπείς ομοφυλόφιλους. Δηλαδή, τους κωλομπαράδες από αυτούς που παίζουν τις γυναίκες. Στα 1950-55, κάπου εκεί, οι Βρετανοί αποποινικοποίησαν τη συνέυρεση ανδρών. Σκέψου, ήταν ποινικό αδίκημα. Εδώ, όχι. Όταν αποποινικοποιήθηκε, γέμισαν οι εφημερίδες οι ελληνικές… «Όλοι οι εγγλέζοι είναι πούστηδες», και όλη αυτή η παραφιλολογία. Μα, στην Ελλάδα, δεν είχε απαγορευτεί ποτέ… Δηλαδή, οι έλληνες χειροκροτούσαν έναν ανδρισμό ανύπαρκτο. Όμως, αυτό που με ενοχλεί είναι ο μανιερισμός. Ο μανιερισμός των παθητικών γκέι. Για να επιβιώσουν διδάσκουν ένα μανιερισμό και συμπεριφέρονται έτσι. Από την τηλεόραση; Ναι από την τηλεόραση. Αυτό, όμως έχει μια απήχηση τρομακτική. Ειδικά στους νέους!" (toratora.gr)

"ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΙ ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΑ


Οι μετανάστες - που έχουν αναζητήσει και βρει άσυλο στο νησί Μάνους στην Παπούα – Νέα Γουινέα, είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε ένα κολαστήριο, απομονωμένοι από τον κόσμο, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να κοιμηθούν γιατί φοβούνται για τις ζωές τους.
Ανάμεσά τους, βρίσκονται και κάποιοι ομοφυλόφιλοι Ιρανοί οι οποίοι, μέσα στην απελπισία τους, έχουν γράψει κάποιες επιστολές. Σε αυτά τα γράμματα, εκφράζουν τους φόβους τους, τις αυτοκτονικές τους σκέψεις και τις άσχημες εμπειρίες τους στο κολαστήριο όπου ζουν.
Συνολικά, έχουν γίνει γνωστές 6 επιστολές ομοφυλόφιλων ανδρών από το Ιράν, οι οποίες μεταφράστηκαν στα αγγλικά, με σκοπό να κάνουν τον γύρο του κόσμου και να κάνουν γνωστές τις άθλιες συνθήκες ζωής τους μέσα στο άσυλο.
Σε ένα σημείωμα αυτοκτονίας προς την μητέρα του, ένας από αυτούς, ο Omid, γράφει:


«Λυπάμαι που γεννήθηκα ομοφυλόφιλος... Εύχομαι το σκάφος μας να είχε βυθιστεί στον ωκεανό. Δεν μπορώ να επιστρέψω στο Ιράν, γιατί θα με εκτελέσουν. Ωστόσο, η ζωή σε ένα κολαστήριο δεν είναι καθόλου καλύτερη. Γιατί το να είσαι γκέι θεωρείται έγκλημα στην Παπούα Νέα Γουϊνέα, και η τιμωρία για το έγκλημα είναι 14 χρόνια φυλάκισης.
Λυπάμαι που γεννήθηκα ομοφυλόφιλος. Δεν ήθελα να σε πληγώσω, μαμά.
Εύχομαι σκάφος μας να είχε βυθιστεί στον ωκεανό και να μην είχα φτάσει στο τώρα, να ζω τα χειρότερα χρόνια της  ζωής μου.
Πίστευα ότι η Αυστραλία και ο λαός της θα με προστάτευαν, αλλά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Σ' αγαπώ πολύ μαμά.
Αντίο»

Πηγές του Guardian αναφέρουν ότι ο Omid προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν τα κατάφερε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τρεις ομοφυλόφιλοι που έχουν βρει άσυλο στο Μάνους, έχουν αναφερθεί για αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες.
Ένας άλλος, ο Ahmed γράφει:

«Ελπίζω να μην με στείλουν στη φυλακή στη Νέα Γουινέα, επειδή ξέρω ότι εκεί θα με σκοτώσουν, όπως έκαναν σε έναν συμπατριώτη μου τον περασμένο Φεβρουάριο.
Είμαι αναγκασμένος να κρύβω τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις επειδή σε αυτή τη χώρα, όπως και στο Ιράν, υπάρχουν πολλοί φανατικοί άνθρωποι που αν ανακαλύψουν ότι κάποιος είναι γκέι τον παρενοχλούν και ίσως προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν.
Ζω συνεχώς με άγχος, στρες και κατάθλιψη. Δεν ξέρω ποιό είναι το έγκλημά μου και γιατί πρέπει να τιμωρούμαι τόσο σκληρά». 
Ελίνα Μαμμή (thetoc.gr,24/9/2014)


ΗΛΙΑΣ ΨΙΝΑΚΗΣ: ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ, ΘΑ...

Ηλίας Ψινάκης: «Θα ήθελα να παντρέψω ζευγάρι ομοφυλοφίλων» 
antenna.gr, 24/9/2014
Ένα ζευγάρι ομογενών από τη Γερμανία είναι το πρώτο που θα παντρέψει ο Ηλίας Ψινάκης στο δημαρχείο Μαραθώνα. 
Ο κ. Ψινάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα ήθελε να παντρέψει και ζευγάρια ομοφυλοφίλων και απάντησε κατηγορηματικά: «Το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του δε με αφορά» και «Αν είναι νόμιμο, φυσικά και θα το έκανα».

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ, Η ΜΠΡΟΥΝΙ ΚΑΙ Ο "ΓΑΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"

Γάμος για όλους;, επανέλαβε ο Νικολά Σαρκοζί όταν ερωτήθηκε από το δίκτυο «France 2», όπου παραχώρησε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη όπου άνοιξε τα χαρτιά του για την επιστροφή του στη πολιτική σκηνή της Γαλλίας. 
Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να πει ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων εξευτελίζει τις οικογένειες. Τόνισε επίσης ότι «σιχαίνεται» τη νομοθεσία υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων που προώθησε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ. «Η κυβέρνηση ταπεινώνει και εξευτελίζει τις οικογένειες και τους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια», τόνισε ο Σαρκοζί.
 Όταν όμως ερωτήθηκε για το αν θα απαλλάξει τους συμπολίτες του από το νόμο- αν βεβαίως αναλάβει για δεύτερη φορά τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας- ο πρώην πρόεδρος έλαβε αποστάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο νόμος για τους γκέι γάμους δεν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα,όταν είναι τόσοι πολλοί οι άνεργοι στη Γαλλία». 
Από την πλευρά της, η σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη στο περιοδικό «Vogue» ότι διαφωνεί με τον σύζυγό της για το θέμα των γκέι γάμων. «Μάλλον, είμαι μάλλον υπέρ των γκέι γάμων επειδή έχω πολλούς φίλους - άνδρες και γυναίκες - που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και δεν βλέπω τίποτα ασταθές ή διεστραμμένο σε οικογένειες με γκέι γονείς».(protothema.gr, 24/9/2014)

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ: ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΠΡΑΞΗ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Πατριάρχης Ειρηναίος: Επαίσχυντη πράξη η παρέλαση ομοφυλοφίλων 
protothema.gr
Ο προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας θεωρεί παράλογο το γεγονός να ξοδεύονται εκατομμύρια για την ασφάλεια «μιας χούφτας πολιτών» που θέλουν να παρελάσουν Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) εξέφρασε, και φέτος, την αντίθεσή της στην πραγματοποίηση της παρέλασης των ομοφυλόφιλων (Belgrade Pride Parade) χαρακτηρίζοντάς την «επαίσχυντη πράξη». Η παρέλαση των ομοφυλόφιλων προγραμματίστηκε για τις 28 Σεπτεμβρίου. 
«Έχετε το δικαίωμα να παρελαύνετε αλλά με δικά σας έξοδα και εις βάρος αυτών που σας υποκινούν και όχι να επιβαρύνεται η Σερβία που βομβαρδίστηκε, καταστράφηκε, ηθικά και οικονομικά σακατεύτηκε, εξαθλιώθηκε, πλημμύρισε, διαπομπεύτηκε» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της SPC που υπογράφει ο Πατριάρχης των Σέρβων, κ. Ειρηναίος. 
Ο προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας θεωρεί παράλογο το γεγονός να ξοδεύονται εκατομμύρια για την ασφάλεια «μιας χούφτας πολιτών» που θέλουν να παρελάσουν και διερωτάται «γιατί η προστασία κάποιων προσωπικών δικαιωμάτων θα πρέπει να επιτυγχάνεται με την ταπείνωση και την καταπάτηση ηθικών αξιών που διακατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας». 
Ο κ. Ειρηναίος διερωτάται επίσης αν η επιμονή για τη διοργάνωση μιας τέτοιας παρέλασης αποτελεί προσπάθεια να επιβληθεί ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής στους υπόλοιπους ανθρώπους κυρίως στα »αθώα παιδιά και τους άπειρους νέους» και εκτιμά ως δικαιολογημένη την ανησυχία των γονέων και των παιδαγωγών. 
«Ο Πατριάρχης των Σέρβων ζητεί από τους διοργανωτές και τους Ευρωπαίους μέντορες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να διδαχτούν από το παρελθόν. «Οι παρελάσεις των προηγούμενων ετών προκάλεσαν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, ταραχές και βίαια επεισόδια αφυπνίζοντας συναισθήματα επιθετικότητας σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, κυρίως στους νέους» επισημαίνει ο προκαθήμενος της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας.

24.9.14

Η ΨΥΧΟΥΛΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ - 2


Αννίτα Πάνια: Έχετε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές για ιδιαίτερα κοινωνικά θέματα. Και πραγματικά ο κόσμος θέλει ν’ ακούσει τις θέσεις της Εκκλησίας. Υπάρχουν άνθρωποι που ταυτίζονται με την άποψή σας και άνθρωποι που τη βρίσκουν ακραία και πάρα πολύ δογματική. Και μιλάω για την περίπτωση της ομοφυλοφιλίας, θέμα για το οποίο έχετε τοποθετηθεί ιδιαιτέρως αρνητικά και την ίδια στιγμή κάθετα.
Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος:  Να σας πω: Όταν ένα θέμα που τίθεται έχει τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής, δηλαδή της Παλαιάς Διαθήκης και του Ευαγγελίου, και της Παραδόσεως της Εκκλησίας,  δεν χωράει να θέτουμε εμείς υποκειμενικές προτιμήσεις και ερμηνείες. Επομένως, ακολουθώντας την εντολή, και είναι εντολή πλέον προς εφαρμογή, του Ευαγγελ ίου, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε.
Αννίτα: Άρα λέτε ότι από τη στιγμή που μέσα από το Ευαγγέλιο όλο αυτό είναι απαγορευτικό, είναι μοιραίο για ένα Χριστιανό να μην αποδεχτεί ποτέ την ομοφυλοφιλία και να μην...
Άνθιμος: Αλλά και εις τον ποιμένα τον πνευματικό όπως λέμε για την Εκκλησία, είτε τον επίσκοπο είτε τον ιερέα, να πει ότι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε μ’ αυτό το θέμα.
Αννίτα: Μάλιστα. Να το πάρουμε λίγο από την ανθρώπινη πλευρά του γιατί δεν γνωρίζουμε όλοι οι άνθρωποι το Ευαγγέλιο καλά κατά γράμμα. Και για να είμαστε και λίγο πιο πρακτικοί, η νεότερη γενιά δεν το γνωρίζει πολύ καλά. Ούτε καν η δικιά μου δεν τα πολυξέρουμε τα πράγματα.
Λέτε ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχεστε να νομιμοποιηθεί η ομοφυλοφιλία, και σε καμία περίπτωση δεν δέχεστε το γάμο, την τεκνοποίηση..
Άνθιμος: Ναι, αυτό ήθελα να συμπληρώσω, διότι το πράγμα πήγε εκεί.
Αννίτα: Μάλιστα.
Άνθιμος: Που δεν είχε πάει ποτέ ανά τους αιώνες πριν. Δεν ξέρω πώς τα λένε και πώς τα δικαιολογούν.
Αννίτα: Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία;
Άνθιμος: Είναι παρά φύσιν πράξη. Και συγχρόνως αμαρτία.
Αννίτα: Ε, άμα δεν ξέρω το Ευαγγέλιο και κάνω καμιά αμαρτία κατά λάθος τι θα γίνει;
Άνθιμος: Του το λέμε εμείς σε όποιον δεν το ξέρει που είναι όπως οι Αρεοπαγίτες θα του πουν τα νομικά και οι πολιτικοί τα πολιτικά, εμείς στο λαό λέμε αυτά που λένε τα εκκλησιαστικά.
Αννίτα:  Και κάποιος που είναι ήδη gay και δεν το ήξερε ότι είναι αμαρτία και πάει και το πει μετά του...
Άνθιμος: Τι να πει μετά;
Αννίτα: Να είναι gay, και να μην ξέρει ότι αυτό απαγορεύεται. Είναι ένας νέος ο οποίος δεν έχει...
Άνθιμος: Εμείς καλούμε σε μετάνοια, σε διόρθωση κατά το εφικτό. Πέστε ότι δεν κατορθώνει. Έχω τέτοια περιστατικά. Είναι ένα μέλος της κοινωνίας. Δεν τον είδαμε ποτέ. Ξέρουμε ότι λένε αυτό ή συμβαίνει αυτό και σταματούμε εκεί. Αλλά όταν έρχεται νόμος του κράτους που θέλει να νομιμοποιήσει ζευγάρια, αυτό δεν γίνεται ούτε στα σκυλιά με συγχωρείτε.
Αννίτα: Κατάλαβα πολύ καλά τη λέτε τώρα, πατέρα Άνθιμε. Απλώς εγώ αναρωτιέμαι, τη στιγμή που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς και είναι ζευγάρια δύο άνδρες ή δύο γυναίκες, μήπως το πράγμα γίνεται πιο εύκολο όταν νομιμοποιείς τη σχέση των ανθρώπων και δεν τους εξαναγκάσεις να λειτουργούν περιθωριακά, ακραία, ανορθόδοξα, τέλος πάντων καταπιεσμένοι; Αυτό λέω.
Άνθιμος: Δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιβεβαίωση αυτής της καταστάσεως που θεωρείται αμαρτία με μία νομιμοποίηση. Είναι σα να λέμε τα παιδιά μας να τα καταστρέψουμε. Σ’ όλα τα θρησκεύματα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εμείς που είμαστε στο χριστιανικό κόσμο πρέπει να υποχωρήσουμε γιατί το θέλουν, δεν ξέρω ποιοι διανοούμενοι, δεν ξέρω ποιοι πολιτικοί, να νομιμοποιήσουμε ζευγάρια άνδρα με άνδρα και νάχουν, λέει και παιδί; Ποιον θα λέει μαμά, ποιον θα λέει μπαμπά.
Αννίτα: Συνήθως λέει μπαμπά τον... μπαμπά, και μαμά λέει ...
Άνθιμος: Είναι γελοίο.
Αννίτα: Το 'χω δει.
Άνθιμος: Ναι, αλλά είναι γελοίο!
Αννίτα: Και μαμά το μπαμπά.
Άνθιμος: Αυτό θα είναι δυστυχισμένο πλάσμα μετά.
Αννίτα: Εντάξει ας μην προκαθορίσουμε την πορεία παιδιών που... Δυστυχισμένα πλάσματα, Παναγιότατε, είναι κι εκείνα που έρχονται από μάνα και πατέρα και είναι οι γονείς απαράδεκτοι.
Άνθιμος: Ναι, σύμφωνοι. Να μην είναι όμως και προδιαγεγραμμένα.