30.6.13

ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ 2013 - 1


Λονδίνο
Παρίσι
Λισαβόνα
Αγία Πετρούπολη

ΗΠΑ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Αντιδράσεις για την απόφαση του εφετείου
Δικαστικές προσφυγές κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Καλιφόρνια
in.gr, 30/6/2013
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφυγαν αντιτιθέμενοι στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
ζητώντας την άμεση επαναφορά της απαγόρευσης της ένωσης με τα δεσμά του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Καλιφόρνια.
Μετά την απόφαση του εφετείου που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο κατά της τέλεσης γάμου ατόμων του ίδιου φύλου, πολλά ήταν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Καλιφόρνια που έσπευσαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.
Ωστόσο, οι αντιτιθέμενοι υποστηρίζουν ότι το εφετείο προέβη πρόωρα στην απόφαση για την άρση της απαγόρευσης, αφού δεν είχε παρέλθει η περίοδος 25 ημερών για την επανεξέταση του ζητήματος.
Η Καλιφόρνια ήταν από τις πρώτες πολιτείες που νομιμοποίησαν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τον Ιούνιο του 2008. Περί τα 14.000 ζευγάρια ομοφυλοφίλων είχαν τότε ενωθεί με τα δεσμά του γάμου. Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα η «Πρόταση 8», που ορίζει ως γάμο την ένωση μόνο μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών.
Για τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων άρχισε μια μακρά δικαστική διαμάχη κατά της «Πρότασης 8», που κρίθηκε αντισυνταγματική το 2010 από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η απόφαση επικυρώθηκε δύο χρόνια αργότερα στο Εφετείο.
Την Παρασκευή το Εφετείο ήρε την απαγόρευση, επιτρέποντας τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.


ΗΠΑ. ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΡΙΝΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΦΥΛΩΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο γκρέμισε τους ομοφοβικούς νόμους περί γάμου
Αντισυνταγματική κάθε ιδιαίτερη προστασία των ετερόφυλων παντρεμένων ζευγαριών
tovima.gr,   26/06/2013
Αντισυνταγματικό έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νόμο για την «υπεράσπιση του γάμου» που αφορά τα προνόμια ετερόφυλων παντρεμένων ζευγαριών και ορίζει ότι γάμος μπορεί να συναφθεί μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ.
Ο νόμος ανετράπη με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά, ωστόσο δεν έγινε σαφής αναφορά σε νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτοί που υποστηρίζουν την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν είχαν δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
Εκτιμάται ότι αξιωματούχοι της Πολιτείας της Καλιφόρνια θα κάνουν χρήση της απόφασης, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το επόμενο διάστημα.


29.6.13

Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΜΙΟΥ ΣΟΥ


Μη βάζεις, σε παρακαλώ , αρώματα.
Μ΄ αρέσει η μυρωδιά του κορμιού σου.
Πιο όμορφο άρωμα από τον ιδρώτα σου δεν έχει
Θέλω να γεύομαι την αρμύρα του στήθους σου.
Να ρουφώ την μοσκοβολιά της μασχάλης σου,
Να μουσκεύω στην υγρασία των σκελιών σου.
[...]


Ντίνος Χριστιανόπουλος

28.6.13

O HPV ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Ο «ιός του σεξ» προκαλεί καρκίνο και στους άνδρες
Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα (ygeia.tanea.gr, 10/6/2013)
«Στην αρχή πίστευα ότι έφταιγε το ποτό και το τσιγάρο, αλλά τώρα πια ξέρω πως αιτία του καρκίνου μου ήταν το στοματικό σεξ στις συντρόφους μου». Αυτό αποκάλυψε προ ημερών ο 68χρονος σταρ του Χόλιγουντ Μάικλ Ντάγκλας μιλώντας για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα με τον οποίο διαγνώστηκε τον Αύγουστο του 2011.
Πώς μπορεί όμως το στοματικό σεξ να προκαλέσει καρκίνο; Η απάντηση βρίσκεται στον «ιό του σεξ», τον HPV. Ο καθηγητής Θεόδωρος Αγοραστός, πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, εξηγεί τι σχέση μπορεί να έχει ο ιός αυτός με την καρκινογένεση στους άνδρες.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο HPV ενοχοποιείται για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.
Ο HPV αποτελεί όντως την αιτία του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, αλλά προκαλεί και πολλούς από τους καρκίνους του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα, φάρυγγας, αμυγδαλές, λάρυγγας), και πιθανώς του οισοφάγου, δεδομένου ότι προσβάλλει άνδρες και γυναίκες αδιακρίτως.
Σε τι ποσοστό ευθύνεται γι’ αυτούς τους καρκίνους;
Για το 100% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, για το 95% των καρκίνων του κόλπου και του πρωκτού, για το 50% του αιδοίου, για το 40% εκείνων του πέους, καθώς και για το 50-80% των στοματοφαρυγγικών καρκίνων, με τα υψηλότερα ποσοστά να αφορούν τις κακοήθειες στο πίσω μέρος του στόματος (βάση γλώσσας, αμυγδαλές και στοματοφάρυγγας).
Το 70-80% των πασχόντων από στοματοφαρυγγικούς καρκίνους είναι άνδρες.
Ο HPV μεταδίδεται μόνο με το σεξ;
Η ουσιαστική οδός μετάδοσής του είναι το σεξ (κολπικό, πρωκτικό, στοματικό). Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ενδέχεται να μεταδίδεται και με το «βαθύ» φιλί, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο.
Ποια στελέχη του είναι επικίνδυνα;
Περίπου 15 από τα συνολικώς 150 στελέχη του προκαλούν καρκίνο, αλλά τα κυριότερα είναι το 16 και το 18, που προκαλούν το 70% των κρουσμάτων του καρκίνου του τραχήλου, καθώς και το σχεδόν 90% από τους καρκίνους του πρωκτού, των αμυγδαλών, της βάσης της γλώσσας και του στοματοφάρυγγα, στους οποίους διαπιστώνεται ότι είναι η γενεσιουργός αιτία.
Πόσο συχνοί είναι οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα;
Τα νεότερα στοιχεία από ΗΠΑ και Σουηδία δείχνουν ότι η συχνότητα αυτών των καρκίνων έχουν επταπλασιασθεί την τελευταία δεκαετία και πλέον όλες οι μορφές τους μαζί υπερβαίνουν σε αριθμό κρουσμάτων εκείνα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η αύξηση αυτή πιθανόν σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Δεν παίζει ρόλο το ποτό και το τσιγάρο στην εμφάνισή τους;
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια εθεωρείτο ότι οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα έχουν ως κύριους παράγοντες κινδύνου το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά τώρα πια ξέρουμε ότι παίζει καθοριστικό ρόλο η μόλυνση με ογκογόνο στέλεχος του HPV.
Πιθανολογείται ότι το κάπνισμα δρα συνεργικά με τον HPV για να προκληθεί ο καρκίνος, πιθανώς εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπάρχουν τρόποι προστασίας από τον HPV;
Τη μεγαλύτερη προστασία παρέχει ο εμβολιασμός εναντίον των ογκογόνων στελεχών του. Υπάρχουν δύο εμβόλια που γίνονται ευρέως στα κορίτσια από το 2007, ενώ σε κάποιες χώρες (λ.χ. ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς) έχουν εγκριθεί και για τα αγόρια.
Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα όπου τον Φεβρουάριο 2013 άρχισε ο μαζικός εμβολιασμός των αγοριών ηλικίας 13 ετών στα σχολεία, ενώ ακολούθησαν ορισμένες περιοχές του Καναδά.

Στην Ελλάδα τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα για τα κορίτσια ηλικίας 12-26 ετών, καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν έχουν ακόμα έγκριση για τα αγόρια. 
Καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου*
O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που μεταδίδεται με το σεξ (κολπικό, πρωκτικό, στοματικό) προκαλεί ολοένα περισσότερους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου ιδίως στους άντρες, ενώ σε άντρες και γυναίκες προκαλεί και πολλές άλλες μορφές καρκίνου.
Οι καρκίνοι της κεφαλής & του τραχήλου εκδηλώνονται:
1. Παραρρίνιοι κόλποι (ιγμόρεια)
2. Ρινική κοιλότητα
3. Στοματική κοιλότητα
4. Σιελογόνοι αδένες
5. Γλώσσα
6. Λάρυγγας
7. Φάρυγγας
8. Ρινοφάρυγγας
9. Οροφάρυγγας
10. Υποφάρυγγας
Το τσιγάρο και το αλκοόλ προκαλούν περισσότερους καρκίνους στο πρόσθιο τμήμα του στόματος (λ.χ. στην στοματική κοιλότητα, στον οροφάρυγγα, στον υποφάρυγγα, στον λάρυγγα)
Ο HPV ευθύνεται κυρίως για καρκίνους στο πίσω μέρος του στόματος (λ.χ. στις αμυγδαλές, στην βάση της γλώσσας). Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του στόματος στο πίσω μέρος του είναι διαφορετικός απ’ ό,τι στο πρόσθιο και διευκολύνει την είσοδο του ιού στην βασική στοιβάδα του επιθηλίου.
Κρούσματα
500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκδηλώνουν ετησίως καρκίνο της κεφαλής & του τραχήλου
7 φορές αυξήθηκε η συχνότητα των καρκινωμάτων στον στοματοφάρυγγα την τελευταία 10ετία
70-80% πασχόντων από καρκίνους του στοματοφάρυγγα είναι άντρες
Ύποπτα συμπτώματα
* Επίμονη βραχνάδα στη φωνή
* Επίμονος πονόλαιμος
* Επίμονος πόνος ή δυσκολία στην μάσηση και κατάποση
* Αίσθημα «κόμπου» στον λαιμό
* Πληγές στο στόμα που δεν «κλείνουν»
Πρόληψη
* Εμβολιασμός για τον HPV, εφ’ όσον κάποιος βρίσκεστε στην κατάλληλη ηλικία
* Διακοπή του καπνίσματος και περιορισμός στο ελάχιστο δυνατό της κατανάλωσης αλκοόλ
* Περιορισμός της εναλλαγής ερωτικών συντρόφων και σεξουαλικές επαφές με προφυλάξεις
* Άμεση επίσκεψη σε έναν γιατρό, σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων
* Ως καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου αποκαλούνται όσοι αναπτύσσονται από το λαιμό και πάνω, δηλαδή στον φάρυγγα, στον λάρυγγα, στην στοματική κοιλότητα, στην γλώσσα κ.τ.λ.
Αριθμοί
150 στελέχη έχει ο ιός HPV
      * 25 προκαλούν αλλοιώσεις καλοήθεις (λ.χ. κονδυλώματα)
      * 15 προκαλούν καρκίνο
      * 2 στελέχη (το 16 και το 18) προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους (70-95% των κρουσμάτων, αναλόγως με την μορφή της
         νόσου)
15-25% των σεξουαλικώς ενεργών εφήβων και ανδρών, όλων των ηλικιών, είναι μολυσμένοι με τον HPV
15% των γυναικών ηλικίας 18-30 ετών στην Ελλάδα είναι μολυσμένες με τον HPV
4-5% των Ελληνίδων ηλικίας άνω των 30 ετών είναι μολυσμένες με τον HPV
2-3 γυναίκες ανά 100 φορείς του HPV αναπτύσσουν κάποια μορφή καρκίνου
1 άνδρας ανά 100 φορείςτου HPV αναπτύσσει κάποια μορφή καρκίνου
Σε ιό HPV οφείλονται
100% των καρκίνων τραχήλου της μήτρας
95% των καρκίνων πρωκτού και κόλπου
50% των καρκίνων αιδοίου
50-80% των καρκίνων του στόματος (κυρίως στο πίσω τμήμα: αμυγδαλές, βάση γλώσσα, στοματοφάρυγγας)
40% των καρκίνων πέους
Εμβόλια για τον HPV
Δύο εμβόλια έχουν εγκριθεί στην Ελλάδα για τα κορίτσια ηλικίας 12-26 ετών και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, οπότε καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχουν λάβει ακόμα έγκριση για χορήγηση στα αγόρια. Περιέχουν τους δύο κυριότερους ογκογόνους τύπους του HPV(τον 16 και τον 18), ενώ το ένα περιέχει και δύο πρόσθετους τύπους, οι οποίοι προκαλούν συχνά κονδυλώματα.
Στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και άλλες χώρες έχουν εγκριθεί και για τα αγόρια ηλικίας 9-15 ετών.
Ο μαζικός εμβολιασμός των κοριτσιών άρχισε το 2007 και έχουν ήδη εμβολιασθεί 150 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει πιστοποιηθεί σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια (λ.χ. αναπηρία ή θάνατος). Ένα ύποπτο περιστατικό στη Βρετανία απεδείχθη ότι οφειλόταν σε αδιάγνωστο καρκίνο (μία νεαρή κοπέλα πέθανε τρεις μέρες αφότου εμβολιάσθηκε).
Απαιτούνται τρεις δόσεις του εμβολίου για να επιτευχθεί πλήρης προστασία από τα στελέχη που περιέχει.

Info
Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (Ελληνική HPV Εταιρεία)
www.hpvsociety.gr
ΠΗΓΕΣ: Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος Ελληνικής HPV Εταιρείας, National Cancer Institute (US)

27.6.13

ΤΟ "ΜΕΓΕΘΟΣ" ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΑ... ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ


Το «μέγεθος» μετράει περισσότερο στα... αποδυτήρια
ygeia.tanea.gr, 17/6/2013
Οι περισσότεροι άντρες ανησυχούν περισσότερο για το πως αξιολογούν οι άλλοι άντρες τα «προσόντα» τους παρά για τη γνώμη που έχουν οι ερωτικοί σύντροφοί τους για το μέγεθος του πέους τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αν και οι περισσότεροι άντρες που συμμετείχαν σε αυτήν δήλωσαν πως το μέγεθος δεν παίζει ρόλο στις επιδόσεις τους στο σεξ, πολλοί παραδέχτηκαν ότι αισθάνονται ανασφάλεια στην ιδέα να «συγκριθούν» με τους φίλους τους.
Η δρ Άναμπελ Τσαν Φενγκ Γι, από το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βικτώρια, στην Αυστραλία, ζήτησε από 738 άνδρες ηλικίας 18 έως 76 ετών να συμπληρώσουν λεπτομερή ερωτηματολόγια για την εικόνα του σώματος.
Όπως διαπίστωσε, οι περισσότεροι αισθάνονταν ανασφάλεια για το σωματικό βάρος, την μορφή του σώματος και το μέγεθος του πέους τους.
Ωστόσο, η τελευταία ανασφάλεια δεν αφορούσε τόσο το τι σκέφτονται οι ερωτικοί σύντροφοί τους για το πέος τους, αλλά τι θα σκέφτονταν οι φίλοι τους.
«Η έγνοια των ανδρών για το μέγεθος του πέους σπανίως αφορούσε την ικανοποίηση των ερωτικών συντρόφων τους, αφού σχεδόν όλοι πίστευαν ότι στον τομέα αυτό δεν υστερούν διόλου», δήλωσε η δρ Τσαν.
«Αντιθέτως, το κύριο μέλημα τους ήταν πως θα σχολίαζαν οι άλλοι άντρες το πέος τους, εάν τους έβλεπαν γυμνούς – λ.χ. στα αποδυτήρια ενός γυμναστηρίου. Και αυτή ήταν η κύρια αγωνία όχι μόνο των ετεροφυλόφιλων ανδρών, αλλά και των ομοφυλόφιλων που συμμετείχαν στη μελέτη μας».
Η δρ Τσαν εκτιμά ότι τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «οι κοινωνικές πιέσεις για την εικόνα του σώματος ασφαλώς και δεν περιορίζονται στις γυναίκες», αλλά σε αντίθεση με εκείνες «οι άντρες συχνά δεν έχουν με ποιον να τις συζητήσουν ούτε επαρκή υποστήριξη από τους ειδικούς για να μάθουν να τις διαχειρίζονται σωστά».


26.6.13

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 1

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Διεθνής Αμνηστία: Σε επικίνδυνα επίπεδα η ομοφοβία στην Αφρική
Η ομοφυλοφιλία αποτελεί έγκλημα σε 38 αφρικανικές χώρες, αναφέρει η έκθεση

tovima.gr, 25/6/2013
Διεθνής Αμνηστία: Σε επικίνδυνα επίπεδα η ομοφοβία στην ΑφρικήΟι ομοφοβικές επιθέσεις στην υποσαχάρια Αφρική έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και θα πρέπει να σταματήσουν, αναφέρει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Αφρικής ποινικοποιούν τις «ομοφυλοφιλικές πράξεις», προσπαθώντας να ψηφίσουν νέους νόμους και αυστηρές ποινές, σημειώνει η έκθεση.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, αυτό στέλνει το «τοξικό μήνυμα» ότι οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και οι τρανς είναι εγκληματίες.
Μάλιστα, ορισμένοι ηγέτες αφρικανικών χωρών ισχυρίζονται ότι το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος είναι αντιαφρικανικό.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει τις ομοφοβικές πολιτικές, λέγοντας ότι θα σταματήσουν την παροχή βοήθειας προς τις χώρες που δεν σέβονται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η έκθεση αναφέρει ότι αμερικανικές θρησκευτικές ομάδες «χρηματοδοτούν και προωθούν την ομοφοβία στην Αφρική».
Η ομοφυλοφιλία αποτελεί έγκλημα σε 38 αφρικανικές χώρες, αναφέρει η έκθεση.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Νότιο Σουδάν και το Μπουρουντί ψήφισαν νόμους που ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου. 
«Αυτοί οι δηλητηριώδεις νόμοι θα πρέπει να καταργηθούν και τα δικαιώματα όλων των Αφρικανών να επικυρωθούν»
τονίζει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεση με τίτλο «Κάνοντας τον Ερωτα έγκλημα: η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς στην υποσαχάρια Αφρική».
Η υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ντέιβιντ Κάτο το 2011 είχε συγκλονίσει όχι μόνο την Ουγκάντα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Συντηρητικά μέσα ενημέρωσης δεν διστάζουν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες ομοφυλοφίλων με λεζάντες του τύπου «Κρεμάστε τους», ενώ η αστυνομία βρίσκει μικρές αφορμές για να τους συλλάβει.

25.6.13

ΖΕΣΤΗ 1

ΒΡΑΖΙΛΙΑ. ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ... "ΘΕΡΑΠΕΙΑ" ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ


Βραζιλία. Προωθείται νόμος για... "θεραπεία" της ομοφυλοφιλίας
gr.euronews.com,  22/06
Στους δρόμους κατέβηκαν και οι ομοφιλόφιλοι στη Βραζιλία.
Αιτία είναι η έγκριση νομοσχεδίου από την κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επιτρέπει σε ψυχολόγους να αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια.
Κάτι τέτοιο απαγορεύεται με απόφαση της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ψυχολόγων από το 1999.
Ο πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής, που είναι ευαγγελικός πάστορας, έχει επικριθεί για ομοφοβικές δηλώσεις.
Μάλιστα σε μήνυμά του στο twitter χαρακτήρισε χαρακτηρίσει το AIDS ως “gay καρκίνο”, γεγονός που εξόργισε τους ομοφιλόφιλους και τις ομάδες προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για να ισχύσει η νομοθεσία πρέπει να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Οι δηλώσεις των πολιτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που έγινε στο Σάο Πάολο είναι χαρακτηριστικές:
“Ο πλανήτης παρακολουθεί τη Βραζιλία. Διοργανώνουμε το Confederations Cup και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Εκτός όλων των άλλων προβλημάτων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρκο Φελιτσιάνο, πρότεινε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση νόμο για τη “θεραπεία της ομοφυλοφιλίας”, όπως λέει. Είναι ανόητο κάτι τέτοιο και είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε”, σημειώνει ένας διαδηλωτής.
“Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Βραζιλία. Η διαμαρτυρία μας δεν είναι μόνο για τη λεγόμενη θεραπεία. Πρέπει να υπάρξει θεραπεία της διαφθοράς, της παιδείας και της υγείας. Πρέπει να θεραπεύσουμε πολλά στη Βραζιλία”, τονίζει μια διαδηλώτρια και ένας άλλος υπογραμμίζει:
“Θέλουμε αλλαγή αλλά δεν επιθυμούμε τη βία. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι στη Βραζιλία οι πολίτες πληρώνουμε υψηλούς φόρους, χωρίς να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα”.
“Είναι το έθνος που διαδηλώνει. Είμαστε στους δρόμους επειδή οι πολιτικοί που βρίσκονται στην κυβέρνηση δεν μας αντιπροσωπεύουν”, σημειώνει μια ακόμη διαδηλώτρια.
Η ανταποκρίτρια του euronews μεταδίδει:
“Αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι κάτοικοι της Βραζιλίας κατέβηκαν στους δρόμους. Στη Λεωφόρο Παουλίστα έγινε ακόμη μια διαδήλωση. Ήταν όμως μια ειρηνική διαμαρτυρία. Η Ντίλμα Ρούσεφ έκανε διάγγελμα προς το λαό. Είπε ότι ακούει τους πολίτες και δεσμεύθηκε να προωθήσει νέο σχέδιο για την ενίσχυση των μέσων μεταφοράς και να αξιοποιήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο στην εκπαίδευση.
Υπογράμμισε επίσης ότι θα προσληφθούν χιλιάδες γιατροί για να βελτιωθεί το εθνικό σύστημα υγείας”.

24.6.13

"ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η εκδοση συμπίπτει χρονικά με το London Gay Pride
«Οδηγό ομοφυλοφιλίας» εκδίδει το Βρετανικό Μουσείο
protothema.gr, 23/06/2013
Ο "Οδηγός Ομοφυλοφιλίας" του Βρετανικού Μουσείου επικεντρώνεται στα στοιχεία ομοφυλοφιλίας που μπορεί κανείς να εντοπίσει στα εκθέματα και στις συλλογές του
Σε μια πρωτότυπη κίνηση, που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, προχώρησε το Βρετανικό Μουσικό. Για πρώτη φορά εξέδωσε ιστορικό οδηγό που ασχολείται με την ομοφυλοφιλία σε ισΙΤΙΣτορικό επίπεδο, εξετάζοντάς την κατά το πέρασμα των αιώνων.
Ο οδηγός επικεντρώνεται για την ακρίβεια στα ομοφυλοφιλικά στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς στα εκθέματά το Μουσείου.
Ο οδηγός, που συμπίπτει χρονικά με το London Gay Pride, έχει σκοπό να ενημερώσει τους επισκέπτες του μουσείου αλλά και τους λάτρεις της ιστορίας σχετικά με το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας διαχρονικά, προσπαθώντας να προβάλλει άγνωστε πτυχές της αρχαιότητας επάνω στο θέμα, που σήμερα όμως μπορούν να διαπιστωθούν εύκολα από τα ευρήματα.
Με τίτλο «Μια μικρή ομοφυλοφιλική ιστορία» κάνει αναφορά από τους αιγυπτιακούς παπύρους μέχρι τις ερωτικές σκηνές στον κύλικα Γουόρεν και τις φωτογραφίες του Ντέιβιντ Χόκνεϊ.
Από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη μέχρι και πιο πρόσφατες ιστορικές καταγραφές, η ομοφυλοφιλία ήταν πάντα παρούσα σε κοινωνικό επίπεδο αλλά με αρκετά διαφορετική μορφή από την σημερινή, όπως αναφέρεται στον οδηγό. Για παράδειγμα, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, ήταν γνωστός για την αγάπη του προς το ίδιο φύλο, κάτι που είχε αποτυπωθεί και σε έκθεση που είχε φιλοξενήσει το Βρετανικό Μουσείο το 2008.
«Τα μουσεία πάντα ήταν ένας χώρος κατάλληλος για να σκεφτεί κάποιος τη σεξουαλικότητά του. Εδώ, μπορεί κάποιος να δει ένα γυμνό κορμί στην πιο εξιδανικευμένη μορφή του και να αποφασίσει πώς αυτό επιδρά στη σεξουαλικότητα, το ένστικτο και την επιθυμία του», λέει ο υπεύθυνος του Βρετανικού Μουσείου για τον συγκεκριμένο ιστορικό οδηγό.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί ένα ζήτημα ελάσσονος ιστορικής σημασίας μέσα στα χρόνια. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αποτελεί συγκεκριμένο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας, σε μια εποχή που η σεξουαλική διαφορετικότητα φαίνεται να απασχολεί έντονα ως κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα», προσθέτει.
«Τα Μουσεία ήταν πάντα πολύ σημαντικοί χώροι για τους ανθρώπους που ήθελαν να ανακαλύψουν τη δική τους σεξουαλική ταυτότητα» γράφει στον οδηγό ο συγγραφέας του Ρίτσαρντ Πάρκινσον.
Και εξηγεί: «Τα περισσότερα Μουσεία έχουν συλλογές από ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα που δείχνουν πολύ γυμνούς άνδρες. Έτσι, για άνδρες που επιθυμούσαν άλλους άνδρες, αυτοί ήταν κάποιοι από τους λίγους χώρους που μπορούσαν να κοιτάξουν γυμνά ανδρικά κορμιά με έναν τρόπο πολιτισμικά ευυπόληπτο».

20.6.13

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΚΕΪ

Ο κινηματογραφικός θάνατος των γκέι
Μπορεί αυτόν τον καιρό οι ομοφυλόφιλοι κινηματογραφικοί χαρακτήρες να είναι περισσότεροι από ποτέ, αλλά το Χόλιγουντ δεν τους αφήνει να ζήσουν για πολύ
guardian.co.uk / tovima.gr, 18/6/2013
Το «Behind the Candelabra» ανήκει σε ένα νέο είδος χολιγουντιανής ταινίας: η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ, πλαισιώθηκε από πρωτοκλασάτους ηθοποιούς (Μάικλ Ντάγκλας, Ματ Ντέιμον) και χρηματοδοτήθηκε από το καλωδιακό κανάλι HBO. Και αυτό έγινε διότι ενώ η ταινία βρισκόταν ακόμη στο στάδιο προ-παραγωγής, τα αμερικανικά στούντιο αρνήθηκαν να αναλάβουν την «υπερβολικά gay» κινηματογραφική βιογραφία του αμερικανού πιανίστα Λιμπεράτσε ο οποίος πέθανε από AIDS.
Και όμως, μέχρι στιγμής, την ταινία έχουν παρακολουθήσει παραπάνω από 3,5 εκατομμύρια θεατές στην Αμερική, έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Καννών, έχει εγκωμιαστεί από τους κριτικούς και πρόκειται να προβληθεί σύντομα στις αίθουσες της Αγγλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο παραγωγός της ταινίας, Τζέρι Γουάιντραουμπ, πιστεύει ότι το «Behind the Candelabra» «θα αλλάξει τα δεδομένα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας».
Τα λεγόμενα του παραγωγού αφορούν - τουλάχιστον - τα μέσα κινηματογραφικής χρηματοδότησης και διανομής. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, το «Behind the Candelabra» απλά διαιωνίζει την καθεστηκυία τάξη της βιομηχανίας.
Είναι άλλη μια ταινία για έναν ομοφυλόφιλο ή bisexual ή τρανσέξουαλ χαρακτήρα, ο οποίος υποφέρει και πεθαίνει, υπενθυμίζοντας έτσι στον θεατή ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ετεροφυλοφιλία θα καταλήξει είτε σε αυτοκτονικό θάνατο είτ σε δολοφονία, ή σε AIDS. Τι έχουμε δει ως τώρα; Το «Milk», τις «Ωρες», το «Μυστικό του Brokeback Mountain», τον «Μαύρο κύκνο», το «Ενας άνδρας μόνος» και το «Monster» βρίσκονται ανάμεσά τους.
Οταν ο Τομ Χάνκς κέρδισε Οσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία «Φιλαδέλφεια» (όπου ο ήρωάς του, ασθενής του AIDS πεθαίνει στο τέλος της ταινίας), τα δεδομένα της gay αναπαράστασης στον κινηματογράφο υποτίθεται ότι θα άλλαζαν.
Ενας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς υποδύθηκε έναν ομοφυλόφιλο άνδρα στη μεγάλη οθόνη· αυτό από μόνο του ήταν μια μεγάλη νίκη, ακόμα και αν η απεικόνιση της gay κοινότητας απείχε κατά πολύ από το ιδανικό.
Κόντρα στις προβλέψεις, η νίκη της «Φιλαδέλφειας» δεν κατάφερε να αλλάξει και πολλά από τότε. Είτε είναι αυτοκτονία, AIDS ή οποιοδήποτε άλλο από τα μαρτύρια στα οποία έχουν υποβληθεί κατά καιρούς οι gay χαρακτήρες χολιγουντιανών ταινιών, οι πλοκές τέτοιων ταινιών δείχνουν ότι η ομοφυλόφιλη κοινότητα του Χόλιγουντ στερείται κατά κόρον τα happy endings που απολαμβάνουν οι ετεροφυλόφιλοι πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάληξη του Κόλιν Φερθ στο «Ενας άνδρας μόνος», όπου ο gay χαρακτήρας του, Τζορτζ Φάλκονερ, πέφτει ξαφνικά νεκρός από μια εντελώς απρόσμενη καρδιακή προσβολή.
Λίγα χρόνια πιο πριν ο ήρωας του Εντ Χάρις στις «Ωρες» αυτοκτονεί επειδή έχει AIDS!
Σίγουρα πολλοί μεγάλοι και ταλαντούχοι ομοφυλόφιλοι, όπως ο Χάρβεϊ Μιλκ, ο Λιμπεράτσεκαι η Βιρτζίνια Γουλφ, πέθαναν πολύ νωρίς, αφήνοντας πίσω τους ξεχωριστές ιστορίες που αξίζουν πραγματικά να κινηματογραφηθούν. Ομως τέτοιου είδους τραγικές βιογραφίες δεν θα πρέπει να αποτελούν το μοναδικό παράδειγμα gay απεικόνισης στη μεγάλη οθόνη. Αυτό είναι κάτι που - πρώτη - η τηλεόραση φαίνεται να έχει εμπεδώσει καλά, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύ φάσμα ρόλων, ακόμα και αν πρόκειται για gay ιστορίες ειπωμένες από straight χαρακτήρες. Ο κινηματογράφος πρέπει να δημιουργήσει χώρο για παρόμοια σχέδια τα οποία να  χρηματοδοτούνται από μεγάλα στούντιο παραγωγής, να διαθέτουν διεθνώς αναγνωρισμένους ηθοποιούς, να υποστηρίζονται από μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες και να διηγούνται τις ιστορίες ομοφυλόφιλων χαρακτήρων οι οποίοι αναπτύσσονται και... επιβιώνουν.


19.6.13

ΓΚΡΕΓΚ ΛΟΥΓΚΑΝΙΣ: ΝΑΙ, ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΖΟΝΙ

Λουγκάνις: «Ναι, παντρεύομαι τον Τζόνι»
Ο διάσημος καταδύτης Γκρεγκ Λουγκάνις ανακοίνωσε τον γάμο του με τον φίλο του
Γιώργος Νασμής  (tanea.gr, 19/6/2013)
Ο Γκρεγκ Λουγκάνις είναι γκέι, φορέας του ιού HIV και ένας από τους πιο επιτυχημένους καταδύτες όλων των εποχών. Οι φωτογραφίες με το ματωμένο κεφάλι του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 έκαναν τον γύρο του κόσμου. Τώρα ο Λουγκάνις θέλει να παντρευτεί τον Τζόνι Τσέιλοτ, με τον οποίον αρραβωνιάστηκε. 
«Οσο ερωτεύομαι τον Τζόνι τόσο ερωτεύομαι τον εαυτό μου. Είναι ό,τι είχε επιφυλάξει το Σύμπαν για μας»,  δηλώνει ο 53χρονος Λουγκάνις στην αμερικάνικη έκδοση του περιοδικού «People».
Ο τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα στους θαυμαστές του και μέσω του twitter: «Είναι επίσημο. Ναι, παντρευόμαστε. Αγαπώ τη ζωή μου και αγαπώ τον Τζόνι Τσέιλοτ».
Ο Λουγκάνις συνδέεται με την Ελλάδα μέσω του έλληνα θετού πατέρα του που τον υιοθέτησε όταν ήταν οκτώ μηνών. Ο βιολογικός του πατέρας καταγόταν από τα νησιά Σαμόα και η μητέρα του από τη Σουηδία. Λατρεύει τον μουσακά, το αρνάκι και τον μπακλαβά.
Ο Mr Perfect (Κύριος Τέλειος) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους καταδύτες όλων των εποχών. Είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει χρυσά μετάλλια από βατήρες 3μ. και 10μ. σε δύο συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (1984 και 1988). Στη διάρκεια της καριέρας του έχει κατακτήσει συνολικά πέντε ολυμπιακά  μετάλλια, πέντε παγκόσμιους τίτλους και 47 εθνικούς τίτλους.
Στη διάρκεια της ταραχώδους ζωής του είχε αποπειραθεί πολλές φορές να αυτοκτονήσει από τα δώδεκά του χρόνια, ενώ στα 20 του βιάστηκε από τον σύντροφό του. 



18.6.13

ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΚ ΧΑΝΤΣΟΝ

Από το τηλέφωνο διέρρευσε το μυστικό της ομοφυλοφιλίας του Ροκ Χάντσον

tanea.gr, 10/6/2013
Μπορεί ο Ροκ Χάντσον έως το τέλος της ζωής του να προσπαθούσε να κρατήσει μυστική την ομοφυλοφιλία του - έγινε γνωστή ευρέως μόνο λίγο πριν από τον θάνατό του, όταν αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι πεθαίνει από AIDS - όμως ένας από τους διασημότερους ντετέκτιβ του Χόλιγουντ που είχε υποκλέψει συνομιλίες τού τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι με τη Μέρλιν Μονρόε και είχε δουλέψει για την Μπέτι Ντέιβις και την Τζούντι Γκάρλαντ, είχε κατάφερε να υποκλέψει διάλογο του ηθοποιού με τη σύζυγό του σχετικά με τη σεξουαλική του ταυτότητα. Ο διάλογος που δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Χόλιγουντ Ρεπόρτερ» πραγματοποιήθηκε το 1958, όταν ο ηθοποιός σε ηλικία 32 ετών βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του. Σε αυτήν φαίνεται πως η σύζυγός του - με την οποία είχε παντρευτεί τρία χρόνια νωρίτερα - τον ρωτάει αν μίλησε στον ψυχολόγο του για την ομοφυλοφιλία του και ζητά να μάθει αν και η διάρκεια του σεξ με άτομα του ιδίου φύλου, με τα οποία συνάπτει σεξουαλικές σχέσεις είναι εξίσου σύντομη με τις δικές τους συνευρέσεις.

16.6.13

ΣΚΟΤ ΘΟΡΣΟΝ: ΗΜΟΥΝ Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΑΤΣE ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΪΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ

"Ήμουν εραστής του Μάικλ Τζάκσον επί 7 χρόνια"
womenonly.gr, 10/6/2013
Ο Σκοτ Θόρσον (Scott Thorson) έγινε γνωστός ως εραστής του θρυλικού γκέι μουσικού και πρόσφατα επανήλθε στη δημοσιότητα εξαιτίας της τηλεταινίας με τίτλο "Behind the Candelabra" όπου ο Μάικλ Ντάγκλας(Michael Douglas) και ο Ματ Ντέιμον (Matt Damon) τους ερμηνεύουν –κατά γενική ομολογία- εντυπωσιακά.
Θέλοντας μάλλον να εξαργυρώσει τον ντόρο που ξαφνικά δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του όσο περισσότερο μπορεί, ο 54χρονος σήμερα Θόρσον το "έσκασε" το μυστικό.
Τελικά ο Λιμπεράτσε δεν ήταν ο πιο διάσημος από τους εραστές του.
Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα "The Sun" η γνωριμία έγινε σε μια κλινική στο Παλμ Σπρινγκς στα τέλη της δεκαετίας του '70 όπου ο Τζάκο και ο Λιμπεράτσε ανάρρωναν από πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν κάνει αμφότεροι.
"Ήταν περίπου την εποχή του Θρίλερ που γίναμε εραστές με τον Μάικλ. Η σχέση μας κράτησε 6-7 χρόνια", αποκαλύπτει ο Θόρσον τονίζοντας πόσο γενναιόδωρος ήταν ο Τζάκσον και πόσο καλά του φερόταν.
Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σκοτ μιλά για τη σχέση αυτή καθώς το 2004 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον "National Enquirer", είχε περιγράψει την πρώτη τους ερωτική συνεύρεσηπου είχε πραγματοποιηθεί στο σπίτι του διάσημου για τις ντραγκ μεταμφιέσεις του, Ντάνι Λα Ρου (Danny La Rue).
"Στεκόμουν σχετικά κοντά στον Μάικλ όταν μου έκανε νόημα με το χέρι του να μπω στο κρεβάτι μαζί του", είχε αποκαλύψει τότε ο Θόρσον συμπληρώνοντας ότι οι δυο τους έκαναν έρωτα για μία ώρα περίπου.
Κατά τα άλλα, αυτές τις μέρες οι προβολείς είναι στραμένοι επάνω στη μοναχοκόρη του βασιλιά της ποπ πουπέθανε στις 25 Ιουνίου 2009 σε ηλικία 51 ετών. Η 15χρονη Πάρις (Paris) έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, και σύμφωνα με τους δικούς της ανθρώπους αναρρώνει ικανοποιητικά.

14.6.13

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ


Πως επηρεάζουν τα κονδυλώματα τη σεξουαλική λειτουργία
Eύη Κυράνα (ygeia.tanea.gr, 13/6/2013)

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των κονδυλωμάτων στη σεξουαλική λειτουργία ανδρών;
Μέχρι σήμερα λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις των κονδυλωμάτων στη σεξουαλική λειτουργία. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη που είχε σκοπό να αναδείξει τις τυχόν επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή ανδρών (Kucunal, June 2013).
Οι ερευνητές συνέκριναν τη σεξουαλική λειτουργία ανδρών που παρουσίαζαν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα με τη σεξουαλική λειτουργία υγιών συνομηλίκων τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με κονδυλώματα ανέφεραν σεξουαλικές δυσλειτουργίες με μεγαλύτερη συχνότητα συγκριτικά με τους υγιείς άνδρες.

Πώς εξηγούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των κονδυλωμάτων στη σεξουαλική ζωή;
Οι παραπάνω μελέτες δεν διευκρίνισαν τον μηχανισμό που πιθανόν να συνδέει τη διάγνωση των κονδυλωμάτων με την υψηλή αναφορά σεξουαλικών προβλημάτων. Ωστόσο, και στις δύο παραπάνω μελέτες φάνηκε πως τόσο η διάγνωση όσο και τα κονδυλώματα καθ’ εαυτά συνοδεύονταν με αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης και αισθήματα ντροπής.
Είναι πιθανόν, πως τα συναισθήματα αυτά επιδρούν τελικά και στη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Φαίνεται δηλαδή, πως η διάγνωση του HPV, ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν τα κονδυλώματα, εκτός από τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία, πυροδοτεί και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική διάθεση και υγεία, καθώς και στη σεξουαλική ζωή.
Κατ’ επέκτασιν, η προσέγγιση του ασθενούς που διαγιγνώσκεται με κονδυλώματα οφείλει να συμπεριλαμβάνει διαστάσεις που εκτείνονται πέρα από τη σωματική υγεία και στις συνέπειες στα συναισθήματα, τη σχέση και τη σεξουαλική ζωή του ασθενούς.