30.6.10

REYKJAVIK PRIDE 2010. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Reykjavik Gay Pride 2010

Thursday 5 August
12 noon
The Official Pride Club BARBARA opens
8:00 p.m.
The Icelandic Opera
OPENING CEREMONY
Admission 1600 ISK.
Pride Party and free beverages after the show.

Friday 6 August
8 p.m.
In search of queer literature, a walk from Ingólfstorg Square, only in Icelandic.
9:30 p.m.
Queer Cruise from the old Reykjavík harbour. Admission 1500 ISK.
11:00 p.m.
Queer Cruise Disco at Club BARBARA. Admission 1000 ISK.

Saturday 7 August
11 a.m.
Pride Club at BARBARA opens for parade warm-up
2 p.m.
GAY PRIDE PARADE
Line-up of the Pride Parade at Hlemmur Bus Terminal at 12:30 p.m. Down Laugavegur to Arnarhóll in the city center.
3:30 p.m.
OUTDOOR CONCERT AT ARNARHÓLL
Among the performers: Bergthór Pálsson, Haffi Haff, Sigga Beinteins, Fridrik Ómar and Paul Oscar who is the host of the program.
11 p.m.
- Club NASA Pride Dance, DJ Paul Oscar.
- Girls Disco, Club Thodleikhuskjallarinn. DJ Dick & Dyke
- Club BARBARA – Pride Dance
- MSC Iceland – Gay Mens’ Pride at the Club

Sunday 9 August
12 noon till 01:00 a.m.
The Pride Club at BARBARA – T-Dance from noon and into the night.
1 p.m. till evening
Rainbow family festival on Viðey Island. Entertainment and games for the family
On Sunday 8 August, The Association of Gay Parents will host a Family Festival on Viðey Island in cooperation with Reykjavík Gay Pride.
A boat will leave Sundahöfn Harbor in Reykjavík every 60 minutes throughout the day, starting at 11:15 a.m. The program starts at 1 p.m. when actors entertain the children, and games will be played later in the afternoon.
Delicious rainbow refreshments will be served in restaurant Viðeyjarstofa throughout the day. Those who are single and/or without children, but enjoy staying in touch with their inner child, are especially welcome to the Rainbow Family Festival.


Παντρεύτηκε τη σύντροφό της η πρωθυπουργός της Ισλανδίας
Τα Νέα, 28/6/2010
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρνότιρ παντρεύτηκε χθες τη σύντροφό της, την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Σύμφωνα με το ισλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV, η Ισλανδή ηγέτιδα παντρεύτηκε επίσημα τη σύντροφό της, την Γιονίνα Λεοσντότιρ, μετά την κατάθεση της αίτησης μετατροπής της πολιτικής ένωσής τους σε κανονικό γάμο.
Το ισλανδικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα στις 12 Ιουνίου τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων και ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή.
Μέχρι τώρα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούσαν να ενώνονται νομίμως και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όμως η ένωση δεν ήταν ένας αληθινός γάμος.
Η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, η οποία ανέλαβε την εξουσία το Φεβρουάριο 2009, ζει με τη σύντροφό της εδώ και πολλά χρόνια και είναι η πρώτη ανοικτά ομοφυλόφιλη αρχηγός κυβέρνησης.

ΚΥΠΡΟΣ. Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ

Η ανθρώπινη διάσταση της ομοφυλοφιλίας
Ανδρέας Γεωργίου (Η Σημερινή, 30/06/2010)
Τελευταίως γίνεται μια ατέρμονη συζήτηση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην κυπριακή κοινωνία όσον αφορά στη νομική αλλά και την κοινωνική τους διάσταση. Όλοι μιλούν και γράφουν γι' αυτά τα άτομα, λες και είναι ένα απομακρυσμένο σύνολο, μαντρωμένο και χαμένο στις γωνιές και την απραξία. Όλοι μιλούν για στρατηγικές, για πλάνα και για καθοδήγηση. Αυτό που όλοι μας ξεχνάμε, είναι πως αυτά τα άτομα δεν είναι απλά ομοφυλόφιλα, αλλά είναι πρόσωπα που υπάρχουν δίπλα μας, αναπνέουν από τον αέρα μας, δουλεύουν μαζί μας, είναι τα παιδιά μας, οι γονείς μας, τα πιο δικά μας πρόσωπα. Αυτά τα άτομα έχουν ονόματα, είναι ο Γιώργος, η Ελένη, ο Κώστας, η Ελπίδα, εγώ… Αναλύουμε τις πραγματικότητες της κοινωνίας, μαντεύουμε τις σκέψεις και τις αντιδράσεις της, αλλά αυτό που δεν σκεφτήκαμε ποτέ, είναι το πώς αισθάνονται τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα γι' αυτό. Μια εύλογη απορία έρχεται να επιστεγάσει τη σκέψη μου: Από πότε ερωτάται η κοινωνία για τη θέσπιση θεμελιωδών αρχών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;
Με ρώτησε ποτέ κανένας αν έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες;
Με ρώτησε ποτέ κανείς αν εγώ θα ήθελα να εργάζομαι δίπλα σε έναν μαύρο;
Με ρώτησε ποτέ κανένας αν θέλω να επιτρέπεται η τέλεση γάμου μεταξύ λευκού και μαύρου;
Κανένας! Ποτέ δεν ρωτήθηκα για κανένα από αυτά τα θέματα. Μεγαλώνοντας, μου μάθανε πως αυτά εμπίπτουν στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Αν κάποιος μπει στον κόπο και ανατρέξει στην ιστορία όσον αφορά στις απόψεις τής εκάστοτε κοινωνίας που εκαλείτο να διαπραγματευτεί αυτές τις αλήθειες, δεν θα βρει ποτέ θετική έκφραση από την πλειονότητα της κοινωνίας. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε κανέναν προοδευτικό ηγέτη στο να προσυπογράψει και να κατοχυρώσει τα βασικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, διαπιστώνοντας την αδικία που υφίστανται.
Η πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ε.Ε. έχει προχωρήσει σε βελτίωση ή αναπροσαρμογή των νομικών θεσμών της όσον αφορά στην κατοχύρωση των ομόφυλων ζευγαριών, αναγνωρίζοντας πως αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των ομοφυλόφιλων προσώπων. Πολλοί πολιτικοί στην Κύπρο υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρο διάταγμα από την Ευρώπη για να τους πιέζει. Ακούγοντας αυτήν τη δικαιολογία, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό, είναι πως αυτός ο τόπος στερείται από Πολιτικούς και τη θέση τους κατέχουν υποτελείς αρμόδιοι για να εκτελούν τα εκάστοτε διατάγματα της Ε.Ε. Από πότε σταμάτησε αυτή η χώρα να αναθεωρεί και να θεσπίζει αυτόνομα με βάση την ισονομία των πολιτών της;
Εν αντιθέσει, ενώ βλέπει αυτή την κινητικότητα από την Ε.Ε., θα έπρεπε να είχε τη διορατικότητα και το έναυσμα να προχωρήσει με αυτοβουλία και θάρρος στο να θεσπίσει τα δικαιώματα των δικών της πολιτών. Αν θα έπρεπε εγώ ο Κύπριος Πολίτης να περιμένω από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μου επιβάλει την αναθεώρηση του δικού μου συντάγματος, τότε δεν θα χρειαζόταν να ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα σε δικές μας τοπικές εκλογές. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να ψηφίζουμε απευθείας και μόνο στις Βρυξέλλες.
Οι ομοφυλόφιλοι είναι μια ισχυρή μερίδα του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν φαίνονται, διότι έχουν την πολυτέλεια ή το μειονέκτημα να μοιάζουν με όλους τους υπόλοιπους. Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι τέρατα που κρύβονται τη μέρα και βγαίνουν τη νύχτα για να κατασπαράξουν τα υποψήφια θύματά τους, αλλά είναι απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και αντιμετωπίζουν τα ίδια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα μ' εσένα. Αυτοί οι άνθρωποι ζούνε και παράγουν το ίδιο μ' εσένα, δεν είναι ναρκομανείς, δεν είναι έκφυλοι, δεν είναι παιδεραστές, δεν ενοχλούν κανέναν.
Αν βρεθεί ποτέ στο δρόμο σας ένα ομοφυλόφιλο παιδί, μην το σνομπάρετε, μην το καταπιέσετε, μην το καταδικάσετε. Σκεφτείτε μόνο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στη δική σας οικογένεια να υπάρχει ένα ομοφυλόφιλο πρόσωπο που εσείς αγνοείτε. Σκεφτείτε πως ένα ομοφυλόφιλο παιδί, λόγω της απόρριψής σας, μπορεί να οδηγηθεί στην αυτοχειρία, σκεφτείτε μόνο στο όνομα ποιας αγάπης το καταπιέζετε. Ένα ομοφυλόφιλο παιδί δεν αλλάζει ούτε με προσευχές ούτε με δεήσεις. Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να του στερήσετε το δικαίωμα να νιώθει φυσιολογικό. Ένα ομοφυλόφιλο παιδί δεν το κάνει επίτηδες για να σας σπάσει τα νεύρα, ούτε το κάνει για αντιδραστικούς λόγους ή για την καινούργια μόδα. Ένα ομοφυλόφιλο παιδί γεννιέται· αν το αγαπάτε, δεχτείτε το!
Η κυπριακή κοινωνία δεν πρέπει να τυγχάνει καμιάς ιδιαίτερης μεταχείρισης, δεν είναι ανάπηρη, ούτε έχει σύνδρομο καθυστέρησης για να πρέπει να «προφυλαχτεί» από τον εκάστοτε ηγέτη της. Η κυπριακή κοινωνία είναι μια μοντέρνα κοινωνία που συνεργάζεται, επικοινωνεί και συναλλάσσεται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, σύγχρονες κοινωνίες. Η κυπριακή κοινωνία είναι εξελισσόμενη και προοδευτική. Όποιος πολιτικός κρύβεται πίσω από αυτή, για να δικαιολογήσει τις δικές του πολιτικές αδυναμίες, τότε αυτόματα την υποβιβάζει και την υποβαθμίζει. Η κυπριακή κοινωνία έχει αποδείξει και συνεχίζει να αποδεικνύει ότι προσαρμόζεται και αναθεωρεί. Μην της στερείτε το δικαίωμα στη γνώση και την ισονομία. Δώστε της το έναυσμα για να αποδεχτεί.

JEAN PAUL GAULTIER - JOHN GALLIANO ΑΝΟΙΞΗ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011



MAUREEN MULLAKEY


Maureen Mullakey (ΗΠΑ)

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Το αγαπημένο παιδί της Μοναξιάς (Πολύχρωμος Πλανήτης * Ιούνιος 2010)

"Το αγαπημένο παιδί της Μοναξιάς" είναι ένας σύγχρονος σπαραγμός για τα σκοτεινά και δύσβατα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής, την ασφυκτική απομόνωση που μαστίζει την εποχή μας, και τη συναισθηματική στείρωση, στην οποία αναπόφευκτα οδηγούμαστε με κλειστά μάτια - αναντίρρητα.
Ο κόσμος του βιβλίου κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από το υποθετικό στο τετελεσμένο, σε σημείο μάλιστα, που πολλές φορές δεν διακρίνεται το όνειρο από την πραγματικότητα και τελικά, ποια από τις δύο καταστάσεις παλεύει να "υποτάξει" ο ποιητής.

.
[...]
Ξέρεις πόσες νύχτες ξόδεψα να σε περιμένω
κάτω από αυτό το ταβάνι
που απόψε και τους δυο μάς σκεπάζει
και παράλογα μας κρύβει
από το φως των αστεριών και το φεγγάρι;
Το φεγγάρι - που πολύ θα χαιρόταν να μ’ έβλεπε μαζί σου.
Σαν κουρασμένο μου φάνηκε την τελευταία φορά
χρόνια και χρόνια εκεί επάνω κρεμασμένο
να προσπαθεί μάταια να φωτίσει
τόση γκρεμισμένη ανθρωπότητa
με τέτοια δύστροπη ψυχή.

Ξέρεις πόσο αβάσταχτα γίνονται όλα εδώ μέσα
όταν λείπεις;
Τίποτα δεν είναι αγαπημένα ίδιο.
Τη δυσκολία να υπάρχω μόνος μου
με πράγματα που άγγιξες
την ξέρεις;
[...]
.
Διαβάστε περισσότερα για αυτήν την πρώτη ποιητική συλλογή του Φίπιππου Αγγελή εδώ:
Gay Βιβλιογραφία στα ελληνικά: No 695

29.6.10

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Νέο SOS για τα «βιάγκρα» του Ίντερνετ
ygeia.tanea.gr, 1/6/2010
Άντρες, το νου σας στα «βιάγκρα» του Ίντερνετ: όχι μόνο μπορεί να περιέχουν τοξικά υλικά, όπως μόλυβδο και υδράργυρο, αλλά μερικά περιέχουν 2,4 φορές περισσότερη δραστική ουσία απ’ ό,τι πρέπει – και αν έχετε λίγη πίεση ή λίγο την καρδιά σας, μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή σας!
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που πρόκειται να ανακοινωθεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, στο Σαν Φρανσίσκο. Στη μελέτη αναλύθηκαν τα συστατικά 19 σκευασμάτων που διατίθενται στο διαδίκτυο ως «Viagra» ή «Cialis» - και συγκρίθηκαν με αυτά των αληθινών φαρμάκων που πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.
Όπως διαπιστώθηκε, μόνο 1 από τα 19 περιείχε «τα κατάλληλα δραστικά συστατικά». Από τα υπόλοιπα, τα 11 περιείχαν υπερβολικά μεγάλη δόση δραστικής ουσίας – μερικά έως και 2,4 φορές περισσότερη απ’ ό,τι τα αληθινά δισκία. Ένα, εξάλλου, δεν περιείχε καθόλου σιλδεναφίλη ή ταδαλαφίλη (είναι οι δραστικές ουσίες των Viagraκαι Cialis αντίστοιχα).
Επιπλέον, μερικά περιείχαν ως πρόσθετες ουσίες μη εγκεκριμένα συστατικά που υποτίθεται ότι διεγείρουν την στύση, ενώ κάποια περιείχαν και τοξικές ουσίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν ο υδράργυρος και ο μόλυβδος.
Όπως εξηγεί ο δρ Τζων Μόρλεϊ, από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις, τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν τα σκευάσματα του Ίντερνετ επικίνδυνα για τους χρήστες τους – ιδίως για όσους έχουν υπέρταση ή καρδιοπάθεια είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία τους.
Το μήνυμα των ειδικών; «Μην αγοράζετε φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία από το Ίντερνετ», δηλώνουν κατηγορηματικά οι ειδικοί.
Τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνον από άντρες που πάσχουν από αυτήν, αλλά και από πολλούς που θέλουν να βελτιώσουν τις ερωτικές επιδόσεις τους. Ωστόσο, δεν είναι καραμέλες αλλά φάρμακα – γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συμβουλή.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ 1

Ο ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΟΜΙΝΙΚΟ

Ο ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΚΑΙ Η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ ΘΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΕΝΤΓΚΑΡ ΧΟΥΒΕΡ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Έχει περάσει αρκετός καιρός απ’ την μέρα που κυκλοφόρησε στον κινηματογραφικό κόσμο η πρώτη φήμη σχετικά με την πιθανή συνεργασία του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο με τον Κλιντ Ιστγουντ για την μεταφορά της ζωής του Τζέι Εντγκαρ Χούβερ στην μεγάλη οθόνη. Τελικά η φήμη επιβεβαιώθηκε και ο Ντι Κάπριο θα πρωταγωνιστήσει στο πορτρέτο που θα γυριστεί για τον πρώτο και επί 37 συναπτά έτη μοναδικό διευθυντή του F.B.I.
Το σενάριο έχει αναλάβει ο γνωστός απ’ την δουλειά του στο "Milk" Ντάστιν Λανς Μπλακ αλλά κανείς δεν γνωρίζει την κατεύθυνση την οποία θα πάρει τελικά η πλοκή. Ο Χούβερ πάντως, για την ιστορία, θεωρείται ο θεμελιωτής της υπηρεσίας καθώς είναι αυτός που εγκαθίδρυσε την τράπεζα αποτυπωμάτων και κατάφερε να εντοπίσει μυθικούς αμερικανούς εγκληματίες της δεκαετίας του 1930 όπως οι Μπόνι και Κλάιντ, Τζον Ντίλιντζερ και Machine Gun Κέλι.
Η Warner Bros. θα βρίσκεται πίσω απ΄ την χρηματοδότηση της νέας σκηνοθετικής απόπειρας του αειθαλούς Ιστγουντ, τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στη χρονιά και το φιλμ θα είναι έτοιμο προς κυκλοφορία μέσα στο 2011.
(e-go.gr)

Leonardo DiCaprio Won't Cross-Dress in J. Edgar Hoover Biopic
During the "Inception" press junket, Leonardo Dicaprio confirmed that he is in talks to star in a biopic about controversial FBI director J Edgar Hoover. The film is to be directed by Clint Eastwood (Million Dollar Baby, Gran Torino).
"I am talking to Clint Eastwood about playing J. Edgar Hoover who had his hand in some of the most scandalous moments in American history," he said. "Everything from Dillinger to Martin Luther King and JFK. It's about the secret life of J. Edgar Hoover."
DiCaprio was then asked if he will wear a dress in the film, since Hoover has been rumored to cross-dress in the 1950s at homosexual orgies. That has already been debunked, but is still a huge part of Hoover's background.
"We haven't done the fitting for [dresses]," the actor replied. "So I don't think so."
Hoover founded the organization in 1935 and made it what it is today — an efficient crime-fighting organization — in part by harassing dissenters and building secret files on politicians. He is most often associated with his role in fighting the gangster wars in the '30s and, later, the Mafia. Hoover remained FBI director until his death in 1972.
(WorstPreviews.com)

MONΑΧΟ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΗΡΑΙΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ


"Die Verzauberten - Gesichter und Geschichten alter schwuler Männer" - Ausstellung
Die Koordinierungsstelle für gleichgeschlechtliche Lebensweisen und das Schwule Kommunikations- und Kulturzentrum Sub e.V. haben gemeinsam eine Fotoausstellung konzipiert, in der Portraits und Lebensgeschichten schwuler Senioren gezeigt werden.
Die eindrucksvollen Portraits stammen von der Fotografin Susie Knoll, München.
Ergänzt wird die Ausstellung von geschichtlichen Informationen über schwules Leben in München, die dankenswerter Weise vom Forum Homosexualität München e.V. zur Verfügung gestellt wurden.


Zum 30-jährigen Jubiläum des CSD München präsentiert die Koordinierungsstelle die Ausstellung im Münchner Stadtmuseum am St.-Jakobs-Platz.
Die Ausstellung ist zu sehen von Freitag, 02.07., 14 Uhr bis Sonntag, 18.07., 16 Uhr.
Die regulären Öffnungszeiten des Stadtmuseums sind Dienstag bis Sonntag von 10 - 18 Uhr.



ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ

Η ανδρική κλιμακτήριος τελικά υπάρχει!
ygeia.tanea.gr, 18/6/2010
Μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 3.369 άντρες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανδρική κλιμακτήριος υπάρχει μεν, αλλά είναι πολύ σπάνια – αφορά μόλις το 2% των ανδρών ηλικίας 40 έως 80 ετών.
Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, οι οποίοι για πρώτη φορά περιγράφουν και συγκεκριμένα συμπτώματα της κατάστασης.
Η ανδρική κλιμακτήριος, που λέγεται επίσης ανδρόπαυση και όψιμος υπογοναδισμός, υποτίθεται ότι οφείλεται στην προοδευτική μείωση της παραγωγής της ορμόνης του ανδρικού φύλου (της τεστοστερόνης) με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, η ύπαρξή της αμφισβητείται εδώ και καιρό, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Οι άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη, υποβλήθηκαν σε μέτρηση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα τους και ερωτήθηκαν εάν παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα από μια σειρά 32 συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την ανδρική κλιμακτήριο.

Τα συμπτώματα
Μόνον 9 συμπτώματα σχετίσθηκαν τελικά με τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ άλλα που συχνά θεωρούνται ενδείξεις ανδρικής κλιμακτηρίου (λ.χ. διαταραχές ύπνου, μειωμένη συγκέντρωση, άγχος) δεν φάνηκε να έχουν σχέση με τα επίπεδα της τεστοστερόνης.
Τα συμπτώματα που σχετίσθηκαν είναι:
* Σωματικά: Να μην μπορεί ο άντρας να διεκπεραιώσει κάποια κοπιώδη δραστηριότητα, να μην μπορεί να διανύσει περπατώντας πάνω από 1 χιλιόμετρο και να μην μπορεί να γονατίσει ή να σκύψει.
* Ψυχολογικά: Χαμηλή ενεργητικότητα, θλίψη και κόπωση.
* Σεξουαλικά: Λιγότερο συχνές πρωινές στύσεις, μειωμένη ερωτική επιθυμία και στυτική δυσλειτουργία.
Από τα 9 συμπτώματα, μόνον τα σεξουαλικά είχαν άμεση συσχέτιση με τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, τα άλλα είχαν έμμεση. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας άντρας έχει κλιμακτήριο μόνο εάν έχει και τα 3 σεξουαλικά συμπτώματα και ταυτοχρόνως χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Το επόμενο βήμα είναι να αποφασιστεί αν και τι είδους θεραπεία θα συστηθεί στους άντρες, καθώς δεν είναι διόλου βέβαιον ότι την λύση θα μπορούσε να αποτελέσει για όλους η λήψη τεστοστερόνης.

28.6.10

ΤΟ ΠΑΧΟΣ "ΣΚΟΤΩΝΕΙ" ΤΟ ΣΕΞ

Το πάχος «σκοτώνει» το σεξ
ygeia.tanea.gr, 16.6.2010
Η παχυσαρκία μειώνει την σεξουαλική δραστηριότητα και πλήττει την σεξουαλική υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Γαλλία. Όπως έδειξε, οι παχύσαρκοι άντρες έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας.
«Η παχυσαρκία επηρεάζει πάρα πολύ την ερωτική ζωή», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νάταλι Μπάγιος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και διευθύντρια Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM) στο Παρίσι.
«Η ζωή των γυναικών είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο, λόγω των κοινωνικών πιέσεων και του στιγματισμού», προσθέτει.
Όπως γράφουν η δρ Μπάγιος και οι συνεργάτες της στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), συνέλεξαν στοιχεία από περισσότερους από 12.000 άντρες. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς εθελοντές είχαν φυσιολογικό βάρος, 2.500 ήταν υπέρβαροι και 761 ήταν παχύσαρκοι.
Σε σύγκριση με τους εθελοντές με φυσιολογικό βάρος, οι παχύσαρκοι άντρες είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες ερωτικών συντρόφων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Οι παχύσαρκοι άντρες είχαν επίσης 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με τους φυσιολογικού βάρους άντρες, καθώς και 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σάντυ Γκόλντμπεκ-Γουντ, ειδική σε θέματα ψυχοσεξουαλικής υγείας από τον οργανισμό Ψυχικής Υγείας του Κάμντεν & Άϊλινγκτον, στη Βρετανία, γράφει στην BMJ, σχολιάζοντας την μελέτη, ότι τα ευρήματά της πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή.
«Πρέπει να καταλάβουμε περισσότερα για το πώς νιώθουν οι παχύσαρκοι άνθρωποι για την ερωτική τους ζωή και τι καθοδηγεί τις συμπεριφορές που κατέγραψε η μελέτη», σημειώνει. «Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε γιατί οι παχύσαρκοι χρησιμοποιούν λιγότερες προφυλάξεις στο σεξ τη στιγμή που έχουν λιγότερους ερωτικούς συντρόφους και επαφές».
«Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολύπλοκες, με βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνιστώσες, οι οποίες απαιτούν προσεκτική διερεύνηση», καταλήγει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. FLORENCE HENRI

Florence Henri (ΗΠΑ, 1893-1982)

ΣΤΟΟΥΝΓΟΥΟΛ

The Stonewall Riots began late on the night of Friday, June 27, 1969, when New York City police officers raided New York’s most popular gay bar, the Stonewall Inn. This raid set off a popular uprising: a six-day series of protests, demonstrations, and confrontations between the city’s gay community and the police. The Stonewall Riots are historic because they transformed the small homophile movement into a mass movement that was militant by creating the Gay Liberation phase of the LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgendered) civil rights movement.


ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΓΙΑ PRIDE ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

.
Several gay rights activists were arrested on Saturday for holding a banned rally outside the Hermitage museum in St. Petersburg. Protestors had hoped to outwit authorities by only revealing the site at the last minute.
At least five gay rights activists were roughly arrested and taken to a police car in St. Petersburg, Russia after taking part in an unsanctioned rally, according to a police spokesman.
Some 30 protestors had gathered outside the famous Hermitage museum on Palace Square, shouting slogans such as "Equality without compromise," "Homophobia is an illness," "Homophobia - the country's shame" and "Marriage rights without compromises."
Police often violently break up gay rights demonstrations in Russia and activists had kept the location of Saturday's rally a secret until the last minute in an attempt to prevent the arrests. In May, activists in Moscow held the first demonstration undisturbed by arrests and violence in five years.
Organizers said it was only their "military planning" that prevented further arrests at that rally.
According to local media reports, a small group of anti-gay activists also showed up, attempting to attack the protesters. At least four of them were also detained.
Moscow's Mayor Yury Luzhkov has described gay pride parades as "satanic" and gay rights activists have condemned the Russian authorities' refusal to allow gay rights demonstrations.
Holly Fox (AFP/AP/Reuters

HOTEL DE DREAM

White Edmund: Hotel de Dream (Πατάκης, 2010)
Μετάφραση : Κυριακίδης Αχιλλέας

Σ’ ένα παλιό και υγρό κάστρο του Σάσσεξ, ο Στίβεν Κρέιν, το λογοτεχνικό φαινόμενο της Αμερικής, αργοσβήνει από τη φυματίωση, σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών. Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας του μυθιστορήματος Το κόκκινο διάσημο του θάρρους έχει αποσυρθεί στην Αγγλία με τη σύζυγό του, Κόρα, εν μέρει για ν’ αποφύγει τα σχόλια του κόσμου γύρω απ’ το κακόφημο παρελθόν της ως ιδιοκτήτριας ενός πορνείου στη Φλόριντα, του Hotel de Dream.
Παρόλο που οι μέρες του Κρέιν είναι μετρημένες, αυτός και η Κόρα ζουν όσο λιγότερο διακριτικά μπορούν, μαζεύοντας λογαριασμούς που αδυνατούν να πληρώσουν, δεχόμενοι επισκέψεις από ανθρώπους σαν τον Χένρυ Τζέιμς και τον Τζόζεφ Κόνραντ, ακόμα και καταστρώνοντας τρελά σχέδια να μεταβούν στον Μέλανα Δρυμό, στη Γερμανία, όπου η Κόρα ελπίζει ότι ένας κορυφαίος πνευμονολόγος θα βρει τη θαυματουργό θεραπεία.
Και τότε, μέσα στον ορυμαγδό και τη συσσωρευόμενη τραγωδία της ζωής τους, ο Κρέιν αρχίζει να υπαγορεύει ένα παράξενο μυθιστόρημα. Το Βαμμένο παιδί, εμπνευσμένο απ’ τη θητεία του Κρέιν ως δημοσιογράφου στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1890, είναι η τραγική ιστορία ενός αγοριού που πορνεύεται, και του οικογενειάρχη που καταστρέφει τη ζωή του για να κερδίσει τον έρωτα του αγοριού. Στην αρχή ο Κρέιν ήθελε το βιβλίο να αποτελέσει δίπτυχο μαζί με το Μάγκι: ένα κορίτσι του δρόμου, αλλά εγκατέλειψε την ιδέα όταν λογοτέχνες φίλοι του τον έπεισαν ότι ένα τόσο σκανδαλιστικό θέμα θα κατέστρεφε την καριέρα του. Τώρα, κοντά στο τέλος του, ο Κρέιν αφοσιώνεται στην ανάπλαση αυτού του δυνατού μυθιστορήματος, μέσα στο οποίο εγχέει την αγάπη του για τον υπόκοσμο, τη συμπάθειά του για τους φτωχούς, τις εμπειρίες του ως δημοσιογράφου στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης – και τα συγκεχυμένα αισθήματά του για την ίδια του την αφοσιωμένη σύζυγο.
Κυλώντας απρόσκοπτα ανάμεσα στη σφύζουσα, εξαθλιωμένη ατμόσφαιρα του Μανχάτταν στα τέλη του 19ου αιώνα και τη γαλήνια εξοχή του Σάσσεξ, το Hotel de Dream πραγματεύεται με κάθε τρυφερότητα δύο παράλληλες ερωτικές ιστορίες: της Κόρας και του Κρέιν, του βαμμένου παιδιού και του τραπεζικού εραστή του. Το εξαίσιο μυθιστόρημα-μέσα-στο-μυθιστόρημα συνδυάζει τη νεανική απλότητα της πρόζας του ίδιου του Κρέιν με την κομψότητα ύφους του Ουάιτ, χαρίζοντάς μας ένα αλησμόνητο πορτρέτο του πάθους σε όλες τις μορφές του. (patakis.gr)

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα πιέζοντας εδώ:

27.6.10

ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΕΞ

Επικίνδυνο για τους 40άρηδες το ομαδικό σεξ
ygeia.tanea.gr, 25/6/2010
Οι ετεροφυλόφιλοι 40άρηδες και οι 40άρες που περνούν «άγριες» νύχτες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή πηγαίνοντας σε σεξ κλαμπ για ζευγάρια, έχουν υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν χιλιάδες εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι οι ετεροφυλόφιλοι πολυγαμικοί 40άρηδες προσβάλλονται πολύ συχνότερα από κάθε άλλη ομάδα υψηλού κινδύνου από νοσήματα, όπως ο έρπης, το AIDS, η βλεννόρροια και τα χλαμύδια.
Η μελέτη άρχισε χάρη στην παρατηρητικότητα των ερευνητών. «Στην καθημερινή, κλινική πρακτική μας, είχαμε αρχίσει να παρατηρούμε ότι πολλοί ετεροφυλόφιλοι ασθενείς μας που έλεγαν ότι τους αρέσει να έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, έμοιαζαν να προσβάλλονται πιο συχνά από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», λέει η ερευνήτρια Ανν-Μαρί Νίκαμπ, από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Νότιου Λίμπουργκ, στην Ολλανδία.
«Ωστόσο δεν υπήρχαν επιστημονικά στοιχεία για το θέμα: οι άνθρωποι αυτοί δεν αποτελούν μόνον κρυφό τμήμα της κοινωνίας, αλλά και της επιστήμης και των υπηρεσιών Υγείας».
Έτσι, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από σχεδόν 9.000 ασθενείς οι οποίοι είχαν επισκεφθεί τρεις ολλανδικές Κλινικές Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων την περίοδο 2007-2008. Περίπου ο ένας στους εννέα (ή ποσοστό 12%) ανέφεραν πως ήταν πολυγαμικοί. Η μέση ηλικία τους ήταν 43 ετών.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Sexually Transmitted Infections», περίπου το 55% όλων των κρουσμάτων χλαμυδίων και βλεννόρροιας καταγράφηκαν στους ετεροφυλόφιλους πολυγαμικούς 40άρηδες – ενώ λ.χ. στους ομοφυλόφιλους καταγράφηκε το 31%.
Πιο υγιείς οι εκδιδόμενες γυναίκες
Τα κρούσματα ήταν περισσότερα στους πολυγαμικούς ηλικίας άνω των 45 ετών απ’ ό,τι στους πολυγαμικούς ηλικίας κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με την μελέτη.
Στην πραγματικότητα, οι ετεροφυλόφιλοι πολυγαμικοί άντρες ηλικίας άνω των 45 ετών είχαν χλαμύδια σε ποσοστό 10,4% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους λοιπούς, λιγότερο «ζωηρούς» ετεροφυλόφιλους ήταν μόλις 2,4%.
Αντίστοιχα, στις ετεροφυλόφιλες πολυγαμικές γυναίκες άνω των 45 ετών, το σχεδόν 18% είχαν χλαμύδια ενώ οι μονογαμικές ετεροφυλόφιλες γυναίκες είχαν χλαμύδια σε ποσοστό 4% και οι εκδιδόμενες γυναίκες σε ποσοστό μόλις 3%!
Όπως εξηγεί ο δρ Χ. Χάντερ Χάντσφιλντ, καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο AIDS του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι πολυγαμικοί ετεροφυλόφιλοι δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μόνο επειδή έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ερωτική συμπεριφορά τους.
Στην πραγματικότητα, «οι παράλληλοι ερωτικοί σύντροφοι ή το σεξ με περισσότερα από ένα άτομα τη φορά ή με πολύ γρήγορη εναλλαγή συντρόφων ευνοεί την εξάπλωση» των νοσημάτων του σεξ, λέει.
Και αυτό, διότι μπορεί κανείς να μολυνθεί και να μεταδώσει τον υπαίτιο ιό ή βακτήριο σε άλλα άτομα, πριν καν συνειδητοποιήσει ο ίδιος πως μολύνθηκε.
Άγνωστη λέξη το προφυλακτικό
Σύμφωνα με γενικά στοιχεία που παραθέτουν στο άρθρο τους οι ερευνητές, ουδείς γνωρίζει πόσα μεμονωμένα άτομα ή ζευγάρια αρέσκονται στο ομαδικό ή παράλληλο σεξ, υπολογίζονται όμως σε εκατομμύρια παγκοσμίως.
Το βέβαιον είναι πως πολλοί από αυτούς απολαμβάνουν το σεξ δίχως προφυλάξεις, κατά την δρα Σύνθια Κράουζε, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai, στην πόλη της Νέας Υόρκης.
«Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα κρούσματα χλαμυδίων και βλεννόρροιας ήταν εξαπλάσια στις πολυγαμικές γυναίκες απ’ ό,τι στις εκδιδόμενες οι οποίες έχουν μάθει να προστατεύουν τον εαυτό τους», εξηγεί.
Όπως επισημαίνει, τα προφυλακτικά είναι πολύ αποτελεσματικά στην αποτροπή των νοσημάτων του σεξ που μεταδίδονται με τα σωματικά υγρά, όπως τα χλαμύδια, η βλεννόρροια και το AIDS. Αντιθέτως, είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην προφύλαξη από νοσήματα που μεταδίδονται μέσω του δέρματος, όπως οι ιοί των κονδυλωμάτων (HPV) και ο έρπης.
Η δρ Κράουζε εκτιμά ότι τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν μια νέα ομάδα υψηλού κινδύνου για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η οποία καλό είναι να μελετηθεί περαιτέρω.

ΕΝΑΣ ΑΓΓΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ

RUPERT BROOKE. AN ENGLISH POET IN SKYROS ISLAND
ΕΝΑΣ ΑΓΓΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ


Ἔκδοση: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ, Ἰούλιος 1998
Μετάφραση καὶ ἐπιμέλεια τῆς δίγλωσσης ἔκδοσης: Κώστας Ἰωάννου

◆ 46 ποιήματα καὶ δύο πρόλογοι,
◆ σχόλια τοῦ μεταφραστῆ, ἑρμηνευτικὲς σημειώσεις,
◆ βιβλιογραφία καὶ βιογραφία τοῦ ποιητῆ.


Τὸ βιβλίο αὐτὸ παρουσιάζει στοὺς Ἕλληνες ἀναγνῶστες ἕνα, ὄχι πολὺ γνωστὸ σ᾽ αὐτούς, Ἄγγλο ποιητή, ποὺ ὁ τάφος καὶ τὸ Μνημεῖο του εἶναι στὴν Σκῦρο καὶ οἱ κάτοικοι τὸν θεωροῦν “τέκνο τῆς γῆς τους”! Τὰ 46 ποιήματα ἔχουν ἐπιλεγεῖ ἀπὸ τὰ 94, ποὺ πρόλαβε νὰ γράψει ὁ ποιητὴς (1887-1915) στὴν σύντομη ζωή του.
Ὁ πρόλογος “Οἱ τελευταῖοι δύο μῆνες” περιγράφει τὶς τελευταῖες ἡμέρες τοῦ ποιητῆ μέχρι τὶς 23 Ἀπριλίου 1915, ποὺ οἱ σύντροφοί του τὸν ἔθαψαν τὸ ἴδιο βράδυ σ᾽ ἕνα ἐλαιῶνα τοῦ νησιοῦ.
Τὸ κείμενο “Ὁ Ποιητὴς καὶ ἡ Σκῦρος” περιγράφει τὶς λαμπρὲς ἑορτὲς γιὰ τὰ ἀποκαλυπτήρια τοῦ Μνημείου του στὴν Πόλη τῆς Σκύρου τὸν Ἀπρίλιο 1931. (kropia-editions.gr)
.
Απαλά φυσάει ο αγέρας εντελώς ξαφνικά
Και έχει η Ανοιξη ξανάρθει'
Με πράσινα άνθη ζωντανεύει η τρικουκκιά
Μα η καρδιά μου με του πόνου τ' άνθη

FERZAN OZPETEK. LOOSE CANNONS

.
Loose Cannons (Mine Vaganti, 2010) is a film about family disruption, love, and liberty. Tommaso is the youngest son of the Cantones, a large, traditional southern Italian family operating a pasta-making business since the 1960s. On a trip home from Rome, where he studies literature and lives with his boyfriend, Tommaso decides to tell his parents the truth about himself. But when he is finally ready to come out in front of the entire family, his older brother Antonio ruins his plans. Set in the Lecce, the beautiful Baroque town the Italians call the “Florence of the South,” this film marks a real change in Ozpetek’s filmmaking and writing. He abandons his usual melodramatic atmospheres and enters the genre of comedy, developing perfectly portrayed characters, from charming Tommaso to the drunk/nymphomaniac aunt and Tommaso’s gay Roman friends. In the end, all of them, it turns out, are nothing but loose cannons.
Dir.: Ferzan Ozpetek

Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ


«Βρήκαν και κάτι άλλο μέσα του» είπε ο Γουίλκινς. «Κάτι σαν βαζελίνη».
Ο Ραμόουν χάιδεψε το μαύρο μουστάκι του. «Το διάβασα».
«Δε Φάινεται να έχει πέσει θύμα βιασμού».
«Από την άλλη, δεν μπορούμε όμως να αποδείξουμε ότι δεν τον έχουν βιάσει».
«Καλά, έτσι απλά λέω».
«Οκέι».
Ο Γουίλκινς δε μίλησε για ένα λεπτό, αφήνοντάς τον στις σκέψεις του. «Έψαξα το δωμάτιο του παιδιού» είπε ο Ραμόουν μόλις συνήλθε. «Ακόμα και το ντουλάπι τουθ». «Τίποτε;»
«Τίποτα που να ‘χει σχέση. Έγραφε ημερολόγιο απ’ ότι κατάλαβα, αλλά φαίνεται ότι εξαφανίστηκε. Κρίνοντας από την αυτοψία, πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε αυτό το ημερολόγιο. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».
«Όταν του μίλησα, ο κύριος Τζόνσον μού είπε ότι ο Άσα δεν είχε κινητό».
«Αλήθεια είναι αυτό».
«Είχε υπολογιστή στο σπίτι;»
«Υπήρχε ένα PC στο δωμάτιό του. Δε βρήκα και πολλά προσωπικά αρχεία εκεί μέσα. Οι φάκελοι με τα Αποσταλμένα και τα Διαγραμμένα e-mail του ήταν άδειοι. Στο φάκελο με τα’ Αγαπημένα τα μόνα που είχε ήταν κάποιες λίστες με παιχνίδια και ιστοσελίδες για τον Εμφύλιο. Τίποτε άλλο».
«Τσέκαρες το φάκελο με το Ιστορικό πλοήγησης;»
«Αμάν, όχι».
«Έχεις γιο στην εφηβεία» είπε ο Γουίλκινς. «Καλό είναι να είσαι ενήμερος για όλα αυτά. Μπορείς να διαγράψεις τα e-mail σου και τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι, αλλά υπάρχουν όλα μέσα στον υπολογιστή, στην καρτέλα με το Ιστορικό πλοήγησης, εκτός κι αν το παιδί τα διαγράψει και από κει. Τα πολύ προσεκτικά παιδιά προγραμματίζουν τον υπολογιστή τους να διαγράφει αυτομάτως, καθημερινά, το Ιστορικό αυτό. Μερικές φορές κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα. Είναι σαν να σβήνεις τα ίχνη σου. Αλλά αν ο Άσα δεν το ‘κανε αυτό, θα μπορούσαμε να βρούμε αν ήταν μπλεγμένος σε κάτι’ αν είναι, θα ‘ναι ακόμα εκεί. Είναι αρκετά εύκολο να ψάξουμε».

Τζορτζ Πελεκάνος: Ο κηπουρός της νύχτας (Πατάκης, 2010)

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Gay Βιβλιογραφία στα ελληνικά

26.6.10

ΜΑΛΤΑ. ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Muslims and Catholics unite against ‘negative' media and same-sex marriage
Christian Peregin (timesofmalta.com, 24/6/2010)
Archbishop Paul Cremona this morning called for the State to help couples prepare for marriage due to an increase in couples deciding against faith marriages.
Speaking at the opening session of a seminar intended to discuss the role of the family from a Muslim and Christian perspective, organised by the World Islamic Call Society, he also said that the media needed to be used to promote messages in favour of marriage stability.
He said moral support should be offered to people who are trying to overcome difficult moments in their marriage, not only those who want to separate.
Mgr. Cremona said according to the Christian tradition marriage was between a man and a woman, created in the image of God with equal dignity, where the spouse was a gift from God the father.
He said the Church needed to convince society that religion played an important role and gave an essential contribution of raising children.
"The destruction of the family brings also great problems to the State, even economic problems," he said.
Meanwhile, Ammar Hreba, head of the Islamic Centres and Propagation Bureau, said that even according to the Muslim tradition, marriages were based on the male and the female.
"If we let the family collapse, thanks to the negative directions of the media, this will lead to catastrophes and destruction. Same-sex marriages, for instance, destroy the entity of how family began with Adam and Eve."
He said negativity in the media leads to violence, but the Divine Call enables human beings to maintain the human race.
He called for the cooperation of the Church in Malta so that in a spirit of dialogue they could safeguard the family, by cooperating also with the government.
Maltese Muslim Mario Farrugia Borg warned against the erosion of values and the new challenges that did not exist 30 or 40 years ago, which he said were detrimental to the family.
He said it was a good sign that Christians and Muslims came together because they had "so much in common" in this regard.
The rest of the seminar, where four papers are to be discussed, was closed to the media. The discussions are also expected to touch upon issues of disagreement such as divorce and polygamy.

ΜΑΔΡΙΤΗ. "ΑΡΚΟΥΔΟΙ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ". ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΕΞ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ, ΕΙΜΑΙ ΕΣΥ

ΑΥΤΗΝ

Μού ‘χαν μιλήσει γι’ αυτήν.
Πως θα ήθελε πάντοτε, πάντοτε.
Πως δεν θα ήθελε ποτέ, ποτέ.
Είχα προσέξει και ακούσει
μα την ερωτεύτηκα ωστόσο,
πως αυτή πάντοτε, πάντοτε.
Πως αυτή ποτέ, ποτέ.

Στην μικρή έξοχη νύχτα,
τα χείλη της, πεταλούδας στιγμές.
Πήγα να την πιάσω και γέλασε αυτή
ένα γέλιο ηχηρό που μ’ έκοψε στα δυό,
μα τότε μου ‘χαν μιλήσει γι’ αυτήν,
πως θα ήθελε πάντοτε, πάντοτε.
Πως δεν θα ήθελε ποτέ, ποτέ.

Οι δυό μας ακούσαμε τον άνεμο.
Οι δυό μας κάναμε γοργά ένα βήμα.
Οι δυό μας, ψηλά και πέρα, πέρα, πέρα.
Και τώρα έχει φύγει αυτή,
όπως είπε πως θα ‘φευγε.
Μα τότε μου ‘χαν μιλήσει γι’ αυτήν –
πως θα ήθελε πάντοτς, πάντοιτε.

Jackie Kay / Ην. Βασίλειο-Νιγηρία

********

Δὲν εἶμαι δική σου, εἶμαι ἐσὺ
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ [1650 - 2000]

Ἐκδόσεις: Κρωπία (2009)
Μετάφραση καὶ ἐπιμέλεια: Κώστας Ἰωάννου

◆ 106 ποιήματα στὴν πρωτότυπη γραφὴ καὶ σὲ ἑλληνικὴ ἀπόδοση,
◆ εἰσαγωγὴ (ἀγγλικὰ καὶ ἑλληνικά),
◆ σημειώσεις σὲ δύο γλῶσσες καὶ βιβλιογραφία,
◆ βιογραφίες τῶν 54 ποιητριῶν σὲ δύο γλῶσσες.

Αὐτὴ ἡ Ποιητικὴ Ἀνθολογία ἔχει ὡς θέμα τὸν ἔρωτα καὶ τὴν φιλία μεταξὺ γυναικῶν.
Παρουσιάζονται 54 ποιήτριες μὲ 106 ποιήματα ποὺ καλύπτουν τοὺς τελευταίους τρισήμισυ αἰῶνες, ἀπὸ τὸ 1651 μέχρι τὸ 2007. Τὰ ποιήματα εἶναι σὲ μιὰ ἀπὸ τὶς γλῶσσες: ἀγγλικά, γαλλικά, ἰσπανικὰ ἢ γερμανικά. Καί, εἶναι ποιήματα βγαλμένα μέσα ἀπὸ τὴν καρδιά, πλημμυρισμένα ἀπὸ συναισθήματα ποὺ μὲ ἀγωνία ζητοῦν ἀποδέκτη.
Οἱ βιογραφίες τῶν ποιητριῶν θὰ σᾶς δώσουν στοιχεῖα γιὰ νὰ τὰ ἐντάξετε καλλίτερα μέσα στὸ πλαίσιο τῆς ζωῆς τῆς κάθε ποιήτριας καὶ τῆς ἐποχῆς ποὺ αὐτὴ ἔζησε. Συγχρόνως, θὰ παρακολουθήσετε, λίγο ἱστορικά, τὴν ἀργὴ ἐξέλιξη τῆς θέσης τῶν γυναικῶν στοὺς τελευταίους αὐτοὺς αἰῶνες, ποὺ ἀκόμη καὶ τότε ἀγνοοῦσαν τὴν ἀνάγκη κάποιου προσωπικοῦ σκοποῦ στὴν ζωή τους.
Τὸν τίτλο της ἡ Ἀνθολογία πῆρε ἀπὸ τὸ ποίημα τοῦ 1651 τῆς Katherine Fowler Philips, πρῶτο στὴν ἀνθολόγηση.

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


A TRUE HISTORY
David Trullo 'Alterhistory' 2010 & 'Visible' Photography Collection

In the nineteenth and twentieth centuries, photography had all the status of a legal and historic document. It was often the case that whatever was photographed became ‘true’ – ‘the camera never lies’ – and whatever appeared on a photographic negative was automatically ‘real’.
Yet even from its earliest years photography was also used to simulate truth and to apportion a reality where no reality existed. By the same token, whatever was not photographed did not exist as the proof of its existence was nowhere documented.
From time to time we come across old photographs which evidently reveal affection between two men or two women. We can only speculate whether the relationship between the subjects is one of friendship or of kinship. In these ‘orphan’ photos – for often there is no one to claim them, to explain them – we lack sufficient evidence to suggest a sentimental relationship. In old family albums there are, of course, no photos of gay marriages – understandable, given that such marriages were prohibited or even punished by law – but there were sometimes ‘equivalent relationships’ hidden in those ambiguous images.
The project Alterhistory (an alternative history of photography) uses these same instruments of manipulation to construct a series of ‘real’ images of events which never occurred, although they did ‘exist’.
Using a variety of images from the pre-digital age of photography, suitably altered, Alterhistory relates a facet of the history of photography which never actually occurred. It offers a tribute to all of those who have had to hide the truth and whose real lives were condemned to be forgotten.
The exhibition ‘A True History’ mixes pieces of the project ‘Alterhistory’ by David Trullo along with part of the 19th and 20th century photography Visible Collection, one of the largest collections of LGTBQ art in Spain.

Una historia verdadera
Alter history (David Trullo) + Fotografía antigua en la colección Visible
Del 24 de junio al 24 de julio de 2010
Fundación Fondo Internacional de las Artes
C/ Almirante 1 - Madrid

.

25.6.10

ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Νέα όπλα κατά του ΑΙDS
Ο συνδυασμός μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων και γονιδιακής θεραπείας φαίνεται ότι μπορεί να νικήσει τη νόσο
(Το Βήμα, 18/6/2010)
Δύο σύγχρονες, πολλά υποσχόμενες ιατρικές μέθοδοι, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και η γονιδιακή θεραπεία, συνδυάστηκαν με στόχο την «κατατρόπωση» του ιού ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS. Το νέο επίτευγμα που ανήκει σε ερευνητές από το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο City of Ηope κοντά στο Λος Αντζελες και το οποίο δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Science Τranslational Μedicine» αναμένεται να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό.
Οι επιστήμονες εξήγαγαν βλαστικά κύτταρα από το αίμα τεσσάρων ατόμων που έπασχαν από ΑΙDS και λέμφωμα- πρόκειται για μια μορφή αιματολογικού καρκίνου. Τροποποίησαν γενετικώς ορισμένα από αυτά τα κύτταρα ώστε να φέρουν αντι-ΗΙV γονίδια. Η τροποποίηση έγινε με χρήση ενός αβλαβούς ιού ο οποίος μετέφερε εντός των κυττάρων τρεις γονιδιακές αλληλουχίες. Μία από τις αλληλουχίες που εισήχθησαν στα κύτταρα «κόβει» εκείνη του CCR5, ενός υποδοχέα που είναι απαραίτητος στον ΗΙV ώστε να μολύνει τα κύτταρα. Η δεύτερη σταματά τη δράση μιας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να πολλαπλασιαστεί, ενώ η τρίτη επιτίθεται σε έναν υψίστης σημασίας γενετικό μηχανισμό, τον οποίο έχει άμεση ανάγκη ο ιός προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή. Η συγκεκριμένη προσέγγιση σχεδιάστηκε ώστε να μιμείται τη δράση των «κοκτέιλ» φαρμάκων που λαμβάνουν σήμερα τα άτομα με ΗΙV και να ξεπερνά την πιθανή ανθεκτικότητα στον ιό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Τζον Ρόσι.
Τα κύτταρα που είχαν υποστεί τη γενετική τροποποίηση εισήχθησαν και πάλι στην κυκλοφορία του αίματος των ασθενών. Σήμερα και οι τέσσερις ασθενείς παραμένουν απαλλαγμένοι από το λέμφωμα, δύο χρόνια μετά τη θεραπεία. Ωστόσο ο αριθμός των κυττάρων που μεταμοσχεύθηκαν ήταν πολύ μικρός για να θεραπεύσει τη μόλυνση με τον ΗΙV. Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθεί ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός γονιδιακώς τροποποιημένων κυττάρων, ώστε να φανεί αν θα υπάρξει αποτέλεσμα ενάντια στον ΗΙV. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να προχωρήσει σε μεταμόσχευση πολύ μεγαλύτερου αριθμού κυττάρων σε ασθενείς.
Η μελέτη των ειδικών από το Λος Αντζελες βασίστηκε σε πείραμα που ανακοινώθηκε πέρυσι και το οποίο πραγματοποίησε ένας γερμανός γιατρός, ο Γκέρο Χάτερ . Ο γερμανός ειδικός ανέφερε την πρώτη περίπτωση «ίασης» ασθενούς με ΑΙDS ο οποίος έπασχε παράλληλα από λευχαιμία. Ο ασθενής έλαβε μόσχευμα βλαστικών κυττάρων τα οποία προέρχονταν από δότη που έφερε μια σπάνια γονιδιακή παραλλαγή, η οποία έκανε το ανοσοποιητικό σύστημά του να εμφανίζει έλλειψη του CCR5. Μετά τη μεταμόσχευση ο ασθενής θεραπεύθηκε από τη λευχαιμία, ενώ παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημά του έγινε ανθεκτικό στον ΗΙV με αποτέλεσμα να σταματήσει να λαμβάνει αντι-ιικά φάρμακα.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ, "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΚΩΝ

ST. PETERSBURG, June 23, 2010 (GayRussia/UK Gay News) – City Hall in St. Petersburg has today told organisers of Saturday’s Gay Pride for the second time in a week that the parade cannot go ahead. Last Friday, the authorities rejected the original proposal for the parade saying that there was “construction work” on the route.
A second application was submitted to City Hall proposing three possible routes, but these have now been rejected.
However, it emerged yesterday that Molodaya (Young Guard), the youth faction of Prime Minister Vladimir Putin’s United Russia party, had been given the green light by officials for an “anti-Gay Pride” march in support of traditional family values, which will go ahead on the same day as the banned Pride march.
“This is a joke,” fumed Maria Efremenkova, who heads the St. Petersburg Gay Pride committee.
“The march that is being permitted is against the rights of LGBT people throughout Russia,” she added.
An emergency appeal to the courts is being considered. But as St. Petersburg Lawyer Dmitri Bartnev put it: “Applying to court before the Pride is technically possible, but it is technically impossible to get an enforceable judgment before the event.”
Pride organisers appealed last week for support to the UK Embassy and 12 other Embassies of European Union member states – plus the United States, Canada, Norway and Switzerland.
However, none has so far issued any public statement.
“We are extremely disappointed by the attitude of foreign diplomacies,” confessed Ms. Efremenkova. “We didn’t ask anything more than what the same Embassies did in Vilnius, Bucharest, Belgrade or Bratislava when they issued a public statement of support to local Pride organizers.”
Gays in St. Petersburg cannot understand why the British government can say that it supports LGBT rights across the world, and hosts a 10 Downing Street reception to announce it, yet cannot even send a message of support to the city’s Pride.
“We are very disappointed in the new Cameron government in London,” Ms. Efremenkova admitted.
In a joint statement last week, InterPride, the International Association of Pride organisers, and the IDAHO Committee condemned the banned which they pointed out, contradicts the international obligations of Russia vis-à-vis the European Convention on Human Rights and the UN International Covenant on Civil and Political Rights.
St Petersburg is the fourth city in Russia to officially ban a Gay Pride parade, after Moscow, Tambov and Ryazan. Currently, no public action that has been officially applied for by LGBT activists has ever been allowed in the country.
But at the end of last month, activists in Moscow managed to outwit the homophobic mayor – and his police force –to stage a short 10-minute march. The 30 participants had dispersed by the time to police arrived.
St. Petersburg organisers are keeping their detailed plans very much to themselves. But they continue their pledge to defy the ban and to march.
“We will march,” Ms. Efremenkova promised. “We have a duty to defy injustice like we already did last month in Minsk and Moscow.
“The St Petersburg authorities decided to put an embargo on our civil rights and this is absolutely unacceptable,” she insisted.
“There are a few of us ready to face arrest, detention and beating – but we have no intention to give up on our civil rights at all,” she continued, adding that a seminar is planned on the eve of the Pride to explain to participants how to react in case they are arrested.

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ;

Αποκωδικοποιήθηκαν τα γενετικά μυστικά της ψείρας
(Το Βήμα, 22/6/2010)
Για πρώτη φορά διεθνής κοινοπραξία ερευνητών, μετά από πολυετή προσπάθεια, κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τα γενετικά μυστικά της ψείρας, του πιο σημαντικού παρασίτου του ανθρωπίνου σώματος, μια εξέλιξη που μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει σημαντικά στο να απαλλαγούν οι άνθρωποι από τα ενοχλητικά έντομα που ρουφάνε το αίμα τους.
Επιστήμονες από 28 ερευνητικούς φορείς των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Ν.Κορέας, υπό τον συντονισμό του καθηγητή εντομολογίας Μπάρι Πίντετριχ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, παρουσίασαν το γονιδίωμα της ψείρας στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature».
Η ανάγνωση των γενετικών αλληλουχιών αποκάλυψε ότι η ψείρα έχει το μικρότερο DNA από κάθε άλλο έντομο του οποίου έχει διαβαστεί το γονιδίωμα μέχρι σήμερα, καθώς και πολύ λίγα γονίδια που σχετίζονται με την αντίληψη του φωτός, τις οσμές και τη γεύση.
Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα εντομοαπωθητικά, ώστε κάποια μέρα επιτέλους οι άνθρωποι να ξεφορτωθούν οριστικά τα επίμονα αυτά έντομα, που συνοδεύουν (κυριολεκτικά) την ανθρωπότητα εδώ και εκατομμύρια χρόνια -και σίγουρα εδώ και 70.000 χρόνια, από τότε που οι άνθρωποι εκτιμάται ότι φόρεσαν
τα πρώτα ρούχα, τα οποία αποτέλεσαν ιδανικό καταφύγιο για το παράσιτο.
Το συγκεκριμένο είδος ψείρας είναι απόλυτα εξαρτημένο από το άνθρωπο με τον οποίο συμβιώνει, με συνέπεια να πεθαίνει αν υποχρεωθεί να ζήσει για καιρό μακριά από το ανθρώπινο σώμα. Από τη στιγμή που η ψείρα γεννιέται και βγαίνει από το αυγό της, κρυμμένη συνήθως σε ρούχα, το μόνο πράγμα που κάνει, είναι να ρουφάει αίμα.
«Η οικολογία της ψείρας είναι πολύ, πολύ απλή. Ζει είτε στις τρίχες σας, είτε στα ρούχα σας και τρώει μόνο ένα πράγμα: αίμα. Έτσι, τα περισσότερα από τα γονίδιά της που σχετίζονται με τις αισθήσεις της ή με την ανταπόκρισή της στο περιβάλλον, είναι πολύ μειωμένα», δήλωσε ο Πίντετριχ.
Η ψείρα-ξενιστής του ανθρώπινου σώματος (γνωστή επιστημονικά ως Pediculus humanus humanus) είναι σημαντικός φορέας διαφόρων ασθενειών που πλήττουν τον άνθρωπο, όπως του επιδημικού τύφου και του «πυρετού των χαρακωμάτων». Έχει μάλιστα παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, καθώς εξαπλώνοντας τις δύο παραπάνω ασθένειες, συνέβαλε καθοριστικά στην ήττα και αποχώρηση του στρατού του Ναπολέοντα από τη Ρωσία το 1812. Η ψείρα έχει επίσης κατηγορηθεί ότι συνέβαλε στην εξάπλωση της βουβωνικής πανώλης. Ένα μικροσκοπικό μικρόβιο (το βακτήριο Candidatus Riesia pediculicola) ζει μέσα στην ψείρα και παράγει μια θρεπτική ουσία συγγενική με τη βιταμίνη Β5, που βοηθά στην επιβίωση της ψείρας (χωρίς το βακτήριο, η ψείρα πεθαίνει). Η έρευνα των επιστημόνων πέτυχε επίσης να διαβάσει το γονιδίωμα και αυτού του βακτηρίου, κάτι που θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της συνεξέλιξης και συμβίωσης ανάμεσα στον άνθρωπο, την ψείρα-παράσιτο και το βακτήριο.
Η ψείρα του σώματος είναι ελαφρώς διαφορετική από την πιο κοινή ψείρα του κεφαλιού (Pediculus humanus capitis) που επίσης πίνει αίμα, αλλά προτιμά για διαβίωση τα ανθρώπινα μαλλιά, κυρίως των παιδιών! Αν και τα δύο είδη ψειρών είναι στενοί συγγενείς, η ψείρα του κεφαλιού δεν μεταφέρει επικίνδυνες ασθένειες, όπως κάνει η πιο επιβλαβής ψείρα του σώματος - παραμένει μυστήριο γιατί αυτό συμβαίνει, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν να το λύσουν τώρα που διάβασαν το γονιδίωμα της ψείρας του σώματος. Ο φόβος των επιστημόνων είναι η μετάλλαξη της πιο αθώας ψείρας του κεφαλιού, ώστε να μεταδίδει κι εκείνη επικίνδυνες αρρώστιες.
Ενώ η ψείρα του κεφαλιού δεν κάνει «ταξικές διακρίσεις» και ζει στα κεφάλια των παιδιών κάθε εποχής και ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικού στρώματος, η ψείρα του σώματος τείνει να εμφανίζεται από το πουθενά στις χώρες όπου υπάρχει πόλεμος ή σοβαρή οικονομική κρίση -και την κάνει ακόμα χειρότερη.

.


Φθείρα του εφηβαίου
Οι ψείρες του εφηβαίου είναι παρασιτικά έντομα που μολύνουν συνήθως τις τρίχες γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορούν να κολλήσουν και σε τρίχες του σώματος όπως, μασχάλες, φρύδια, πόδια, χέρια και βλέφαρα. Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων είναι μία από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις. Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων μπορεί να αντιμετωπιστούν με ειδικές λοσιόν και σαμπουάν.
Τύπος μόλυνσης: Παράσιτο
Τρόποι μετάδοσης: Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων. Κάθε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει το παράσιτο. Αν ο σύντροφός σου έχει κολλήσει ψείρες των γεννητικών οργάνων έχεις 95% πιθανότητες να κολλήσεις και εσύ. Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων μπορούν επίσης να μεταδοθούν και μεταξύ των μελών μιας οικογένειας καθώς οι ψείρες μπορούν να ζήσουν και για μικρό χρονικό διάστημα σε σεντόνια, πετσέτες και ρούχα. Παρόλα αυτά, αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι λιγότερο συχνός καθώς οι ψείρες ζουν μόνο 48 ώρες χωρίς να τρέφονται από αίμα. Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων είναι συχνές σε πυκνοκατοικημένα διαμερίσματα όπως, ξενώνες νέων, στρατώνες και οπουδήποτε πολλοί άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους.
Συμπτώματα: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα και ενοχλήσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Εφόσον οι ψείρες τρέφονται με αίμα, μπορεί να βρείτε γαλαζωπά σημεία εκεί από όπου έχουν φάει. Σκούρες κηλίδες μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν στο δέρμα ή τα εσώρουχά. Αυτά τα σημάδια είναι τα περιττώματά τους και αποτελούν ένδειξη της μόλυνσης. Είναι, επίσης, κοινό να παρουσιάσει κανείς χαμηλό πυρετό και να αισθάνεται ενοχλημένος και εξασθενημένος όταν έχει μολυνθεί.
Θεραπεία: Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων θεραπεύονται εύκολα με ειδικά σαμπουάν και λοσιόν. Για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τη μόλυνση, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που γράφονται στη συσκευασία. Είναι σημαντικό, επίσης, να πλύνετε ότι ρούχα, σεντόνια και πετσέτες μπορεί να έχουν μολυνθεί. Τα αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν θα πρέπει να καθαριστούν με στεγνό καθάρισμα και να μπουν σε πλαστικό κάλυμμα για μερικές μέρες. Αυτό θα σκοτώσει όσες ψείρες έχουν επάνω. Για την καταπολέμηση των ψειρών που έχουν μολύνει τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λοσιόν ειδική για την περιοχή των ματιών.
(ctp.gr)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Δικαίωμα των κρατών η κατοχύρωση του γάμου των ομοφυλοφίλων
Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα γάμου των ομοφυλοφίλων, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο του Στρασβούργου.
Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα γάμου των ομοφυλοφίλων, και κάθε κράτος είναι ελεύθερο να νομοθετεί όπως επιθυμεί για το θέμα αυτό, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο του Στρασβούργου, στερώντας από δυο αυστριακούς ομοφυλόφιλους τη δυνατότητα να παντρευτούν.
«Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το θέμα του γάμου ομοφυλοφίλων», σημείωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (CEDH).
«Οι εθνικές αρχές είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις κοινωνικές ανάγκες για το θέμα και να ανταποκριθούν, καθώς ο γάμος έχει κοινωνική και πολιτιστική σημασία που είναι βαθιά ριζωμένη και διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη μια κοινωνία στην άλλη», πρόσθεσαν οι δικαστές.
Στο Δικαστήριο προσέφυγαν οι Χορστ Μίκαελ Σαλκ 48 ετών, και ο σύντροφός του Φράντς Γιόχαν Κοπφ 50 ετών που κατοικούν στη Βιέννη. Οι δύο ομοφυλόφιλοι αγωνίζονται μάταια, από το 2002, ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας τους, για να μπορέσουν να παντρευτούν. Για το λόγο αυτό έφθασαν μέχρι και το Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο απέρριψε την προσφυγή τους.
Κατά την ακρόαση ενώπιον του CEDH, τον Φεβρουάριο, είχαν τονίσει ότι ο νέος νόμος της Αυστρίας για τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2010, δεν τους δίνει το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά και είναι κατά την άποψη τους μεροληπτικός.
Τουλάχιστον 21 από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, προβλέπουν ή έχουν ήδη νόμους για πολιτικές ενώσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Έξι επιτρέπουν το γάμο ομοφυλοφίλων.
(kathimerini.gr, 24/6/2010)

ΕΡΕΤΡΙΑ, ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ


Ερέτρια ματιές σε μια αρχαία πόλη
Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Ερέτρια ματιές σε μια αρχαία πόλη», παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 27 Απριλίου έως τις 25 Αυγούστου 2010.
Για τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής συνεργάστηκαν αρμονικά και εποικοδομητικά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και η ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικά ευρήματα κάθε είδους, 437 τον αριθμό, συνθέτουν την εικόνα της σημαντικής αυτής πόλης της Εύβοιας και αφηγούνται την ιστορία της από την ίδρυσή της τον 8ο αιώνα π.Χ. ως και το τέλος της αρχαιότητας και τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους οπότε σβήνονται σιγά σιγά τα ίχνη της.
Οι αρχαιοκαπηλικές δραστηριότητες στην περιοχή της Ερέτριας κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, με ευρήματα εξαιρετικής τέχνης που διέφυγαν στο εξωτερικό, θα δώσουν το έναυσμα για τις πρώτες έρευνες στην πόλη. Τα πρώτα πλούσια ευρήματα από τάφους, κυρίως υψηλής ποιότητας έργα κεραμικής και κοσμήματα, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα ερείπια του αρχαϊκού ναού του πολιούχου της πόλεως, του Απόλλωνα Δαφνηφόρου, θα ανακαλύψει στις αρχές του 20ού αιώνα ο αρχαιολόγος Κ. Κουρουνιώτης. Τότε ανακαλύφτηκαν και τα εξαίρετα γλυπτά από τη διακόσμηση ενός από τα αετώματά του, πιθανότατα του δυτικού. Θα ακολουθήσουν περιορισμένες έρευνες από την Αρχαιολογική Εταιρεία και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, αλλά το 1964 το Ελληνικό κράτος αναθέτει τη συστηματική ανασκαφή της Ερέτριας στην Ελβετική Αποστολή, η οποία, αφού ονομαστεί Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, θα συνεχίσει τις έρευνες έως σήμερα.
Οι έρευνες της Ελβετικής Σχολής ήταν μεγάλης σημασίας αφού έφεραν στο φως πολλά ευρήματα και κτήρια που φωτίζουν πολλές πτυχές της ιστορίας της Ερέτριας και συμπληρώνουν ικανοποιητικά τις πληροφορίες των αρχαίων κειμένων.
Η έκθεση μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Antikenmuseum und Sammlung Ludwig της Βασιλείας από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 έως και τον Ιανουάριο του 2011.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες:
Α. Η ίδρυση της πόλης και η θέση της στον ελλαδικόχώρο κατά τη Γεωμετρική εποχή
Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν στην ίδρυση της Ερέτριας, τα πρώτα βήματά της και την εδρέωσή της.
Β. Η πόλη των θνητών
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η ζωή των κατοίκων της Ερέτριας μέσα στην πόλη τους. Στο πρώτο σκέλος εξετάζονται τα του ιδιωτικού βίου και σε ένα δεύτερο τα του δημοσίου. Τα σπίτια της Ερέτριας, της ύστερης Κλασικής και της Ελληνιστικήςεποχής είναιαπό τα πιο καλοδιατηρημένα στον ελληνικό χώρο.
Γ. Η πόλη των θεών
Στην επόμενη ενότητα δόθηκε ο τίτλος «η πόλη των θεών» και αφορά βεβαίως τις λατρείες και τα ιερά της Ερέτριας. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ορισμένα από τα ιερά της πόλης, όπως της Αθηνάς, της Δήμητρας και της Κόρης, της Ίσιδας και κυρίως του Απόλλωνος Δαφνηφόρου, του πολιούχου θεού της Ερέτριας, του οποίου ο ναός ανακαλύφτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Κινητά ευρήματα, ωστόσο, υποδεικνύουν τη λατρεία της Αρτέμιδος και της Αφροδίτης. Η λατρεία του αυτοκράτορα στους ρωμαϊκούς χρόνους τελούνταν στο Σεβαστείο το οποίο αποκαλύφτηκε στο χώμα.
Δ. Η πόλη των νεκρών
Η τελευταία ενότητα, με την οποία κλείνει η έκθεση αναφέρεται στα νεκροταφεία της Ερέτριας από τη Γεωμετρική εποχή ως και το τέλος της αρχαιότητας. Μέσα από τα κτερίσματα που εκτίθενται, παρουσιάζονται διαχρονικά τα ταφικά έθιμα και οι δοξασίες των Ερετριέων για το θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή και παράλληλα διαφαίνεται η ευμάρεια της πόλης και των κατοίκων, οι οποίοι προσφέρουν πλούσια κτερίσματα στους νεκρούς τους.

Ο κατάλογος της έκθεσης
Ο κατάλογος της έκθεσης, καρπός μιας εξαιρετικής συνεργασίας του Εθνικού Μουσείου, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής και της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποτελεί μια μονογραφία για την Ερέτρια. Η διάρθρωσή του ακολουθεί τις ενότητες της έκθεσης. Θέματα γενικά και ειδικά, ωστόσο, τα οποία δεν είναι δυνατό να παρουσιαστούν με ευρήματα, θίγονται και αναλύονται με μια πληθώρα κειμένων, που έχουν γραφτεί από Ελβετούς και Έλληνες αρχαιολόγους.

24.6.10

TASCHEN. JAMES BIDGOOD

James Bidgood is seen as the father of the pulp and glamour aesthetic, yet his photographic works are still scarcely known. He came to New York in 1951, intent on becoming a musical star, and earned his first wages as a drag performer in Manhattan’s legendary Club 82. His "serious" employment as a window dresser, freelance photographer, and costume designer enabled him to collect the material he needed for his own photo shoots, for which he built complex sets—often in his tiny apartment. In his photographs and films, he pays homage to the youthful male body via elaborate stagings of his romantically shimmering visions of a homoerotic paradise. This monograph presents a complete overview of James Bidgood’s influential body of work.





DOLCE & GABBANA. ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ-ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2010/2011